Αξιωματούχος του ΝΑΤΟ: «Υπάρχει σοβαρό πρόβλημα με την Τουρκία»

Ελλάδα
Αξιωματούχος του ΝΑΤΟ: «Υπάρχει σοβαρό πρόβλημα με την Τουρκία»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πλήρης επιβεβαίωση της εκπομπής «Αντίθεσεις» της ΚΡΗΤΗ TV  

«Το ΝΑΤΟ δεν πρέπει να θάψει το κεφάλι του στην άμμο όσον αφορά την πρόσφατη συμπεριφορά της Τουρκίας απέναντι στους συμμάχους της», δήλωσε αξιωματούχος του γαλλικού υπουργείου Άμυνας την Τετάρτη, κατηγορώντας το τουρκικό ναυτικό ότι παρενόχλησε ένα γαλλικό πολεμικό πλοίο το οποίο βρισκόταν σε αποστολή του ΝΑΤΟ.

«Έχουμε βιώσει περίπλοκες στιγμές στη Συμμαχία, αλλά δεν μπορούμε, σαν την στρουθοκάμηλο, να προσποιούμαστε ότι δεν υπάρχει πρόβλημα με την Τουρκία στο ΝΑΤΟ. Πρέπει να το δούμε, να το πούμε και να το αντιμετωπίσουμε» σχολίασε ο αξιωματούχος σε δηλώσεις του ενόψει της συνόδου των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ. Από την πλευρά τους οι Τούρκοι αρνούνται τις κατηγορίες.

Παρίσι και Άγκυρα βρίσκονται σε ανοιχτή αντιπαράθεση λίγο πριν την τηλεδιάσκεψη των ΥΠΑΜ της Συμμαχίας.

Την περασμένη Τετάρτη η κυβέρνηση του Ταγιπ Ερντογάν επιτέθηκε φραστικά στο Παρίσι μετά τη γαλλική κριτική για τον ρόλο της Τουρκίας στη Λιβύη, με το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών να τονίζει ότι οι δηλώσεις έδειξαν τη «σκοτεινή και ανεξήγητη» πολιτική της Γαλλίας. Είχε προηγηθεί ανακοίνωση της γαλλικής κυβέρνησης για ολοένα και πιο «επιθετικό» ρόλο της Άγκυρας.

Ο Γάλλος αξιωματούχος είπε ακόμη ότι είναι η ώρα για το ΝΑΤΟ να έχει μία έντιμη συζήτηση με τη Τουρκία, όχι μόνο σε αναφορά με τη Λιβύη αλλά και σε αναφορά με άλλα θέματα όπως την αγορά των S 400 και το μπλόκο στα σχέδια του ΝΑΤΟ για τις χώρες της Βαλτικής και την Πολωνία.

«Έχουμε συναντήσει περίπλοκες στιγμές στη Συμμαχία, αλλά δεν μπορούμε να είμαστε στρουθοκάμηλοι και να προσποιούμεθα ότι δεν υπάρχει «τουρκικό πρόβλημα στο ΝΑΤΟ. Πρέπει να το δούμε, να το πούμε και να το λύσουμε», προσέθεσε.

Το περιστατικό στη θάλασσα

Ο Γάλλος αξιωματούχος αναφέρει ότι τα τουρκικά πολεμικά πλοία ενήργησαν επιθετικά έναντι ενός γαλλικού σε μια αποστολή του ΝΑΤΟ για τον έλεγχο του εμπάργκο στη Λιβύη.

Το χρονικό της «επίθεσης»: Πριν από μία εβδομάδα το πλοίο «Cirkin» με σημαία Τανζανίας, κατευθυνόταν στη Λιβύη.

Η διοίκηση ευρωπαϊκής επιχείρησης «IRINI» που έχει αποστολή τη τήρηση του εμπάργκο όπλων στη Λιβύη έκρινε ότι το πλοίο μπορεί να μεταφέρει παράνομο οπλισμό. Έτσι δόθηκε διαταγή σε γαλλική φρεγάτα (καθώς και σε ελικόπτερο από την ελληνική φρεγάτα «ΣΠΕΤΣΑΙ») να «πλευρίσει» το ύποπτο πλοίο, εκείνη τη στιγμή μέσω ασυρμάτου η μία τουρκική φρεγάτα ζήτησε από το πλοίο του ΝΑΤΟ να απομακρυνθεί, καθώς -όπως είπε- το Cirkin τελεί υπό την προστασία της Τουρκίας.

Γάλλοι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι το Cirkin είχε απενεργοποιήσει το σύστημα εντοπισμού του και αρνήθηκε να πει πού πήγαινε. «Ήταν μια εξαιρετικά επιθετική πράξη και δεν νοείται αυτή να είναι μια ενέργεια ενός συμμάχου», δήλωσε ο Γάλλος αξιωματούχος άμυνας.

Πηγή: onalert.gr

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News