ΥΠ.ΕΞ: "Εκφράζει προσωπικές απόψεις" ο κ. Ροζάκης - "παρελθόν" από το Επιστημονικό Συμβούλιο

Ελλάδα
ΥΠ.ΕΞ: "Εκφράζει προσωπικές απόψεις" ο κ. Ροζάκης - "παρελθόν" από το Επιστημονικό Συμβούλιο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το Υπουργείο Εξωτερικών "αδειάζει" το Χρ. Ροζάκη μετά την τοποθέτηση του για το Καστελόριζο στην εκπομπή "Αντιθέσεις"

Στην επισήμανση ότι ο Χρήστος Ροζάκης αποτελεί πλέον παρελθόν από το Επιστημονικό Συμβούλιο του υπουργείου Εξωτερικών και πώς εκφράζει προσωπικές καθαρά απόψεις προχώρησε το ΥΠ.ΕΞ. στον απόηχο του σάλου που σηκώθηκε μετά τους πρωτοφανείς ισχυρισμούς τού τέως πρώην προέδρου του Επιστημονικού Συμβουλίου στην εκπομπή “Αντιθέσεις” της “KΡHTH TV”, ότι το Καστελόριζο είναι απομονωμένο και κοντά στις ακτές της Τουρκίας.

Το απόσπασμα της εκπομπής με τα όσα επίμαχα είπε, ανάβοντας “φωτιές”, ο κ. Ροζάκης, φιλοξενούμενος στις “Αντιθέσεις” με τον Γιώργο Σαχίνη, έκανε τον γύρο των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης της χώρας, ενώ ο χαρακτηριστικός διάλογος ανάμεσα στον άλλοτε υφυπουργό Εξωτερικών και στον παρουσιαστή της εκπομπής Γιώργο Σαχίνη δημοσιεύτηκε μοτ-α-μοτ στον εθνικό έντυπο Τύπο.

Μετά τον σάλο, τις έντονες αντιδράσεις από πολλές πλευρές και στο εσωτερικό της κυβέρνησης, με χαρακτηριστικές άλλωστε τις δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου Γιώργου Κουμουτσάκου, το υπουργείο Εξωτερικών έσπευσε να πάρει σαφείς... αποστάσεις από τα λεγόμενα του Χρήστου Ροζάκη. Ουσιαστικά το ΥΠ.ΕΞ. “άδειασε” άρδην τον κ. Ροζάκη, γνωστοποιώντας μάλιστα πως ο ίδιος αποτελεί οριστικά παρελθόν από το Επιστημονικό Συμβούλιο του υπουργείου, αφού δεν πρόκειται να ανανεωθεί η θητεία του, που έληξε, και συνεπώς ο ίδιος εξέφρασε στην εκπομπή προσωπικές του απόψεις...

«Εκφράζει μόνο προσωπικές απόψεις», επισήμαναν χαρακτηριστικά κύκλοι του υπουργείου Εξωτερικών σχετικά με τις δηλώσεις του καθηγητή Χρήστου Ροζάκη στην εκπομπή “Αντιθέσεις” της “KΡHTH TV” για το Καστελόριζο.

«Από τις 7 Ιουνίου του 2020 έληξε η τριετής θητεία του κ. Ροζάκη στο Επιστημονικό Συμβούλιου του υπουργείου Εξωτερικών και δεν πρόκειται να ανανεωθεί», τόνισαν οι ίδιες πηγές, σημειώνοντας ότι με το νέο οργανόγραμμα του ΥΠ.ΕΞ. καταργείται η αυτοτελής διεύθυνση του Επιστημονικού Συμβουλίου και μαζί με το Κέντρο Ανάλυσης και Σχεδιασμού συγχωνεύονται στο Κεντρικό Επιστημονικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής (ΚΕΣΕΠ).

 Η θέση που άναψε “φωτιές”

Γιατί όμως σηκώθηκε τόσος ντόρος με τις θέσεις που εξέφρασε ο Χρήστος Ροζάκης στις “Αντιθέσεις” της περασμένης Παρασκευής με τον Γιώργο Σαχίνη;

Την ώρα που η τουρκική προκλητικότητα δε λέει να κοπάσει, οι δηλώσεις του κ. Ροζάκη κρίθηκαν ως “βούτυρο στο ψωμί” της τουρκικής πλευράς, καθώς χαρακτήρισε το Καστελόριζο «απομονωμένο», «σε απόσταση» και «κοντά στις τουρκικές ακτές».

«Εμείς έχουμε αναπτύξει μια μαξιμαλιστική θέση ή μια σειρά μαξιμαλιστικών θέσεων. Είναι διαπραγματευτικές θέσεις αυτές, ένα κράτος ξεκινάει πάντα μια διαπραγμάτευση με μαξιμαλισμούς και από ’κει και πέρα υποχωρεί σε δεύτερες θέσεις», ανέφερε χαρακτηριστικά, ενώ συνεχίζοντας είπε ότι «το Καστελόριζο είναι απομακρυσμένο από τη Ρόδο αλλά είναι κοντά στις ακτές της Τουρκίας». Απαντώντας μάλιστα στην ερώτηση του Γιώργου Σαχίνη ότι αυτό δε σημαίνει πως το Καστελόριζο «δεν ανήκει στη συστάδα της Δωδεκανήσου και δεν περιγράφεται στις περίφημες συνθήκες», ο κ. Ροζάκης απάντησε αρνητικά.

«Όχι, δεν είναι έτσι. Είναι απομονωμένο το Καστελόριζο», είπε. Αναφερόμενος δε γενικότερα στο ζήτημα της ΑΟΖ, ο ίδιος ισχυρίστηκε ότι «το μήκος των ακτών της Τουρκίας απέναντι στο μήκος των ακτών της Κύπρου είναι πολύ μεγαλύτερο».

Άμεση ήταν η αντίδραση του αναπληρωτή υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου, Γιώργου Κουμουτσάκου, ο οποίος με ανάρτησή του στο Twitter ξεκαθάρισε ότι, «όταν πρόκειται για εδαφική ακεραιότητα, κυριαρχία ή κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας, είναι αδιανόητο να μιλάμε για “απομονωμένα” τμήματα ελληνικής επικράτειας. Η υπεράσπιση της έσχατης γωνιάς της πατρίδας είναι θεμελιώδης υποχρέωση του ελληνικού κράτους, του κάθε Έλληνα» και πρόσθεσε ότι «αυτή η υποχρέωση γίνεται ακόμη μεγαλύτερη, για τις ακριτικές περιοχές της χώρας μας. Και αυτό ισχύει απόλυτα είτε αφορά ξηρά, νησί ή τμήμα της θάλασσάς μας. Άλλωστε, η νησιωτικότητά μας, απ’ άκρη σ’ άκρη, είναι σάρκα από τη σάρκα της Ελλάδας. Δε διαχωρίζεται. Δεν τεμαχίζεται».

Αιχμές άφησε και ο βουλευτής της Ν.Δ., Άγγελος Συρίγος, ο οποίος υπογράμμισε, μιλώντας στον ANT1, ότι «ο κ. Ροζάκης θα έπρεπε να είναι πιο προσεκτικός».

Μοτ-α-μοτ ο επίμαχος διάλογος

 Έντυπα μέσα, όπως η “Εστία”, παρέθεσαν ολόκληρο τον διάλογο του κ. Ροζάκη με τον δημοσιογράφο Γιώργο Σαχίνη.

Γ. Σαχίνης: «Εντάξει, η γεωγραφία το έβαλε κοντά στις ακτές, αυτό δε σημαίνει ότι δεν ανήκει στη συστάδα της Δωδεκανήσου και δεν περιγράφεται στις περίφημες συνθήκες, έτσι δεν είναι;».

Χρ. Ροζάκης: «Όχι, δεν είναι έτσι. Είναι απομονωμένο το Καστελόριζο».

