Ελλάδα

Ντοκουμέντο: μια άγνωστη Ελλάδα 90 χρόνια πριν

Η 9η  Ιουνίου έχει οριστεί ως  η  Παγκόσμια Ημέρα Αρχείων

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Αρχείων η ΕΥΔΑΠ έδωσε στη δημοσιότητα ένα σπάνιο κινηματογραφικό ντοκουμέντο. Μια ασπρόμαυρη ταινία που   καταγράφει  τα  πρώτα έργα ύδρευσης στην Αττική. Το νερό είναι ένα δημόσιο αγαθό. Πρέπει όμως να γνωρίζουμε ότι δεν έτρεχε πάντα απ΄ τη βρύση του σπιτιού μας.

Η Αττική απέκτησε δίκτυο ύδρευσης μόλις τα τελευταία 90 χρόνια. Η ασπρόμαυρη ταινία καταγράφει το τιτάνιο έργο απλών ταλαντούχων μαστόρων της εποχής που λάξευσαν την πέτρα και τιθάσευσαν τους όγκους του νερού , που ξεδίψασε την Αθήνα. Το φράγμα και η τεχνητή λίμνη του Μαραθώνα είναι  ένα έργο που συγκαταλέγεται μεταξύ των σπουδαιότερων του νεότερου ελληνικού κράτους. Η κατασκευή του φράγματος σχεδιάστηκε ήδη από το 1918, ωστόσο κρίθηκε παράνομο από τον τότε πρωθυπουργό Δημήτριο Γούναρη, επειδή δεν τελέστηκε ανοιχτός διαγωνισμός για την κατασκευή του. (... Στην Ελλάδα κάποια πράγματα δεν αλλάζουν ποτέ).

Λίγα χρόνια αργότερα, μετά  την Μικρασιατική καταστροφή , ακολούθησε η ανταλλαγή πληθυσμών και η Αθήνα δέχτηκε μεγάλο αριθμό προσφύγων. Κατά τη δεκαετία του 1920 υπολογίζεται ότι εισέρευσαν περί το 1.300.000 πρόσφυγες από τη Μικρά Ασία και συνεπώς οι ανάγκες για νερό πολλαπλασιάστηκαν δραματικά. Εν τω μεταξύ, η πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα ήταν κάθε άλλο παρά ήρεμη. Η ιδέα ενός μεγάλου  φράγματος στον Μαραθώνα κατέστη εν τέλει η  δανική λύση στο πρόβλημα της λειψυδρίας .

Το 1923 το φράγμα εγκρίνεται και αποφασίζεται η άμεση κατασκευή του· κατόπιν διαγωνισμού εργολάβος αναλαμβάνει η αμερικανική εταιρεία Ούλεν, η οποία και υπογράφει συμβόλαιο με το ελληνικό δημόσιο και την Τράπεζα των Αθηνών.

Το Φράγμα του Μαραθώνα είναι το μοναδικό φράγμα στον κόσμο, που είναι εξολοκλήρου επενδυμένο με πεντελικό μάρμαρο. Έχει ύψος 54 μέτρα, μήκος 285 μέτρα και εσωτερικά αποτελείται από σκυρόδεμα, το οποίο είναι φτιαγμένο με θραυσμένο μάρμαρο, τσιμέντο και ηφαιστειακή τέφρα. Μπορεί να έχουν περάσει 90 και πλέον  χρόνια από τα Εγκαίνια τους  όμως, τα μοναδικό αυτό έργα συνεχίζουν να εντυπωσιάζουν .

Πηγή: Ιστορικό Αρχείο ΕΥΔΑΠ - Βικιπαίδεια

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια