Ελλάδα

Χαρδαλιάς: «Τα περιοριστικά μέτρα ήταν εναρμονισμένα με τα Δικαιώματα του Ανθρώπου»

Όσα ανέφερε στο Συμβούλιο της Ευρώπης

«Με μόνο στόχο τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας, τα περιοριστικά μέτρα που έλαβε η Ελλάδα για τον περιορισμό της εξάπλωσης του COVID 19 ήταν πλήρως εναρμονισμένα με την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, τις αρχές της αναγκαιότητας και της αναλογικότητας, καθώς και τις συνταγματικές επιταγές στη χώρα μας».

Αυτό τόνισε, μεταξύ άλλων, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, ο οποίος συμμετείχε, μέσω τηλεδιάσκεψης, στη συνεδρίαση Υψηλού Επιπέδου της Επιτροπής για τη Δημοκρατία και τη Διακυβέρνηση του Συμβουλίου της Ευρώπης υπό την ελληνική προεδρία.

Θέμα της συνεδρίασης ήταν «Η αντιμετώπιση του κορωνοϊού στο πλαίσιο μίας Δημοκρατικής Διακυβέρνησης - Α Democratic Governance Response to COVID-19».

O κ. Χαρδαλιάς, ο οποίος ήταν ο πρώτος ομιλητής, σημείωσε τον καθοριστικό ρόλο της Πολιτικής Προστασίας για τη διαχείριση της πανδημίας στην Ελλάδα, καθώς, με απόφαση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, κλήθηκε εξαρχής να αναλάβει τον γενικό συντονισμό όλων των εμπλεκόμενων φορέων. Στην ομιλία του επισήμανε το γεγονός ότι η κρίση της πανδημίας αποτελεί μία πρωτόγνωρη κατάσταση για το σύνολο της παγκόσμιας κοινότητας, καθώς οι κυβερνήσεις αναγκάστηκαν να προσφύγουν σε μέτρα που επηρέασαν και συνεχίζουν να επηρεάζουν ουσιωδώς την καθημερινότητα της ζωής των πολιτών. Υπογράμμισε, επίσης, ότι διασφαλίστηκε πλήρως η πρόσβαση στο σύστημα υγείας, καθώς και σε όλες τις υπηρεσίες ζωτικής σημασίας για όλους ανεξαιρέτως τους πολίτες, με ιδιαίτερη έμφαση στη διασφάλιση των δικαιωμάτων των πλέον ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού.

Σημειώνεται, ακόμη, ότι σύντομο χαιρετισμό κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης απηύθυναν η γενική γραμματέας του Συμβουλίου της Ευρώπης, Markku Mollari και ο υπουργός Δημόσιας Διοίκησης της Κροατίας, Ivan Malenica. Στην συνεδρίαση συμμετείχαν αξιωματούχοι από όλα τα κράτη-μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης, ενώ τα θέματα που συζητήθηκαν επικεντρώθηκαν σε αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών και πολυεπίπεδη διακυβέρνηση, τον ρόλο των τοπικών Αρχών στην αντιμετώπιση του COVID 19, καθώς και η διασυνοριακή συνεργασία.

Τέλος, υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα ασκεί την προεδρία του Συμβουλίου της Ευρώπης από τις 15 Μαΐου 2020 έως τις 18 Νοεμβρίου 2020.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια