Σ. Καλεντερίδης: «Η απειλή είναι προ των πυλών»

Ελλάδα
Σ. Καλεντερίδης: «Η απειλή είναι προ των πυλών»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σε επαγρύπνηση για τις τουρκικές προκλήσεις - Αποκαλυπτικός ο Σ. Καλεντερίδης στις “Αντιθέσεις” με τον Γιώργο Σαχίνη

Νέο “λάδι στη φωτιά” ρίχνει η Τουρκία, που την περασμένη Παρασκευή προχώρησε σε μία ακόμη πρόκληση, καθώς εξέδωσε νέα ναυτική οδηγία Navtex, με την οποία ανακοίνωσε την πρόθεσή της να ξεκινήσει έρευνες νότια της Γαύδου, επιστρατεύοντας το πλωτό γεωτρύπανο “Γιαβούζ” με χρονικό ορίζοντα από προχθές Σάββατο και έως και σήμερα Δευτέρα 20 Ιουλίου.

Πρόκειται για μια κίνηση με την οποία ο Ερντογάν φέρεται να επιχειρεί να κλιμακώσει επικίνδυνα την ένταση ή απλά να τεστάρει αντιδράσεις από πλευράς της Ελλάδας και των συμμάχων, καθώς πρόκειται για την περιοχή στην οποία η Total σχεδιάζει να προχωρήσει σε νέες έρευνες για υδρογονάνθρακες από το φθινόπωρο. Είναι πάντως η πρώτη φορά που η Άγκυρα εργαλειοποιεί το παράνομο τουρκο-λιβυκό μνημόνιο και μάλιστα από την υποτιθέμενη πλευρά της ΑΟΖ για τη Λιβύη, που όμως βρίσκεται μέσα σε ελληνική υφαλοκρηπίδα.

«Για την πατρίδα μας είναι σίγουρα η πιο κρίσιμη περίοδος από το 1923. Γιατί αυτό που γίνεται στη Λιβύη, όπου είναι ο κεντρικός πυλώνας της τουρκικής πολιτικής και για τη Μεσόγειο και για το Αιγαίο και συγκεκριμένα οι μάχες στη Σύρτη και στην Αλ Τζούφρα, λειτουργεί με τρόπο καθοριστικό για το ποια θα είναι τα επόμενα βήματα της Τουρκίας. Από αυτά τα βήματα θα κριθεί η μορφή που θα έχει η Ελλάδα ως κράτος. Εάν η Τουρκία νικήσει και με μια στρατιωτική νίκη, αλλά και με τον έλεγχο των κοιτασμάτων, πιστεύω πως δεν υπάρχει καμία δύναμη πλην της Ελλάδας να σταματήσει την Τουρκία. Αυτή τη στιγμή, στη Σύρτη και στην Αλ Τζούφρα παίζεται η δυνατότητα υλοποίησης του σχεδίου της Τουρκίας στην Κρήτη και στη Ρόδο. Και αφορά συνολικά το Αιγαίο αύριο και μεθαύριο», ανέφερε στην εκπομπή «Αντιθέσεις» και στον δημοσιογράφο Γιώργο Σαχίνη ο γεωπολιτικός αναλυτής Σάββας Καλεντερίδης.

Αναλυτές εκτιμούν πως με την κίνηση αυτή, που μένει να αποδειχτεί στην πράξη αν είναι γεωστρατηγική μπλόφα ή απειλή, η Άγκυρα επιθυμεί να προλάβει τις εξελίξεις σε δυτικό οικόπεδο της Κρήτης και να μετρήσει την αντίδραση της Αθήνας. Ο κ. Καλεντερίδης, μεταξύ άλλων, υποστήριξε πως ένα «θερμό επεισόδιο» είναι προ πυλών έως και το φθινόπωρο. «Όπως η Αίγυπτος επικαλείται ζήτημα διεθνούς ασφάλειας, έπρεπε και η Ελλάδα να είχε φερθεί με παρόμοιο τρόπο και μη φοβόμαστε. Όταν ο “άλλος” πολεμάει με κανόνια, εσύ δεν μπορείς να τον πολεμήσεις με δηλώσεις και με διαβήματα επικαλούμενος το Διεθνές Δίκαιο. Διότι η απειλή είναι προ των πυλών και θα δούμε τι θα γίνει τον Σεπτέμβριο ή το φθινόπωρο», υπογράμμισε ο κ. Καλεντερίδης στον τηλεοπτικό φακό της “ΚΡΗΤΗ ΤV”.

Τα αλιευτικά

Την ίδια ώρα, με ιδιαίτερη προσοχή παρακολουθούν το Λιμενικό και το Πολεμικό Ναυτικό την κίνηση 120 τουρκικών αλιευτικών, τα οποία συγκεντρώθηκαν στα Δαρδανέλια και κινούνται προς το Λιβυκό πέλαγος σε διεθνή ύδατα.

«Όταν δίνεις το δικαίωμα να ψαρεύει κάποιος ανάμεσα στα 6 και 12 μίλια, είναι σαν να δίνεις το δικαίωμα σε τουρκικά τρακτέρ να καλλιεργούν, να οργώνουν και να θερίζουν ελληνικά εδάφη. Αυτό το δικαίωμα δίνεις στους Ιταλούς επειδή τους αναγνωρίζεις δικαιώματα παραδοσιακής αλιείας. Θα μπορούσα να το δεχτώ εάν η Ιταλία αναγνώριζε τα ίδια δικαιώματα για τους Έλληνες αλιείς. Οι Τούρκοι το είδαν και, βλέποντας πως οι Ιταλοί πέτυχαν τον στόχο τους, θα είναι συνεχώς στο Αιγαίο και θα κάνουν αισθητή την παρουσία τους. Εάν πάμε κάποια στιγμή σε οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών, οι Τούρκοι θα διεκδικήσουν το δικαίωμα της αλιείας. Και συγκεκριμένα εκεί που υπάρχουν τουρκικά αλιευτικά σκάφη», τόνισε ο κ. Καλεντερίδης.

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Ναυτιλίας, δεν είναι η πρώτη φορά που μεγάλος αριθμός τουρκικών αλιευτικών κινείται στο Αιγαίο, καθώς τουρκικός νόμος απαγορεύει την αλίευση στα τουρκικά χωρικά ύδατα από τις 15 Απριλίου έως τις 15 Ιουλίου.

Ο Ερντογάν επισκέφτηκε την Αγία Σοφία

Την ίδια στιγμή, η τουρκική προκλητικότητα έχει χτυπήσει “κόκκινο”, καθώς χθες στην Αγία Σοφία βρέθηκε ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Σκοπός της επίσκεψης του Τούρκου προέδρου, ο οποίος συνοδεύτηκε από τον υπουργό Πολιτισμού της Τουρκίας, Μεχμέτ νουρί Ερσόι, και τον επικεφαλής της Διεύθυνσης Θρησκευτικών Υποθέσεων, Αλί Ερμπάς, ήταν η ενημέρωση για τις εξελίξεις των εργασιών μετατροπής της σε τζαμί.

Όπως μεταδίδουν τουρκικά ΜΜΕ, ο πρόεδρος της Τουρκίας ενημερώθηκε από τους αρμόδιους για τις εργασίες και τις προετοιμασίες που γίνονται στο ιστορικό μνημείο, ενόψει της πρώτης προσευχής, σε τέσσερις ημέρες από σήμερα. Ο ίδιος ανήρτησε στον λογαριασμό του στο Twitter φωτογραφίες από το εσωτερικό της Αγίας Σοφίας. Καθ’ όλη τη διάρκεια της επιθεώρησης, ο Ερντογάν φορούσε μάσκα, ενώ δεν έλειψε και το... απαραίτητο σόου, αφού τόσο κατά την είσοδό του, όσο και κατά την έξοδό του τον περίμενε κόσμος προκειμένου να του δείξει την αγάπη του.

Η Τουρκία πρόκληση για την Ε.Ε.

Η στάση που θα πρέπει να τηρήσει η Ένωση έναντι της Τουρκίας συνιστά τη «μεγαλύτερη πρόκληση για την εξωτερική πολιτική» της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τόνισε σε συνέντευξή του στο “Spiegel” ο ύπατος εκπρόσωπος της Ένωσης για την Εξωτερική Πολιτική Ζοζέπ Μπορέλ.

