Στον «αέρα» 46.752 ασφαλισμένοι του ΟΓΑ, που δικαιούνται έξοδα κηδείας

Ελλάδα
Στον «αέρα» 46.752 ασφαλισμένοι του ΟΓΑ, που δικαιούνται έξοδα κηδείας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Το υπουργείο Εργασίας εμπαίζει τους δικαιούχους εξόδων κηδείας του ΟΓΑ – Η ρύθμιση Βρούτση αφορά μόνο τις νέες περιπτώσεις»

Αναφορικά με τη Υπουργική Απόφαση του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, για τη διαδικασία ηλεκτρονικής υποβολής σχετικής αίτησης από τους δικαιούχους ΟΓΑ, η οποία καλύπτει μόνο τις υποθέσεις εξόδων κηδείας που θα ανακύψουν στο εξής, το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων υποστηρίζει «Καμία ρύθμιση για τους 46.752 ασφαλισμένους του ΟΓΑ, που δικαιούνται έξοδα κηδείας, δεν περιλαμβάνει η παρέμβαση Βρούτση».

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Καμία ρύθμιση για τους 46.752 ασφαλισμένους του ΟΓΑ, που δικαιούνται έξοδα κηδείας, δεν περιλαμβάνει η παρέμβαση Βρούτση. Η σχετική υπουργική απόφαση που υποτίθεται θα έλυνε το πρόβλημα μέσω της διαδικασίας ηλεκτρονικής υποβολής σχετικής αίτησης από τους δικαιούχους, καλύπτει μόνο τις υποθέσεις εξόδων κηδείας που θα ανακύψουν στο εξής.

Ακριβέστερα, καλύπτει μόνο όσες τέτοιες περιπτώσεις προκύψουν από τις 12 Ιουλίου 2020 και μετά, ημερομηνία που τίθεται σε ισχύ.

Όπως γίνεται αντιληπτό, το πρόβλημα που ανέδειξε το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων (ΕΝΔΙΣΥ) και αφορά την ντροπιαστική εκκρεμότητα να μην έχουν χορηγηθεί τα έξοδα κηδείας για χιλιάδες ασφαλισμένους και συνταξιούχους του ΟΓΑ, δεν λύνεται! Αντίθετα, οι 46.752 ασφαλισμένοι και συνταξιούχοι, που μάταια περίμεναν, αρκετοί εξ αυτών έως και μία τετραετία για να λάβουν τα έξοδα κηδείας για τα αγαπημένα τους πρόσωπα, θα συνεχίσουν να περιμένουν.

Υπενθυμίζεται ότι σε σχετικό Δελτίο Τύπου από τις 25 Μαΐου, το ΕΝΔΙΣΥ είχε γνωστοποιήσει ότι οι σχετικές αιτήσεις μεταφέρονταν σε τσουβάλια στην επαρχία! Με τη συνολική δαπάνη να υπερβαίνει τα 37,4 εκατ. ευρώ το υπουργείο Εργασίας έπρεπε να αντιμετωπίσει άμεσα και αποτελεσματικά αυτή την πολύ δυσάρεστη κατάσταση.

Αντ’ αυτού στις 12 Ιουνίου ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, αναγκάστηκε να εκδώσει Υπουργική Απόφαση δημιουργίας μιας νέας ηλεκτρονικής υπηρεσίας στον e-ΕΦΚΑ ώστε να πληρώνονται τα έξοδα κηδείας, άμεσα, εντός 15 ημερών.

Όμως στην απόφαση αυτή, δεν γίνεται η παραμικρή αναφορά για το πώς θα λυθεί το πρόβλημα για όσους δικαιούχους περιμένουν έως και τέσσερα έτη για να λάβουν την συγκεκριμένη παροχή.

Μάλιστα, με Δελτίο Τύπου, ο κ. Βρούτσης γνωστοποιούσε στο ευρύ κοινό ότι τον περασμένο Ιούλιο, όταν ανέλαβε τα ηνία του Υπουργείου, διαπίστωσε περίπου 35.000 τέτοιες αιτήσεις που βρίσκονταν σε εκκρεμότητα. Αποσιώπησε όμως ότι ο ίδιος στο 11μηνο φρόντισε, όπως αποδεικνύεται από τα νούμερα, επί των ημερών του, να αυξήσει κατά 11.762 τις αιτήσεις αυτές…

Έπρεπε να «χτυπήσει καμπανάκι» από το ΕΝΔΙΣΥ για να ενδιαφερθεί. Προφανώς, στα χνάρια των προκατόχων του, είχε πιο σοβαρά πράγματα να ασχοληθεί και όχι φυσικά με τα έξοδα κηδείας!

Επίσης, φρόντισε από «τηλεοπτικού άμβωνος» μόλις την περασμένη Κυριακή να ενημερώσει τους πολίτες ότι μέσα στους επόμενους τέσσερις μήνες θα έχει λήξει το συγκεκριμένο πρόβλημα.

Μόνο που η υπουργική απόφαση που ο ίδιος υπογράφει, λύνει μερικώς το πρόβλημα.

Ακριβέστερα, το λύνει για όσους θα χρειαστούν έξοδα κηδείας από τις 12 Ιουλίου και μετά.

Μέχρι εκείνη την ημερομηνία οι «άτυχοι» που θα έχουν δικαίωμα να λάβουν την ίδια παροχή, θα πρέπει να… τσουβαλιάζονται οι αιτήσεις τους και να περιμένουν να πληρωθούν, χωρίς να γνωρίζουν το πότε και το πώς.

Περιμένουμε την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας να δώσει οριστική λύση σε ένα τόσο ευαίσθητο πρόβλημα.

Όχι άλλα ημίμετρα – όχι άλλες καθυστερήσεις

Επιτέλους, είναι θέμα αξιοπρέπειας όλων των ασφαλισμένων».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News