Ελλάδα

ΗΠΑ: Οι τουρκικές αρχές να σταματήσουν επιχειρήσεις που αυξάνουν τις εντάσεις

«Θέλουμε οι φίλοι και οι σύμμαχοί μας να προσεγγίζουν αυτά τα ζητήματα με πνεύμα συνεργασίας»

Νέες δηλώσεις έρχονται από την πλευρά των ΗΠΑ και συγκεκριμένα του υφυπουργού Εξωτερικών, Φίλιπ Ρίκερ, ο οποίος ανέφερε πως «οι ΗΠΑ ανησυχούν σημαντικά για τα δηλωμένα σχέδια της Τουρκίας» αλλά και πως οι έρευνες για φυσικούς πόρους αφορούν σε περιοχές όπου «η Ελλάδα και η Κύπρος διεκδικούν (assert) τη δικαιοδοσία στην Ανατολική Μεσόγειο».

Αναλυτικά οι δηλώσεις του:

«Όπως έχετε ακούσει, οι ΗΠΑ ανησυχούν σημαντικά για τα δηλωμένα σχέδια της Τουρκίας που αφορούν έρευνες για φυσικούς πόρους σε περιοχές όπου η Ελλάδα και η Κύπρος διεκδικούν (assert) τη δικαιοδοσία στην Ανατολική Μεσόγειο. Ανησυχούμε για ενέργειες που είναι προκλητικές και αυξάνουν τις εντάσεις στην περιοχή. Η ανάπτυξη των πόρων στην Ανατολική Μεσόγειο είναι κάτι που πρέπει να προωθήσει τη συνεργασία.

Αυτό είναι κάτι που θα μπορούσε να προσφέρει τα θεμέλια για διαρκή ευημερία στους τομείς της ενέργειας, της ασφάλειας και της οικονομίας σε ολόκληρη την περιοχή. Γνωρίζετε, όπως και εγώ, ότι αυτός είναι ένας πολύπλοκος στρατηγικός χώρος.

Θέλουμε οι φίλοι και οι σύμμαχοί μας στην περιοχή -αρκεί να θυμηθούμε ότι η Τουρκία, η Ελλάδα και οι ΗΠΑ είναι όλοι σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ- να προσεγγίζουν αυτά τα ζητήματα με πνεύμα συνεργασίας.

Θα επαναλάβω το μήνυμα που έχουμε στείλει από την Ουάσινγκτον, καθώς και από αλλού στην Ευρώπη, προτρέποντας τις τουρκικές αρχές να σταματήσουν επιχειρήσεις που αυξάνουν τις εντάσεις. Θα συνεχίσουμε να στέλνουμε αυτό το μήνυμα. Μπορεί να έχουμε δει σήμερα σχόλια από τον πρέσβη Πάιατ στην Αλεξανδρούπολη. Διατηρούμε, λοιπόν, επαφή με τις πρεσβείες μας στην Αθήνα και την Άγκυρα, παρακολουθώντας στενά την κατάσταση».

(Φωτογραφία Αρχείου)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια