Ελλάδα

Κορωνοϊός - Εντατικοί έλεγχοι και αυτοψία ΕΟΔΥ σε Ξάνθη και Κομοτηνή μετά την έκρηξη κρουσμάτων

Παράλληλα, οι ειδικοί έχουν στρέψει την προσοχή τους και στο περιστατικό με την θετική στον κορωνοϊό μαία, η οποία εργάζεται στο νοσοκομείο Έδεσσας, καθώς εξετάζεται αν το συγκεκριμένο κρούσμα συσχετίζεται με άλλα κρούσματα.

Στην Ξάνθη και την Κομοτηνή βρίσκεται σήμερα ο πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), Παναγιώτης Αρκουμανέας, αλλά και κλιμάκιο του Οργανισμού στο πλαίσιο των εντατικών ελέγχων και της ιχνηλάτησης μετά τα πολυάριθμα νέα κρούσματα που καταγράφηκαν στην περιοχή τις τελευταίες ημέρες.

Τουλάχιστον 15 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στο νομό ενώ το χωριό Εχίνος παραμένει σε καραντίνα. Τη Δευτέρα έγινε γνωστό ότι μια μαθήτρια δημοτικού σχολείου βρέθηκε θετική στον κορωνοϊό.

Οι μαζικοί διαγνωστικοί έλεγχοι στην Ξάνθη είναι απαραίτητοι τόσο για τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας και τη «χαρτογράφηση» της εξάπλωσης της επιδημίας στην περιοχή όσο και για να επικρατήσει το αίσθημα της ασφάλειας στους πολίτες.

Ο αντιδήμαρχος της Ξάνθης, Μανώλης Φανουράκης, μίλησε το πρωί της Τρίτης στο Mega για τα όσα συμβαίνουν στην περιοχή το τελευταίο διάστημα.

Στις επιβαρυμένες περιοχές, εντάχθηκε πριν από δύο ημέρες και η Θεσπρωτία καθώς έχουν ήδη εντοπιστεί 7 κρούσματα ενώ η ιχνηλάτηση βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη.

Παράλληλα, οι ειδικοί έχουν στρέψει την προσοχή τους και στο περιστατικό με την θετική στον κορωνοϊό μαία, η οποία εργάζεται στο νοσοκομείο Έδεσσας, καθώς εξετάζεται αν το συγκεκριμένο κρούσμα συσχετίζεται με άλλα κρούσματα.

Οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι

Στοιχεία για τους δειγματοληπτικούς ελέγχους για το νέο κορωνοϊό που πραγματοποιούν οι Κινητές Ομάδες του ΕΟΔΥ, έδωσε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας.

Σύμφωνα με τον υπουργό, σε διάστημα 50 ημερών, οι Κινητές Ομάδες του ΕΟΔΥ έχουν πραγματοποιήσει 2.449 αποστολές λαμβάνοντας 41.785 δείγματα. «Συνεχίζουμε εντατικά τους δειγματοληπτικούς ελέγχους, με βάση τον επιστημονικό σχεδιασμό και με στόχο την περαιτέρω εμπέδωση του αισθήματος ασφάλειας της υγείας όλων μας» έγραψε ο κ. Κικίλιας στο Twitter.

Οι έλεγχοι του ΕΟΔΥ τις τελευταίες ημέρες επικεντρώνονται στην περιοχή της Ξάνθης, μετά τη νέα έξαρση των κρουσμάτων, καθώς και στην Παραμυθιά Θεσπρωτίας.

Ο δήμος μετά την ανακοίνωση του πρώτου κρούσματος το Σάββατο ξεκίνησε απολύμανση σε δημόσιους χώρους καθώς και στα σχολικά κτίρια. Με απόφαση του δημάρχου Σουλίου Γιάννη Καραγιάννη, κλειστά έμειναν τα Νηπιαγωγεία και τα Δημοτικά.

Παράλληλα και σύμφωνα με το cnn, μετά την ανακοίνωση των περιοριστικών μέτρων στην Περιφερειακή Ενότητα Ξάνθης τέθηκε άμεσα σε ισχύ το επιχειρησιακό σχέδιο του υπουργείου Υγείας και του ΕΟΔΥ για τον περιορισμό της διασποράς της νόσου COVID-19. Κινητές Ομάδες Υγείας του ΕΟΔΥ σε συνεργασία με τις τοπικές αρχές και τον Ερυθρό Σταυρό επιχειρούν καθημερινά με εντατικούς ελέγχους και ήδη έχουν ξεπεράσει τα χίλια τεστ στην ευρύτερη περιοχή της Περιφερειακής Ενότητας Ξάνθης.

Σκοπός της παρέμβασης αυτής είναι να αποτυπωθεί η κατάσταση σε όλους τους Δήμους και Κοινότητες της περιοχής, ώστε σε συνδυασμό με την εντατική ιχνηλάτηση επαφών των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων να περιοριστεί η συρροή κρουσμάτων που παρατηρήθηκε τις προηγούμενες ημέρες.

Η παρουσία του ΕΟΔΥ στην περιοχή θα είναι συνεχής και οι έλεγχοι θα παραταθούν για όσο διάστημα απαιτηθεί.

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια