Το «θρίλερ» με το ύποπτο πλοίο και η ενδεχόμενη απουσία της Ευρώπης

Κρήτη
Το «θρίλερ» με το ύποπτο πλοίο και η ενδεχόμενη απουσία της Ευρώπης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ερωτηματικά για την ευρωπαϊκή επιχείρηση «IRINI»

Ανησυχία προκαλεί το θρίλερ με ύποπτο πλοίο που πλέει από το πρωί της Τετάρτης, στα ανοιχτά της Λιβύης, συνοδευόμενο από τρεις τουρκικές φρεγάτες. Πρόκειται για το πλοίο "Cirkin" με σημαία Τανζανίας, το οποίο φαίνεται να έχει προορισμό τη Λιβύη και θεωρήθηκε ύποπτο για τη μεταφορά οπλισμού στην αφρικανική χώρα. Κατά παράβαση βεβαίως του εμπάργκο που έχει επιβάλλει ο ΟΗΕ και υιοθέτησε η περιβόητη Συνδιάσκεψη του Βερολίνου, η οποία υποτίθεται ότι θα έθετε τις βάσεις και τις προϋποθέσεις για μια πολιτική λύση στη Λιβύη.

Η υπόθεση λίγο έλειψε να εξελιχθεί σε ένα νέο ελληνοτουρκικό επεισόδιο, καθώς ο Ιταλός διοικητής της ευρωπαϊκής επιχείρησης «IRINI» που έχει αποστολή την τήρηση του εμπάργκο όπλων στη Λιβύη, έδωσε διαταγή για την απονήωση ελικοπτέρου από την ελληνική φρεγάτα "Σπέτσαι", που μετέχει στην επιχείρηση. Το ελικόπτερο, όντως απονηώθηκε και προσέγγισε το σημείο, καλώντας το ύποπτο πλοίο να ανταποκριθεί σε αίτημα για συναινετική νηοψία. Η απάντηση ήρθε όμως από τον πλοίαρχο της μιας εκ των τριών τουρκικών φρεγατών, η οποία δεν ήταν απλώς αρνητική, αλλά συνοδεύτηκε και από έκκληση προς το ελληνικό ελικκόπτερο να απομακρυνθεί από το "Cirkin", το οποίο, όπως τόνισε τελεί υπό την προστασία της Τουρκίας.

Τελικά, μετά από νέα εντολή της ευρωπαϊκής διοίκησης, το ελικόπτερο επέστρεψε στην ελληνική φρεγάτα, ενώ η παρακολούθηση των τουρκικών πλοίων συνεχίστηκε από τις δυνάμεις της ευρωπαϊκής επιχείρησης IRINI. Οι δυνάμεις που συμμετέχουν στην επιχείρηση Irini δεν βρίσκονται όμως εκεί για να παρακολουθούν. Αντιθέτως, η εντολή τους, η οποία απορρέει από εξουσιοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη βάση αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, είναι ο έλεγχος, η επιτήρηση και η αποτροπή της μεταφοράς πολεμικού υλικού στη Λιβύη.

Βασικά ερωτήματα είναι αν τελικά οι ευρωπαϊκές δυνάμεις αρκεστούν στην παρακολούθηση καθώς όμως και οι πληροφορίες ότι η ελληνική φρεγάτα "Σπέτσαι" δεν ήταν απλώς το πλησιέστερο πλοίο στο σημείο, αλλά το μοναδικό στην περιοχή. Και αυτό, παρά το γεγονός ότι, για να καμφθούν οι αντιρρήσεις της Αυστρίας και της Ιταλίας, μεταφέρθηκε ανατολικότερα το επιχειρησιακό πεδίο δράσης της επιχείρησης IRINI.

Πηγή: slpress

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News