Ελλάδα

gopafree flag: «Ας αδειάσουμε τις παραλίες από τα αποτσίγαρα»

3.500 τόνοι γόπες καταλήγουν κάθε χρόνο στην Ελλάδα – 40% εκ των οποίων καταλήγουν στη θάλασσα

Ένα από τους «εχθρούς» των ακτών και Θαλασσών, που δεν είναι άλλος από τα αποτσίγαρα, έρχεται να αντιμετωπίσει το νέο πρωτοπόρο πρόγραμμα που αφορά την προστασία του υδάτινου κόσμου μας.

Συγκεκριμένα, η εταιρία ανακύκλωσης υπολειμμάτων καπνού Cigaret Cycle ΑΜΚΕ και το Ελληνικό Κέντρο Ιστιοπλοΐας και Θαλασσίου Περιβάλλοντος συστήνουν το καινοτόμο πρόγραμμα #gopafree flag.

Όπως αναφέρεται, το #gopafree flag, το οποίο βρίσκεται υπό την αιγίδα του Υπουργείου Τουρισμού, είναι ένα σύμβολο πιστοποίησης, εναρμονισμένο με τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς σχετικά με τη διαχείριση των πλαστικών μιας χρήσης και πιο συγκεκριμένα των αποτσίγαρων, που πλέον θα ανακυκλώνονται.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Η Cigaret Cycle ΑΜΚΕ, εταιρεία ανακύκλωσης υπολειμμάτων καπνού, και το Ελληνικό Κέντρο Ιστιοπλοΐας και Θαλασσίου Περιβάλλοντος ενώνουν τις δυνάμεις τους και εγκαινιάζουν το καινοτόμο πρόγραμμα #gopafree flag!

Όλοι γκρινιάζουμε όταν βρίσκουμε πεταμένες γόπες στις παραλίες μας, λίγοι όμως κάνουμε πραγματικά κάτι γι’ αυτό ή γνωρίζουμε τον πραγματικό κίνδυνο που κρύβουν για την υγεία και το περιβάλλον. Το φίλτρο μιας γόπας, όχι μόνο είναι φτιαγμένο από πλαστικό, αλλά περιέχει πλειάδα χημικών ουσιών βλαβερών για το περιβάλλον, καθιστώντας τη διαχείριση των αποτσίγαρων απολύτως άμεση και αναγκαία.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει εκδώσει ήδη από την περσινή χρονιά σχετική οδηγία, καλώντας τις χώρες-μέλη της να εντάξουν στην εθνική τους νομοθεσία μία σειρά μέτρων με στόχο την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Τί είναι το #gopafree flag

Το #gopafree flag, το οποίο βρίσκεται υπό την αιγίδα του Υπουργείου Τουρισμού, είναι ένα σύμβολο πιστοποίησης, εναρμονισμένο με τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς σχετικά με τη διαχείριση των πλαστικών μιας χρήσης και πιο συγκεκριμένα των αποτσίγαρων, που πλέον θα ανακυκλώνονται!

 Η ύλη τους θα επαναχρησιμοποιείται ως πρώτη ύλη για τη δημιουργία άλλων προϊόντων, πχ λίπασμα από το χάρτινο μέρος του τσιγάρων ή βιομηχανικό πλαστικό από το φίλτρο τους. 

Προκειμένου να ενταχθεί ένας φορέας διαχείρισης ακτών στο πρόγραμμα και να λάβει επίσημα τη σημαία #gopafree flag, θα πρέπει: 

  • να πραγματοποιεί οπωσδήποτε 3 καθαρισμούς ακτής ανά έτος 
  • να τοποθετήσει τα ειδικά τασάκια/κάδους συλλογής αποτσίγαρων #gopafree σε εμφανές σημείο της ακτής.

Σχετικά με το ευρύτερο πρόγραμμα ανακύκλωσης αποτσίγαρων #gopafree

Η πρωτοβουλία #gopafree flag, εντάσσεται στο ευρύτερο πρωτοπόρο πρόγραμμα #gopafree της Cigaret Cycle AMKE και δε στοχεύει απλά και μόνο στην απομάκρυνση των αποτσίγαρων από το περιβάλλον αφού, το να καταλήξουν στα σκουπίδια δεν θα είχε καμία διαφορά. 

Η καινοτομία του προγράμματος #gopafree, έγκειται στην ειδική επεξεργασία ανακύκλωσης των αποτσίγαρων προσφέροντας έτσι μία βιώσιμη λύση, αλλά και ένα βήμα προς τη δημιουργία κυκλικής οικονομίας.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι στην Ελλάδα 22 δισεκατομμύρια γόπες καταλήγουν κάθε χρόνο στο περιβάλλον, ή αλλιώς 3.500 τόνοι, αριθμός ιδιαίτερα υψηλός αναλογικά με τον πληθυσμό! Το 40% αυτών καταλήγει στις θάλασσες με τεράστιες επιπτώσεις για τα θαλάσσια οικοσυστήματα, τη βιοποικιλότητα και φυσικά την ανθρώπινη υγεία».

 

 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια