Ελλάδα

Κ. Μητσοτάκης: "με το πρόγραμμα Α. Τρίτσης η Αυτοδιοίκηση γίνεται μοχλός επανεκκίνησης της οικονομίας"

Παρουσιάστηκε αναλυτικά το πρόγραμμα από τον Πρωθυπουργό 6 έργα αφορούν στην Κρήτη

Στις περίπου 5.000 δράσεις ύψους 2,5 δισεκατομμυρίων ευρώ του Προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης», που θα δημιουργήσουν 40.000 θέσεις εργασίας, και στη συμβολή του προγράμματος στη διαμόρφωση του νέου παραγωγικού μοντέλου της χώρας, αναφέρθηκε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στο πλαίσιο της παρουσίασης σήμερα των αξόνων της πρωτοβουλίας, στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

«Το εμβληματικό Πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης” είναι ένας οδικός χάρτης Ανάπτυξης, αλλά και ταυτόχρονα ένας οδικός χάρτης Κοινωνικής Φροντίδας. Είναι η πυξίδα που ορίζει τους δρόμους, ώστε η Αυτοδιοίκηση να γίνει μοχλός επανεκκίνησης της οικονομίας μας. Αλλά, ταυτόχρονα, είναι και πυλώνας του Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου για την Ελλάδα του 21ου αιώνα», τόνισε στην ομιλία του ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Τα επόμενα χρόνια 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ θα μετατραπούν σε χιλιάδες έργα σε ολόκληρη την ελληνική περιφέρεια. Εκτιμούμε ότι θα δημιουργήσουν περί τις 40.000 νέες θέσεις απασχόλησης. Δήμοι και Περιφέρειες θα χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Παρακαταθηκών με κάλυψη απ’ το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Ενώ η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων θα συνδράμει με 1,5 δισ. ευρώ. Πρόκειται για ένα Πρόγραμμα κυριολεκτικά στρατηγικό. Μαζί με τους εθνικούς πόρους, μαζί με τα ευρωπαϊκά κονδύλια του ΕΣΠΑ, μαζί με το εμβληματικό Ταμείο της επόμενης γενιάς της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το Next Generation E.U., το οποίο και θα ξεκινήσουμε να το συζητάμε αύριο στη Σύνοδο Κορυφής, μαζί με το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης, όλοι αυτοί οι χρηματοδοτικοί πόροι μαζί, συντονισμένα και με στρατηγικό σχεδιασμό έχουν την ευκαιρία να αναδιαμορφώσουν, αλλά και να συνδιαμορφώσουν το νέο παραγωγικό μοντέλο της χώρας», επεσήμανε ο Πρωθυπουργός.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε ακόμα ότι το Πρόγραμμα πρέπει να είναι αδιάβλητο. «Όλες οι διαδικασίες του θα γίνονται ψηφιακά. Τα έργα του θα παρακολουθούνται από Ειδική Υπηρεσία, στην οποία -για πρώτη φορά μάλιστα- θα συμμετέχουν και αυτοδιοικητικοί, εκπρόσωποι της Ένωσης Περιφερειών και της Κεντρικής Ένωσης Δήμων», ανέφερε.

Το Πρόγραμμα του Υπουργείου Εσωτερικών, που έχει ορίζοντα το 2023, συμβάλλει στην υλοποίηση των στρατηγικών  αναπτυξιακών στόχων που έχει θέσει η κυβέρνηση για τον μετασχηματισμό της οικονομίας και για την ανάκαμψη μετά την πανδημία.

Θα εστιάσει σε έργα υποδομών και πολιτικής προστασίας, στην ψηφιακή σύγκλιση, στη βιώσιμη ανάπτυξη και στην προστασία του περιβάλλοντος, συμβάλλοντας στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών μέσω μίας πολιτικής κοινωνικής στήριξης και έμπρακτης αλληλεγγύης.

Τα έργα θα καλύψουν το σύνολο της επικράτειας και θα δώσουν ισχυρή αναπτυξιακή πνοή σε όλες τις βαθμίδες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, η οποία έχει άμεση επαφή με τις ανάγκες των τοπικών κοινωνιών.

Βάσει σχεδιασμού προβλέπονται έργα ύδρευσης και διαχείρισης αστικών λυμάτων συνολικού κόστους 500 εκατομμυρίων ευρώ, αλλά και βελτιωτικές επενδύσεις σε υφιστάμενες δομές με αξιοποίηση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, ύψους 150 εκατ. ευρώ. Θα διατεθούν επίσης 220 εκατομμύρια για τη διαχείριση στερεών αποβλήτων και 70 εκατ. για ανάπτυξη αγροτικών οδικών δικτύων.

Ακόμα 730 εκατομμύρια ευρώ θα δαπανηθούν για την αστική αναζωογόνηση, την προστασία και αξιοποίηση του κτιριακού αποθέματος της χώρας, και την ανάπτυξη υποδομών τεχνολογίας και ηλεκτροκίνησης και που θα μετατρέψουν αστικά κέντρα σε «έξυπνες πόλεις» (smart cities).

Εκατόν-ογδόντα εκατομμύρια έχουν επιμεριστεί σε μελέτες έργων, που θα ωφελήσουν ειδικά μικρούς Δήμους που δεν έχουν αρκετό τεχνικό προσωπικό, στην αντισεισμική προστασία και στη συντήρηση δημοτικών ανοιχτών χώρων.

Παράλληλα, στο «Αντώνης Τρίτσης» θα ενταχθούν περισσότερα από 450 έργα που είχε αμελήσει η προηγούμενη κυβέρνηση, τα οποία έπειτα από τη συμβασιοποίησή τους θα κοστίσουν 650 εκατομμύρια ευρώ.

Οι πόροι του προγράμματος είναι πλήρως εξασφαλισμένοι. Θα χρηματοδοτηθεί από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων -με την κάλυψη του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων- και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, η οποία θα συνδράμει με 1,5 δισεκατομμύρια ευρώ.

Την αναλυτική παρουσίαση του Προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης» έκανε ο Υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος. Ομιλίες απηύθυναν ο Πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος Απόστολος Τζιτζικώστας και ο Πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας Δημήτρης Παπαστεργίου. Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν ο Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης και ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης.

Ολόκληρη η τοποθέτηση του Πρωθυπουργού:

Κύριοι Υπουργοί, κύριοι Περιφερειάρχες, κύριοι Δήμαρχοι, κυρίες και κύριοι,

Περίπου 100 μέρες απ’ την πρώτη επίθεση της πανδημίας, αλλά και έχοντας πια πάρει μεγάλη ικανοποίηση από το γεγονός ότι βγήκαμε νικητές από αυτήν την πρώτη μεγάλη μάχη, βρίσκομαι σήμερα κοντά στους ανθρώπους της Αυτοδιοίκησης, πρωτίστως για να τους τιμήσω. Γιατί Περιφέρειες και Δήμοι, δίπλα σε όλες τις δημόσιες δομές, αλλά και δίπλα στους πολίτες, ήταν αυτοί που έκαναν τη χώρα μας παγκόσμιο παράδειγμα στην αντιμετώπιση αυτής της πρωτοφανούς υγειονομικής κρίσης.

Είμαι εδώ, όμως, και για να κάνουμε μαζί το επόμενο μεγάλο βήμα στην «επόμενη ημέρα». Γιατί το εμβληματικό Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» είναι ένας «οδικός χάρτης» Ανάπτυξης, αλλά και ταυτόχρονα ένας «οδικός χάρτης» Κοινωνικής Φροντίδας. Είναι η πυξίδα που ορίζει τους δρόμους, ώστε η Αυτοδιοίκηση να γίνει μοχλός επανεκκίνησης της οικονομίας μας. Αλλά, ταυτόχρονα, είναι και πυλώνας του Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου για την Ελλάδα του 21ου αιώνα.

Έχω επανειλημμένα τονίσει -και από τις μέρες που ήμουν αρχηγός της Αντιπολίτευσης- ότι ο χώρος τον οποίον υπηρετείτε, η Αυτοδιοίκηση 1ου και 2ου βαθμού, αποτελεί κρίσιμο μέρος της αρχιτεκτονικής της δημοκρατικής πολιτείας, όπως τουλάχιστον εγώ την αντιλαμβάνομαι. Κρίσιμη συνιστώσα του κράτους, αλλά ταυτόχρονα και κύτταρο διαχείρισης των κοινών στην καθημερινότητα.

Οι επιλογές, συνεπώς, που την αφορούν, είναι επιλογές κατεξοχήν πολιτικές. Γι’ αυτό, εξάλλου, και από τις πρώτες μας θεσμικές παρεμβάσεις στο χώρο της Αυτοδιοίκησης το Υπουργείο έδειξε το στίγμα του, το οποίο δεν ήταν άλλο από το να απελευθερωθεί η Αυτοδιοίκηση από τον ασφυκτικό εναγκαλισμό της κεντρικής διοίκησης, αλλά να απελευθερωθεί και από την παράλυση που στην πράξη προκαλούσε η απλή αναλογική.

Οι μεταρρυθμίσεις, ωστόσο, δεν γίνονται για να εξαντλούνται εκεί. Για να αποκτήσει κοινωνικό αποτύπωμα αυτή η αλλαγή παραδείγματος στη συνεργασία του κράτους με τις Περιφέρειες και τους Δήμους, πρέπει να σφυρηλατηθεί στην πράξη. Κι αυτό ακριβώς ενσαρκώνει το Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης».

Είναι ένα σχέδιο με τις αρετές του πολιτικού από τον οποίον πήρε και το όνομά του: Είναι οραματικό, είναι τολμηρό. Ταυτόχρονα, όμως, είναι μελετημένο και κοστολογημένο. Απλώνεται παντού, σε ολόκληρη τη χώρα, συναρμόζοντας τις τοπικές ανάγκες στις εθνικές προβολές. Και, θα το επαναλάβω γιατί είναι εξαιρετικά κρίσιμο, έχει το βλέμμα του στραμμένο στην κοινωνία. Για πολλές νέες θέσεις εργασίας παντού στην Ελλάδα, πρωτίστως στην ελληνική περιφέρεια, αλλά και για μια καλύτερη ποιότητα ζωής για όλους.

Φίλες και φίλοι,

Τρεις λέξεις χαρακτηρίζουν αυτήν την εμβληματική δέσμη πολλών, χιλιάδων, μπορούν να φτάσουν και τις 5.000, παρεμβάσεων που συζητάμε σήμερα: Καινοτομία, Ευελιξία, Προοπτική. Τρεις είναι οι στόχοι: Ανάπτυξη, Περιβάλλον και Κοινωνική Συνοχή. Και τρεις είναι οι κατευθύνσεις που το εξειδικεύουν: Ψηφιακή σύγκλιση, Βελτίωση της Ποιότητας Ζωής και Κοινωνική συνοχή, χωρίς να ξεχνάμε ποτέ την έννοια της Πολιτικής Προστασίας.

Τα επόμενα χρόνια, λοιπόν, 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ θα μετατραπούν σε χιλιάδες έργα σε ολόκληρη την ελληνική περιφέρεια. Εκτιμούμε ότι θα δημιουργήσουν περί τις 40.000 νέες θέσεις απασχόλησης. Δήμοι και Περιφέρειες θα χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Παρακαταθηκών με κάλυψη απ’ το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Ενώ η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων θα συνδράμει με 1,5 δισ. ευρώ.

Πρόκειται για ένα Πρόγραμμα κυριολεκτικά στρατηγικό. Μαζί με τους εθνικούς πόρους, μαζί με τα ευρωπαϊκά κονδύλια του ΕΣΠΑ, μαζί με το εμβληματικό Ταμείο της επόμενης γενιάς της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το Next Generation E.U., το οποίο και θα ξεκινήσουμε να το συζητάμε αύριο στη Σύνοδο Κορυφής, μαζί με το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης, όλοι αυτοί οι χρηματοδοτικοί πόροι μαζί, συντονισμένα και με στρατηγικό σχεδιασμό έχουν την ευκαιρία να αναδιαμορφώσουν, αλλά και να συνδιαμορφώσουν το νέο παραγωγικό μοντέλο της χώρας.

Θέλω να τονίσω ότι ο σχεδιασμός τους προγράμματος θέτει σε μεγάλη προτεραιότητα την έννοια της Δικαιοσύνης. Και όταν μιλάω για Δικαιοσύνη, εννοώ ότι στο Πρόγραμμα αυτό πρέπει να έχουν πρόσβαση όλοι, ανεξαιρέτως, οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Με βάση τη συμμετοχή κάθε τόπου στον εθνικό σχεδιασμό αλλά και με συγκεκριμένα κριτήρια, γεωγραφικά, δημογραφικά, κοινωνικά για κάθε περιοχή.

Επιμένω ότι το Πρόγραμμα αυτό πρέπει να είναι ένα πρόγραμμα αδιάβλητο. Όλες οι διαδικασίες του θα γίνονται ψηφιακά. Τα έργα του θα παρακολουθούνται από Ειδική Υπηρεσία, στην οποία -για πρώτη φορά μάλιστα- θα συμμετέχουν και αυτοδιοικητικοί, εκπρόσωποι της Ένωσης Περιφερειών και της Κεντρικής Ένωσης Δήμων.

Κυρίως, όμως, το Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» είναι μία πολιτική πρωτοβουλία εμπιστοσύνης προς τις τοπικές εκλεγμένες Αρχές. Αυτές θα αναλάβουν το ρόλο που τους αναλογεί στη χάραξη και υλοποίηση δράσεων στις περιοχές τους. Με τρόπο, όμως, που λειτουργεί συμπληρωματικά και γόνιμα για τις ευρύτερες Περιφέρειες. Και που, προφανώς, πρέπει να ευθυγραμμίζεται με τον κεντρικό μας σχεδιασμό σε εθνική κλίμακα.

To Πρόγραμμα αυτό προσβλέπει στο μέλλον, συνυπολογίζει, όμως, και το παρελθόν και το παρόν. Γι’ αυτό και δεν αγνοεί 461 έργα, πρωτίστως έργα αντιπλημμυρικά, έργα ύδρευσης και αποχέτευσης, τα οποία ναι μεν ήταν ώριμα, έμεναν όμως ουσιαστικά χωρίς χρηματοδότηση λόγω αδιαφορίας και ολιγωρίας της προηγούμενης κυβέρνησης. Σ’ αυτά τα έργα, τώρα, προστίθενται και νέα.

Ζήτησα από τις υπηρεσίες του Υπουργείου να μου ετοιμάσουν έναν κατάλογο με κάποια από τα ενδεικτικά έργα τα οποία έχουν, ήδη, κατατεθεί προς χρηματοδότηση. Και αξίζει τον κόπο να δει κανείς τη λίστα με τα 20 μεγαλύτερα έργα, αλλά να δει κανείς και τη λίστα με τα 20 μικρότερα έργα, για να καταλάβει ακριβώς αυτό το οποίο σας είπα πριν, το πως επιμένουμε όλοι οι Δήμοι και όλες οι Περιφέρειες της χώρας να μπορούν να έχουν πρόσβαση σε αυτό το χρηματοδοτικό εργαλείο.

Υπάρχουν έργα τα οποία έχουν, ήδη, υποβληθεί, εμβληματικά, ας πούμε, για το Δήμο της Ρόδου, η κατασκευή του νότιου υδραγωγείου, για να λυθεί το πρόβλημα της ύδρευσης από το φράγμα Γαδουρά, το μεγαλύτερο έργο από αυτά τα οποία, ήδη, έχουν ενταχθεί. Αλλά υπάρχουν πολλά ενδιαφέροντα μικρά έργα, όπως π.χ. έργα αγροτικής οδοποιίας στο Δήμο Κάσου, αναμόρφωση δικτύων ύδρευσης σε περιφερειακές ΔΕΥΑ, όπως στην Τριφυλία και στο Πωγώνι.

 Αναφέρω ενδεικτικά μόνο αυτά τα παραδείγματα για να καταλήξω και να αναδείξω το συνολικό εύρος και τον οραματικό χαρακτήρα αυτών των παρεμβάσεων. Επειδή πολλά έργα, επίσης, θα δρομολογηθούν την εμβληματική χρονιά του 2021, θα ήθελα κάθε Δήμος της χώρας και κάθε Περιφέρεια να μπορεί να συνδέσει ένα τουλάχιστον έργο το οποίο να είναι σημαντικό για το μέλλον του, για το μέλλον κάθε τοπικής κοινωνίας, με αυτήν την εμβληματική ημερομηνία. 

Κυρίες και κύριοι,

Δεν θα κουράσω παρουσιάζοντας εξαντλητικά τις μεγάλες θεματικές στις οποίες κατανέμονται τα μελλοντικά έργα. Ούτε υπογραμμίζοντας τα μεγαλύτερα από αυτά. Θα μιλήσει, εξάλλου, γι’ αυτά πιο αναλυτικά στη συνέχεια ο Υπουργός Εσωτερικών. Θα επιμείνω, ωστόσο, και πάλι στη διασύνδεση του τοπικού με το περιφερειακό και το εθνικό επίπεδο. Επιλέγω ορισμένους μόνο τίτλους από επιμέρους κεφάλαια: Υποδομές. Ψηφιακή Μετάβαση. Πράσινη Ανάπτυξη. Αστική αναζωογόνηση. Φιλική Μετακίνηση. Αξιοποίηση του κτηριακού αποθέματος.

Δεν πρόκειται για λέξεις χωρίς δυναμική! Γιατί κάθε μία απ’ αυτές αντιστοιχεί και σε έναν άξονα του κεντρικού μας σχεδιασμού. Από τη διαχείριση των αστικών αποβλήτων μέσω ΣΔΙΤ και το νέο Ψηφιακό Κράτος, μέχρι τη μέριμνα για τη δημόσια υγεία, την Πρόνοια και την Πολιτική Προστασία. Και από το οδικό δίκτυο της χώρας, μέχρι το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια, το Κλίμα και την Ηλεκτροκίνηση.

Με άλλα λόγια, όλες οι δράσεις του Προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης» είναι κομβικές ψηφίδες μιας εικόνας, που πρέπει να αποκτήσει η χώρα μας στις επόμενες δεκαετίες. Και το τεράστιο αυτό έργο που αναλαμβάνει, σήμερα, η Τοπική Αυτοδιοίκηση, έχει την τεχνική υποστήριξη της κεντρικής Διοίκησης. Άλλωστε, παρά τα προβλήματα και τους πενιχρούς πόρους, η Τοπική Αυτοδιοίκηση έχει πολλές φορές βάλει «τα γυαλιά» στην κεντρική Διοίκηση. Και είναι συχνά τα παραδείγματα που έξυπνες και αποτελεσματικές πρωτοβουλίες δημάρχων υπερκέρασαν τον αργοκίνητο κρατικό μηχανισμό.

Επί δεκαετίες ολόκληρες, Περιφέρειες και Δήμοι ασφυκτιούσαν κάτω από τον ασφυκτικό έλεγχο ενός γραφειοκρατικού κράτους. Σας βεβαιώνω, όμως, ότι αυτό αλλάζει γρήγορα και αλλάζει με ορμή. Γιατί, ακριβώς, όπως είχα δεσμευθεί επανειλημμένως προεκλογικά, αλλάζει η αντίληψη και η πρακτική της διακυβέρνησης: Εμπιστευόμαστε την Τοπική Αυτοδιοίκηση 1ου και 2ου βαθμού. Και για μας η Τοπική Αυτοδιοίκηση αποτελεί μοχλό προόδου, αποτελεί ταυτόχρονα και κρίσιμο, τον πιο κρίσιμο, ιστό κοινωνικής συνοχής. Δεν είναι, πλέον, ούτε όμηρος ούτε απλό παρακολούθημα. Είναι σταθερός φίλος και συνοδοιπόρος του κράτους.

Προσωπικά μάλιστα -και νομίζω το έχω αποδείξει αυτό- αδιαφορώ παντελώς για την κομματική προέλευση του κάθε τοπικού άρχοντα. Με ενδιαφέρει, ωστόσο, η αφοσίωση, το μεράκι του για τον τόπο του και τους συμπολίτες του. Γι’ αυτό και θα συνεχίσω στη γραμμή που έχω εξαρχής χαράξει: Να αποκτήσει η Τοπική Αυτοδιοίκηση πραγματική οργανωτική και διοικητική αυτοτέλεια.

Έτσι, όπως δεσμεύτηκα και στην τελευταία μου συνάντηση με την ΚΕΔΕ, σύντομα θα ακολουθήσουν σημαντικές νέες παρεμβάσεις.

Η αναθεώρηση του νόμου για τις Δημόσιες Συμβάσεις, του 4412, ώστε δημόσια έργα να μπορούν να επιταχυνθούν. Εμβληματική μεταρρύθμιση. Ο στόχος μου είναι να τη φέρουμε στη Βουλή,  από το αρμόδιο Υπουργείο Ανάπτυξης και Υποδομών πριν τον Αύγουστο. Εξαιρετικά σημαντικό να αλλάξει το πλαίσιο του 4412, μέσα στους περιορισμούς που, προφανώς, θέτει η Ευρωπαϊκή Ένωση. Χρειαζόμαστε μεγαλύτερη ευελιξία στην υλοποίηση έργων σε τοπικό, περιφερειακό, αλλά και εθνικό επίπεδο.

Θα συζητήσουμε την ενεργότερη εμπλοκή της Αυτοδιοίκησης και στην πρωτοβάθμια υγεία, με οδηγό τα πολύτιμα διδάγματα από την εμπειρία της πανδημίας. Και, τέλος, μεγάλη, εμβληματική θεσμική τομή με το δεύτερο μεγάλο κύμα μεταφοράς αρμοδιοτήτων από το κέντρο προς την περιφέρεια, αλλά και ξεκαθαρίσματος του επιπέδου αρμοδιότητας μεταξύ Δήμων, Περιφερειών, αποκεντρωμένων διοικήσεων και κεντρικού κράτους. Αυτό το οποίο ονομάζουμε με άλλα λόγια  «πολυεπίπεδη διακυβέρνηση». Μια εμβληματική μεταρρύθμιση, την οποία θα έχουμε κάνει νόμο του κράτους μετά από διαβούλευση με την Αυτοδιοίκηση πριν το τέλος του χρόνου.

 Αγαπητοί φίλοι,

Κλείνω, με μία συμβολική αντίστιξη: Πριν από 30 χρόνια, ως υποψήφιος Δήμαρχος, ο αείμνηστος Αντώνης Τρίτσης παρουσίαζε το πρόγραμμά του με αιχμή την ίδρυση Δημοτικού Αναπτυξιακού Ταμείου για την αναβάθμιση της ζωής της πόλης και των πολιτών. Αυτό στην ουσία το όραμα τώρα κάνουμε πράξη, αγκαλιάζοντας, μάλιστα, ολόκληρη την Ελλάδα.

Εκείνος έλεγε -και διαβάζω γιατί έχει αξία το πόσο προφητικά ήταν τα λόγια του- «σήμανε η ώρα του Δήμου - πολεοδόμου, του Δήμου - τεχνολόγου, του Δήμου - μάνατζερ». Αυτά έλεγε ο Αντώνης Τρίτσης πριν από 30 χρόνια. «Και πετυχημένου επιχειρηματία». Θα κινδύνευε να κατηγορηθεί ως νεοφιλελεύθερος. «Η ώρα του νέου Δήμου». Αυτός ο νέος Δήμος, σε ένα μεγάλο βαθμό, άργησε τριάντα ολόκληρα χρόνια. Αλλά τώρα ήρθε πια για να μείνει! Σας ευχαριστώ πολύ."

ΤΑ ΕΡΓΑ ΠΟΥ ΕΝΤΑΣΣΟΝΤΑΙ ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ "ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ"

ΤΑ 20 ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΑ ΕΡΓΑ - 5 εξ αυτών αφορούν στην ΚΡΗΤΗ

 

 1. Έργα Ύδρευσης Ρόδου από το Φράγμα Γαδουρά (Β’ Φάση)-Κατασκευή Νότιου υδραγωγείου, υδραγωγείου Αφάντου & Αρχαγγέλου, 21.332.000 €

 

 1. Αξιοποίηση Ταμιευτήρα Φράγματος Ποταμών Αμαρίου: Εγκατάσταση Επεξεργασίας Νερού, 18.100.00 €

 

 1. Αντικατάσταση κεντρικού αγωγού υδροδότησης από το Φράγμα Καστρακίου έως τις κεντρικές δεξαμενές Αγρινίου, 17.728.560 €

 

 1. Κατασκευή δικτύων ύδρευσης στην πόλη Ηρακλείου – 2019. 15.200.000 €

 

 1. Αποχέτευση και Εγκατάσταση Επεξεργασίας Λυμάτων(ΕΕΛ) οικισμού Ερέτριας, 13.672.240,53 €

 

 1. Κατασκευή Αντιπλημμυρικών Έργων σε περιοχές Υψηλού Κινδύνου Πλημμύρας στην Περιφέρεια Αττικής, 12.400.000 €

 

 1. Εφαρμογή ζωνοποίησης και αντικατάσταση παλαιών αγωγών δικτύου πόλεως Τρικάλων, 12.050.000 €

 

 1. Έργα αντιπλημμυρικής προστασίας στον ποταμό Αλιάκμονα από τη συμβολή με τον παραπόταμο Στραβοπόταμο (Γκαλεσαβο) εως τη γέφυρα Αμμουδάρας, 11.130.000 €

 

 1. Αντικατάσταση κεντρικού αγωγού μεταφοράς νερού από τις πηγές της Τ.Κ. Πηδήματος μέχρι την Καλαμάτα – Μεσσήνη, 11.127.000 €

 

 1. Αποχετευτικό δίκτυο και εγκατάσταση επεξεργασίας λυμάτων οικισμού Λεβιδίου Δήμου Τρίπολης, 10.950.593,26 €

 

 1. Έργα διευθέτησης- αντιπλημμυρικής προστασίας και υποστηρικτικές δράσεις στην Περιφέρεια Κρήτης, 10.285.000 €

 

 1. Κατασκευή δικτύου αποχέτευσης ακαθάρτων και Εγκαταστάσεων Επεξεργασίας Λυμάτων οικισμών εντός λεκάνης απορροής της Λίμνης Ν. Πλαστήρα, 9.419.130,74 €

 

 1. Αναβάθμιση της Εγκατάστασης Επεξεργασίας Λυμάτων της ΔΕΥΑ Βορείου Άξονα Χανίων για ανάκτηση επεξεργασμένων λυμάτων για άρδευση, 8.500.000 €

 

 1. Έργα συλλογής, επεξεργασίας και διάθεσης λυμάτων Κορώνης Δήμου Πύλου-Νέστορος (έργα αποχέτευσης και βιολογικού καθαρισμού), 7.825.700 €

 

 1. Εσωτερικά δίκτυα αποχέτευσης οικισμών Δήμων Ανδραβίδας-Κυλλήνης και Πηνειού και σύνδεσή τους με την υφιστάμενη ΕΕΛ Λεχαινών, 6.233.000 €

 

 1. Ανέγερση νέου σχολικού συγκροτήματος Γυμνασίου & ΓΕΛ Κορώνης, 5.995.535 €

 

 1. Ύδρευση παραλιών Βαλανιδοράχης, Λούτσας, Βράχου, Λυγιάς, Χειμαδιού, Ριζών, Καστροσυκιάς, 5.696.966,56 €

 

 1. Αναβάθμιση, Εκσυγχρονισμός υφιστάμενης μονάδας ΕΕΛ Δήμου Κομοτηνής, 5.650.245,64 €

 

 1. Εγκατάσταση Επεξεργασίας Λυμάτων και εξωτερικό δίκτυο αποχέτευσης ακαθάρτων Τ.Δ. Σιάτιστας Ν. Κοζάνης, 5.454.389,14 €

 

 1. Αποχέτευση ακαθάρτων Δ.Ε. Ακρωτηρίου, περιοχή Χωραφάκια- Σταυρός, 5.000.000 €

ΤΑ 20 ΜΙΚΡΟΤΕΡΑ ΕΡΓΑ 

 

1

ΔΗΜΟΣ

ΚΑΣΟΥ

ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΟΔΟΠΟΙΪΑ

Ασφαλτόστρωση αγροτικού δρόμου προς Σκάφη νήσου Κάσου

251.840,18 €

 

 

 

2

ΔΗΜΟΣ

ΠΑΡΓΑΣ

ΥΔΡΕΥΣΗ

Προμήθεια,εγκατάσταση και θέση σε λειτουργία συστήματος τηλεελέγχου/τηλεχειρισμού για τον έλεγχο διαρροών-ποιότητας-απολύμανσης πόσιμου νερού και την αυτόματη-απομακρυσμένη διαχείριση του Η/Μ εξοπλισμού στο εξωτερικό υδραγωγείο της ΔΕ Φαναρίου του Δήμου

302.531,48 €

 

 

 

3

 

 

ΔΗΜΟΣ

ΔΕΛΦΩΝ

ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΟΔΟΠΟΙΪΑ

Βελτίωση αγροτικής οδοποιϊας από περιοχή 4 Εποχές Άμφισσας έως περιοχή Ζαζάνια

318.839,59 €

 

 

4

ΔΗΜΟΣ

ΠΑΡΟΥ

ΧΑΔΑ

Αποκατάσταση ΧΑΔΑ στο Πίσω Λιβάδι Μάρπησσας

320.000,00 €

 

 

5

ΔΗΜΟΣ

ΠΗΝΕΙΟΥ

ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΟΔΟΠΟΙΪΑ

Αγροτική οδοποιία Τ.Κ., Παλαιοχωρίου, Κοροίβου, Λευκοχωρίου και Ρουπσκίου του Δήμου Πηνειού

320.000,00 €

 

 

 

 

6

ΔΗΜΟΣ

ΚΥΜΗΣ-ΑΛΙΒΕΡΙΟΥ

ΧΑΔΑ

Ολοκλήρωση Έργου Αποκατάστασης ΧΑΔΑ Δήμου Κύμης-Αλιβερίου (Συμπληρωματική Σύμβαση Έργου «Αποκατάσταση τεσσάρων Χ.Α.Δ.Α. του Δήμου Κύμης - Αλιβερίου»)

342.053,42 €

 

 

 

7

ΔΗΜΟΣ

ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΥ

ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΟΔΟΠΟΙΪΑ

Βελτίωση Της πρόσβασης σε γεωργικές και κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις στην Τοπική Κοινότητα Κεράς.

347.335,00 €

 

 

8

ΔΗΜΟΣ

ΒΟΪΟΥ

ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΟΔΟΠΟΙΪΑ

Βελτίωση αγροτικής οδοποιίας Δ.Ε. Νεάπολης Δήμου Βοΐου

348.075,00 €

 

 

 

9

 

 

 

 

 

Δ.Ε.Υ.Α

ΣΥΡΟΥ - ΕΡΜΟΥΠΟΛΗΣ

ΥΔΡΕΥΣΗ

Προμήθεια φορητής μονάδας αφαλάτωσης νήσου Σύρου δυναμικότητας παραγωγής 1.000m3/ημέρα

350.000,00 €

 

 

 

10

ΔΗΜΟΣ

ΠΩΓΩΝΙΟΥ

ΥΔΡΕΥΣΗ

Συμπληρωματικά έργα Εξωτερικού Δικτύου Ύδρευσης του Δήμου Πωγωνίου για τις Τ.Κ. Παρακαλάμου, Σιταριάς, Μαυρονόρους, Ρεπετίστης και Αρετής

375.806,45 €

 

 

 

11

Δ.Ε.Υ.Α

ΤΡΙΦΥΛΙΑΣ

ΥΔΡΕΥΣΗ

Προμήθεια και εγκατάσταση συστημάτων επεξεργασίας νερού πηγών Πλάτης της Δ.Ε. Φιλιατρών

380.000,00 €

 

 

12

Δ.Ε.Υ.Α

ΒΟΪΟΥ

ΥΔΡΕΥΣΗ

Ύδρευση Λουκομίου Δήμου Βοϊου

390.427,42 €

 

 

13

Δ.Ε.Υ.Α

ΖΑΚΥΝΘΙΩΝ

ΥΔΡΕΥΣΗ

Αντικατάσταση κεντρικού αγωγού υδροδότησης Αγ. Λέοντας - Έξω Χώρα (Τμήμα 1)

390.500,00 €

 

 

14

ΔΗΜΟΣ

ΤΑΝΑΓΡΑΣ

ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΟΔΟΠΟΙΪΑ

Αγροτική Οδοποιία στη θέση "Τσάτσαρι" T.K. Ασωπίας

392.049,99 €

 

 

15

Δ.Ε.Υ.Α

ΕΔΕΣΣΑΣ

ΥΔΡΕΥΣΗ

Κατασκευή Εξωτερικών Δικτύων Ύδρευσης στις Τ.Κ. Άγρα- Τ.Κ. Μεσημερίου

394.308,94 €

 

 

16

ΔΗΜΟΣ

ΘΕΡΜΑΪΚΟΥ

ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΟΔΟΠΟΙΪΑ

Ασφαλτόστρωση αγροτικής οδού από στροφή ΚΑΒΟΥ έως ΑΛΥΚΕΣ ΑΓΓΕΛΟΧΩΡΙΟΥ

402.000,00 €

 

 

17

ΔΗΜΟΣ

ΑΝΤΙΠΑΡΟΥ

ΥΔΡΕΥΣΗ

Προμήθεια και εγκατάσταση μονάδας αφαλάτωσης Αντιπάρου

434.000,00 €

 

 

 

18

ΔΗΜΟΣ

ΖΑΓΟΡΙΟΥ

ΥΔΡΕΥΣΗ

Αντικατάσταση εσωτερικού δικτύου ύδρευσης Τ.Κ. Τσεπέλοβου

447.580,65 €

 

 

19

Δ.Ε.Υ.Α

ΣΟΦΑΔΩΝ

ΑΝΤΙΠΛΗΜΜΥΡΙΚΑ

Αντιπλημμυρική προστασία οικισμού Τσιγγάνων - Ρομά στο Δήμο Σοφάδων

471.048,39 €

 

 

 

20

ΔΗΜΟΣ

ΚΟΝΙΤΣΑΣ

ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΟΔΟΠΟΙΪΑ

Βελτίωση της πρόσβασης σε γεωργική γη και κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις Δ.Κ Κόνιτσας του Δήμου Κόνιτσας

496.200,00 €

 

 

Την ίδια στιγμή έντονη είναι η αντίδραση της αντιπολίτευσης, η οποία δια στόματος του εκπροσώπου Τύπου, Αλέξη Χαρίτση, τονίζει οτι το πρόγραμμα "Αντώνης Τρίτσης" ουσιαστιακά αποτελεί μια αντιγραφή του προγράμματος "Φιλόδημος" του ΣΥΡΙΖΑ, με τη διαφορά οτι η ΝΔ επιστρέφει στις αδιαφανείς πρακτικές του παλιού πολιτικού συστήματος.

"Η Νέα Δημοκρατία γυρίζει τη χώρα προς τα πίσω. Σε ένα παρωχημένο μοντέλο διακυβέρνησης που στοιχίζει ακριβά στους πολίτες και εξυπηρετεί τα συμφέροντα των λίγων”, καταγγέλλει σε on camera δήλωσή του ο βουλευτής Μεσσηνίας και εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Χαρίτσης, ασκώντας δριμεία κριτική στο Χρηματοδοτικό Πρόγραμμα του Υπουργείου Εσωτερικών, ‘Αντώνης Τρίτσης’, το οποίο ανακοίνωσε σήμερα ο κ. Μητσοτάκης.

Όπως υπογραμμίζει χαρακτηριστικά, το πρόγραμμα ‘Αντώνης Τρίτσης’ “κρατά το ίδιο χρηματοδοτικό σχήμα και τις ίδιες προσκλήσεις με τον ‘Φιλόδημο’ -το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ- ενώ “στο μόνο που διαφοροποιείται είναι η επιστροφή στις αδιαφανείς πρακτικές του παλιού πολιτικού συστήματος”. Μάλιστα, “πριν ακόμα ανακοινωθεί επίσημα το νέο πρόγραμμα, και σύμφωνα με καταγγελίες δημάρχων, υπάρχουν ήδη δήμοι που έχουν εκχωρήσει σε ιδιωτικές εταιρείες τη σύνταξη προτάσεων χρηματοδότησης”, επισημαίνει ο Αλ. Χαρίτσης.

“Πρόκειται για μια σκανδαλώδη κυβερνητική επιλογή που πριμοδοτεί δήμους και εταιρείες που ήδη έχουν αναλάβει εργολαβικά τον ‘φωτογραφικό’ καθορισμό των όρων και την έγκριση μελλοντικών δημοπρατήσεων”, διαμηνύει ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι “χωρίζει τους δήμους, που ήδη βρίσκονται στα όρια χρεοκοπίας, σε ‘εκλεκτούς’ και ‘αποπαίδια’”, ότι “υποστηρίζει την αδιαφάνεια και τη συναλλαγή, και προωθεί ένα στρεβλό και αναποτελεσματικό μοντέλο ανάπτυξης”.

Ακολουθεί η πλήρης δήλωση:

“Σήμερα ο κ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε το Χρηματοδοτικό Πρόγραμμα του Υπουργείου Εσωτερικών, ‘Αντώνης Τρίτσης’. Δεν υπάρχει τίποτα το νέο ή το ελπιδοφόρο σε αυτό.

Κρατώντας το ίδιο χρηματοδοτικό σχήμα και τις ίδιες προσκλήσεις με τον ‘Φιλόδημο’, στο μόνο που διαφοροποιείται είναι η επιστροφή στις αδιαφανείς πρακτικές του παλιού πολιτικού συστήματος. Ο ΣΥΡΙΖΑ με το πρόγραμμα ‘Φιλόδημος’ είχε επιτύχει την ουσιαστική στήριξη της αυτοδιοίκησης για την υλοποίηση κρίσιμων έργων τοπικών υποδομών με διαφάνεια και αξιοκρατία. Γι’ αυτό κι έτυχε ευρύτατης αποδοχής από τους ΟΤΑ της χώρας, ανεξάρτητα από κομματικές ταυτότητες. Πριν ακόμα ανακοινωθεί επίσημα το νέο πρόγραμμα ‘Αντώνης Τρίτσης’, σύμφωνα με καταγγελίες δημάρχων, υπάρχουν ήδη δήμοι που έχουν εκχωρήσει σε ιδιωτικές εταιρείες τη σύνταξη προτάσεων χρηματοδότησης. Πρόκειται για μια σκανδαλώδη κυβερνητική επιλογή που πριμοδοτεί δήμους και εταιρείες που ήδη έχουν αναλάβει εργολαβικά τον ‘φωτογραφικό’ καθορισμό των όρων και την έγκριση μελλοντικών δημοπρατήσεων.

Ο κ. Μητσοτάκης, κατά την πάγια συνήθειά του, επιλέγει την πολιτική του εύκολου εντυπωσιασμού αντί να αναμετρηθεί με την ουσία. Οι δήμοι είναι στα πρόθυρα χρεοκοπίας, φορτωμένοι με τον βαρύ λογαριασμό της πανδημίας αλλά η κυβέρνηση είναι απρόθυμη να στηρίξει έμπρακτα το έργο τους. Τους χωρίζει σε ‘εκλεκτούς’ και ‘αποπαίδια’, υποστηρίζει την αδιαφάνεια και τη συναλλαγή, προωθεί ένα στρεβλό και αναποτελεσματικό μοντέλο ανάπτυξης.

Το είδαμε στα εργασιακά. Το είδαμε στο περιβάλλον. Το είδαμε στην εκπαίδευση. Σήμερα το βλέπουμε και στην αυτοδιοίκηση. Η Νέα Δημοκρατία γυρίζει τη χώρα προς τα πίσω. Σε ένα παρωχημένο μοντέλο διακυβέρνησης που στοιχίζει ακριβά στους πολίτες και εξυπηρετεί τα συμφέροντα των λίγων”.

Ο Γιάννης Κουράκης για το πρόγραμμα «Αντ. Τρίτσης»

Ο Πρόεδρος της ΠΕΔ Κρήτης κ. Γιάννης Κουράκης ήταν προσκεκλημένος και συμμετείχε στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε για την παρουσίαση του αναπτυξιακού προγράμματος για την Τοπική Αυτοδιοίκηση με την ονομασία «Αντ. Τρίτσης» ύψους 2,5 δις   από τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Παναγιώτη Θεοδωρικάκο, παρουσία του Πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη.

Μετά την ολοκλήρωση της εκδήλωσης ο Γιάννης Κουράκης έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Πρόκειται για ένα φιλόδοξο πρόγραμμα με ικανοποιητικούς πόρους, άμεση διαθεσιμότητα χρηματοδοτήσεων και με τη συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων, δυο κορυφαίων πιστωτικών ιδρυμάτων μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα με πολύχρονη εμπειρία στη διαχείριση αντίστοιχων προγραμμάτων.

Το πρόγραμμα επικεντρώνεται σε κρίσιμους τομείς για την οικονομία και την κοινωνική συνοχή και ιδιαίτερα στη χρηματοδότηση έργων και δράσεων που έχουν να κάνουν με τη διαχείριση των υδάτινων πόρων, την προστασία του περιβάλλοντος και την κλιματική αλλαγή, τη χρηματοδότηση μελετών, την ενεργειακή αναβάθμιση υποδομών καθώς και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών μέσω της υιοθέτησης έξυπνων πρακτικών για τις πόλεις.

Σ’ αυτή τη δύσκολη συγκυρία που βιώνουμε, προγράμματα «κλίμακας», όπως αυτό, μπορεί να λειτουργήσουν πολλαπλασιαστικά στην οικονομία, την ανάπτυξη και την απασχόληση».

Ο Πρόεδρος της ΠΕΔ Κρήτης τόνισε επίσης ότι « είναι αναγκαίο αυτή τη φορά όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς- Πολιτεία και Αυτοδιοίκηση - να λειτουργήσουν πιο συντονισμένα και αποτελεσματικά.

Η ΠΕΔ στο επίπεδο της στρατηγικής, των κατευθύνσεων και του συντονισμού και οι ΟΤΑ στο επίπεδο του προγραμματισμού και της υλοποίησης πρέπει να έχουν ως στόχο την επίσπευση των χρόνων και την απλοποίηση των διαδικασιών.

Έτσι θα δημιουργήσουν την απαραίτητη προστιθέμενη αξία και θα δώσουν το στίγμα της επιτάχυνσης της αναπτυξιακής τους προσπάθειας με ενέργειες και δράσεις που στόχο έχουν την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής και φροντίδας, την υποστήριξη της απασχόλησης και τέλος τη βελτίωση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών στους πολίτες».

 ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΙΝ ΤΙΜΕ

 

 

 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια