Μητσοτάκης: Η Ελλάδα παρακολουθεί με αυτοπεποίθηση – Μονόδρομος οι κυρώσεις

Ελλάδα
Μητσοτάκης: Η Ελλάδα παρακολουθεί με αυτοπεποίθηση – Μονόδρομος οι κυρώσεις

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Σιγουριά και απόλυτη ετοιμότητα - Η Τουρκία προσθέτει έναν ακόμα κρίκο στις επιθετικές ενέργειες απέναντι στην Ε.Ε»

«Η Ελλάδα παρακολουθεί τις εξελίξεις με αυτοπεποίθηση, σιγουριά και απόλυτη ετοιμότητα. Η αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων Ελλάδας και Κύπρου συνιστά αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ευρώπης τελικά. Εφόσον συνεχίσει η Τουρκία σε αυτή την κατεύθυνση, η επιβολή κυρώσεων από την ΕΕ εναντίον της θα είναι μονόδρομος», ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Υπενθυμίζεται ότι σε επιφυλακή βρίσκονται οι Ένοπλες Δυνάμεις, με το 85% του ελληνικού στόλου να βρίσκεται στο Αιγαίο από την περιοχή της Σμύρνης και νοτιότερα, και παρακολουθεί στενά τις κινήσεις του τουρκικού στόλου, ενώ η Τουρκία προχώρησε και σε υπερπτήσεις πανώ από τη Ρω, το Καστελόριζο και τη Στρογγύλη.

Αναλυτικά οι δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη

"Δυστυχώς, η επικαιρότητα με υποχρεώνει να ξεκινήσω από μια παρατήρηση: Η Τουρκία για ακόμα μια φορά προσθέτει έναν ακόμα κρίκο στις επιθετικές ενέργειες απέναντι στην Ελλάδα, απέναντι στην Κύπρο, απέναντι τελικά στην Ευρωπαϊκή Ένωση συνολικά.

Δεν ξέρω αν ενοχλείται καθ' οιονδήποτε τρόπο από την ευρωπαϊκή και εθνική επιτυχία η οποία διαδραματίστηκε στις Βρυξέλλες, σε κάθε περίπτωση αυτό το οποίο θέλω να σας πω είναι ότι η Ελλάδα παρακολουθεί όλες τις εξελίξεις με αυτοπεποίθηση, με σιγουριά και απόλυτη ετοιμότητα.

Και, βέβαια, η αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδος και της Κύπρου συνιστά αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ευρώπης τελικά.

Προσβλέπουμε στη στήριξη των συμμάχων μας, αλλά πρέπει να γνωρίζετε κι εσείς ότι εφόσον η Τουρκία εξακολουθεί να κινείται σε αυτή την κατεύθυνση η επιβολή κυρώσεων από πλευράς Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά της Τουρκίας θα είναι μονόδρομος. Είναι στο χέρι της Τουρκίας να επιλέξει τι σχέση θέλει να έχει με την Ελλάδα, με την Κύπρο, με την Ευρώπη. Πιστεύω όμως ότι αυτή τη στιγμή φαίνεται να επιλέγει τον λάθος δρόμο»."

Χ. Μάας - Υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας: έχουμε ξεκάθαρη στάση, αλληλεγγύης προς την Ελλάδα και προς την Κύπρο

Αναφερόμενος στη στάση της Τουρκίας επιβεβαίωσε όσα είπε ο Κυρ. Μητσοτάκης και αντικατοπτρίζεται, όπως υπογράμμισε, και στις αποφάσεις του Συμβουλίου υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

 «Αντικατοπτρίζει τις συστάσεις ολόκληρης της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και των κρατών-μελών, ότι έχουμε ξεκάθαρη στάση, αλληλεγγύης προς την Ελλάδα και προς την Κύπρο. Αυτός θα είναι και ο ρόλος μας στο πλαίσιο της Γερμανικής Προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και καταστήσαμε, επίσης, σαφέστατο προς την Τουρκία -όπως είπατε ακριβώς και εσείς- ότι είναι πράγματι στο χέρι της, εφόσον δώσει τέλος σε αυτή την προκλητική στάση απέναντι στην Ελλάδα, να μπορέσει να ενσωματωθεί σε έναν διάλογο. Στην αντίθετη περίπτωση θα ήταν αδύνατο κάτι τέτοιο», τόνισε.

Και συνέχισε: «Επίσης, επιτρέψτε μου, να σας πω με κάθε σαφήνεια -να επιβεβαιώσω δηλαδή- ότι με σθένος θα ακολουθήσουμε αυτή τη γραμμή απέναντι στην Τουρκία τόσο σε διμερές επίπεδο όσο και στο επίπεδο εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Γνωρίζετε, ότι η Καγκελάριος αναλαμβάνει ενεργό ρόλο. Είναι πραγματικά στρατευμένη προς αυτή την κατεύθυνση. Το ίδιο σθεναρά και με ανάληψη δράσης θα αντιμετωπίσουμε και το ζήτημα του μεταναστευτικού. Αυτό που επιθυμούμε -και είναι μέλημά μας- είναι να μην επαναληφθούν λάθη τα οποία έγιναν κατά το παρελθόν, να αφεθούν δηλαδή χώρες -όπως η Ελλάδα, πρώτα απ' όλα- μόνη της στην αντιμετώπιση του μεταναστευτικού. Αργότερα συνέβη ακριβώς το ίδιο και με την Ιταλία. Αυτό που επιθυμούμε, λοιπόν, είναι να μην επαναληφθεί κάτι τέτοιο. Θα ταχθούμε υπέρ του να υπάρχει διαφορετική αντιμετώπιση, να υπάρχει από ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση πολύ μεγαλύτερη αλληλεγγύη ώστε να καταστήσουμε σαφές ότι τα κράτη-μέλη δεν έχουν μόνο δικαιώματα, αλλά έχουν και υποχρεώσεις έναντι των άλλων κρατών και ότι με τη συμβολή τους θα πρέπει να κοιτάξουμε να έχουμε μια λύση. Και θέλω να είστε σίγουρος ότι έχετε την αμέριστη υποστήριξη της Ομοσπονδιακής Κυβέρνησης».

Δένδιας: Η παράνομη και προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας έχει σοβαρό αντίκτυπο, όχι μόνο στην ειρήνη αλλά και στη σταθερότητα στην ανατολική Μεσόγειο

Η παράνομη και προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας έχει σοβαρό αντίκτυπο, όχι μόνο στην ειρήνη και στη σταθερότητα στην ανατολική Μεσόγειο, αλλά και στη συνοχή του ΝΑΤΟ και στις σχέσεις της με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η Άγκυρα αγνοεί την προτροπή μας να δώσει τέλος στην παράνομη συμπεριφορά της. Αγνοεί την προτροπή μας να σεβαστεί το Διεθνές Δίκαιο, αγνοεί την προτροπή μας να τιμήσει τις δεσμεύσεις της, όπως την Κοινή Δήλωση του 1016 για το μεταναστευτικό.

Ξέρετε ότι, λίγες μέρες πριν, στόχευσε ένα συμμαχικό γαλλικό πλοίο. Όλοι θυμόμαστε την εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού, τον Φεβρουάριο και το Μάρτιο, και όλοι βεβαίως θυμόμαστε την πρόσφατη απόφαση μετατροπής της Αγίας Σοφίας από μουσείο σε τζαμί. Μια πρόκληση, στην πανανθρώπινη διάσταση του μνημείου, ενός μνημείου – συμβόλου ειρηνικής συνύπαρξης και της διαφορετικότητας.

Στο τελευταίο μας Συμβούλιο στις Βρυξέλλες αποφασίσαμε την προετοιμασία ενός κειμένου επιλογών, το οποίο θα περιέχει μέτρα που θα μπορούσαν να εφαρμοστούν σε βάρος της Τουρκίας εάν αυτή συνεχίσει την παράνομη συμπεριφορά της.

Θέλω, όμως, να πω αυτό που λέω πάντα: ότι η Ελλάδα είναι επίσης ανοιχτή στο διάλογο. Αλλά υπό όρους. Και οι όροι δεν είναι ελληνικοί. Είναι αυτονόητοι. Είναι η προϋπόθεση σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου, του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας και των κανόνων καλής γειτονίας. Και βεβαίως διάλογος υπό καθεστώς απειλών δεν νοείται. Η Ελλάδα δεν πρόκειται να συμπράξει σε νομιμοποίηση παραβατικότητας.

Θυμίζω ότι, μόλις χτες συμπληρώθηκαν 46 χρόνια από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο. 46 χρόνια, που ένα τείχος διαιρεί ακόμη μια ευρωπαϊκή πρωτεύουσα: τη Λευκωσία. Η γερμανική πλευρά σε αυτό έχει, φαντάζομαι, μια ιδιαίτερη ευαισθησία. Και βέβαια 16 χρόνια που ένα τμήμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το βόρειο τμήμα της Κυπριακής Δημοκρατίας παραμένει υπό κατοχή.

Η Τουρκία, αντί να προσέλθει σε διάλογο με εποικοδομητικό πνεύμα, παραβιάζει κατάφορα την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Και έρχομαι στη Λιβύη.

Η Λιβύη, έξι μήνες μετά τη διάσκεψη του Βερολίνου είναι ένα καζάνι που βράζει. Στο προηγούμενο Συμβούλιο καλέσαμε ευθέως και την Τουρκία να επιδείξει εποικοδομητική στάση και να σταματήσει τις παραβιάσεις του εμπάργκο όπλων. Η Ελλάδα στηρίζει τις προσπάθειες του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και τα Συμπεράσματα του Βερολίνου για αποκλιμάκωση και επιστροφή στο διάλογο, για πολιτική λύση του λιβυκού ζητήματος.

Πιστεύουμε, πάντα, ότι το αιγυπτιακό σχέδιο μπορεί να συνεισφέρει προς την επιθυμητή κατεύθυνση.

Επίσης, η επιχείρηση «Ειρήνη» που επιδιώκει την πλήρη επιβολή του εμπάργκο των όπλων, είναι ένα πολύ θετικό στοιχείο στο παζλ επίλυσης της λιβυκής κρίσης. Μόνο μια λύση λιβυκής ιδιοκτησίας, που θα προκύψει από διαπραγματεύσεις μπορεί να είναι βιώσιμη και βέβαια αυτή η λύση απομακρύνεται όσο διαρκούν οι εξωτερικές παρεμβάσεις στη Λιβύη.

Αναφερθήκαμε ακόμη στην ευρωπαϊκή προοπτικών Βαλκανίων, την οποία -όπως και η Γερμανία- υποστηρίζουμε θερμά. Είναι μια προοπτική που συμβάλλει στην εδραίωση της σταθερότητας και της ασφάλειας στην περιοχή. Αλλά, βέβαια, μια προοπτική μπορεί να προχωρήσει μόνο υπό την προϋπόθεση τήρησης των αιρεσιμοτήτων που έχουν τεθεί».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News