Live: Ψηφίζεται το νομοσχέδιο για τις διαδηλώσεις

Ελλάδα
Live: Ψηφίζεται το νομοσχέδιο για τις διαδηλώσεις

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κορυφώνεται η πολιτική σύγκρουση κυβέρνησης - αντιπολίτευσης

Στις 10 το βράδυ αναμένεται να αρχίσει η διαδικασία της ψηφοφορίας επί του νομοσχεδίου του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για τις Δημόσιες Υπαίθριες Συναθροίσεις. Δεδομένου του μεγάλου αριθμού ομιλητών (ενεγράφησαν 130 βουλευτές για τις δύο ημέρες συζήτησης του νομοσχεδίου) αλλά και του χρόνου ομιλίας των πολιτικών αρχηγών, η ψηφοφορία αναμένεται να αρχίσει στις 22:00 και θα περιλαμβάνει τις ονομαστικές ψηφοφορίες που ζήτησαν ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ καθώς και την ενδεχόμενη ονομαστική ψηφοφορία που θα ζητήσει το ΚΙΝΑΛ, σε περίπτωση που δεν γίνει δεκτή τροπολογία του για την "αστική ευθύνη του διοργανωτή".

Κατά την έναρξη της δεύτερης ημέρας συζήτησης του νομοσχεδίου, ο εισηγητής της πλειοψηφίας Κ. Καραγκούνης απέρριψε ως «φαιδρά» τα περί "χουντικού" νομοσχεδίου από τον ΣΥΡΙΖΑ. Επέκρινε επίσης την αξιωματική αντιπολίτευση ότι δεν είπε τίποτα για τους λεγόμενους μπαχαλάκηδες διότι «δεν θέλετε να ενοχλήσετε την πολιτική σας πελατεία». Εξάλλου, χαρακτήρισε «όχι τυχαίο, ότι έχετε αυτήν την πορεία μετά τις εκλογές. Είστε η μοναδική αξιωματική αντιπολίτευση που ένα χρόνο μετά τις εκλογές διαλύεστε πολιτικά. Όχι μόνο δεν κρατάτε τις δυνάμεις σας, αλλά φυλλορροείτε καθημερινά και οδεύετε με ταχύτατους ρυθμούς στα ιστορικά και παραδοσιακά σας ποσοστά» είπε ο κ. Καραγκούνης. Εκτίμησε μάλιστα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ γιγαντώθηκε ως κόμμα ευκαιριακά και «καβαλήσατε το κύμα του αντιμνημονίου και τώρα που μας τέλειωσε ο δράκος, δυστυχώς τελειώνει και το παραμύθι για σας».

Ο εισηγητής της μειοψηφίας Γιάννης Ραγκούσης είπε ότι η κοινωνία έχει ονοματοδοτήσει αυτόν τον νόμο ως «χουντονόμο Μητσοτάκη- Χρυσοχοΐδη» και ότι στις επόμενες κινητοποιήσεις το αίτημα θα είναι να καταργηθεί αυτός ο «χουντονόμος». Μιλώντας για την αντιπολιτευτική στάση του ΣΥΡΙΖΑ και τις δηλώσεις Χρυσοχοΐδη για "εχθροπάθεια", ο κ. Ραγκούσης σημείωσε: «Όταν έγινε το πρόβλημα στον Έβρο με ένα δημοσίευμα έγκυρης εφημερίδας ότι υπήρχε νεκρός και το αναμετέδωσαν τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης και το έκαναν σημαία τους είναι αλήθεια, κύριε Χρυσοχοΐδη ή δεν είναι αλήθεια ότι σας πήρα τηλέφωνο ως αρμόδιος τομεάρχης με εντολή του Αλέξη Τσίπρα πριν προβούμε σε οποιαδήποτε ανακοίνωση και σας ρώτησα: "Είναι αλήθεια αυτό που μεταδίδεται ή όχι;" Και μου είπατε: "Δεν είναι αλήθεια Γιάννη". Και γι' αυτόν τον λόγο εμείς δεν αντιδράσαμε, δεν βγάλαμε καμία ανακοίνωση». Τέλος στην αναφορά του κ. Χρυσοχοΐδη για το ποια "σημαία" κρατάει τώρα, ο κ. Ραγκούσης είπε ότι υπάρχει μια διαφορά: «εγώ σ' αυτά εδώ τα έδρανα καθόμουν και πριν από δέκα χρόνια, δεν καθόμουν πριν από δέκα χρόνια σε αυτά εκεί τα έδρανα και τώρα κάθομαι σε αυτά τα έδρανα».

