Ελλάδα

Γυάρος: «Ρωγμές αντίστασης στο “θανατονήσι”»

Στήθηκε μνημείο προς τιμή «των αλύγιστων της ταξικής πάλης»

Με ένα ντοκιμαντέρ για τη Γυάρο, το ΚΚΕ παρουσιάζει τόσο το μνημείο που «μυρίζει» θάνατο, όσο και ντοκουμέντα από τα χρόνια της φυλακής.

Το ντοκιμαντέρ δημιουργήθηκε με αφορμή την αποκάλυψη, στις 12 Οκτώβρη 2019, από την ΚΕ του Κόμματος, του μεγάλου μνημείου στη Γυάρο προς τιμή των αλύγιστων της ταξικής πάλης, όλων όσοι στα 21 χρόνια λειτουργίας αυτής της φυλακής, άνοιξαν με την στάση τους ρωγμές στη βαρβαρότητα.

Σ’ αυτόν τον κολασμένο τόπο που διάλεξε η αστική εξουσία για να μετατρέψει τους πέντε όρμους του σε φυλακή, για να εξοντώσει όσους ένιωθε ότι την απειλούν, το ΚΚΕ επέστρεψε 72 χρόνια μετά την ίδρυση της φυλακής, για να στήσει ένα μνημείο αντάξιο της θυσίας των περίπου 28.000 αγωνιστών, προπαντός κομμουνιστών, που παρότι υπέφεραν, βασανίστηκαν άγρια, κι έχασαν τη ζωή τους σ’ αυτό το νησί του αίματος και του μαρτυρίου, δεν λύγισαν ούτε μπροστά στο θάνατο.

Στο ντοκιμαντέρ, μεταξύ άλλων, περιέχονται σπάνια ντοκουμέντα από τα χρόνια της φυλακής, σε συνάρτηση με τις εξελίξεις της ταξικής πάλης εκείνα τα χρόνια, κι αυτό σε συνδυασμό με σύγχρονες εικόνες (αεροφωτογραφίες κ.ά.) του νησιού, ώστε τα γεγονότα να τοποθετούνται στον τόπο και τον χρόνο που έγιναν.

Η κάμερα παρακολουθεί - παράλληλα με την ιστορική αφήγηση- τους συντρόφους και φίλους του ΚΚΕ που ανέλαβαν να στήσουν το μνημείο στον ξερόβραχο, από την ώρα της προκήρυξης του σχετικού καλλιτεχνικού διαγωνισμού, την επιλογή του έργου “Ρωγμή” του γλύπτη Αντώνη Μυρωδιά, την κατασκευή του στο μηχανουργείο, την μεταφορά των υλικών στο νησί, την παραμονή σ’ αυτό και το στήσιμο εντέλει του μνημείου.

Πηγή φωτογραφιών: 902.gr

               

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια