Ελλάδα

Με 158 "ναι" υπερψηφίστηκε το νομοσχέδιο για την Παιδεία

Αυξημένη πλειοψηφία για την αναγραφή της διαγωγής και την Τράπεζα Θεμάτων

Στο Εθνικό Τυπογραφείο οδεύει το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων για την “Αναβάθμιση του Σχολείου”, μετά την υπερψήφισή του χθες «κατά πλειοψηφία» από την Ολομέλεια της Βουλής. Με αυξημένη πλειοψηφία έγιναν δεκτά το άρθρο 5 του νομοσχεδίου, για την αναγραφή της διαγωγής, και το άρθρο 9, για την Τράπεζα Θεμάτων στις εξετάσεις του Λυκείου. Η αρχή του νομοσχεδίου, αλλά και ορισμένα άρθρα αυτού τέθηκαν σε ονομαστική ψηφοφορία, μετά από σχετικά αιτήματα βουλευτών του ΚΚΕ και του ΣΥΡΙΖΑ.

Τα αποτελέσματα των ονομαστικών ψηφοφοριών έχουν ως εξής:

- Επί της αρχής: ναι 158, όχι 124, παρών 0, σύνολο 282.

- Επί του άρθρου 5 για την αναγραφή του χαρακτηρισμού της διαγωγής των μαθητών στους τίτλους σπουδών της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (μετά από αίτημα ΚΚΕ, ΣΥΡΙΖΑ): νια 168, όχι 115, παρών 0, σύνολο 283.

- Επί του άρθρου 9, με το οποίο συνιστάται στο Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής Τράπεζα Θεμάτων Διαβαθμισμένης Δυσκολίας (ΤΘΔΔ) και καθορίζεται ότι τα θέματα των γραπτώς εξεταζόμενων μαθημάτων για τις προαγωγικές εξετάσεις των Α’ και Β’ Λυκείου και τις απολυτήριες εξετάσεις της Γ’ Λυκείου θα προέρχονται σε ποσοστό 50% από την ΤΘΔΔ (μετά από αίτημα ΚΚΕ, ΣΥΡΙΖΑ): ναι 187, όχι 96, παρών 0, σύνολο 283.

- Επί του άρθρου 50, που τροποποιεί τις διατάξεις για τον μέγιστο και ελάχιστο αριθμό νηπίων, προνηπίων και μαθητών (μετά από αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ): ναι 158, όχι 125, παρών 0, σύνολο 283.

- Επί των άρθρων 68 και 70 (το 68 μετά από αίτημα ΚΚΕ, ΣΥΡΙΖΑ και το 70 μετά από αίτημα ΣΥΡΙΖΑ), με τα οποία «καθορίζεται η συγκρότηση των εκλεκτορικών σωμάτων για την ανάδειξη μονοπρόσωπων οργάνων διοίκησης των πανεπιστημίων και ρυθμίζονται διαδικαστικά ζητήματα αναφορικώς με την προκήρυξη και τη διεξαγωγή των εκλογών». Στο άρθρο 68: ναι 158, όχι 115, παρών 10, σύνολο 283. Στο άρθρο 70: ναι 158, όχι 106, παρών 19, σύνολο 283.

- Επί του άρθρου 73, που καθορίζει τους δικαιούχους μετεγγραφής (μετά από αίτημα ΚΚΕ, ΣΥΡΙΖΑ): ναι 158, όχι 115, παρών 10, σύνολο 283.

- Επί του άρθρου 82, με το οποίο ρυθμίζεται η διαδικασία ίδρυσης Ξενόγλωσσων Προγραμμάτων Σπουδών και ορίζεται ότι αυτά απευθύνονται αποκλειστικά σε αλλοδαπούς πολίτες χωρών εντός ή εκτός Ε.Ε. (μετά από αίτημα ΚΚΕ, ΣΥΡΙΖΑ): ναι 158, όχι 119, παρών 6, σύνολο 283.

- Επί των άρθρων 96, 97 και 98, που ρυθμίζουν εκ νέου τη διαδικασία εκλογής κοσμήτορα, προέδρου και αναπληρωτή προέδρου Τμήματος, και διευθυντή Τομέα, αντιστοίχως, επιφέροντας αλλαγές στη σύνθεση του εκλεκτορικού σώματος και ορίζοντας, για τις πρώτες δύο κατηγορίες, διεξαγωγή της εκλογής με ηλεκτρονική ψηφοφορία (μετά από αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ). Στο άρθρο 96: ναι 158, όχι 115, παρών 10, σύνολο 283. Στο άρθρο 97: ναι 158, όχι 125, παρών 0, σύνολο 283. Στο άρθρο 98: ναι 158, όχι 115, παρών 10, σύνολο 283.

 Απουσίες

Απουσίασαν από την ψηφοφορία, αλλά έστειλαν επιστολή με την οποία γνώρισαν την πρόθεση ψήφου τους, οι βουλευτές του Κινήματος Αλλαγής κ.κ. Αρβανιτίδης, Πάνας και Λιακούλη, και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κ.κ. Αλ. Τσίπρας, Φάμελλος, Σκουρλέτης, Νοτοπούλου, Μουζάλας, Γιαννούλης, Αυγέρη, Αμανατίδης και Τριανταφυλλίδης. Σημειώνεται ότι οι επιστολές αυτές δε συνυπολογίζονται αλλά καταχωρίζονται στα πρακτικά της συνεδρίασης.

 ΝΙΚΗ ΚΕΡΑΜΕΩΣ «Αλλαγή από τα θεμέλια»

 «Το νομοσχέδιο για την Παιδεία έχει ξεκάθαρη στόχευση να γίνει αλλαγή από τα θεμέλια, από τα χρόνια του νηπιαγωγείου και του δημοτικού, που είναι εξαιρετικά κρίσιμα για τη διαμόρφωση του ανθρώπου», δήλωσε χθες στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως.

«Στόχος μας ένα σχολείο πιο ουσιαστικό, πιο ανοιχτό και πιο δημιουργικό, να μεταδίδει την γνώση αλλά να αναπτύσσει και δεξιότητες», τόνισε χαρακτηριστικά η υπουργός.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: iN TIME

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια