Ελλάδα

Αυτά είναι τα προϊόντα που «ξεπούλησαν» στην καραντίνα

Ποια αγαθά πήραν "τα πάνω τους"

Αν και δύσκολα θα επιστρέψει στα επίπεδα του 2019, σε προϊόντα όπως τα γαλακτοκομικά, η ζάχαρη, το χοιρινό κρέας, το ελαιόλαδο, το κρασί και η ντομάτα, η ζήτηση αναμένεται να αυξάνεται όσο τα μέτρα καραντίνας θα αίρονται σταδιακά σε όλη την Ευρώπη. Ταυτόχρονα, οι προοπτικές των εξαγωγών στα ίδια προϊόντα παραμένουν καλές, συνολικά. Όλα αυτά αναφέρονται σε σχετική έκθεση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που επισημαίνει πως, παρά τις αβεβαιότητες γύρω από τις επιπτώσεις της κρίσης του κορωνοϊού και της οικονομικής ανάκαμψης, η εφοδιαστική αλυσίδα αγροδιατροφικών προϊόντων έχει αποδειχτεί ανθεκτική σε όλη την κρίση!


Αναλυτικότερα, η τελευταία βραχυπρόθεσμη έκθεση προοπτικών για τις γεωργικές αγορές της Ε.Ε. παρουσιάζει μια πιο λεπτομερή επισκόπηση των τελευταίων τάσεων και περαιτέρω προοπτικών για κάθε τομέα γεωργικών προϊόντων. Η “Ν.Κ.” έκανε τις επιλογές της, για να παρουσιάσει στην κοινή γνώμη τα βασικότερα προϊόντα, με κριτήριο επιλογής αυτά να αφορούν την Κρήτη και να ενδιαφέρουν τους εμπλεκόμενους φορείς του νησιού μας. Έτσι:


* Στο ελαιόλαδο: Το 2019/20, η παραγωγή ελαιολάδου της Ε.Ε. παρέμεινε 4% κάτω από τον μέσο όρο των 5 ετών. Τα μέτρα καραντίνας συνέβαλαν στην αύξηση των λιανικών πωλήσεων και στη χρήση του ελαιολάδου στη βιομηχανία τροφίμων (π.χ. κονσερβοποιημένα προϊόντα), ωστόσο οι αβεβαιότητες γύρω από τη θερινή περίοδο του 2020 αναμένεται να συμβάλουν περαιτέρω στη μείωση της ζήτησης υπηρεσιών τροφίμων. Συνολικά, η κατανάλωση στην Ε.Ε. θα μπορούσε να αυξηθεί κατά 6% το 2019/20. Το 2020/21, η παραγωγή ελαιολάδου της Ε.Ε. αναμένει περαιτέρω αύξηση φτάνοντας τα 2,3 εκατομμύρια τόνους (αύξηση 20% σε σύγκριση με το 2019/20).


* Στο κρασί: Η κατανάλωση κρασιού αναμένεται να μειωθεί κατά 7% λόγω των μέτρων COVID-19, ενώ η οινοποιημένη παραγωγή για άλλες χρήσεις, όπως ξίδι και μπράντι, οδηγεί σε αύξηση κατά 33%. Αυτό οφείλεται ιδίως στα εξαιρετικά μέτρα που προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή που επιτρέπει την απόσταξη κρίσεων. Επηρεαζόμενες έντονα από τα μέτρα που σχετίζονται με τον COVID, οι εξαγωγές και οι εισαγωγές οίνου της Ε.Ε. αναμένεται να μειωθούν κατά 7% και 8% αντίστοιχα το 2019/20.


* Στα οπωροκηπευτικά: Η παραγωγή φρέσκιας ντομάτας αναμένεται να παραμείνει σταθερή το 2020, με την πτώση της παραγωγής στην Ισπανία να αντισταθμίζεται από την αναμενόμενη αύξηση στην Πολωνία. Η κατανάλωση φρέσκων ντοματών στην Ε.Ε. υπέστη ελαφρά μείωση κατά 1% το 2020.


* Στο γάλα και τα γαλακτοκομικά: Το 2020, η συλλογή γάλακτος στην Ε.Ε. θα μπορεί να φτάσει τους 144 εκατομμύρια τόνους περίπου, 0,7% πάνω από τα επίπεδα του 2019 και περισσότερο από ό,τι αναμενόταν στις εαρινές βραχυπρόθεσμες προοπτικές. Αυτό οφείλεται στις καλές προοπτικές για την ποιότητα των βοσκοτόπων την άνοιξη και το καλοκαίρι και σε μεγάλο βαθμό σε διαθέσιμες και προσιτές ζωοτροφές. Η Γερμανία αναμένεται να συμβάλει περισσότερο σε αυτήν την ανάπτυξη, ακολουθούμενη από την Ιταλία, την Ισπανία και την Ολλανδία.
Η αυξανόμενη λιανική ζήτηση τυριού στην Ε.Ε. δεν αναμένεται να αντισταθμίσει τις απώλειες των υπηρεσιών τροφίμων. Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε ελαφρώς χαμηλότερη κατανάλωση τυριού το 2020. Παρά τις εξαγωγές που θα μπορούσαν να αυξηθούν κατά 2%, η εγχώρια κατανάλωση θα μπορούσε να οδηγήσει σε χαμηλότερη αύξηση της παραγωγής από ό,τι αναμενόταν.

Αυξημένη παραγωγή σε πουλερικά και χοιρινό

Η παραγωγή πουλερικών αναμένεται να μειωθεί κατά 2% το 2020, με τον κλάδο να προσαρμόζεται άμεσα στη χαμηλότερη ζήτηση και τις χαμηλότερες τιμές. Οι αβεβαιότητες της αγοράς, συμπεριλαμβανομένων των εξαγωγών, εξηγούν επίσης αυτή τη μείωση.
Η παραγωγή χοιρινού κρέατος αναμένεται να αυξηθεί ελαφρά το 2020 κατά 0,5%, υποστηριζόμενη από ευνοϊκές τιμές, επιστροφή της ζήτησης των καταναλωτών, σταθερές προοπτικές εξαγωγών κυρίως στην Κίνα και πρόσφατες επενδύσεις στον τομέα.


Τέλος, το 2020, η παραγωγή κρέατος αιγοπροβάτων αναμένεται να μειωθεί κατά 1,5% λόγω της μείωσης της ζήτησης από την υπηρεσία τροφίμων και την οικιακή κατανάλωση, ιδίως κατά τη διάρκεια των εορτασμών του Πάσχα και του Ραμαζανιού και της έλλειψης ανεφοδιασμού λόγω υλικοτεχνικών ζητημάτων.

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια