Πανελλήνιες 2020: «Πρεμιέρα» σήμερα με Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία

Κρήτη
Πανελλήνιες 2020: «Πρεμιέρα» σήμερα με Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στις φετινές Πανελλαδικές Εξετάσεις θα ισχύουν μέτρα προστασίας.

Πάνω από 6.000 υποψήφιοι στην Κρήτη και περισσότεροι από 100.000 υποψήφιοι σε ολόκληρη τη χώρα θα περάσουν σήμερα - στο πλαίσιο μιας πολύ δύσκολης χρονιάς λόγω κορωνοϊού - την πόρτα των εξεταστικών κέντρων για να δώσουν πανελλαδικές εξετάσεις, σε μια μεγάλη μάχη της ζωής τους για μια θέση στα Ανώτατα Ιδρύματα της χώρας. Σύμφωνα με τις πληροφορίες που υπάρχουν, από τους 6.179 μαθητές και μαθήτριες στο νησί, οι 4.882 προέρχονται από τα Γενικά Λύκεια των τεσσάρων νομών της Κρήτης και οι 1.297 είναι μαθητές των ΕΠΑ.Λ.

Η Περιφερειακή Εκπαίδευση Κρήτης ξεκαθαρίζει ότι όλα είναι στην Κρήτη έτοιμα για να ξεκινήσουν και να γίνουν ομαλά οι πανελλαδικές εξετάσεις. Τα μέτρα είναι αυστηρά ως προς τους αριθμούς των υποψηφίων και τις αποστάσεις μεταξύ τους.

Για την Κρήτη ορίστηκαν συνολικά 72 εξεταστικά κέντρα για ΓΕ.Λ. και ΕΠΑ.Λ. Ειδικότερα, για τα ΓΕ.Λ. 29 κέντρα στην Π.Ε. Ηρακλείου, 7 στην Π.Ε. Λασιθίου, 11 στην Π.Ε. Ρεθύμνου και 15 στην Π.Ε. Χανίων. Παράλληλα για τα ΕΠΑ.Λ. στο νησί ορίστηκαν 11 εξεταστικά κέντρα.

Εξάλλου, σε επίπεδο Περιφέρειας Κρήτης θα λειτουργήσουν δύο ειδικά εξεταστικά κέντρα για τα ΕΠΑ.Λ. (ένα στο Ηράκλειο και ένα στα Χανιά) και έξι ειδικά εξεταστικά κέντρα για τα ΓΕ.Λ. (τρία στο Ηράκλειο, ένα στα Χανιά, ένα στο Ρέθυμνο και ένα στο Λασίθι).

Μέτρα προστασίας

Για τα μέτρα προφύλαξης κατά του κορωνοϊού να αναφέρουμε ότι σε κάθε αίθουσα εξέτασης θα πρέπει να τηρείται απόσταση 1,5 μέτρου μεταξύ των υποψηφίων. Το ίδιο θα ισχύει και στους χώρους εξέτασης των υποψηφίων με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες ή ειδικές μαθησιακές δυσκολίες. Επίσης, να υπενθυμίσουμε την απόφαση, ότι οι αίθουσες έχουν ανοίγματα για να δέχονται τον εξωτερικό αέρα, ενώ η χρήση ανεμιστήρων απαγορεύεται.

Ταυτόχρονα, επιβάλλεται η τήρηση των μέτρων καλής υγιεινής των χεριών, με χρήση νερού και σαπουνιού ή με αλκοολούχο αντισηπτικό διάλυμα, σύμφωνα με τις οδηγίες του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ). Για όλο το διάστημα των εξετάσεων, τα κυλικεία των σχολικών μονάδων θα παραμείνουν κλειστά...

Στο σημείο αυτό να αναφέρουμε ότι η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας επέλεξε φέτος να κρατήσει αμετάβλητο τον αριθμό των εισακτέων στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, ώστε να μην επηρεαστούν περαιτέρω οι υποψήφιοι στην προσπάθειά τους να ανοίξουν τις “πύλες” των τμημάτων της αρεσκείας τους.

Παράλληλα, να υπενθυμίσουμε ότι, μετά το τέλος των περσινών πανελλαδικών - όπου για μία ακόμη χρονιά εισήχθησαν στα ΑΕΙ χιλιάδες υποψήφιοι με βαθμούς κάτω της βάσης - η υπουργός Παιδείας είχε προαναγγείλει ότι θα σταματήσει αυτό το φαινόμενο.

Το πρόγραμμα

Το πρώτο μάθημα στο οποίο θα εξεταστούν οι υποψήφιοι των ΓΕ.Λ. είναι η Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία (Γενικής Παιδείας). Υπενθυμίζεται ότι φέτος οι υποψήφιοι των ΓΕ.Λ. θα δώσουν πανελλαδικές και με το νέο σύστημα (εξέταση στο μάθημα της Κοινωνιολογίας αντί Λατινικών και απουσία συντελεστών βαρύτητας στις βαθμολογίες των μαθημάτων, οι διαφορές μεταξύ άλλων) και με το παλιό.

Έτσι, οι υποψήφιοι που θα εξεταστούν με το νέο σύστημα, στις 17/6 θα εξεταστούν στα Αρχαία Ελληνικά (Ομάδα Προσανατολισμού Ανθρωπιστικών Σπουδών) και στα Μαθηματικά (Ομάδες Προσανατολισμού Θετικών Σπουδών και Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής).

Στη συνέχεια, στις 19/6 θα εξεταστούν στη Βιολογία (Ομάδα Προσανατολισμού Σπουδών Υγείας) και στην Κοινωνιολογία (Ομάδα Προσανατολισμού Ανθρωπιστικών Σπουδών).

Ακολουθούν η εξέταση στη Φυσική στις 22/6 (Ομάδες Προσανατολισμού Θετικών Σπουδών και Σπουδών Υγείας) και στις 24/6 στην Ιστορία και την Πληροφορική, των Ομάδων Προσανατολισμού Ανθρωπιστικών Σπουδών και Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής, αντίστοιχα.

Το πρόγραμμα ολοκληρώνεται με την εξέταση στις 26/6 στη Χημεία (Ο.Π. Θετικών Σπουδών και Σπουδών Υγείας) και την Οικονομία (Ο.Π. Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής).

Το παλιό σύστημα

Οι υποψήφιοι των ΓΕ.Λ. που θα δώσουν με το παλιό σύστημα θα έχουν κατά βάση κοινό πρόγραμμα με όσους δώσουν με το νέο. Εξαίρεση, στις 22/6 θα πραγματοποιηθεί η εξέταση των Λατινικών (Ο.Π. Ανθρωπιστικών Σπουδών), στις 24/6 η εξέταση του μαθήματος Ανάπτυξη Εφαρμογών σε Προγραμματιστικό Περιβάλλον (Ο.Π. Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής) και στις 26/6 η εξέταση του μαθήματος Αρχές Οικονομικής Θεωρίας (Ο.Π. Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής).

Σε ό,τι αφορά τα ΕΠΑ.Λ., μετά την εξέταση των Νέων Ελληνικών (16/6), θα πραγματοποιηθεί η εξέταση στα Μαθηματικά (Άλγεβρα) στις 18/6. Στη συνέχεια, από τις 20 έως και τις 30/6 θα πραγματοποιηθούν οι εξετάσεις στα μαθήματα ειδικότητας.

Ώρα έναρξης εξέτασης ορίζεται στις 8:30 π.μ. και είναι κοινή για τους υποψηφίους. Οι υποψήφιοι πρέπει να προσέρχονται στις αίθουσες εξέτασης μέχρι τις 8 π.μ. και η διάρκεια εξέτασης κάθε μαθήματος είναι τρεις ώρες. Εξαίρεση, το μάθημα ειδικότητας: Αρχιτεκτονικό Σχέδιο (ΕΠΑ.Λ.), για το οποίο η διάρκεια εξέτασης είναι τέσσερις ώρες.

Η Περιφερειακή Διεύθυνση Κρήτης

Σε ανακοίνωσή του, ο περιφερειακός διευθυντής Εκπαίδευσης Κρήτης Μανόλης Καρτσωνάκης αναφέρει: «Οι πανελλαδικές εξετάσεις που ξεκινούν τη Δευτέρα (σ.σ. σήμερα) είναι μόνο ένας σταθμός στην πορεία κάθε νέου και νέας για την πραγματοποίηση των ονείρων τους. Ασχέτως του αποτελέσματος, είναι σημαντικό να θυμόμαστε όλοι πως στην πολύχρονη διαδρομή των νέων μας στην εκπαίδευση, με συνοδοιπόρους γονείς και εκπαιδευτικούς, υπάρχουν μόνο νικητές.

Οι πανελλαδικές εξετάσεις είναι μια δύσκολη δοκιμασία, που κρίνει σε σημαντικό βαθμό το μέλλον και την επαγγελματική σταδιοδρομία των νέων μας, αλλά δεν τα καθορίζει εξολοκλήρου. Η Πολιτεία στέκεται αρωγός σε αυτήν την προσπάθεια των παιδιών.

Οι συνθήκες που βιώσαμε το τελευταίο διάστημα ήταν και είναι πρωτοφανείς λόγω του κορωνοϊού (COVID-19), με τις σχολικές μονάδες κλειστές, χωρίς να πραγματοποιούνται διδασκαλίες για αρκετό χρονικό διάστημα. Η εξ αποστάσεως εκπαίδευση ήρθε να καλύψει ένα μέρος αυτού του κενού που δημιουργήθηκε με τη συμβολή των εκπαιδευτικών μας που στήριξαν την προσπάθεια αυτή. Η Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Κρήτης διαβεβαιώνει ότι έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα, ώστε να διασφαλιστεί για άλλη μια φορά το κύρος, η αξιοπιστία και το αδιάβλητο των εξετάσεων σε όλα τα εξεταστικά κέντρα της Περιφέρειας Κρήτης.

Εύχομαι ολόψυχα στους μαθητές και στις μαθήτριές μας, που συμμετέχουν στις φετινές πανελλαδικές εξετάσεις, καλή δύναμη και τους καλούμε να εμπιστευτούν τις δυνάμεις και τις γνώσεις που αποκόμισαν και να δώσουν τον καλύτερο εαυτό τους για να πετύχουν τον στόχο τους. Χωρίς αμφιβολία, με το ταλέντο και τις δεξιότητές τους θα μπορέσουμε να “χτίσουμε” μια ακόμα καλύτερη κοινωνία για όλους.

Επίσης, εύχομαι στις οικογένειες των μαθητών και μαθητριών μας υγεία και υπομονή, για να στηρίζουν τα παιδιά σε όλες τις προσπάθειες και τις επιλογές τους».

Ο ίδιος, τέλος, ανακοινώνει ότι θα βρεθεί κοντά στους υποψηφίους σήμερα, στο εξεταστικό κέντρο που θα λειτουργήσει στο 8ο ΓΕ.Λ. Ηρακλείου και αύριο Τρίτη στο ειδικό εξεταστικό κέντρο στο 6ο ΕΠΑ.Λ. Ηρακλείου.

 

Η αντιπεριφερειάρχης Παιδείας

Η αντιπεριφερειάρχης Κρήτης Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης, Απασχόλησης και Νέας Γενιάς Έφη Κουτεντάκη στέλνει ευχές και αναφέρει: «Αγαπητοί μαθητές, οι πανελλαδικές εξετάσεις αποτελούν μία από τις πολλές προκλήσεις που θα κληθείτε να αντιμετωπίσετε στη διάρκεια της ζωής σας. Η έκβασή τους δε σηματοδοτεί την πορεία της ύπαρξής σας. Είναι απλά ένα πρώτο βήμα για την προσωπική ανάπτυξη και την κοινωνική πρόοδο. Άλλωστε, σημασία έχει το ταξίδι και οι φάροι που φωτίζουν τη διαδρομή προς τη γνώση, την αυτοπραγμάτωση και την αυτοτέλεια! Καλή επιτυχία σε όλους τους υποψηφίους!».

