Ελλάδα

Απεργούν οι λογιστές την Πέμπτη 18 Ιουνίου

Αποχή από κάθε είδους ηλεκτρονική υποβολή ως εκδήλωση ψηφιακής - ηλεκτρονικής διαμαρτυρίας

Αποχή  από κάθε είδους ηλεκτρονική υποβολή δηλώσεων προκήρυξε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών για την Πέμπτη 18 Ιουνίου. Καταγγέλουν την Κυβέρνηση για λανθασμένες οδηγίες και εφαρμοστικές εγκυκλίους των μέτρων που δημιούργησαν πολλά και μεγάλα προβλήματα, καθώς επίσης και για πολλαπλές δυσλειτουργίες.

Αναλυτικά, στην ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία σημειώνει:

"Το Δ.Σ. της Π.Ο.Φ.Ε.Ε. συνήλθε σήμερα εκτάκτως για να συζητήσει την κατάσταση που επικρατεί στον κλάδο και έλαβε ομόφωνα τις ακόλουθες αποφάσεις: Με πολυάριθμα έγγραφα η Π.Ο.Φ.Ε.Ε. από την έναρξη της υγειονομικής κρίσης κατέγραψε τα προβλήματα τόσο για τις εσφαλμένες οδηγίες και εφαρμοστικές εγκυκλίους των μέτρων, όσο και τις πολλαπλές δυσλειτουργίες, στις κατά περίπτωση πλατφόρμες που κλήθηκε ο κλάδος να εφαρμόσει, υλοποιώντας με υπευθυνότητα όλα τα μέτρα.

Κυρίως όμως η Π.Ο.Φ.Ε.Ε., υπέβαλε εμπεριστατωμένες προτάσεις για την διόρθωση και θεραπεία όλων αυτών, ώστε η πορεία της υλοποίησης, να γίνει με ανθρώπινες συνθήκες εργασίας και χωρίς επιδείνωση της σωματικής και ψυχικής υγείας των Λογιστών - Φοροτεχνικών.

Δείχνοντας υπευθυνότητα και συνδικαλιστική ευθύνη για την έκτακτη αυτή κατάσταση που βρέθηκε η χώρα, και ενώ ζητούσαμε απεγνωσμένα να έχουμε στοιχειωδώς έστω και μία απάντηση σε κάποιο από όλα τα παραπάνω έγγραφα, τα αρμόδια Υπουργεία (Οικονομικών, Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων και Ανάπτυξης & Επενδύσεων) αλλά και η ΑΑΔΕ, αγνόησαν παντελώς όλα τα έγγραφα μας και άφησαν τον κλάδο όχι μόνο απροστάτευτο από πρόνοια υγειονομικών μέτρων, αλλά κυρίως τον “άφησαν να χτυπιέται καθημερινά” και να αναζητεί και να “λύνει γρίφους και παγίδες”, μαντεύοντας ποια είναι η βούληση του Νομοθέτη και της Διοίκησης (κοινώς “τι θέλει να πει ο ποιητής”).

Τις τελευταίες μάλιστα ημέρες, ο κλάδος δέχεται ένα νέο “μπαράζ” δηλωτικών υποχρεώσεων, που ναι μεν κινούνται στα μέτρα προστασίας της οικονομίας, αλλά είναι εξωπραγματικές και ανθρωπίνως αδύνατον να διεκπεραιωθούν, καθώς ορίζονται ασφυκτικές προθεσμίες, γεγονός που οδήγησε τον κλάδο σε εύλογη και αυτονόητη απόγνωση.

Επιπλέον, επιδεινώνεται η θέση του Λογιστή - Φοροτεχνικού, διότι έχοντας ταυτόχρονα να προετοιμάζει τις φορολογικές δηλώσεις φυσικών και νομικών προσώπων (σε ένα χρονοδιάγραμμα που δεν πρέπει να καθοριστεί αυθαίρετα), παράλληλα με τις ατελείωτες “πλατφόρμες”, έχει να παλέψει και με την προβληματική λειτουργία του TaxisNet που καθημερινά “κρεμάει” τον τελευταίο μήνα.

Όλα τα παραπάνω έχουν φέρει “τον κόμπο στο χτένι” και τον κλάδο σε δικαιολογημένη νόμιμη αντίδραση σε μία εποχή μάλιστα όπου το μεγαλύτερο μέρος του Δημοσίου υπολειτουργούσε με προσωπικό ασφαλείας λόγω της πανδημίας, γεγονός το οποίο συνεχίζει να δυσκολεύει τις καθημερινές εργασίες του κλάδου ακόμη και σήμερα.

Επειδή κατά συνέπεια με όλα τα παραπάνω εξαντλήσαμε όλα τα νόμιμα μέσα, και με πλήρη κατανόηση της δύσκολης θέσης που βρίσκεται αυτή τη στιγμή η χώρα και της ευθύνης που έχουν για να συμβάλλουν όλοι οι θεσμικοί φορείς,

Επειδή φαίνεται ότι δεν υπάρχει καμία πρόθεση διαλόγου και θεσμικής επικοινωνίας,

Επειδή τα όρια αντοχής δεν αφήνουν άλλα περιθώρια στην υπεράσπιση της αξιοπιστίας αφενός, και της επαγγελματικής μας επιβίωσης αφετέρου,

Καταγγέλλουμε την πρακτική αυτή και δηλώνουμε ότι:

Το Δ.Σ. της Π.Ο.Φ.Ε.Ε. έλαβε ομόφωνα απόφαση, λαμβάνοντας υπόψη και τα αιτήματα των Ενώσεων μας και καλεί τον κλάδο σε:

ΑΠΟΧΗ από κάθε είδους ηλεκτρονική υποβολή την Πέμπτη 18 Ιουνίου 2020 (όλο το 24ωρο) ως εκδήλωση ψηφιακής - ηλεκτρονικής διαμαρτυρίας των Λογιστών - Φοροτεχνικών

Παράλληλα καλούμε και ζητάμε να στηρίξουν και να ενισχύσουν την απόφαση μας που αποτελεί καθολικό αίτημα του κλάδου, οι θεσμικοί φορείς: η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (Γ.Σ.Ε.Β.Ε.Ε.), η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου & Επιχειρηματικότητας (Ε.Σ.Ε.Ε.) και το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος (Ο.Ε.Ε.) και όλα τα Επιμελητήρια της Χώρας.

Ταυτόχρονα, το Δ.Σ. της Π.Ο.Φ.Ε.Ε. αποφάσισε να συγκαλέσει εκτάκτως την Πέμπτη 18 Ιουνίου σε κοινή συνεδρίαση την ολομέλεια των Προέδρων των Ενώσεων-Μελών της Ομοσπονδίας και των οργάνων αυτής, για να καθοριστεί η περαιτέρω δράση και οι αναγκαίες ενέργειες για την προάσπιση των δικαιωμάτων του Κλάδου.

 Από την Γραμματεία των Προοδευτικών Οικονομολόγων Ελλάδας

 «Aνωχώρι, Kατωχώρι, ανηφόρι, κατηφόρι και με κάμα και βροχή, ώσπου μου βγαινε η ψυχή…» Από την αρχή της πανδημίας με πλήθος παρεμβάσεων αναδείξαμε ως παράταξη, τον κομβικό ρόλο του λογιστή-φοροτέχνη για να κρατηθεί η οικονομία της χώρας όρθια μέσω της επίλυσης όλων των μικρών και μεγάλων προβλημάτων των επαγγελματιών.

Οι συνάδελφοι με αίσθημα κοινωνικής ευθύνης και με κίνδυνο την υγεία τους, κλήθηκαν να μελετήσουν σε μικρό διάστημα εφαρμοστικές εγκυκλίους, νέες ΚΥΑ και υπουργικές αποφάσεις σε μια πρωτόγνωρη διαδικασία, που κανονικά θα χρειαζόταν χρόνια μελέτης. Στον εγκληματικά λανθασμένο σχεδιασμό και στις συνεχείς αναβολές ήρθαν να προστεθούν ο κυκεώνας προβλημάτων στις εκάστοτε πλατφόρμες, τα κενά στις αποφάσεις, η παντελής έλλειψη συντονισμού και ενημέρωσης απ’ την πλευρά των εκάστοτε υπευθύνων από τα υπουργεία και ο πρωτοφανής εμπαιγμός των συναδέλφων με τα voucher τηλεκπαίδευσης για την ενίσχυση τους.

Παρά την αντίδραση του συνόλου των λογιστών-φοροτεχνών και την γενικότερη κοινωνική κατακραυγή όλου του προηγούμενου διαστήματος, η κυβέρνηση συνεχίζει να κωφεύει και να φορτώνει επιπροσθέτως τον κλάδο με νέες εξοντωτικές υποχρεώσεις  και σε προθεσμίες που δεν υπάρχει περίπτωση να μπορέσει να ανταποκριθεί κάποιος, την στιγμή κιόλας που τρέχουν οι φορολογικές δηλώσεις, η απόδοση του Φ.Π.Α και λοιπές φορολογικές υποχρεώσεις, ποντάροντας στον κοινωνικό αυτοματισμό.

Η διοίκηση του Οικονομικού Επιμελητηρίου με χαρακτηριστική ολιγωρία έμεινε ουραγός των εξελίξεων και απλός παρατηρητής της πρωτοφανούς αυτής κατάστασης για άλλη μια φορά. Η ενδοτικότητα και η παροιμιώδης αδιαφορία του κ. Κόλλια και των συν αυτώ συνεχίζει να αφήνει τον πλέον σημαντικό κλάδο του ΟΕΕ απροστάτευτο να βιώνει τα παραπάνω, επιτρέποντας στους συναδέλφους να αναρωτιούνται για το αν ο πρόεδρος εκπροσωπεί το θεσμό ή τις προσωπικές του συμπολιτευτικές φιλοδοξίες.

