default-image

Ενίσχυση 4 ευρώ ανά πρόβατο ή αίγα - Ποιοι την δικαιούνται;

Ελλάδα
Ενίσχυση 4 ευρώ ανά πρόβατο ή αίγα - Ποιοι την δικαιούνται;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ανακοινώσεις από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης

Στη δέσμευση ποσού ύψους 31 εκατομμυρίων ευρώ για την ενίσχυση της ελληνικής αιγοπροβατοτροφίας προχώρησε Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκης Βορίδης στο πλαίσιο της στοχευμένης και ουσιαστικής στήριξης που παρέχει το Υπουργείο στους πληττόμενους κλάδους του πρωτογενούς τομέα από τις επιπτώσεις της πανδημίας του κορωνοϊού.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση: Το ποσό της ενίσχυσης ανέρχεται σε 4 ευρώ ανά πρόβατο ή αίγα και δικαιούχοι της ενίσχυσης καθορίζονται οι κτηνοτρόφοι που διατηρούν μονάδα της οποίας το κοπάδι παραδίδει τουλάχιστον 100 κιλά γάλα.

Διευκρινίζεται ότι για τα νησιά στα οποία δεν λειτουργεί τυροκομική μονάδα, αίρεται η υποχρέωση παράδοσης γάλακτος.

Σε δήλωση του ο Υπουργός επισημαίνει τα εξής:

«Έπειτα από ενδελεχή έλεγχο και προκειμένου να εμπεριστατωθεί πλήρως το μέγεθος της ζημίας που έχει υποστεί ο πληγείς κλάδος της αιγοπροβατοτροφίας από τον κορωνοϊό, δεσμεύσαμε ένα ιδιαιτέρως σημαντικό ποσό το οποίο πρόκειται να κατανείμουμε με δίκαιο τρόπο στους κτηνοτρόφους μας για τη στήριξη τους. Το Υπουργείο θα συνεχίσει να στηρίζει σταδιακά όλους τους κλάδους που έχουν πληγεί και να δημιουργεί τις απαραίτητες εκείνες προϋποθέσεις που θα τους επιτρέψουν να συνεχίσουν απρόσκοπτα το άκρως σημαντικό για την ελληνική οικονομία παραγωγικό τους έργο».

Η πρόταση αυτή θα διαβιβαστεί άμεσα στις αρμόδιες υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής όπου και αναμένεται η έγκριση της. 

Στ. Αραχωβίτης:  «Και "κολοβή" και καθυστερημένη η στήριξη για τους κτηνοτρόφους»

Από την πλευρά του ο Σταύρος Αραχωβίτης, βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ και Συντονιστής ΕΠΕΚΕ Αγροτ. Ανάπτυξης σχολίασε οτι η στήριξη είναι καθυστερημένη και κολοβή.

"Τώρα επιτέλους εξηγείται η κωλυσιεργία που διανθίστηκε με ανεκπλήρωτες «επίσημες» ανακοινώσεις και «προσωπικές» δεσμεύσεις από την ηγεσία  του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων για τη στήριξη των αιγοπροβατοτρόφων.

Ήταν, από τη μία, η πολιτική επιλογή της ηγεσίας του Υπουργείου για στήριξη πολύ κατώτερη της οικονομικής ζημιάς που έχουν υποστεί οι αιγοπροβατοτρόφοι. Ήταν όμως τελικά και δική της επιλογή να είναι αυτή η στήριξη πολύ κατώτερη και από το 2018 (κομμένη κατά 25%), όταν σε δημοσιονομικές συνθήκες δυσκολότερες και χωρίς να υπάρχει πανδημία, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ενίσχυσε τους αιγοπροβατοτρόφους με 42 εκατ. ευρώ  μέσω του μηχανισμού «de minimis», που αντιστοιχούσαν σε 1 ευρώ περισσότερα ανά ζώο, με ελάχιστη προϋπόθεση την παράδοση, τουλάχιστον 1 κιλού γάλακτος.

Απ’ όπου και να το εξέτασαν λοιπόν στην κυβέρνηση της ΝΔ, οι συγκρίσεις με τις πραγματικές συνέπειες της πανδημίας στην κτηνοτροφία είναι αμείλικτες και αναπάντητες.

Ήταν αυτές οι συγκρίσεις λοιπόν που περιέπλεκαν τους πολλαπλασιασμούς και τις διαιρέσεις ώστε να δοθεί  -όταν δοθεί- από το ΥπΑΑΤ η «κολοβή» στήριξη για τους αιγοπροβατοτρόφους, με  σκληρούς όρους και περιορισμούς (παράδοση 100 κιλά γάλακτος τουλάχιστον)". 

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News