Ευχές από τη συντονίστρια

Με ιδιαίτερη ευαισθησία και γραφή - αφού είναι και η ίδια μητέρα υποψήφιας των φετινών πανελλαδικών εξετάσεων - η συντονίστρια της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης Μαρία Κοζυράκη στέλνει προς τους υποψηφίους το ακόλουθο μήνυμα:

«Είστε η ιστορική γενιά αποφοίτων της πανδημίας του κορωνοϊού! Μετά από δεκαετίες θα συναντιέστε και θα γιορτάζετε την επιτυχία της αποφοίτησής σας εν μέσω καραντίνας και περιοριστικών μέτρων, πρωτόγνωρων καταστάσεων που είχατε μόνο ακούσει από προπαππούδες και προγιαγιάδες ή είχατε διαβάσει στην Ιστορία!

Αντέξατε, πάνω στην ορμή της νεότητάς σας, τον αποκλεισμό στο σπίτι, την απαγόρευση της κυκλοφορίας, το κλείσιμο των σχολείων. Βλέποντας και το δικό μου παιδί, διαβάζατε και υπομένατε αγόγγυστα, γίνατε με την υπερπροσπάθειά σας μαχητές που τους αξίζει, εκ των προτέρων, η αναγνώριση και ο έπαινος. Έχετε ήδη κερδίσει τον σεβασμό και την πίστη μας (εμάς, των γονιών σας), γιατί πλέον επιβεβαιώθηκε ότι μπορείτε να παλέψετε με τα δύσκολα και να σταθείτε επάξια απέναντι στις προκλήσεις της ζωής!

Οι πανελλήνιες εξετάσεις είναι ένας δρόμος διεκδίκησης της επαγγελματικής σας αποκατάστασης, αλλά δεν είναι μονόδρομος, ούτε προδιαγράφεται ότι είναι ο σωστός δρόμος. Η επιτυχία σας θα είναι η επιβράβευση των κόπων σας, αλλά ενδεχόμενη μη επιτυχία σημαίνει τη συνειδητή αναζήτηση άλλων δρόμων και ευκαιριών. Για εσάς τώρα η επιτυχία στις πανελλήνιες είναι το Plan A, αλλά υπάρχουν ωραιότατα Plans B, C..., που μπορείτε να αναζητήσετε και να ακολουθήσετε. Η εισαγωγή στο Πανεπιστήμιο δεν είναι απαραίτητα το εισιτήριο για την επαγγελματική σας σταδιοδρομία και την προσωπική σας ευτυχία.

Σε κάθε διαγωνισμό γνώσεων, η προετοιμασία είναι το ήμισυ της επιτυχίας και η τύχη το άλλο μισό. Αν έχετε κάνει το χρέος σας, εύχομαι η καλή τύχη και η συγκυρία να σας ανταμείψουν για τους κόπους σας! Αυτό που είναι σημαντικό είναι να κρατήσετε θαρραλέα τα φτερά σας ανοικτά και να πετάξετε στη ζωή με γνώση, στόχους και όνειρα. Καλή επιτυχία!».

Ανάλογο είναι και το μήνυμα της Μαρίας Κοζυράκη προς τους γονείς, αναφέροντας μεταξύ άλλων: «Τα παιδιά μας, τα μωρά που ήρθαν στον κόσμο το 2002, είναι έτοιμα να αφήσουν την οικογενειακή φωλιά και να ξεχυθούν στον κόσμο και στη ζωή. Για εμάς, τους γονείς τους, είναι μια γλυκόπικρη αίσθηση, γιατί επιθυμούμε να κάνουν το ουσιαστικό βήμα της ενηλικίωσης αλλά, απ’ την άλλη, νιώθουμε τη θλίψη που φεύγουν μακριά μας.

Όμως η περίοδος των πανελλαδικών εξετάσεων είναι η δική τους στιγμή, ο δικός τους αγώνας που σίγουρα έχει διανθιστεί και απ’ τις δικές μας ελπίδες και προσδοκίες. Προσπάθησαν υπεράνθρωπα και κάτω από αντίξοες, για τη νεότητα και τη φύση τους, συνθήκες να συγκεντρώνονται, να διαβάζουν και να αγωνίζονται. Είμαι πεπεισμένη ότι, για εμάς, τα παιδιά μας είναι ήδη νικητές!».

Η ΝΟΔΕ

Από τον Τομέα Παιδείας, η ΝΟΔΕ Ηρακλείου της Ν.Δ. εξέδωσε χθες ανακοίνωση, σύμφωνα με την οποία, «οι εξετάσεις σηματοδοτούν την πρώτη δοκιμασία των παιδιών μας για την επίτευξη των στόχων τους. Δεν είναι όμως και η τελική. Είναι απλά το πρώτο τους βήμα στη διαδρομή προς τη γνώση, την ανάπτυξη και την πρόοδο.

Δεν πρέπει βέβαια να λησμονήσουμε και τις δύσκολες συνθήκες στις οποίες κλήθηκαν να ανταπεξέλθουν, αφού τόσο οι ίδιοι όσο και η χώρα μας ολάκερη βρέθηκε σε δύσκολες και πρωτοφανείς συνθήκες λόγω της πανδημίας.

Καλή επιτυχία σε όλους τους υποψήφιους! Με την ελπίδα να πραγματοποιηθούν τα όνειρά τους και οι στόχοι τους!».

Οι βουλευτές

Ο βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Βαρδάκης αναφέρει, μεταξύ άλλων, προς τους υποψηφίους: «Να ξέρετε ότι είστε όλοι νικητές για το θάρρος και την τόλμη σας να παλέψετε για τα όνειρά σας. Να θυμάστε ότι αυτές οι εξετάσεις είναι μόνο η αρχή του ταξιδιού και όχι το ίδιο το ταξίδι σας. Σας εύχομαι καλή επιτυχία στις εξετάσεις, στη ζωή σας και τα όνειρά σας.

Επίσης, να ευχηθώ καλή δύναμη στους γονείς και τους εκπαιδευτικούς σας, που με υπομονή και επιμονή αποτελούν τους στυλοβάτες σας όλο αυτό το διάστημα».

Ο βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Ηγουμενίδης αναφέρει: «Από καρδιάς θα ήθελα να ευχηθώ σε όλους τους μαθητές και τις μαθήτριες καλή δύναμη στην προσπάθεια και στον στόχο σας. Είναι ένας στόχος που ειδικά φέτος “περνά” και μέσα από μια πρωτόγνωρη εμπειρία για όλη την ανθρωπότητα. Ωστόσο, μην ξεχνάτε πως δεν είστε μόνοι σας. Με τις συμβουλές των ειδικών, χωρίς άγχος, με ηρεμία και πίστη στις γνώσεις και τις δυνάμεις σας, θα μπορέσετε και θα φέρετε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Μαζί σας έχετε τους εκπαιδευτικούς αλλά και τους γονείς σας, που στέκονται όσο μπορούν πλάι σας.

Και μην ξεχνάτε ακόμη πως στο βιβλίο της ζωής οι πανελλαδικές είναι μόνον ένα μικρό κεφάλαιο και πολύ σύντομα θα γυρίσει η σελίδα για το επόμενο. Κάθε επιτυχία από αύριο στον καθένα και την καθεμία προσωπικά».

Και ο Χάρης Μαμουλάκης από τον ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει: «...Μια “μάχη” σημαντική, αλλά όχι τη μόνη ευκαιρία στον αέναο “πόλεμο” απόκτησης της γνώσης και των εφοδίων που θα στηρίξουν το επαγγελματικό - και όχι μόνο - μέλλον τους. Εύχομαι κάθε επιτυχία στην προσπάθειά τους, υγεία και δύναμη, έτσι ώστε τα όνειρά τους να γίνουν πραγματικότητα!».

 «Θα ακολουθήσουν κι άλλες μάχες»   - «Ψυχραιμία σε όλους τους μαθητές»

«Είναι μια μεγάλη μάχη για τη ζωή τους. Αλλά δε θα είναι η τελευταία. Έχουν μπροστά τους πολλές μάχες να δώσουν και έτσι θα πρέπει να είναι ψύχραιμα», δήλωσε στη “Νέα Κρήτη” χθες ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ Ηρακλείου Ζαχαρίας Ρηγάκης.

«Είναι μια σημαντική στιγμή της ζωής τους, αλλά προφανώς θα έρθουν πάρα πολλές σημαντικές στιγμές. Έχουν όλη τη ζωή μπροστά τους. Δε σταματάει τίποτα. Είναι η πρώτη έτσι ουσιαστικά που δοκιμάζουν τον εαυτό τους και τα όριά τους. Θα υπάρξουν όμως πάρα πολλές άλλες τέτοιες στιγμές, αφού η ζωή είναι μια συνεχόμενη διαδικασία και ευκαιρίες θα υπάρξουν. Άλλωστε, βλέπουμε τα τελευταία χρόνια ότι δεν είναι και σίγουρο ότι μια επιτυχία στις πανελλαδικές θα διασφαλίσει το μέλλον και τη ζωή σου. Οι ευκαιρίες θα εξακολουθήσουν. Οπότε τα παιδιά να δώσουν τον καλύτερό τους εαυτό και να διατηρήσουν την ψυχραιμία τους»...

Ο Ζαχαρίας Ρηγάκης επισημαίνει, ακόμη, ως προς τις διαδικασίες: «Τα εξεταστικά κέντρα είναι πολύ αυξημένα σε σχέση με πέρυσι. Και σε ό,τι αφορά την παρουσία μας στις αίθουσες, η μάσκα για μας θα είναι υποχρεωτική και προαιρετική για τα παιδιά. Και ελπίζουμε απλά να μη συμβεί κάποιο κρούσμα ή να μην έχουμε κάποιοι σύμπτωμα που να παραπέμπει σε κορωνοϊό, ώστε να δημιουργεί κάποιο θέμα σε κάποιο εξεταστικό. Αλλά νομίζω ότι όλα θα πάνε καλά και δε θα έχουμε κανένα τέτοιο θέμα»...

Ειδικά μαθήματα  - Αγωνία, έξοδα και ταλαιπωρία για 500 οικογένειας

Σε ό,τι αφορά όμως τα ειδικά μαθήματα και την απαίτηση του υπουργείου Παιδείας να μην υπάρξει φέτος καμία εξαίρεση στο πρόγραμμα της διεξαγωγής τους στην Αθήνα, με συνέπεια να πρέπει γύρω στις 500 οικογένειες από την Κρήτη να μπουν σε μεγάλα έξοδα και ταλαιπωρία και να κινδυνεύσουν και με τον κορωνοϊό, ο συνδικαλιστής ο Ζαχαρίας Ρηγάκης κάνει λόγο για «παλινωδία»... Ενώ δηλαδή βουλευτές από την Κρήτη αλλά και μαζικοί φορείς από τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς έχουν ζητήσει να υπάρξει μέριμνα, ώστε οι εξετάσεις να δοθούν στην Κρήτη, τελικά δε διαφαίνεται τέτοια λύση κι αυτό παρά τα θέματα του κορωνοϊού αλλά και τα οικονομικά προβλήματα των εργαζόμενων οικογενειών, που κυριολεκτικά δοκιμάζονται στο πλαίσιο της γενικότερης κατάστασης.

«Κάναμε παρεμβάσεις... Δυστυχώς, καμία απάντηση από το υπουργείο δεν είχαμε. Και θα αναγκαστούν τα παιδιά να ανέβουν στην Αθήνα συνοδευόμενα από τους γονείς τους. Και μιλάμε για 500 μαθητές μόνο από την Κρήτη», είπε στην εφημερίδα μας ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ, εκφράζοντας και την προσωπική του αγανάκτηση και δυσαρέσκεια.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News