Ελλάδα

Σύνοδος Κορυφής- Κυρ.Μητσοτάκης: «Δεν υπάρχει κανένας λόγος να μην έχουμε συμφωνία»

Μητσοτάκης - Αναστασιάδης έβαλαν στο τραπέζι τα θέματα με την Τουρκία

Ξεκίνησε η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ, με την ανταλλαγή απόψεων των κρατών-μελών με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, όπως ενημέρωσε μέσω twitter, ο εκπρόσωπος του προέδρου του κ. Σαρλ Μισέλ. Η Σύνοδος ήταν προγραμματισμένη να ξεκινήσει στις 10:00 ώρα Βρυξελλών, ωστόσο υπήρξε καθυστέρηση μισής ώρας.

Ευρωπαϊκές διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι πιθανόν να μην ολοκληρωθεί αύριο Σάββατο 18 Ιουλίου, αλλά να συνεχιστεί και την Κυριακή 19 Ιουλίου.

Αυστηρές κυρώσεις κατά της Τουρκίας ζήτησε ο Μητσοτάκης

Σύμφωνα με ενημέρωση κυβερνητικού αξιωματούχου, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε ξεκάθαρες επιλογές για αυστηρές κυρώσεις κατά της Τουρκίας. Οι ίδιες αρμόδιες πηγές ανέφεραν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι δεν γίνεται η Τουρκία να παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα δύο κρατών μελών και να μην υπάρχει ισχυρή αντίδραση.

Επιπλέον, έθιξε το ζήτημα της μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, υπογραμμίζοντας ότι είναι ενδεικτικό για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζει τις διεθνείς συμφωνίες, τον αλληλοσεβασμό και τον διαθρησκειακό διάλογο.Τέλος, ζήτησε να συζητηθεί αναλυτικά η σχέση ΕΕ-Τουρκίας στο επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Νίκος Αναστασιάδης

Συλλογικά πρέπει να απαντά η ΕΕ κάθε φορά που η Τουρκία παραβιάζει το διεθνές δίκαιο, όπως τόνισε ο Πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Αναστασιάδης στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ. Ειδικότερα, στο τουίτ που ανήρτησε πριν από λίγο ο κ. Αναστασιάδης σημείωσε ότι «κάθε φορά που η Τουρκία παραβιάζει το διεθνές δίκαιο και υπονομεύει τα ζωτικά συμφέροντα της ΕΕ και των κρατών μελών της, η Ένωση πρέπει να ανταποκρίνεται συλλογικά και αποφασιστικά με συγκεκριμένους όρους».

Την ανάγκη για συμφωνία τόνισε ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης, προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής, υπογραμμίζοντας ότι «οι πολίτες μας δεν περιμένουν τίποτα λιγότερο από εμάς».

«Tους τελευταίους τρεις μήνες διανύσαμε ένα μακρύ δρόμο για να φτάσουμε σε μια φιλόδοξη απάντηση στην κρίση του COVID19. Δεν υπάρχει απολύτως κανένας λόγος να μην έχουμε συμφωνία σ' αυτή τη σύνοδο. Αυτό που βρίσκεται σε κίνδυνο είναι οι αρχές της ευρωπαϊκής ενότητας και της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης. Δεν πρέπει να χάσουμε τη μεγάλη εικόνα και η μεγάλη εικόνα είναι ότι βρισκόμαστε αντιμέτωποι με τη μεγαλύτερη οικονομική ύφεση από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Ίσως ορισμένοι συμβιβασμοί είναι απαραίτητοι αλλά πρέπει να είμαστε βέβαιοι ότι πετυχαίνουμε μια φιλόδοξη λύση, γιατί οι πολίτες μας δεν περιμένουν τίποτα λιγότερο από εμάς», ανέφερε συγκεκριμένα ο κ. Μητσοτάκης.

Οι βασικές προσδοκίες και επιδιώξεις της Ελλάδας στο οικονομικό πεδίο της Συνόδου

Η Ελλάδα πήγε στις Βρυξέλλες με 5 βασικές επιδιώξεις τις οποίες θέτει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προ των ηγετών.

- Η Ελλάδα θέλει συμβιβασμό κοντά στην πρόταση της Κομισιόν και του Σαρλ Μισέλ. Δηλαδή περισσότερες επιχορηγήσεις και λιγότερα δάνεια.

- Ακόμη ζητεί η εποπτεία να εξαντλείται στον πλαίσιο του ευρωπαϊκού 6μηνου και να μην υπάρξει άλλος μηχανισμός επιτήρησης.

- Να υπάρχει ελληνική ιδιοκτησία για τις μεταρρυθμίσεις που θα «κουμπώσουν» στα 32 δισ. € από το Ταμείο Ανάκαμψης.

- Να έχει το πρόγραμμα μεγάλη διάρκεια, 3-4 χρόνια όχι τα 2 που ζητούν οι Ολλανδοί, για να καταφέρει να αντλήσει η Ελλάδα περισσότερα κονδύλια.

- Η Ελλάδα θέλει να γίνει μια... συμφωνία, χθες προκειμένου οι εκταμιεύσεις να ξεκινήσουν ακόμα, και μέσα στο 2020 για να γίνει ανάσχεση της οικονομικής ύφεσης που έχει επιφέρει ο κορωνοϊός.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ

Την ελπίδα για την επίτευξη συμφωνίας, παρά τις δύσκολες διαπραγματεύσεις, εξέφρασε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής. «Θα είναι δύσκολες διαπραγματεύσεις, δεν είναι μόνο τα χρήματα. Είναι για τους πολίτες της Ευρώπης. Θέλουμε μια Ευρώπη πιο σταθερή. Πιστεύω ότι μπορεί να έχουμε συμφωνία» τόνισε ο κ. Μισέλ.

Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν: Η προσοχή του κόσμου έχει στραφεί στην Ευρώπη

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν δήλωσε προσερχόμενη στη Σύνοδο Κορυφής ότι η προσοχή του κόσμου έχει στραφεί στην Ευρώπη. «Όλες οι πλευρές που απαιτούνται για μία συμφωνία είναι στο τραπέζι. Μία λύση είναι δυνατή. Διακυβεύονται πολλά», δήλωσε η πρόεδρος της ΕΕ.

Εμμανουέλ Μακρόν: "βρισκόμαστε στο μέσο μίας κρίσης χωρίς προηγούμενο"

Η παρούσα κατάσταση απαιτεί περισσότερη αλληλεγγύη, όπως δήλωσε ο Πρόεδρος της Γαλλίας, Εμμανουέλ Μακρόν, προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, την πρώτη που πραγματοποιείται με φυσική παρουσία από τότε που ξέσπασε η πανδημία.

Ειδικότερα, ο Γάλλος Πρόεδρος τόνισε ότι «είναι μία στιγμή αλήθειας για τη φιλοδοξία της Ευρώπης». Επιπροσθέτως, υπογράμμισε πως «βρισκόμαστε στο μέσο μίας κρίσης χωρίς προηγούμενο, μίας κρίσης υγειονομικής αλλά επίσης οικονομικής και κοινωνικής, η οποία απαιτεί περισσότερη αλληλεγγύη και φιλοδοξία».

Μέρκελ: Αυτή η Σύνοδος Κορυφής απαιτεί μεγάλη προθυμία για συμβιβασμό

Προσερχόμενη στη Σύνοδο Κορυφής η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ τόνισε ότι «οι διαφορές είναι ακόμα πολύ μεγάλες» και ότι πρέπει να αντιμετωπίσουμε την πραγματικότητα. «Αυτή η σύνοδος κορυφής απαιτεί μεγάλη προθυμία για συμβιβασμό από όλους μας. Θα είναι πολύ δύσκολες διαπραγματεύσεις», σημείωσε.

 Πρωθυπουργός Λετονίας: "Πρέπει να συμφωνήσουμε "

Την επιθυμία του να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις μέχρι να υπάρξει συμφωνία εξέφρασε ο πρωθυπουργός της Λετονίας Κρισγιάνις Καρίνς κατά την άφιξή του στη Σύνοδο Κορυφής.  «Ήρθα σήμερα εδώ και αύριο, ίσως και μεθαύριο για να εργαστούμε. Είναι πολύ δύσκολη στιγμή. Πρέπει να συμφωνήσουμε για το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο καθώς και το Σχέδιο Ανάκαμψης», σημείωσε ο κ. Καρίνς και συμπλήρωσε: «εκ μέρους της χώρας μου, θα πω ότι θέλουμε αποτέλεσμα και θα συνεχίσουμε να δουλεύουμε μέχρι να φτάσουμε σε αυτό το αποτέλεσμα».

Εσθονός πρωθυπουργός: «Ώρα για συμβιβασμό»

«Όλα τα κράτη μέλη θα πρέπει να κάνουν κάποιους συμβιβασμούς», δήλωσε ο πρωθυπουργός της Εσθονίας Γιούρι Ράτας κατά την άφιξή του, ενώ χαρακτήρισε «καλή αρχή» τις προτάσεις που υπέβαλε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ και η Πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. «Χρειαζόμαστε μια γρήγορη, ισχυρή και ενιαία απάντηση στην άνευ προηγουμένου κρίση και πανδημία, και να ξεκινήσουμε την ευρωπαϊκή οικονομία», τόνισε.

Ολλανδός πρωθυπουργός: «Κάτω από 50% οι πιθανότητες συμφωνίας»

Ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας, Μαρκ Ρούτε δήλωσε ότι έφθασε στις Βρυξέλλες με στόχο να πείσει τους άλλους ηγέτες με «επιχειρήματα» κι όχι να απειλήσει με βέτο εάν δεν περάσουν οι θέσεις του για τον πολυετή κοινοτικό προϋπολογισμό και το Ταμείο Ανάκαμψης. Έσπευσε πάντως να κατεβάσει τον πήχη των προσδοκιών: «Βλέπω κάτω από 50% τις πιθανότητες να φτάσουμε σε συμφωνία» για το Ταμείο Ανάκαμψης «μέχρι την Κυριακή» δήλωσε κατά την άφιξή του στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. «Είναι ακόμα δυνατό να επιτευχθεί συμβιβασμός σε αυτή την Σύνοδο Κορυφής» αλλά «μας περιμένει σκληρή δουλειά», πρόσθεσε.

Η Ολλανδία, μια από τις λεγόμενες «φειδωλές» χώρες του Βορρά, απαιτεί να αποφασίσει ομόφωνα το Συμβούλιο κατά πόσον οι χώρες που θα αντλήσουν πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης έχουν κάνει επαρκείς μεταρρυθμίσεις. «Αυτό που θεωρούμε πολύ σημαντικό είναι να κάνουν οι χώρες μεταρρυθμίσεις. Αν θέλουν επίσης να δώσουμε επιχορηγήσεις αντί για δάνεια – τα οποία πραγματικά δεν θεωρούμε και τόσο καλή ιδέα – τότε λέμε ότι πρέπει να δώσετε πολύ ισχυρές εγγυήσεις για την εφαρμογή αυτών των μεταρρυθμίσεων»», δήλωσε ο Ρούτε. «Έχουμε ιδέες για το πώς θέλουμε να γίνει αυτό, αλλά δεν μπορώ να πω περισσότερα γιατί αυτό δεν βελτιώνει τη διαπραγματευτική μου θέση», πρόσθεσε. Τόνισε δε ότι η Ολλανδία δεν είναι η μοναδική χώρα με κόκκινες γραμμές κι ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο είναι «μόνιμη ανταλλαγή χιλιάδων βέτο».

Πρωθυπουργός Τσεχίας 

Τη διαφωνία του με ορισμένους από τους όρους του Ταμείου Ανάκαμψης εξέφρασε ο Τσέχος πρωθυπουργός Αντρέι Μπάμπις, κατά την άφιξή του στη Σύνοδο Κορυφής. «Τώρα έχουμε ένα ταμείο ανάκαμψης στο οποίο ασκούσα κριτική κυρίως εξαιτίας των κριτηρίων σχετικά με την ανεργία» υπογράμμισε και επεσήμανε ότι «τα ποσοστά του 2015-2019 δεν έχουν να κάνουν με την πανδημία. Θα δούμε τον αντίκτυπο της πανδημίας τον επόμενο χρόνο και αυτός ο αντίκτυπος θα φανεί κυρίως στο ΑΕΠ». Ο κ. Μπάμπις συμπλήρωσε ότι «η νέα πρόταση του Σαρλ Μισέλ είναι καλύτερη, αλλά ακόμη με αυτή την αναλογία 70-30 υπάρχει πρόβλημα».

Ισπανός Πρωθυπουργός:  οι ηγέτες της ΕΕ έχουν υποχρέωση προς τους πολίτες τους να επιτύχουν μια συμφωνία

Ο Ισπανός Πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ δήλωσε σήμερα πως οι ηγέτες της ΕΕ έχουν υποχρέωση προς τους πολίτες τους να επιτύχουν μια συμφωνία για το ταμείο ανάκαμψης της ΕΕ. «Η Ισπανία έρχεται σ' αυτή τη σύνοδο κορυφής πρόθυμη για την επίτευξη μιας συμφωνίας, για να υπερασπισθεί λογικά τα εθνικά συμφέροντά μας στη γεωργία και επίσης το πώς αντιλαμβανόμαστε τη διαχείριση του ταμείου ανάκαμψης», δήλωσε ο Σάντσεθ στους δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες λίγο πριν συναντηθεί με τους άλλους ευρωπαίους ηγέτες.

 

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ - ethnos.gr - grtimes.gr 

Φωτογραφία: ethnos.gr - AP

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια