Aγία Σοφία: Εντός 15 ημερών η απόφαση για το αν θα μετατραπεί σε τζαμί

Ελλάδα
Aγία Σοφία: Εντός 15 ημερών η απόφαση για το αν θα μετατραπεί σε τζαμί

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αν η προσφυγή γίνει δεκτή, τότε θα αρχίσει η προσπάθεια μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί

To Συμβούλιο της Επικρατείας της Τουρκίας συνήλθε σήμερα νωρίς το πρωί και ολοκλήρωσε την συνεδρίασή του εκδίδοντας ανακοίνωση ότι η απόφαση σχετικά με τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί ή αν θα παραμείνει μουσείο θα ανακοινωθεί εντός 15 ημερών.

Ειδικότερα σύμφωνα με το in.gr ο σύλλογος «Στήριξης Αρχαίων Μνημείων και Περιβάλλοντος» κατέθεσε αίτημα προκειμένου να εξεταστεί αν είναι αυθεντική ή πλαστή η υπογραφή του Κεμάλ Ατατούρκ στο διάταγμα του 1934 για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε μουσείο.

Για το αίτημα, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Yeni Şafak», αναμένεται να αποφανθεί το Ανώτατο Δικαστήριο της Τουρκίας και εάν η προσφυγή γίνει δεκτή, τότε θα αρχίσει η προσπάθεια μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί καθώς ακυρώνει το διάταγμα μετατροπής της σε μουσείο.

Ερντογάν: «Δεν θα πάρουμε την άδειά σας για την Αγία Σοφία»

Κι ενώ το θέμα έχει προκαλέσει πολλές αντιδράσεις , ο Ερντογάν δεν σταματά να κάνει αιχμηρές δηλώσεις σχετικά με την Αγία Σοφία.

Ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε τηλεοπτική συνέντευξή του στη Δημόσια Ραδιοτηλεόραση της Τουρκίας (TRT) που μεταδόθηκε στις 8 Ιουνίου, υποστήριξε πως «οι ιδιοκτήτες της Αγίας Σοφίας είναι ξεκάθαροι».

Συγκεκριμένα, ο Ερντογάν τόνισε: «Οι ιδιοκτήτες της (σ.σ. Αγίας Σοφίας) είναι ξεκάθαροι. Δεν θα πάρουμε την άδειά σας για το αν θα την κάνουμε τζαμί. Ο κ. Μπαχτσελί έκανε σχετική ανακοίνωση σήμερα. […] Περιμένουμε την απόφαση του Ανώτατου Συμβουλίου και τα βήματα που θα ληφθούν από εκεί και πέρα, θα αποφασιστούν ανάλογα».

Την είδηση μεταδίδουν ως έκτακτη όλα τα τουρκικά ηλεκτρονικά και ψηφιακά ΜΜΕ.

Η κυβερνητική απόφαση για την μετατροπή της Αγίας Σοφίας από τζαμί σε τέμενος χρονολογείται στο 1934, στα πρώτα χρόνια του σύγχρονου τουρκικού κράτους που ιδρύθηκε από τον Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ. Στην υπόθεση που παρουσιάσθηκε ενώπιον του δικαστηρίου, αμφισβητείται η νομιμότητα εκείνης της απόφασης.

Ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Μάικ Πομπέο κάλεσε χθες την Τουρκία να επιτρέψει στην Αγία Σοφία να παραμείνει μουσείο, ενώ ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος προειδοποίησε ότι η μετατροπή της εκκλησίας σε τζαμί θα σπείρει διχόνοια, θα απογοητεύσει τους χριστιανούς και θα προκαλέσει ρήγμα ανατολής - δύσης.

Τουρκικές οργανώσεις πραγματοποιούν εδώ και χρόνια εκστρατεία για την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί και ο Ερντογάν υιοθέτησε το αίτημα πριν από τις περιφερειακές και δημοτικές εκλογές του περασμένου έτους.

ΠΗΓΗ: in.gr - ΑΠΕ

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News