Πανελλήνιες 2020: Οι βάσεις πέφτουν

Ελλάδα
Πανελλήνιες 2020: Οι βάσεις πέφτουν

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σε ποια μαθήματα έχουν σημειωθεί πιο χαμηλές επιδόσεις - πως επηρεάζει τις βάσεις εισαγωγής στις σχολές

Γράφει ο Μανόλης Μαυράκης*

Προς το παρόν μόνο εκτιμήσεις μπορούμε να κάνουμε για την κίνηση των βάσεων στα τμήματα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Η επίδοση των υποψηφίων σε σχέση με την περσινή χρονιά μπορεί να μας δώσει μία πρώτη εικόνα.

Σύμφωνα λοιπόν με τα πρώτα στοιχεία από τα βαθμολογικά κέντρα προκύπτουν τα εξής:

- Οι χαμηλότερες επιδόσεις στα Αρχαία Ελληνικά αλλά και την Νεοελληνική Γλώσσα – Λογοτεχνία θα πιέσουν προς τα κάτω της βάςεις του 1ου Επιστημονικού Πεδίου. Η πτώση θα είναι μικρή στα περιζήτητα τμήματα και μάλιστα της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης. Στα τμήματα της περιφέρειας η πτώση θα είναι μεγαλύτερη.

 - Οι δραματικά χαμηλές επιδόσεις στο μάθημα της Χημείας σε συνδυασμό με τις χαμηλότερες επιδόσεις σε σχέση με την περσινή χρονιά και στην Φυσική αλλά και στην Νεοελληνική Γλώσσα – Λογοτεχνία θα έχουν ως αποτέλεσμα την πτώση των βάσεων στις σχολές του 2ου και 3ου Επιστημονικού Πεδίου. Αυτό θα αφορά και τις περιζήτητες σχολές, όπως Πολυτεχνικές Ιατρικές κλπ. Δεν αποκλείεται σε αρκετές περιπτώσεις από αυτές η πτώση να είναι θεαματική, ιδιαίτερα σε τμήματα «μεσαίας βαθμολογίας» της περιφέρειας !

- Στο 4ο Επιστημονικό Πεδίο και κυρίως τις οικονομικές σχολές , το επίπεδο των βάσεων θα διατηρηθεί στα περσινά επίπεδα, χωρίς να αποκλείεται μια μικρή πτώση στα τμήματα της περιφέρειας. Τα τμήματα Πληροφορικής όμως, όσα τουλάχιστον βρίσκονται και στο 2ο Επιστημονικό πεδίο θα κινηθούν πτωτικά.

Ένας παράγοντας πάντως που θα επηρεάσει τις βάσεις και ο όποιος δεν μπορεί να «εκτιμηθεί», καθώς δεν υπάρχει προηγούμενο, είναι η κατάργηση των συντελεστών στα εξεταζόμενα μαθήματα.

Αναμένοντας λοιπόν τις βαθμολογίες των υποψηφίων ...  θα επανέλθουμε

*Μανόλης Μαυράκης

Φιλόλογος, Διευθυντής Φροντιστηρίων Πουκαμισάς & Πιστοποιημένου Κέντρου Συμβουλευτικής και Επαγγελματικού Προσανατολισμού

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News