Καλούμε το σύνολο των λογιστών-φοροτεχνικών σε συμμετοχή στην πανελλαδική ημερήσια αποχή την Πέμπτη 18 Ιουνίου, και τους υπόλοιπους οικονομολογικούς επαγγελματικούς συλλόγους σε έμπρακτη στήριξη. Απαιτούμε άμεσα την ανακοίνωση νέου ρεαλιστικού χρονοδιαγράμματος υποβολής κάθε μορφής δηλώσεων που δεν θα προσβάλει την αξιοπρέπεια των συναδέλφων.Σε αυτές τις ώρες, είναι χρέος του φορέα, των συλλόγων και των ενώσεων, να υπερασπιστούν την αξιοπρέπεια και την επιβίωση των συναδέλφων, ώστε να σταλεί το μήνυμα στην κυβέρνηση να μην αντιμετωπίζει τον κλάδο σαν πολίτες-επαγγελματίες Β’ κατηγορίας ή σαν μουλάρια κατά τον στίχο του Βάρναλη."

ΣΤΗΡΙΞΗ ΑΠΟ ΦΟΡΕΙΣ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ 

ΟΕΒΕΝΧ

"Η Ομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Νομού Χανίων συντασσόμενοι  με τα δίκαια αιτήματα των συναδέλφων Λογιστών Φοροτεχνικών Νομού Χανίων καλούμε όλους τους συναδέλφους να παραστούν την Πέμπτη 18 Ιουνίου 2020 στις 10:00 το πρωί έξω από το κτίριο της ΔΟΥ Χανίων εκδηλώνοντας τη συμπαράστασή μας στους συναδέλφους φοροτέχνες λογιστές που βάζουν πλάτη και στηρίζουν όλους τους συναδέλφους τις δύσκολες ώρες που περνάμε"

Σύνδεσμος Μηχανικών Ηλεκτρολόγων, Επισκευαστών Φρένων Αυτοκινήτων και Μηχανημάτων Χανίων

"Ο Σύνδεσμος Μηχανικών, Ηλεκτρολόγων, Επισκευαστών Φρένων Αυτοκινήτων και Μηχανημάτων Χανίων στηρίζει την απόφαση του Συλλόγου Λογιστών Φοροτεχνικών Ν. Χανίων στην 24ωρη αποχή τους από κάθε είδους ηλεκτρονική υποβολή την Πέμπτη 18 Ιουνίου ως εκδήλωση ψηφιακής – ηλεκτρονικής διαμαρτυρίας.

Επίσης στηρίζουμε και ενισχύουμε την απόφαση του Συλλόγου Λογιστών Φοροτεχνικών στην εκδήλωση  διαμαρτυρίας  που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 18 Ιουνίου και ώρα 10:00 – 12:00 έξω από το κτήριο της Δ.Ο.Υ. Χανίων."

Επιτροή Αγώνα Εμπορικού Συλλόγου Χανίων

"Ως επιτροπή Αγώνα του Εμπορικού Συλλόγου Χανίων εκφράζουμε την συμπαράστασή μας στον κλάδο των λογιστών που βασανίζονται από τα αποτελέσματα μιας αντιλαϊκής πολιτικής που στόχο έχει την εξόντωση των μικρών αυτοαπασχολουμένων και μικρών επαγγελματοβιοτεχνών για να επιταχυνθούν τα λουκέτα και να αφήσουμε "χώρο" για τους μεγάλους.

 Θεωρούμε ότι ο αγώνας των λογιστών πρέπει να είναι στο ίδιο μετερίζι με τον αγώνα των υπολοίπων αυτοαπασχολουμένων και μικρών εμπόρων, με τον αγώνα επιβίωσης που δίνουν και οι εργαζόμενοι, καθώς όλοι μαζί βαλλόμαστε από την ίδια προσπάθεια να πληρώσουμε εμείς μια κρίση που δεν δημιουργήσαμε.

Η κατάσταση που διαμορφώθηκε με την επιδημία του Κορωνοϊού είναι καταλύτης της νέας κρίσης, όχι η αιτία της. Αυτά που ζούμε όλοι οι μικροί επαγγελματίες είναι συνειδητή επιλογή της ΕΕ και των κυβερνήσεων που την υπηρετούν, και όχι θέμα κάποιων στελεχών του κρατικού μηχανισμού: Όπως και στο Εμπόριο, διακαής πόθος τους είναι να επιταχυνθεί η συγκέντρωση σε λίγα χέρια , να κλείσουν υπο την πίεση τα μικρά λογιστικά γραφεία και να ανοίξει ο δρόμος για μεγάλες εταιρείες όπου οι πρώην αυτοαπασχολούμενοι λογιστές μας, θα είναι πλέον κακοπληρωμένοι υπάλληλοι σε αυτές". 

 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια