Στη Βουλή η λειτουργία της Καρδιοπαιδοχειρουργικής του Παίδων «Αγία Σοφία», παρά τις υποσχέσεις Κικίλια

Ελλάδα
Στη Βουλή η λειτουργία της Καρδιοπαιδοχειρουργικής του Παίδων «Αγία Σοφία», παρά τις υποσχέσεις Κικίλια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ρωτούν τον Υπουργό Υγείας για την ομαλή λειτουργία της κλινικής  

Για το σοβαρό ζήτημα της Καρδιοπαιδοχειρουργικής Κλινικής, αλλά και της Μονάδας Εντατικής θεραπείας της κλινικής του νοσοκομείου Παίδων «Αγία Σοφία» κατέθεσαν ερώτηση προς τον Υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια, βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Πρόκειται για το θέμα που ανέδειξε και το neakriti.gr, με τις ιστορίες Κρητικόπουλων που περιμένουν να χειρουργηθούν, να μην έχουν τέλος.

Οι βουλευτές αναφέρουν, μεταξύ άλλων στο κείμενο που συνοδεύει την ερώτησή τους ότι «η Παιδοκαρδιοχειρουργική Κλινική του «Αγία Σοφία» είναι το μόνο εξειδικευμένο τμήμα του ΕΣΥ σ’ αυτόν τον τομέα και οφείλει να λειτουργεί εύρυθμα και με ασφάλεια», ρωτώντας τον αρμόδιο Υπουργό πότε θα διασφαλιστεί η εύρυθμη λειτουργία της Κλινικής.

Παράλληλα, μεταξύ των ερωτήσεων που καταθέτουν είναι εάν θα προσληφθούν αι οι κατάλληλοι, εξειδικευμένοι γιατροί, γεγονός το οποίο αποτελεί και το πρόσκομμα για του χειρουργείο του 12χρονου Κωνσταντίνου από την Κρήτη.

Ολόκληρη η ερώτηση:

Το Νοσοκομείο Παίδων «Η ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ» αποτελεί το μεγαλύτερο παιδιατρικό νοσοκομείο της χώρας, στο οποίο εξυπηρετείται ανήλικος πληθυσμός από όλη την Ελλάδα, διαθέτει όλες τις ιατρικές ειδικότητες καθώς και πολλά μοναδικά εξειδικευμένα τμήματα, αποτελώντας το κύριο νοσοκομείο του ΕΣΥ στην αντιμετώπιση των βαρέως πασχόντων παιδιατρικών ασθενών.

Αυτή την περίοδο, λόγω των αναγκών της πανδημίας και της διασφάλισης επιπλέον κλινών ΜΕΘCovid 19, εμφανίστηκε σοβαρή δυσλειτουργία κρίσιμων τμημάτων του Νοσοκομείου όπως η Παιδοκαρδιοχειρουργική κλινική και η ΜΕΘ Παίδων. Η Καρδιοχειρουργική Εντατική Μονάδα (ΚΕΜ) λειτούργησε ως ΜΕΘCovid 19 για όλα τα επιβεβαιωμένα περιστατικά νεογνών, παιδιών και εφήβων με Covid 19, με αποτέλεσμα όλα τα τακτικά καρδιοχειρουργικά περιστατικά να παραπέμπονται στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο.

Ταυτόχρονα η πολυδύναμη ΜΕΘ 10 κλινών που υφίσταται στο νοσοκομείο, επωμίστηκε την περίοδο της πανδημίας  πέραν των άλλων αναγκών που καλύπτει σε πλείστα άλλα Τμήματα του Νοσοκομείου και τη λειτουργία του ειδικού Τμήματος ΜΕΘ Covid19, επειδή ακριβώς η ΚΕΜ δεν προβλέπεται στον Οργανισμό του Νοσοκομείου και δεν είναι στελεχωμένη με μόνιμους εντατικολόγους γιατρούς ΕΣΥ. Επομένως, το υφιστάμενο ιατρικό προσωπικό της πολυδύναμης ΜΕΘ αναγκάζεται να παρέχει έργο όχι μόνο στο νευραλγικό τομέα μίας Μονάδας με παιδιατρικούς ασθενείς σε εξαιρετικά κρίσιμη κατάσταση, αλλά και σε άλλα ευαίσθητα τμήματα, ξεπερνώντας τις αντοχές του.

Επειδή, οι εξαγγελίες της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας και του ίδιου του Πρωθυπουργού για ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας πρέπει να συνοδεύονται με συγκεκριμένη και μετρήσιμη υποστήριξη των κρίσιμων κλινικών και τμημάτων του ΕΣΥ

Επειδή η Παιδοκαρδιοχειρουργική Κλινική του «Αγία Σοφία» είναι το μόνο εξειδικευμένο τμήμα του ΕΣΥ σ’ αυτόν τον τομέα και οφείλει να λειτουργεί εύρυθμα και με ασφάλεια.

Επειδή, είναι αδήριτη ανάγκη η «θωράκιση» των Μ.Ε.Θ. Παίδων όλης της χώρας για τη διασφάλιση της εξειδικευμένης και αξιόπιστης φροντίδας των νοσηλευόμενων βρεφών και παιδιών.

Επειδή, η ανάγκη θεσμοθέτησης αυτόνομης Καρδιοχειρουργικής Εντατικής Μονάδας ( ΚΕΜ) και στελέχωσης της με μόνιμο και κατάλληλα εκπαιδευμένο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό δεν μπορεί πλέον να μην αντιμετωπίζεται.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1)            Αν θα διασφαλιστεί η ομαλή και απρόσκοπτη λειτουργία της Καρδιοχειρουργικής Κλινικής του Νοσοκομείου;

2)            Αν θα προχωρήσει στην αναμόρφωση του Οργανισμού του Νοσοκομείου Παίδων “Η Αγία Σοφία”, προβλέποντας ένα σύγχρονο παιδοκαρδιοχειρουργικόκαρδιολογικό Κέντρο με αυτόνομη Καρδιοχειρουργική Εντατική Μονάδα (ΚΕΜ) που θα στελεχωθεί με γιατρούς με πιστοποιημένη εξειδίκευση σε ΜΕΘ καρδιοχειρουργημένων παιδιών ή ενηλίκων;

3)            Αν θα ενισχυθεί η σημερινή πολυδύναμη ΜΕΘ του νοσοκομείου για να μπορεί με επάρκεια να ανταποκρίνεται στις πολλαπλές ανάγκες υποστήριξης σοβαρών και απειλητικών για τη ζωή παιδιατρικών περιστατικών;

Ο Ερωτών Βουλευτής

Ξανθός Ανδρέας             

Αγαθοπούλου Ειρήνη

Ηγουμενίδης Νίκος

Καρασαρλίδου Ευφροσύνη

Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος

Μιχαηλίδης Ανδρέας

Μπαλάφας Ιωάννης

Παπαδόπουλος Αθανάσιος

Παπαχριστόπουλος Αθανάσιος

Τζούφη Μερόπη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News