Στην αναμενόμενη "μαζική αντίδραση" των φορέων το απόγευμα στο Σύνταγμα αναφέρθηκε ο αγορητής του ΚΚΕ, Γιάννης Γκιόκας. Παράλληλα επέκρινε την κυβερνητική πλειοψηφία ότι λένε "σαν χαλασμένη κασέτα" «τα γνωστά χιλιοειπωμένα ψέματα» για τα μαγαζιά που κλείνουν από τις συγκεντρώσεις, ενώ το ΚΚΕ έχει παραθέσει στοιχεία για τους λόγους που κλείνουν τα μαγαζιά και είναι η πολιτική σας, δηλαδή τη φοροληστεία, την απελευθέρωση των ωραρίων κ.ά. Όσο για τις αλλαγές που έκανε στο νομοσχέδιο ο υπουργός, είπε ότι έγιναν για να διαμορφωθεί ένα "φύλλο συκής", ένα άλλοθι, και να διευκολυνθεί το ΚΙΝΑΛ να ψηφίσει το συγκεκριμένο νομοσχέδιο.

Εκ μέρους του ΜέΡΑ25, η βουλευτής Αγγ. Αδαμοπούλου είπε ότι η κυβέρνηση επικαλείται την ανθρώπινη ζωή και τις περιουσίες κάποιων ανθρώπων «με περισσή θεατρικότητα, μη λαμβάνοντας υπόψη ότι η ίδια η διακυβέρνησή σας τόσο καιρό έχει αποδείξει ότι ουδόλως ενδιαφέρεστε για τις ανθρώπινες ζωές, για τον Έλληνα πολίτη, για την Ελληνίδα που μοχθεί και αυτή τη στιγμή όχι μόνο καλείται να υποφέρει τα πάνδεινα, αλλά στοχοποιείται κιόλας και εκφοβίζεται πολλαπλώς».

Ο βουλευτής της Ελληνικής Λύσης Α. Μυλωνάκης είπε ότι ο οργανωτής δεν πρέπει να είναι αυτός που θα συρθεί στα δικαστήρια και θα πληρώσει από την τσέπη του, ενώ, για όσους συλλαμβάνονται, είπε πρέπει να τιμωρούνται πολύ αυστηρά, «για να αποτρέψουμε τους μπαχαλάκηδες, να αποτρέψουμε τους βανδαλιστές».

Ακολουθώντας τον κ. Μυλωνάκη στο βήμα, ο εισηγητής του ΚΙΝΑΛ Γ. Καμίνης είπε ότι εάν δεν γίνει δεκτή η τροπολογία του κόμματος για την αστική ευθύνη του διοργανωτή, την απαγόρευση των χημικών κ.ά, «θα προκαλέσουμε ονομαστική ψηφοφορία. Το νομοσχέδιο όμως επί της αρχής θα το ψηφίσουμε». «Είμαι πάρα πολύ περήφανος, που 45 χρόνια μετά τη θέση σε ισχύ του Συντάγματος επιτέλους έρχεται η Βουλή να ψηφίσει ένα νομοσχέδιο όπου γίνονται δεκτές οι τροποποιήσεις του Κινήματος Αλλαγής και κατ' αυτό τον τρόπο εκπληρώνεται μία παράδοση που άρχισε από το ΠΑΣΟΚ, να κάνουμε μια αντιπολίτευση σοβαρή και υπεύθυνη» είπε ο κ. Καμίνης.

Τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και το ΚΚΕ με το ΜέΡΑ25 καταγγέλλουν «χουντικής έμπνευσης» διατάξεις, ζητώντας την απόσυρση του νομοσχεδίου και καταθέτοντας αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας για τις βασικές διατάξεις του νομοσχεδίου.

Στον αντίποδα, ο υπουργός Μιχάλης Χρυσοχοΐδης επιμένει ότι ο νόμος θα ψηφιστεί και θα εφαρμοστεί, υποστηρίζοντας ότι ρυθμίζονται μόνο ζητήματα μικρών διαδηλώσεων και όχι μεγάλων κινητοποιήσεων. Το νομοσχέδιο στηρίζει τελικά και το Κίνημα Αλλαγής, ενώ η Ελληνική Λύση ασκεί κριτική εκ δεξιών, ζητώντας αυστηρότερους περιορισμούς.

Δείτε ζωντανά:

Κυριάκος Μητσοτάκης

Το σημερινό νομοσχέδιο έρχεται ακριβώς να θωρακίσει την ελευθερία της δημόσιας έκφρασης των πολιτών

«Προχθές κάποιοι βανδάλισαν σημεία της Αθήνας. Βανδάλισαν και το μνημείο για τους συμπολίτες μας που έχασαν τη ζωή τους στην Marfin. Αφαιρώντας μάλιστα, από τη λιτή πλάκα, και τον θυρεό της ελληνικής Δημοκρατίας. Τα λόγια περιττεύουν. Όχι γιατί κάποιοι λίγοι επιμένουν να μισούν την οργανωμένη Πολιτεία, όσο γιατί ουσιαστικά μισούν τους ίδιους τους συμπολίτες τους, τη μνήμη εκείνων που χάθηκαν. Αλλά και όσους την τιμούν και μαζί τους όλους όσοι διεκδικούν το δικαίωμα να κυκλοφορούν ελεύθερα στο δημόσιο χώρο. Με άλλα λόγια μισούν την ίδια την κοινωνία και περιφρονούν προκλητικά τους κανόνες που διέπουν την οργάνωσή της. Ας μην φοβόμαστε τις λέξεις. Αυτή η πρακτική της τυφλής βίας, της άκριτης έχθρας, της άκρατης καταστροφής λέγεται φασισμός. Και όμως τέτοια φαινόμενα εκδηλώνονται κάθε τόσο στο όνομα του δημοκρατικού δικαιώματος στη διαδήλωση» τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στη βουλή για το νομοσχέδιο για τις δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις.

«Το σημερινό νομοσχέδιο έρχεται ακριβώς να θωρακίσει την ελευθερία της δημόσιας έκφρασης των πολιτών. Να την θωρακίσει τόσο από τον κίνδυνο της κρατικής αυθαιρεσίας όσο και από την απειλή του σφετερισμού του δικαιώματος αυτού από κάποιους αντίπαλους της ομαλότητας» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

Το δικαίωμα του συνέρχεσθαι είναι απόλυτα προστατευμένο

Επίσης ο πρωθυπουργός τόνισε ότι το δικαίωμα του συνέρχεσθαι είναι απόλυτα προστατευμένο. «Το αναγνωρίζουν και το κατοχυρώνουν τα συντάγματά μας εδώ και 1,5 αιώνα, από το 1864» είπε και πρόσθεσε «Και μάλιστα σχεδόν με την ίδια διατύπωση, σε όλες τις αναθεωρήσεις που έχουν μεσολαβήσει μέχρι τώρα».

Αναφέρθηκε στο άρθρο 11 του Συντάγματος και μίλησε για ουσιαστική αποσαφήνιση και ρεαλιστική εφαρμογή του, ώστε να οριστεί ακριβέστερα το περιεχόμενο του όρου υπαίθρια δημόσια συνάθροιση και να θεσπιστούν κανόνες για την ανεμπόδιστη διεξαγωγή τους. «Με τρόπο όμως που δεν θα εμποδίζει την μετακίνηση και την εργασία των πολιτών και τη ζωή μια ολόκληρης πόλης. Γιατί όσο ιερή είναι η πρώτη εξίσου ιερές είναι και οι δεύτερες» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Η Δημοκρατία δεν αναγνωρίζει προνομιακές ομάδες οι οποίες θα κατοχυρώνουν ένα συνταγματικό δικαίωμα σε βάρος των περισσότερων

Ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι «η Δημοκρατία δεν γνωρίζει στεγανά, ούτε αναγνωρίζει προνομιακές ομάδες οι οποίες θα κατοχυρώνουν ένα συνταγματικό δικαίωμα σε βάρος των περισσότερων. Η δημοκρατία μας αναγνωρίζει ισότιμους πολίτες. Όπως και το Σύνταγμά μας δεν ιεραρχεί, τα δικαιώματα τα οποία κατοχυρώνει. Αλλά προσβλέπει στην άσκησή τους από όλους χωρίς η ισχύς του ενός να θίγει το άλλο. Το πλαίσιο των δημοσίων συναθροίσεων πρέπει επιτέλους να αλλάξει».

«Εσείς στον ΣΥΡΙΖΑ ξεχνάτε ότι ενίοτε επικαλεστήκατε το υφιστάμενο και εν ενεργεία χουντικό πλαίσιο για να απαγορεύσετε διαδηλώσεις κατά τη διάρκεια της δικής σας θητείας» σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Η τοποθέτηση του Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Ηρακλείου, Σωκράτη Βαρδάκη:

«Κυρίες και κύριοι της Κυβέρνησης, μέσα από αυτό το νομοσχέδιο δεν στρέφεστε μόνο κατά των δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών των πολιτών. Περνάτε ένα ζοφερό και απαισιόδοξο μήνυμα στους νέους ανθρώπους: Απαγορεύεται να διεκδικείς, να υπερασπίζεσαι, να διαφωνείς. Πρέπει μόνο να συμμορφώνεσαι με τις αποφάσεις της εκάστοτε κυβέρνησης»

«Το νομοσχέδιο της Κυβέρνησης οδηγεί σε κατάφωρη παραβίαση του θεμελιώδους συνταγματικού δικαιώματος του συνέρχεσθαι, επιφέροντας ταυτόχρονα και μια σειρά άλλων παραβιάσεων, όπως  της ελευθερίας του λόγου, της έκφρασης γνώμης, της άσκησης κοινωνικών και ατομικών δικαιωμάτων και διεκδικήσεων» τόνισε κατά την τοποθέτησή του, στην ολομέλεια της Βουλής, για τις «Δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις και άλλες διατάξεις», ο βουλευτής Ηρακλείου ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Βαρδάκης.

Ο κ. Βαρδάκης ανέφερε ότι η ΝΔ θα μείνει στην ιστορία, ως η Κυβέρνηση που μετά τη Χούντα, νομοθέτησε την καταστολή των αγώνων των πολιτών της νέας γενιάς, ξεχνώντας ότι με αγώνες θεμελιώθηκε η Δημοκρατία, κατοχυρώθηκαν οι ατομικές ελευθερίες, ενισχύθηκαν τα κοινωνικά δικαιώματα.

Μεταξύ άλλων σημείωσε ότι η κυκλοφοριακή όχληση, η διαφύλαξη των πολιτών, η προστασία της κοινωνίας και των περιουσιών, αποτελούν προσχήματα για να παγιώσει η Κυβέρνηση το απολυταρχικό μοντέλο διακυβέρνησής της, ως συνέχεια της πολιτικής του επιτελικού της κράτους, που με κάθε τρόπο και με κάθε γρανάζι του συστήματος φιμώνει οποιαδήποτε αντίθετη άποψη, οποιαδήποτε αντίδραση.

