Τα υγειονομικά πρωτόκολλα για το «άνοιγμα» των νησιών

Ελλάδα
Τα υγειονομικά πρωτόκολλα για το «άνοιγμα» των νησιών

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ανακοινώθηκαν τα υγειονομικά πρωτόκολλα που θα ισχύσουν από Δευτέρα στα νησιά μας

Τις ακριβείς λεπτομέρειες των πρωτοκόλλων που θα ισχύσουν για τη νησιωτική χώρα ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας.

Ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, καθώς και ο υπουργός Τουρισμού κ. Χάρης Θεοχάρης, ανακοίνωσαν τα υγειονομικά πρωτόκολλα που θα ισχύσουν στη χώρα μας από τις 15 Ιουνίου.

Με στόχο να παραμείνει η Ελλάδα υγειονομικά ασφαλής χώρα ενόψει της τουριστικής περιόδου, παρουσιάστηκε σήμερα το σχέδιο υπηρεσιών υγείας για τη νησιωτική χώρα, το οποίο ουσιαστικά είναι ένα σχέδιο πρωτοκόλλων και ενιαίας υγειονομικής κάλυψης όλων των νησιών της χώρας. Παρουσιάζοντας το σχέδιο αυτό, ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας αναφέρθηκε ουσιαστικά στον βασικό του άξονα, που είναι η ενδυνάμωση των δομών υγείας

 με ανθρώπινο δυναμικό,  μέσα ατομικής προστασίας, διασύνδεση µε νοσοκομεία COVID-19, πρόσβαση σε έλεγχο ανίχνευσης του ιού (testing) και ενίσχυση του συστήματος διακομιδών. Όπως είπε ο υπουργός Υγείας, σήμερα υπάρχουν δεσμευμένες 446 απλές κλίνες νοσηλείας COVID-19 στα νησιά που δύνανται να αυξηθούν σε 694 άμεσα αν χρειαστεί. Επίσης, δεσμεύτηκαν 18 κλίνες ΜΕΘ για νοσηλεία COVID-19 στα νησιά που μπορούν να αυξηθούν σε 79 αν χρειαστεί. Οι κλίνες ΜΕΘ COVID-19 θα χρησιμοποιούνται μέχρι την εξασφάλιση της διακομιδής των ασθενών στα κέντρα αναφοράς.

24ωρη λειτουργία όλων των δομών υγείας στα νησιά

Όσον αφορά τις προσλήψεις, ο υπουργός Υγείας τόνισε ότι ήδη έχουν εγκριθεί 1.100 προσλήψεις επικουρικού προσωπικού και εξήγησε ότι υπάρχει λεπτομερής αποτύπωση της κατάστασης σε όλες τις δομές, οι οποίες θα ενισχυθούν µε ιατρούς από υγειονομικές περιφέρειες. Στελεχώνονται για 24ωρη λειτουργία όλες οι δομές στη νησιωτική χώρα Επίσης, μίλησε για συµβάσεις ξενοδοχειακών μονάδων µε ιατρούς και ασκήσεις ετοιµότητας. Εάν προκύψει έκτακτη ανάγκη, θα μπορούον συµβεβληµένοι γιατροί του ΕΟΠΥΥ να κάνουν κατ' οικόν επισκέψεις, ενώ θα ενεργοποιούνται συµβάσεις µε µπλοκάκι, κάτι που αφορά 600 γιατρούς µε 2.000 ευρώ αφορολόγητα. Επίσης, αναλαμβάνουν ρόλο οι Περιφέρειες για παροχή καταλυµάτων και σίτισης. Ακόμα, θα υπάρξει διασύνδεση κεντρικών νοσοκομείων με δομές στα νησιά. Το Τζάνειο θα διασυνθεί με τη Σάμο, τη Σαντορίνη και την Τήνο, το «Αττικόν» με τη

 Νάξο, το Γενικό Κρατικό Νίκαιας με την Τήνο, τη Σάμο και τη Μήλο, το Νοσοκομείο Λιβαδειάς με την Τήνο και το Θριάσιο με τη Σάμο.

Αιχμή του δόρατος για την επιδημιολογική επιτήρηση και την έγκαιρη διάγνωση οι Κινητές Ομάδες Υγείας του ΕΟΔΥ

Όσον αφορά την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και τις Κινητές Ομάδες Υγείας (Κ.Ομ.Υ) του ΕΟΔΥ, ο Β. Κικίλιας είπε ότι έχουν ως στόχο την ενίσχυση της επιδηµιολογικής επιτήρησης του SARSCoV 2 σε όλη την ελληνική επικράτεια και την ενίσχυση της διάγνωσης υπόπτων/πιθανών κρουσµάτων COVID 19 σε όλη την ελληνική επικράτεια. Η στρατηγική αυτή στηρίζεται σε 3 πυλώνες: τη διεξαγωγή διαγνωστικών µοριακών τεστ µε σταδιακή προσθήκη τεστ αντισωµάτων - κυρίως σε ευπαθείς οµάδες πληθυσµού και κλειστές δοµές (π.χ. γηροκοµεία και φυλακές), τη συλλογή στοιχείων για διενέργεια επιδηµιολογικών µελετών και την ενίσχυση της ιχνηλάτησης. Ήδη από τις Κ.Ομ.Υ και μέχρι τις 09/06/2020 έχουν ληφθεί 32.481 δείγµατα και έχουν πραγματοποιηθεί 1.577 αποστολές σε 48 Περιφερειακές Ενότητες. Εννιά Κ.Οµ.Υ. έχουν αναπτυχθεί ήδη σε Θάσο, Χανιά, Ρέθυµνο και Ηράκλειο και σε εξέλιξη βρίσκεται η συγκρότηση 106 ακόμα Κ.Οµ.Υ. σε Σαλαµίνα, Αίγινα, Αγκίστρι, Κύθηρα, Πόρος, Σπέτσες, Ύδρα, Τροιζηνία, Σκιάθο, Λέσβο, Κέρκυρα, Ζάκυνθο, Ιθάκη, Σάµη, Λευκάδα, Μυτιλήνη, Ικαρία, Λήµνο, Σάµου, Χίο, Σύρο, Άνδρο, Σαντορίνη, Κάλυµνο, Κάρπαθο, Κέα, Κω, Μήλο, Μύκονο, Νάξο, Πάρο, Ρόδο, Τήνο, Κρήτη.

Τεστ και από τις πλωτές ομάδες υγείας

Όσον αφορά τις πλωτές ομάδες υγείας, στόχος τους είναι η διάγνωση υπόπτων/πιθανών κρουσµάτων COVID 19 σε κατοίκους και τουρίστες και η ταχύτερη παρέµβαση. Αυτό θα γίνει σε συνεργασία µε Δήµους µικρών νησιών, διενέργεια διαγνωστικών µοριακών τεστ και τεστ αντισωµάτων για την ανίχνευση του ιού SARS-CoV-2 σε ευπαθείς οµάδες και εθελοντική συµµετοχή των ΜΚΟ για µετακίνηση κλιµακίων ΕΟΔΥ & µεταφορά δειγµάτων σε κυτία ασφαλείας. Τα νησιά που θα γίνονται δειγµατοληψίες είναι:

Μήλος, Κίµωλος, Σίκινος, Φολέγανδρος, Κουφονήσια, Ανάφη, Λεβιθά, Σχοινούσα, Ηρακλειά, Δονούσα, Αµοργός, Κίναρος, Πάτµος, Αγαθονήσι, Αρκιοί, Λειψοί, Ψέριµος, Τήλος, Καστελόριζο και Χάλκη.

PCR TESTING: γρήγορη και αξιόπιστη διάγνωση

Ο υπουργός Υγείας αναφερόμενος στο testing (μοριακά τεστ ανίχνευσης του κορονοϊού), είπε ότι μοριακοί αναλυτές µε µεγάλες δυνατότητες θα µεταφερθούν σε Σύρο και Ρόδο και θα προσθεθούν µικροί αναλυτές (PoC) σε συγκεκριµένα νησιά για τις έκτακτες καταστάσεις. Επίσης, γίνεται ακτινωτός σχεδιασµός για µείωση των απαιτούµενων µεταφορών δειγµάτων και μεταφορά του δείγµατος σε συγκεκριµένα κεντρικά εργαστήρια ενώ, όπως προσέθεσε, οι κινητές οµάδες ΚΟΜΥ θα κάνουν και στοχευµένες εξορµήσεις.

Ο Βασίλης Κικίλιας είπε ότι ήδη υπάρχουν εγκατεστημένοι μικροί αναλυτές στα νησιά: Μυτιλήνη, Σάµος, Χίος, Κέρκυρα, Πάρος, Αντίπαρος, Σύρος, Νάξος, Σαντορίνη, Ρόδος, Κως, Λέρος και Κάλυµνος. Όπως ανέφερε, σχεδιάζεται η εγκατάσταση µικρών αναλυτών στα νησιά Μύκονος, Ζάκυνθος, Κέρκυρα, Κύθηρα, Λήµνος, Σκιάθος, Κεφαλλονιά, Κάρπαθος, Μήλος, Ικαρία, Σαντορίνη, Κως. Νησιά µε µικρό αριθµό αναµενόµενων τουριστών θα εξυπηρετούνται από τα πλησιέστερα νησιά µε την κατάλληλη υποδοµή.

Πώς θα μεταφέρονται για έλεγχο τα ύποπτα δείγματα

Όσον αφορά τη μεταφορά δειγμάτων ανά Περιφέρεια, ο υπουργός Υγείας αναφέρθηκε σε αρκετά παραδείγματα, ένα από τα οποία είναι αυτό των Σποράδων. Από την Αλόνησο και τη Σκόπελο θα μεταφέρονται τα δείγματα με πλωτά μέσα στη Σκιάθο κι από εκεί αεροπορικώς στην Αθήνα. Αναφερόμενος στη διαδικασία μεταφοράς για έλεγχο του δείγματος, αυτή όπως είπε ο Βασίλης Κικίλιας, θα ολοκληρώνεται σε 7 βήματα: το δείγμα αρχικά θα λαμβάνεται από ιατρό σε νοσοκομείο, κέντρο υγείας ή περιφερειακό ιατρείο αλλά και από ιδιώτη γιατρό και θα αποθηκεύεται σε κατάλληλο χώρο και συνθήκες σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ. Ακολούθως, ο υπεύθυνος της δομής είναι υποχρεωμένος να ενημερώνει για την ύπαρξη του δείγματος, η παραλαβή του οποίου γίνεται από εξουσιοδοτημένο φορέα, ο οποίος στη συνέχεια προωθεί το δείγμα με αεροπορικό ή πλωτό μέσο στο πλησιέστερο κέντρο αναφοράς. Τα δυο τελευταία βήματα αφορούν, το πρώτο την παραλαβή του δείγματος από το αεροδρόμιο ή το πλωτό μέσο και το τελευταίο τη μεταφορά του στο ειδικό εργαστήριο.

Πώς θα γίνονται οι διακομιδές των ασθενών

Από την επόμενη εβδομάδα, όπως είπε ο υπουργός Υγείας, το ΕΚΑΒ θα έχει στη διάθεσή του 11 ειδικές κάψουλες για τη μεταφορά σοβαρών περιστατικών, τα οποία χρίζουν διασωλήνωσης, από τα νησιά σε νοσοκομεία της κεντρικής Ελλάδας. Διακομιδές τις οποίες ευχήθηκε ο υπουργός Υγείας να μην χρειαστούν, αλλά ανέφερε ότι θα γίνονται με αεροσκάφη και ελικόπτερα που διαχειρίζεται και διαθέτει η Πολεμική Αεροπορία ή εκμισθωμένα πτητικά μέσα από την Πολιτική Προστασία που είναι πιστοποιημένα για την εκτέλεση αεροδιακομιδών.

Όσον αφορά τις πλωτές διακομιδές, είπε ότι θα γίνονται με πλωτά μέσα του Λιμενικού Σώματος είτε με μέσα ιδιωτών που υποδεικνύονται από το λιμενικό σώμα μετά από αίτημα του ΕΚΑΒ. Όσον αφορά τις αεροδιακομιδές, υπάρχει σημαντική γεωγραφική κάλυψη, τόσο από το κέντρο επιχειρήσεων και τη βάση αεροσκαφών της πολεμικής αεροπορίας στην Ελευσίνα όσο και από τη βάση αεροδιακομιδών της Σύρου για τις Κυκλάδες, της Ρόδου για τα Δωδεκάνησα, του Ακτίου για τη Δυτική Ελλάδα και το Ιόνιο και της Θεσσαλονίκης για τη βόρεια Ελλάδα.

Το σχέδιο για το άνοιγμα στον τουρισμό

Το σχέδιο για το άνοιγμα της Ελλάδας στον τουρισμό παρουσίασε ο αρμόδιος υπουργός Χάρης Θεοχάρης, ανακοινώνοντας κατ'αρχήν την άρση της απαγόρευσης για πτήσεις από Ιταλία, Ισπανία και Ολλανδία από τις 15 Ιουνίου για το αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος». Οι πτήσεις από Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία θα επιτρέπονται μόνο για essential travel (ταξίδια που δεν αφορούν δηλαδή τουριστικούς σκοπούς) και διατηρείται η απαγόρευση για Μ. Βρετανία και Τουρκία.

Στο αεροδρόμιο Θεσσαλονίκης επιτρέπονται από 15 Ιουνίου όλες οι διεθνείς πτήσεις με εξαίρεση αυτές από Ιταλία, Ισπανία, Ολλανδία, Μ. Βρετανία, Τουρκία, Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία.

Ο κ. Θεοχάρης ανακοίνωσε ότι απαγορεύεται ο κατάπλους πλοίων από το εξωτερικό σε ελληνικά λιμάνια και επιτρέπεται για σκάφη αναψυχής μόνο με το πλήρωμα.

Σε ό,τι αφορά τις χερσαίες αφίξεις από 15 Ιουνίου ανοίγουν τα σύνορα με Βουλγαρία και παραμένουν κλειστά τα χερσαία σύνορα από Τουρκία, Αλβανία και Β. Μακεδονία (πλην των απολύτως αναγκαίων επαγγελματικών μετακινήσεων).

Από 1η Ιουλίου επιτρέπονται οι διεθνείς αφίξεις σε όλα τα αεροδρόμια της χώρας και συνδιαμορφώνεται η πρόταση προς την Ε.Ε. για τη λίστα τρίτων χωρών που εξαιρούνται από την απαγόρευση των πτήσεων.

Σε ό,τι αφορά τις χερσαίες αφίξεις θα υπάρξει άρση των περιορισμών από Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία. Από 30/6 θα επανεξεταστεί τι θα ισχύσει για την Τουρκία.

Επιτρέπεται επίσης από 1η Ιουλίου ο κατάπλους πλοίων από το εξωτερικό σε ελληνικά λιμάνια.

Σε ό,τι αφορά τα μέτρα προληπτικού ελέγχου στους επιβάτες που φτάνουν μεταξύ 15-30 Ιουνίου σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη από αεροδρόμια εκτός λίστας EASA θα γίνονται δειγματοληπτικά τεστ και οι ταξιδιώτες θα υποβάλλονται σε μια μέρα αυτοπεριορισμού σε ξενοδοχείο επιλογής μέχρι να εκδοθεί το αποτέλεσμα του τεστ.  Σε περίπτωση που το τεστ βγει θετικό θα παραμένουν σε καραντίνα για 14 ημέρες.

Για τις πτήσεις από Ιταλία, Ισπανία και Ολλανδία θα γίνεται τεστ σε όλους.

Σχετικά με τις αφίξεις από 1η Ιουλίου για όλες τις χώρες προέλευσης όλοι οι ταξιδιώτες προς Ελλάδα θα συμπληρώνουν με την άφιξη ή πριν επιβιβαστούν συγκεκριμένη ηλεκτρονική φόρμα PLF (Passenger load factor) με τα στοιχεία επαφής τους στην Ελλάδα. Θα γίνονται επίσης δειγματοληπτικά τεστ και οι ταξιδιώτες θα υποβάλλονται σε 14ημερη καραντίνα σε περίπτωση που το τεστ βγει θετικό.

Αναλυτικά σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του υπουργού:

Για τις αφίξεις Διεθνών Πτήσεων από 15 έως 30 Ιουνίου θα ακολουθηθούν οι οδηγίες της ΕΕ για τις απαγορεύσεις για non-essential travel από χώρες εκτός Ε.Ε.

ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ «ΕΛ.ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ»

  • Αίρεται η απαγόρευση για πτήσεις από Ιταλία, Ισπανία και Ολλανδία
  • Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία μόνο για essential travel
  • Διατηρείται η απαγόρευση για Μεγ. Βρετανία και Τουρκία

 ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

  • Επιτρέπονται όλες οι πτήσεις
  • Διατήρηση απαγόρευσης για πτήσεις από Ιταλία, Ισπανία, Ολλανδία, Μεγ. Βρετανία, Τουρκία, Αλβανία, Βόρεια Μακεδονία

ΘΑΛΑΣΣΙΕΣ ΑΦΙΞΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ 15/6-30/6

  • Απαγορεύεται ο κατάπλους πλοίων από το εξωτερικό σε ελληνικά λιμάνια
  • Επιτρέπεται για σκάφη αναψυχής μόνο με το πλήρωμα

ΧΕΡΣΑΙΕΣ ΑΦΙΞΕΙΣ 15/6-30/6

  • Κλειστά χερσαία σύνορα από Τουρκία, Αλβανία και Β. Μακεδονία (πλην των απολύτως αναγκαίων επαγγελματικών μετακινήσεων)
  • Ανοικτά με Βουλγαρία

ΑΦΙΞΕΙΣ από 1Η ΙΟΥΛΙΟΥ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΠΤΗΣΕΙΣ

  • Αφίξεις σε όλα τα αεροδρόμια της χώρας
  • Συνδιαμόρφωση της πρότασης της ΕΕ για την λίστα τρίτων χωρών στις οποίες θα συνεχίσουν να υφίστανται περιορισμοί.

ΑΦΙΞΕΙΣ από 1Η ΙΟΥΛΙΟΥ

ΧΕΡΣΑΙΕΣ ΑΦΙΞΕΙΣ

  • Άρση περιορισμών από Αλβανία, Βόρεια Μακεδονία
  • Επανεξέταση έως 30/6 για την Τουρκία

ΘΑΛΑΣΣΙΕΣ ΑΦΙΞΕΙΣ ΑΠΟ 1Η ΙΟΥΛΙΟΥ 

  • Επιτρέπεται ο κατάπλους πλοίων από το εξωτερικό σε ελληνικά λιμάνια

ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ

ΑΘΗΝΑ & ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

  • Από αεροδρόμια εκτός λίστας EASA:
  • Δειγματοληπτικά τεστ
  • Σύσταση για αυτοπεριορισμό στο ξενοδοχείο διαμονής του ταξιδιώτη μέχρι την έκδοση του αποτελέσματος του τέστ.
  • 14 ΜΕΡΕΣ ΚΑΡΑΝΤΙΝΑ σε περίπτωση ΘΕΤΙΚΟΥ τεστ/ξενοδοχείο καραντίνας
  • Από Ιταλία, Ισπανία, Ολλανδία και αεροδρόμια εντός λίστας EASA
  • Τεστ σε όλους
  • 1 μέρα αυτοπεριορισμός σε ξενοδοχείο επιλογής του ταξιδιώτη (Αθήνα ή Θεσσαλονίκη) μέχρι την έκδοση αποτελέσματος του τεστ
  • 14 ΜΕΡΕΣ ΚΑΡΑΝΤΙΝΑ σε περίπτωση ΘΕΤΙΚΟΥ τεστ/ξενοδοχείο καραντίνας (ισχύει και για Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία)

Αφίξεις από 1 ΙΟΥΛΙΟΥ

Για όλες τις χώρες προέλευσης

  • Όλοι οι ταξιδιώτες προς Ελλάδα θα συμπληρώνουν με την άφιξη ( ή πριν επιβιβαστούν) συγκεκριμένη ηλεκτρονική φόρμα PLF (Passenger load factor) με τα στοιχεία επαφής τους στην Ελλάδα (από 1.7 και μετά)
  • Δειγματοληπτικά τεστ
  • 14 ΜΕΡΕΣ ΚΑΡΑΝΤΙΝΑ σε περίπτωση θετικού τεστ/ξενοδοχείο καραντίνας

ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ ΚΑΡΑΝΤΙΝΑΣ

  • Ξενοδοχεία καραντίνας στις πρωτεύουσες νομών και σε όλα τα νησιά

Δείτε ΕΔΩ για να δείτε την αναλυτική παρουσίαση με εικόνες για τα υγειονομικά πρωτόκολλα στον Τουρισμό

/files/2020-06-12/Parousiasi.pdf

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News