Γ. Σαχίνης: «Δεν είναι δηλαδή συνέχεια του ελλαδικού νησιωτικού χώρου κατ’ εσάς;».

Χρ. Ροζάκης: «Είναι συνέχεια, αλλά τι σημαίνει συνέχεια».

Γ. Σαχίνης: «Οπότε πώς είναι απομονωμένο; Απομονωμένο σημαίνει... και αν κάνω λάθος θέλω να μας το εξηγήσετε απόψε, γιατί προξενεί αίσθηση και είναι και είδηση, αν θέλετε. Θέλω να μας το εξηγήσετε γιατί το Καστελόριζο το περιγράφουμε ως μεμονωμένο επειδή είναι κοντά στις τουρκικές ακτές, όταν κοντά στις τουρκικές ακτές είναι Χίος, Σάμος, Μυτιλήνη, Ρόδος, Κως, τόσα μικρά και μεγάλα νησιά σε μια συνέχεια. Αυτή είναι η πατρίδα μας. Γιατί, ντε και καλά, το Καστελόριζο το ξεκόβουμε εμείς ως Έλληνες και λέμε είναι απομονωμένο και σε απόσταση. Γιατί είναι σε απόσταση; Δεν είναι σε συνέχεια;».

Χρ. Ροζάκης: «Δεν είναι συνέχεια, κύριε. Δεν είναι σε συνέχεια. Είναι σε απόσταση».

Γ. Σαχίνης: «Με την ίδια λογική είναι σε απόσταση και η Γαύδος από την Κρήτη, ξέρετε. Είναι και αυτή αμφισβητήσιμη;».

Χρ. Ροζάκης: «Σε μια περίπτωση οριοθέτησης με τη Λιβύη;».

Γ. Σαχίνης: «Ναι».

Χρ. Ροζάκης: «Η Λιβύη δε δέχεται ότι η Γαύδος έχει υφαλοκρηπίδα και...».

Γ. Σαχίνης: «Με βάση το διεθνές δίκαιο έχει;».

Χρ. Ροζάκης: «Βεβαίως. Το μήκος των ακτών της Τουρκίας απέναντι στο μήκος των ακτών της Κύπρου είναι πολύ μεγαλύτερο. Ως εκ τούτου, η Τουρκία τράβηξε μια οριοθετική γραμμή, η οποία είναι πιο κοντά στις ακτές της Κύπρου παρά στις δικές της, δηλαδή πήρε περισσότερη υφαλοκρηπίδα ή ΑΟΖ».

Γ. Σαχίνης: «Παρά ταύτα, οριοθέτησε υφαλοκρηπίδα με το ψευδοκράτος, που στα δικά μας νησιά δεν αναγνωρίζει, και το διεθνές δίκαιο της θαλάσσης δε μιλάει για μικρό, μεγάλο ή μεσαίο νησί, κάνει συγκεκριμένους διαχωρισμούς. Πρώτα-πρώτα λέει να είναι κατοικημένα. Ε, λοιπόν, το Καστελόριζο είναι».

Χρ. Ροζάκης: «Έχετε μείνει στο Καστελόριζο, φοβάμαι. Το ζήτημα είναι ότι το Καστελόριζο βρίσκεται πολύ κοντά στις ακτές της Τουρκίας».

Γ. Σαχίνης: «Είναι ελληνική επικράτεια όμως, κ. Ροζάκη».

Χρ. Ροζάκης: «Φυσικά και είναι. Από εκεί και πέρα, το μήκος των ακτών που βρίσκονται αντικείμενα προς τις ακτές του Καστελόριζου είναι πολύ μεγαλύτερο».

Γ. Σαχίνης: «Επικαλείστε το μήκος των ακτών - θέλω να μας το διευκρινίσετε - η Ελλάδα έχει πολύ μεγαλύτερο μήκος ακτών λοιπόν».

Χρ. Ροζάκης: «Συνολικά».

Γ. Σαχίνης: «Συνολικά. Γιατί η οριοθέτηση θα γίνει κατά κομμάτι; Σαλάμι-σαλάμι;».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News