Ο κ. Βαρδάκης κατηγόρησε την Κυβέρνηση ότι σπεύδει να τακτοποιήσει και να καταστείλει εκ των προτέρων τις κοινωνικές αντιδράσεις, που θα ενταθούν τους επόμενους μήνες και οι οποίες αποτελούν αποτελέσματα της ασφυξίας που προκαλούν οι ίδιοι με την πολιτική τους στην οικονομία και όχι μόνο. Όμως όπως τόνισε, την απάντηση της η Κυβέρνηση θα την πάρει από τους ανέργους που ξαναστέλνονται στα συσσίτια, από τους φτωχούς γίνονται φτωχότεροι, από τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους, που χωρίς κανένα μέτρο στήριξης, λόγω και του κορωνοϊού, δεν μπορούν να επιβιώσουν, από τους αφανείς ήρωες, οι οποίοι όμως αφέθηκαν έξω από τα βαρέα και ανθυγιεινά, από το σύνολο της εκπαιδευτικής κοινότητας, από τους εργαζόμενους στον Επισιτισμό-Τουρισμό, που απαξιώνονται από την Κυβέρνηση σε κάθε ευκαιρία. 

Ο κ. Βαρδάκης ανέφερε χαρακτηριστικά: «Κυρίες και κύριοι της Κυβέρνησης, μέσα από αυτό το νομοσχέδιο δεν στρέφεστε μόνο κατά των δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών των πολιτών. Περνάτε ένα ζοφερό και απαισιόδοξο μήνυμα στους νέους ανθρώπους: Απαγορεύεται να διεκδικείς, να υπερασπίζεσαι, να διαφωνείς. Πρέπει μόνο να συμμορφώνεσαι με τις αποφάσεις της εκάστοτε κυβέρνησης.

Όσο και αν προσπαθείτε να φιμώσετε τον ελληνικό λαό, να καταπατήσετε δικαιώματα και ελευθερίες που κατακτήθηκαν με θυσίες και αγώνες του λαού μας, δεν πρόκειται να τα καταφέρετε. Θα μας βρείτε απέναντι, θα βρείτε απέναντι όλους τους εργαζόμενους, των οποίων τα εργασιακά δικαιώματα ήδη αρχίσατε προ πολλού να καταπατείτε. Θα βρείτε απέναντί σας τους ασφαλισμένους και τους συνταξιούχους, τους πολίτες που βλέπουν τη δραματική συρρίκνωση των εισοδημάτων τους, τους ανέργους και όλες τις ευπαθείς ομάδες, που αντιμετωπίζονται από την Κυβέρνησή σας ως βάρη της κοινωνίας και όχι ως αναπόσπαστο κομμάτι. Θα βρείτε απέναντί σας τους νέους, που βγαίνουν στους δρόμους και διεκδικούν ένα καλύτερο εκπαιδευτικό σύστημα.

Αλήθεια, κύριε Υπουργέ, θα πείτε μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου στους οδηγούς τουριστικών λεωφορείων, που απεργούν εδώ και δέκα μέρας, να μην διαμαρτύρονται, να μην συναθροίζονται, να μην διαδηλώνουν, όταν από δική σας ανικανότητα δεν επεκτείνονται οι συμβάσεις τους, οδηγώντας τους με αυτό τον τρόπο στην φτώχεια και την εξαθλίωση;

Δεν ξέρετε ούτε από φτώχεια ούτε από πείνα, όπως δεν ξέρετε πού μπορεί να φτάσει ένας άνθρωπος που του έχετε στερήσει τη δυνατότητα να ζήσει με στοιχειώδη αξιοπρέπεια. Όσους νόμους και να ψηφίσετε, τους ανθρώπους αυτούς που τους οδηγείτε καθημερινά στην εξαθλίωση δεν μπορείτε να τους φιμώσετε.

Εμείς θα είμαστε κοντά τους, θα είμαστε δίπλα τους, θα είμαστε δίπλα στην κοινωνία, στις πλατείες, στους δρόμους, στις συγκεντρώσεις όλων εκείνων που παλεύουν για Δημοκρατία και κοινωνική δικαιοσύνη».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News