Τουρκικά f-16 πραγματοποίησαν υπερπτήσεις πάνω από το Αγαθονήσι

Ελλάδα
Τουρκικά f-16 πραγματοποίησαν υπερπτήσεις πάνω από το Αγαθονήσι

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μία μέρα μετά την επίσκεψη της ΠτΔ Κατερίνας Σακελλαροπούλου

Υπερπτήσεις πάνω από το Αγαθονήσι πραγματοποίησε ζεύγος τουρκικών αεροσκαφών F-16, το πρωί της Τρίτης, μία ημέρα μετά την επίσκεψη της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου. Τα F16 πέταξαν πάνω από τον νησί στις 10:44, ενώ λίγο νωρίτερα το ίδιο ζεύγος πραγματοποίησε υπερπτήση στο Φαρμακονήσι, στα 24.000 πόδια και οι δύο.

Οι Τούρκοι βλέπουν το Αγαθονήσι σαν κατεχόμενο έδαφος

Την ώρα που ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών εξέφραζε την ικανοποίηση της Ουάσιγκτον για την τηλεφωνική επικοινωνία του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ταγίπ Ερντογάν, υπογραμμίζοντας ότι οι ΗΠΑ θεωρούν πως η Ελλάδα και η Τουρκία είναι δύο συμμαχικές χώρες στο ΝΑΤΟ που έχουν κοινό συμφέρον να διατηρούν ανοιχτό τον διάλογο για τη συνεργασία και την ειρηνική επίλυση των διαφορών τους, τουρκικές εφημερίδες προέβαλαν τον αδιανόητο ισχυρισμό ότι το Αγαθονήσι είναι δήθεν μέρος της τουρκικής επικράτειας!

Με αφορμή την επίσκεψη της Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας Αικατερίνης Σακελλαροπούλου στο Αγαθονήσι, μέρος του τουρκικού Τύπου διακίνησε προκλητικούς ισχυρισμούς και αναθεωρητικές απόψεις για το καθεστώς της νήσου των Δωδεκανήσων.

«Ήρθα στο Αγαθονήσι, μικρό νησί μακριά από την ηπειρωτική χώρα. Σ’ αυτή τη διαχρονική κοιτίδα ελληνισμού, από το φυλάκιο ως την κανονιοφόρο «Κραταιός» συναντώ περήφανους ανθρώπους, θεματοφύλακες των συνόρων. Από κάθε νησί, νησίδα και βραχονησίδα χτίζουμε την εθνική μας αυτοπεποίθηση», έγραψε στο τουίτερ η κυρία Σακελλαροπούλου αφιονίζοντας την φτηνή τουρκική δημοσιογραφία.

Τουρκικές εφημερίδες όπως η Yeni Safak και η Sozcu, χαρακτήρισαν το Αγαθονήσι σαν υποτιθέμενο τουρκικό έδαφος υπό ελληνική κατοχή

Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι το κείμενο που δημοσιεύεται στις ιστοσελίδες τουρκικών εφημερίδων είναι σχεδόν πανομοιότυπο, κάτι που οδηγεί στο συμπέρασμα πως ο ανιστόρητος ισχυρισμός για το καθεστώς του Αγαθονησίου είναι κεντρική γραμμή και εκπορεύεται από το ίδιο κέντρο.

«Πρόκληση από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Ελλάδας προς την Τουρκία. Επισκέφθηκε τη νήσο Εssek (σσ: αναφέρονται στο Αγαθονήσι με αυτό το τουρκικό όνομα) που ανήκει στο νομό Αϊδινίου! Η Σακελαροπούλου πήγε με ελικόπτερο στο τουρκικό αυτό έδαφος» γράφουν κάποιες τουρκικές εφημερίδες παραχαράσσοντας την πραγματικότητα, την ιστορία, ακόμη και τις διεθνείς συνθήκες θέλοντας να διακινήσουν τον απαράδεκτο και ανυπόστατο ισχυρισμό.

 «Κάποιοι κύκλοι στην Τουρκία δεν αμφισβητούν πλέον εδάφη της ελληνικής επικράτειας σαν γκρίζες ζώνες αλλά ξεκινούν από την απίθανη αφετηρία ότι ένα ελληνικό νησί, εν προκειμένω το Αγαθονήσι, είναι τουρκικό και κατειλημμένο!» επισημαίνει διπλωματική πηγή στο protothema.gr.

«Η ατζέντα αυτή των Τούρκων ξεπερνά κατά πολύ την λογική των γκρίζων ζωνών, διότι πλέον δεν μιλούν για αδιευκρίνιστο καθεστώς αλλά αναφέρονται σε ένα συγκεκριμένο κατοικημένο ελληνικό νησί το οποίο προβάλλουν σαν δήθεν κατεχόμενο!» τονίζει ο συνομιλητής μας και προειδοποιεί: «Αυτό που ξεκίνησε πριν από μερικά χρόνια σαν ανέκδοτο από περιθωριακούς βουλευτές του τουρκικού ρεπουμπλικανικού κόμματος αναδεικνύεται σε mainstream λαϊκισμός που μπορεί να αποδειχθεί πολύ επικίνδυνος στο μέλλον διότι απευθύνεται σε πλατιές μάζες Τούρκων». Κι αν μη τι άλλο, ο κίνδυνος είναι ότι κάποιοι στη γειτονική χώρα μπορεί να εκπαιδευτούν και να υιοθετήσουν τον χονδροειδή μύθο της υποτιθέμενης... κατάληψης του Αγαθονησίου από την Ελλάδα και να λειτουργήσουν με τρόπο ανάλογο του Τούρκου «δημοσιογράφου» Τσεσούρ Σερτ ο οποίος το 1996 στα Ίμια -είτε από μίσος προς την Ελλάδα, είτε κατευθυνόμενος από τις τουρκικές μυστικές υπηρεσίες- έφτασε στο σημείο να υψώσει τουρκική σημαία σε ελληνικό έδαφος...

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News