46 χρόνια από την αποκατάσταση της Ελληνικής Δημοκρατίας

Ελλάδα
46 χρόνια από την αποκατάσταση της Ελληνικής Δημοκρατίας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σαν σήμερα , στις 24 Ιούλιου 1974, η χούντα κατέρρεε

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου παρέστη στην εκδήλωση για τους ήρωες του αντιδικτατορικού αγώνα που πραγματοποιήθηκε στα πρώην κρατητήρια του ΕΑΤ – ΕΣΑ. Η κυρία Σακελλαροπούλου κατέθεσε στεφάνι στη μνήμη των θυμάτων της δικτατορίας και ξεναγήθηκε στο Μουσείο Αντιδικτατορικής Δημοκρατικής Αντίστασης από εκπροσώπους του Συνδέσμου Φυλακισθέντων Εξορισθέντων 1967-74.

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας έκανε την εξής δήλωση:

«Σήμερα είναι μια μέρα τιμής και μνήμης για όλους αυτούς που αγωνίστηκαν, βασανίστηκαν, εξορίστηκαν για να μπορούμε εμείς σήμερα να απολαμβάνουμε τα αγαθά της δημοκρατίας. Αγωνίστηκαν για τη δημοκρατία, για την ελευθερία, για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Και πρέπει να εκτός από το να τους τιμούμε, να διατηρούμε τη μνήμη αυτή ζωντανή, ώστε να μην ξαναζήσουμε ποτέ τέτοιες στιγμές».

Ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Κωνσταντίνος Τασούλας, απηύθυνε μήνυμα για την 46η επέτειο από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας, στην Ολομέλεια της Βουλής. «Η δικτατορία εκείνη ήταν η μακροβιότερη αλλά σίγουρα η τελευταία στη χώρα μας» ανέφερε ο Πρόεδρος της Βουλής, τονίζοντας ωστόσο πως έχοντας μεταπολιτευτικά εξασφαλίσει τον Κοινοβουλευτισμό και την ελευθερία «μέσα σε αυτό το πλαίσιο, η χώρα μας, οι πολιτικές δυνάμεις, το Κοινοβούλιο, η Κυβέρνηση, η Αντιπολίτευση, παλεύουμε, ο καθένας από τη δική του έπαλξη, αλλά και με κοινές αναφορές, για την ενίσχυση της πορείας της χώρας προς την προκοπή, προς την ασφάλειά της, προς την ευημερία της».

Κυριάκος Μητσοτάκης: Τα όσα συμβαίνουν, αυτή την ημέρα, στην Κωνσταντινούπολη, δεν είναι εκδήλωση ισχύος αλλά απόδειξη αδυναμίας

«Συμπολίτες μου,

Η Ελλάδα γιορτάζει, σήμερα, 46 χρόνια απρόσκοπτης δημοκρατικής πορείας, τη   μεγαλύτερη περίοδο ομαλότητας στην πρόσφατη ιστορία της. Πιο ώριμη από ποτέ, διδάσκεται από τις εμπειρίες της. Αντλεί ισχύ απ’ τις δυσκολίες της. Και καθημερινά οικοδομεί την ιστορική επιλογή που έκανε πριν από ένα χρόνο: Να βαδίσει τολμηρά στο δρόμο της αλήθειας, της εθνικής ενότητας και της κοινωνικής συνοχής.

Αν η 24η Ιουλίου του 1974, σημαίνει τη μετάβαση της χώρας από το χειμώνα της δικτατορίας στην άνοιξη του Κοινοβουλευτισμού, η 24η Ιουλίου του 2020 δηλώνει την απόφασή της να συνδεθεί γόνιμα με τις αξίες εκείνης της αλλαγής.

Αλλά και ταυτόχρονα να σφραγίσει τη δική της, νέα εποχή. Εμβαθύνοντας το δημοκρατικό κεκτημένο χωρίς λαϊκισμούς. Υπηρετώντας το Κράτος Δικαίου χωρίς διχασμούς. Και διεκδικώντας τον εκσυγχρονισμό χωρίς εκπτώσεις στη φροντίδα για τον πολίτη.

Η φετινή επέτειος βρίσκει όλο τον πλανήτη πολιορκημένο από την πανδημία. Και τη διεθνή οικονομία σε κραδασμούς. Με ταραχοποιούς, όπως η Τουρκία, να απειλούν την ειρήνη στην Ανατολική Μεσόγειο, αμφισβητώντας κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδος και της Κύπρου. Αλλά και προσβάλλοντας τον πολιτισμό του 21ου αιώνα, με πράξεις όπως η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τέμενος.

Τα όσα συμβαίνουν, αυτή την ημέρα, στην Κωνσταντινούπολη, δεν είναι εκδήλωση ισχύος αλλά απόδειξη αδυναμίας. Δεν έχουν ασφαλώς τη δύναμη να σκιάσουν την ακτινοβολία ενός μνημείου παγκόσμιας κληρονομιάς. Κηλιδώνουν, όμως, αξίες οικουμενικές. Γι’ αυτό και απαιτούν καταδίκη οικουμενική.

Ειδικά για εμάς τους Έλληνες Χριστιανούς Ορθόδοξους η Αγία Σοφία είναι σήμερα περισσότερο παρά ποτέ στις ψυχές μας. Εκεί χτυπάει η καρδιά μας. Μετατρέποντας τη θλίψη σε δύναμη, ψυχραιμία και ενότητα. Γιατί η Αγία Σοφία υπάρχει ακριβώς για να μας ενώνει όλους, καλώντας μας να κοιτάμε μόνο ψηλά.  Και έτσι θα μείνει για πάντα".

Αναλυτικά ο Πρόεδρος της Βουλής, ανέφερε στο μήνυμά του:

«Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι

Συμπληρώνονται σήμερα 46 χρόνια από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας, στις 24 Ιουλίου του 1974. Η πρώτη φωτογραφία, μετά το ξέσπασμα του στρατιωτικού πραξικοπήματος, είναι το προαύλιο της Βουλής κατειλημμένο από άρματα μάχης.

Το πρώτο πράγμα που κατήργησε η δικτατορία ήταν οι ελευθερίες των Ελλήνων και ο Κοινοβουλευτισμός. Το πρώτο πράγμα που άνοιξε μετά την αποκατάσταση της Δημοκρατίας ήταν το Κοινοβούλιο, το οποίο με Δ’ Ψήφισμά του, διατράνωσε ότι «η Δημοκρατία δικαίω ουδέποτε κατελύθη».

Η δικτατορία εκείνη ήταν η μακροβιότερη αλλά σίγουρα η τελευταία στη χώρα μας. Και σήμερα, έχοντας εξασφαλίσει αυτά που κατοχύρωσε εκείνη, η πρώτη, μεταπολιτευτική περίοδος, έχοντας εξασφαλίσει τον Κοινοβουλευτισμό και την ελευθερία, μέσα σε αυτό το πλαίσιο, η χώρα μας, οι πολιτικές δυνάμεις, το Κοινοβούλιο, η Κυβέρνηση, η Αντιπολίτευση, παλεύουμε, ο καθένας από τη δική του έπαλξη, αλλά και με κοινές αναφορές, για την ενίσχυση της πορείας της χώρας προς την προκοπή, προς την ασφάλειά της, προς την ευημερία της.

Η πρώτη επέτειος αποκαταστάσεως της Δημοκρατίας, τον Ιούλιο του 1975, γιορτάστηκε σε ένα ιστορικό μέρος. Γιορτάστηκε στην Πνύκα, εκεί όπου ήταν η εκκλησία του Δήμου. Ομιλητής λοιπόν ήταν ένας σπουδαίος στοχαστής της Γενιάς του ΄30, ο Άγγελος Τερζάκης. Θυμάμαι από την ομιλία του εκείνη, μια φράση η οποία αισθάνομαι ότι πρέπει να μας συνοδεύει, ότι δηλαδή η Δημοκρατία είναι και «αναβαθμός Πολιτισμού», είναι σκαλοπάτι Πολιτισμού που πρέπει συνεχώς να το ανεβαίνουμε. Γιατί είναι μία υψηλής προδιαγραφής ανθρώπινη κατάκτηση.

Και θυμάμαι επίσης, αυτήν τη στιγμή που σας βλέπω, ότι η λαϊκή κυριαρχία που είναι το θεμέλιο της Δημοκρατίας, σε ένα σπουδαίο βιβλίο Συνταγματικού Δικαίου του Αλέξανδρου Σβώλου, περιγράφεται, ότι προέρχεται και περιβάλλεται, ακούστε αυτό, με το κύρος της θεϊκής αλήθειας. Η λαϊκή κυριαρχία δηλαδή και η ισχύς της είχε περιβληθεί στα μάτια των συνταγματολόγων το κύρος, την ακτινοβολία και το γόητρο μιας θεϊκής αλήθειας. Τόσο ακλόνητη, τόσο απρόσβλητη, τόσο ακαταμάχητη ήταν η αίσθηση ισχύος της λαϊκής κυριαρχίας. Σήμερα λοιπόν είναι μια άλλη εποχή. Έχουμε βιώσει με τα σκαμπανεβάσματα που όλοι γνωρίζουμε την πιο μακροχρόνια περίοδο δημοκρατικής ομαλότητας στην χώρα. Και καθήκον μας προβάλλει, έναντι εκείνης της αποκαταστάσεως, προφανώς η διαφύλαξη αυτής της θεϊκής αλήθειας. Η κατάκτηση της προκοπής του ελληνικού λαού και η κατάκτηση της εθνικής του ασφάλειας, η οποία και πριν 46 χρόνια απειλείτο και σήμερα απειλείται, αλλά είναι βέβαιο ότι με αποφασιστικότητα και ενότητα αυτοί οι στόχοι, επίκαιροι όσο ποτέ, θα κατακτηθούν και πάλι.

ΣΥΡΙΖΑ: Τιμούμε τις αγωνίστριες και τους αγωνιστές που θυσίασαν την προσωπική τους ελευθερία

Μήνυμα για τα 46 χρόνια από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας έστειλε σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ, στο οποίο τονίζει: «Τιμούμε τις αγωνίστριες και τους αγωνιστές που θυσίασαν την προσωπική τους ελευθερία ή ακόμη και την ίδια τους τη ζωή, στη μάχη κατά της χούντας των συνταγματαρχών

«Σε μια συγκυρία όπως η σημερινή, που οι δημοκρατικοί θεσμοί και οι δημοκρατικές κατακτήσεις της κοινωνίας μας αμφισβητούνται και βάλλονται καθημερινά, η επέτειος αυτή αποκτά βαρύνουσα σημασία», αναφέρει η σχετική ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ και καταλήγει: «Δεν θα κάνουμε βήμα πίσω από την υπεράσπιση των κοινωνικών δικαιωμάτων και των συνταγματικών μας ελευθεριών. Αυτός είναι ο καλύτερος φόρος τιμής για τους αγωνιστές του αντιδικτατορικού κινήματος και τα θύματα της χούντας».

Μήνυμα για τη σημερινή 46η επέτειο από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας και τις τουρκικές προκλήσεις, απέστειλε ο ΓΓτης Κ.Ο. της Ν.Δ. Βουλευτής Σταύρος Καλαφάτης.

Ο κ. Καλαφάτης γράφει τα εξής:

«Σαν σήμερα, στις 24 Ιουλίου 1974, η χούντα κατέρρεε κάτω από το βάρος των εγκλημάτων της και η Δημοκρατία επέστρεφε στον τόπο που τη γέννησε. Κάτω από τραγικές για το Έθνος συνθήκες, ο Κωνσταντίνος Καραμανλής οδηγούσε τη χώρα στο ελληνικό θαύμα. Νομιμοποιούσε το Κ.Κ.Ε., έδινε οριστική λύση στο πολιτειακό ζήτημα, θεμελίωνε το πιο δημοκρατικό και προοδευτικό Σύνταγμα που γνώρισε ο τόπος και ξεκινούσε τον αγώνα -κόντρα στις σειρήνες των καιρών- για την ένταξη της Ελλάδας στην τότε ΕΟΚ. Τιμούμε τους πρωταγωνιστές της Μεταπολίτευσης και υποκλινόμαστε στους αγωνιστές του αντιδικτατορικού αγώνα. Ανανεώνουμε ταυτόχρονα τη δέσμευσή μας στο κοινό χρέος για διαρκή ενίσχυση της ουσίας και της ποιότητας της Δημοκρατίας.

Σήμερα, ωστόσο, μαζί με ολόκληρο το χριστιανικό και πολιτισμένο κόσμο, οι Έλληνες στρέφουμε τη σκέψη μας στην Κωνσταντινούπολη, όπου ο Σουλτάνος μετατρέπει την Αγιά Σοφιά σε τζαμί. Στις εκκλησιές μας ψέλνουμε τον Ακάθιστο Ύμνο, αλλά οι καμπάνες ηχούν πένθιμα, μεταφέροντας παντού στον κόσμο το μήνυμα της βεβήλωσης του πιο εμβληματικού χριστιανικού ναού, που -στο διάβα των αιώνων- κατέστη μνημείο της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς. Επισημαίνουν, ταυτόχρονα, την ασέβεια των γειτόνων στις διεθνείς συμφωνίες, που υπογράφουν. Και προειδοποιούν με τον πιο ηχηρό τρόπο, ότι -μεθυσμένος από την εδραίωση σημαντικών δυνάμεών του στη Συρία και τη Λιβύη και ενθαρρυμένος από την αδράνεια της διεθνούς κοινότητας- «ο Καίσαρ διέβη τον Ρουβίκωνα».

Τις ώρες αυτές οι Έλληνες βρισκόμαστε σε πλήρη επαγρύπνηση, καθώς η γειτονική μας χώρα -με την έκδοση παράνομης navtex και τη συγκέντρωση ναυτικών δυνάμεων- προαγγέλλει έρευνες σε περιοχές της ελληνικής υφαλοκρηπίδας που συνορεύουν με την κυπριακή και αιγυπτιακή ΑΟΖ. Τόσο η ελληνική διπλωματία, όσο και οι Ένοπλες Δυνάμεις μας, σαν έτοιμες από καιρό παρακολουθούν, από κοντά τις εξελίξεις έτοιμες για κάθε ενδεχόμενο, ενώ η Κυβέρνηση κατέστησε σαφές τόσο προς την Άγκυρα, όσο και προς τους εταίρους και τους συμμάχους μας, αλλά και προς τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας των Η.Ε. ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να ανεχτεί παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της. Αντιμετωπίζουμε τη νέα πρόκληση με ψυχραιμία και αποφασιστικότητα. Όλοι μαζί οι Έλληνες στέλνουμε σήμερα μήνυμα ενότητας, Δημοκρατίας και εθνικής αυτοπεποίθησης».

Με αφορμή τη σημερινή Επέτειο για την Αποκατάσταση της Δημοκρατίας, ο βουλευτής Ηρακλείου και μέλος της Επιτροπής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής Νίκος Ηγουμενίδης έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Η σημερινή ημέρα για τη χώρα μας έχει ασφαλώς βαρύνουσα σημασία. Είναι η Ημέρα Αποκατάστασης της Δημοκρατίας και είναι αίσθηση χρέους ο φόρος τιμής σε όλους και όλες που μπροστά στις δυνάμεις της Χούντας προέταξαν την αξιοπρέπεια, την ελευθερία, τη δικαιοσύνη και τη δημοκρατία της χώρας. Ωστόσο, η σημερινή ημέρα αποκτά σε αυτή τη συγκυρία και τη διάσταση της διαρκούς επαγρύπνησης απέναντι σε όλες εκείνες τις δυνάμεις εντός της χώρας που έχουν στο στόχαστρο το κεκτημένο δημοκρατικό κεφάλαιο της χώρας, αλλά και σε εκείνες τις δυνάμεις εκτός της χώρας στις οποίες δεν επιτρέπουμε ούτε σπιθαμή από τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Την παρακαταθήκη της Αποκατάστασης της Δημοκρατίας την νιώθουμε και την υπερασπιζόμαστε σήμερα με ακόμη μεγαλύτερη αίσθηση ευθύνης και αγάπης για την πατρίδα».

Δήλωση του Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ ν. Ηρακλείου Χάρη Μαμουλάκη με αφορμή την 46η επέτειο από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας στην χώρα μας:

 «Η 24η Ιουλίου είναι ημέρα τιμής και μνήμης για τους αγωνιστές της Δημοκρατίας. Ημέρα τιμής και μνήμης για όλες και όλους όσοι κυνηγήθηκαν, φυλακίστηκαν, θυσιάστηκαν για να πέσει η χούντα που τόσα δεινά επέφερε στον λαό μας και να κλείσει ένα μαύρο κεφάλαιο της ιστορίας μας. Η 24η Ιουλίου είναι ημέρα τιμής και μνήμης για τις σύγχρονες Ηρωίδες και τους σύγχρονους Ήρωες της πατρίδας μας.

Αποτελεί ύψιστη υποχρέωσή μας να διαφυλάσσουμε όλα όσα εκείνοι κατάφεραν. Και ειδικά εμείς οι νεότεροι, παρά το ότι είχαμε την τύχη να μην ζήσουμε την μαύρη περίοδο του αυταρχισμού και της τρομοκρατίας, είμαστε αποφασισμένοι να κρατήσουμε αναμμένη την φλόγα της δικής τους πίστης, να διατηρήσουμε αναλλοίωτο το δικό τους πάθος για ελευθερία και κοινωνική δικαιοσύνη. Και να μεταλαμπαδεύουμε το λαμπρό παράδειγμά τους, από γενιά σε γενιά».

Το μήνυμα του επικεφαλής της παράταξης του Περιφερειακού Συμβουλίου "Κρητη Μπροστά", Αλέξανδρου Μαρκογιαννάκη, για την επέτειο της αποκατάστασης της Δημοκρατίας.

"46 χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας στη χώρα μας. Η σημερινή είναι ημέρα μνήμης και τιμής για εκείνους που αγωνίστηκαν και θυσιάστηκαν για να απολαμβάνουμε εμείς τα αγαθά της Δημοκρατίας.  

Σε μια περίοδο εθνικών προκλήσεων, είναι σημαντικό να υπογραμμίσουμε ότι και τώρα όπως και τότε, μόνο με την κοινή προσπάθεια και τη συστράτευση όλων μας θα ξεπεράσουμε τις δυσκολίες".

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News