«Το ζήτημα του τρόπου αντιμετώπισης της Τουρκίας αποτελεί τη μεγαλύτερη πρόκληση στην εξωτερική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης», υπογράμμισε ο κ. Μπορέλ σε συνέντευξή του, που δημοσιεύτηκε στην έντυπη εβδομαδιαία έκδοση του περιοδικού “Der Spiegel”.

«Η Τουρκία είναι γείτονάς μας, δεν μπορούμε να αλλάξουμε αυτή τη γεωγραφία. Η χώρα ελέγχει τη ροή των προσφύγων στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, και προκαλεί προβλήματα στα μέλη της Ε.Ε., Ελλάδα και Κύπρο. Αλλά η Τουρκία είναι επίσης υποψήφια προς ένταξη χώρα, όσο δεν αποφασίζουμε αυτό να το αλλάξουμε», προσθέτει ο Ευρωπαίος αξιωματούχος, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το εάν η Τουρκία, με την πολιτική της σε ό,τι αφορά τόσο τις γεωτρήσεις όσο και τη Λιβύη, διακινδυνεύει να χάσει το καθεστώς της υποψήφιας προς ένταξη χώρας.

Κληθείς να σχολιάσει ακόμη το γεγονός ότι ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν «χρησιμοποίησε μόλις στις αρχές του χρόνου τους πρόσφυγες ως μοχλό πίεσης έναντι της Ε.Ε.», ο κ. Μπορέλ, απευθυνόμενος στη Γερμανία ως προεδρεύουσα του Συμβουλίου της Ε.Ε. για το τρέχον εξάμηνο, τονίζει ότι θα επιθυμούσε το Βερολίνο να ταχθεί υπέρ της διαπραγμάτευσης μιας συνολικής συμφωνίας με την Τουρκία.

«Κυρίως η καγκελάριος Μέρκελ είναι σε θέση να βοηθήσει στην επίλυση αυτού του προβλήματος. Σε αυτή τη διαδικασία, θα πρέπει να μπουν στο τραπέζι όλα τα ζητήματα: Από τις γεωτρήσεις για φυσικό αέριο και τις παραβιάσεις του Δικαίου της Θάλασσας στα ανοιχτά της Ελλάδας και της Κύπρου και την υποστήριξη των σχεδόν 4 εκατομμυρίων προσφύγων, μέχρι τον ρόλο της Τουρκίας στη Συρία και τη Λιβύη», δηλώνει ο κ. Μπορέλ και τονίζει χαρακτηριστικά ότι η Ε.Ε. «δεν έχει κανένα συμφέρον να δημιουργηθεί ένας δακτύλιος τουρκικών ή ρωσικών στρατιωτικών βάσεων στα ανοικτά των ιταλικών ακτών», προειδοποιώντας ταυτόχρονα ότι «αυτό ακριβώς θα συμβεί, αν δεν κάνουμε τίποτα».

Εκδηλώσεις μνήμης

Στην Κύπρο ο Ν. Παναγιωτόπουλος σήμερα

Στην Κύπρο θα βρίσκεται σήμερα ο υπουργός Εθνικής Άμυνας της Ελλάδας Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο οποίος θα παραβρεθεί στις εκδηλώσεις μνήμης για τα 46 χρόνια από την τουρκική εισβολή, ενώ θα έχει συναντήσεις με εκπροσώπους της πολιτικής ηγεσίας.

Στις 8 το πρωί θα παραστεί στην επιμνημόσυνο δέηση για τους πεσόντες της τουρκικής εισβολής, στον Τύμβο Μακεδονίτισσας.

Στις 10 π.μ. θα παραστεί στο μνημόσυνο των πεσόντων της τουρκικής εισβολής, στον Ιερό Ναό Παναγίας Φανερωμένης.

Μία ώρα αργότερα θα συναντηθεί με τον Κύπριο ομόλογό του, Χαράλαμπο Πετρίδη, στο υπουργείο Άμυνας, ενώ στις 12 το μεσημέρι οι δυο τους θα προβούν σε δηλώσεις στα ΜΜΕ.

Το απόγευμα ο κ. Παναγιωτόπουλος θα επισκεφτεί τη φρεγάτα “Κανάρης” στη Λεμεσό.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News