Ελλάδα

Startup Greece Week 2020: Απίστευτη αποδοχή στη μεγαλύτερη online δράση για τις Startup επιχειρήσεις στην Ελλάδα!

Οι νέοι θέλουν να καινοτομήσουν και να επιχειρήσουν παρά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα μας - Το πλήθος των δρώμενων ανέδειξαν κάθε πτυχή του επιχειρείν,

Για 5η συνεχόμενη χρονιά πραγματοποιήθηκε η Ελληνική Εβδομάδα Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας, αυτή την φορά 100% online έχοντας τρομερή αποδοχή από τους Έλληνες τόσο της χώρας, όσο και της διασποράς. Συνολικά συμμετείχαν 126 καταξιωμένοι ομιλητές σε 52 ώρες ζωντανής εκπομπής με απήχηση σε πάνω από 1.000.000 άτομα από όλο τον κόσμο εκ των οποίων το 20% περίπου ήταν Έλληνες ομογενείς.

Η δράση πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του Υπουργείου Ανάπτυξης & Επενδύσεων και του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, της Περιφέρειας Κρήτης και των Δήμων Χανίων Ρεθύμνης και Ηρακλείου.

Συνολικά το κοινό συμμετείχε σε 21 θεματικά workshops, προσαρμοσμένα στις ανάγκες του επιχειρηματικού κόσμου, που ανέδειξαν και εξέλιξαν τις γνώσεις και δεξιότητες κάθε συμμετέχοντος.

Οι 5 θεματικές ενότητες (Biotech/Healthtech, On demand delivery, Investors session, There is no such a thing as a failure) και το πάνελ των GM/CEO/CCO με τους Steve Vranakis, CCO της Κυβέρνησης, Γιάννη Παπαχρήστου, Γ.Δ. Ελλάδας - Κύπρου της Coca-Cola 3Ε, Γιάννη Παράσχη, CEO του Athens International Airport "Eleftherios Venizelos" και Κατερίνα Πραματάρη, συνεργάτης της Uni.Fund και Αναπληρώτρια Καθηγήτρια του ΟΠΑ, ενέπνευσαν το κοινό από τα παραδείγματα τους. Με την αρωγή 10 πόλεων από όλη την Ελλάδα πραγματοποιήθηκαν 10 θεματικά session μέσω των οποίων επετεύχθη ο εντοπισμός των προβλημάτων κάθε περιφέρειας και η παρότρυνση των τοπικών κοινοτήτων να επιχειρήσουν και να λύσουν καίρια προβλήματα που ταλανίζουν τους κατοίκους της.

Ως απώτερος στόχος καθίστατο η ανάδειξη προτάσεων για την ανάπτυξη του τοπικού οικοσυστήματος, καθώς και η επίλυση σημαντικών προβλημάτων που προκλήθηκαν από την πανδημία. Η εβδομάδα έκλεισε με τον μεγάλο διαγωνισμό STARTUP AWARDS 2020, ο οποίος έδωσε την ευκαιρία στους επίδοξους νέους επιχειρηματίες να παρουσιάσουν τις ιδέες τους, να αξιολογηθούν από το κοινό και την κριτική επιτροπή και να κερδίσουν δώρα αξίας 10.000 ευρώ! 

Κοινή αναφορά όλων των συζητήσεων ήταν η αποτυχία ως απαραίτητη προϋπόθεση για την επιτυχία, η αλλαγή νοοτροπιών χρόνων καθώς και η προσαρμοστικότητα, σημαντικό εφόδιο που θα πρέπει να χαρακτηρίζει όλους τους επιχειρηματίες αλλά και εργαζόμενους.
Συμπερασματικά καταλήγουμε στο ότι η Ελληνική Εβδομάδα για τις Startups κινητοποίησε και ευαισθητοποίησε το κοινό ώστε κάθε επιχειρηματική ιδέα να μετατραπεί σε πράξη.

Οι νέοι θέλουν να καινοτομήσουν και να επιχειρήσουν παρά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα μας. Το πλήθος των δρώμενων ανέδειξαν κάθε πτυχή του επιχειρείν, είτε θετική είτε αρνητική, θέτοντας υπό συζήτηση σημαντικά ζητήματα της επικαιρότητας. Οι δράσεις μας και η προσπάθεια ανάδειξης και ενδυνάμωσης τους οικοσυστήματος θα είναι συνεχής και η δική σας συμβολή πολύτιμη. Σίγουρα οι σχέσεις που αναπτύχθηκαν και τα συμπεράσματα που βγήκαν είναι το υλικό περαιτέρω συνεργιών μαζί σας. 

Σημαντικά για την Κρήτη και τη χώρα τα συμπεράσματα της θεματικής ενότητας "Biotech-Healthtech": Η πανδημία δημιουργεί προβλήματα, αλλά ταυτόχρονα αναδεικνύει και ευκαιρίες που δίνουν την αφορμή για συνεργασία και ένωση των ατόμων του επιχειρείν. Το κοινό ενθουσιάστηκε θέτοντας πληθώρα ερωτημάτων στους ομιλητές μας. Στο πάνελ και ο Καθηγητής, Ερευνητής της Ιατρικήs Σχολήs του Πανεπιστημίου Κρήτης, Αχιλλέας Γραβάνης – ΙΜΒΒ-ΙΤΕ, συνιδρυτής της spin-off Bionature Ltd., από τις πρώτες στη χώρα ακαδημαϊκή εταιρεία -spin-off- με διεθνή παρουσία και χρηματοδότηση, με διεθνείς πατέντες, στον εξαιρετικά ανταγωνιστικό τομέα ανάπτυξης νέων, πρωτότυπων φαρμάκων. «Διαθέτουμε σημαντικούς επιστήμονες τόσο μέσα αλλά και έξω από τη χώρα, ιδιαίτερα στα επιστημονικά πεδία των Επιστημών Ζωής, όπως η Ιατρική, η Βιοτεχνολογία και η Φαρμακευτική τεχνολογία. Στις αναπτυγμένες χώρες τα πανεπιστήμια συνεργάζονται με την οικονομία, την τροφοδοτούν με καινοτομία και συμμετέχουν στην παραγωγή πλούτου και νέων θέσεων εργασίας. Η πρακτική αυτή είναι εξαιρετικά ελλειμματική ακόμη στη χώρα μας. Διεθνώς, οι μεγάλες εταιρείες υψηλής τεχνολογίας αναπτύσσουν πλέον ερευνητικά εργαστήρια αιχμής μέσα στις πανεπιστημιουπόλεις και κλείνουν τα δικά τους» τόνισε χαρακτηριστικά. 

 Τα πάνελ της Κρήτης

Χανιά

Χαιρέτησαν οι: Παναγιώτης Σημανδηράκης – Δήμαρχος Χανίων και Αντώνης Παπαδεράκης Αντιπεριφερειάρχης Επιχειρηματικότητας, Εμπορίου, Καινοτομίας και Κοινωνικής Οικονομίας .

Πολύ συχνή αναφορά στην ενότητα της πόλης των Χανίων ήταν η λειτουργία του εκπαιδευτικού συστήματος με τις γνώμες συχνά να διίστανται. Χαρακτηριστικό ήταν το αυστηρό σχόλιο του κ. Μπλέτσα ο οποίος είναι Ερευνητής και Διευθυντής Πληροφορικής στο Media Lab του MIT και τόνισε πως το μεγάλο πρόβλημα έγκειται στο ότι το παρόν εκπαιδευτικό σύστημα καταστρέφει την προσαρμοστικότητα των παιδιών όταν τα καλεί να αποφασίσουν στην ηλικία των 17 με ποιο επάγγελμα επιθυμούν να ασχοληθούν στο μέλλον. Όλοι οι ομιλητές κατέδειξαν ότι είναι αναγκαία η συνεργασία και η διασύνδεση του ακαδημαϊκού τομέα με τον επιχειρηματικό. Τον συντονισμό της συζήτησης είχε ο Δημοσιογράφος Δημήτρης Καμπουράκης.

Ηράκλειο: Μπορείτε να παρακολουθήσετε όλο το session και τους χαιρετισμούς εδώ  

Χαιρέτησαν και τους ευχαριστούμε θερμά οι: Βασίλης Λαμπρινός - Δήμαρχος Ηρακλείου, Παναγιώτης Τσακαλίδης - Πρύτανης Πανεπιστημίου Κρήτης, Σταύρος Καρτέρης - Πρόεδρος ΟΕΕ ΤΑΚ, Άρης Παπαδογιάννης - CEO Οργανισμού Ανάπτυξης Κρήτης Α.Ε. και Κωνσταντίνος Δέρβος - Πρόεδρος ΔΣ Ίδρυμα Νεολαίας & Δία Βίου Μάθησης.

Το θέμα του πάνελ ήταν ο Ψηφιακός μετασχηματισμός – Η ενσωμάτωση της ψηφιακής τεχνολογίας και η ανάγκη για αλλαγή τρόπου σκέψης, σε όλους τους τομείς των επιχειρήσεων και οργανισμών . Ο Γρηγόρης Κανακουσάκης από το Dubai, εστίασε στο μέλλον του Τουρισμού και των Μεταφορών μέσω από τις ανάγκες που οφείλουμε να καλύψουμε στον "έξυπνο ταξιδιώτη" του 2020. Από την ασφάλεια στην έμπνευση, στο ταξίδι και στην εμπειρία αναφέρθηκε και στις τεχνολογικές τάσεις - Internet of Things (IoT), Cloud, Artificial Intelligence, Big Data & Predictive Analytics - στον τουρισμό. Ο Ψηφιακός Μετασχηματισμός δεν αφορά την τεχνολογία, αλλά τον άνθρωπο και η κρίση δημιουργεί ευκαιρίες ώστε "η Ελλάδα να ταξιδέψει παντού στο Εξωτερικό" μέσω πληθώρας εργαλείων στον Τουρισμό Εμπειρίας όπως ανέλυσε ο Βασίλης Βασιλειάδης συμπληρώνοντας ότι το mindset και η αλλαγή κουλτούρας είναι τα αναγκαία συστατικά ώστε να μετασχηματισουμε ουσιαστικά τις ζωές των ανθρώπων. Ο Δημήτρης Τζίγκος , δεδομένης της μακρόχρονης πορείας του στον επιχειρηματικό τομέα η οποία εστιάζει αποκλειστικά στην δημιουργία νεοφυών εταιρειών που αναπτύσσουν εξειδικευμένες τεχνολογικές λύσεις για διαφορετικές κατηγορίες επιχειρήσεων, εστίασε σε ένα νέο μοντέλο Επιχειρηματικότητας, με νέα δομικά υλικά, που δεν αφορούν στην ηλικία, αλλά στο τρίπτυχο οικονομία της γνώσης, συνεργασία και δημιουργικότητα.

Τέλος, ο Αντιδήμαρχος Γιώργος Σισαμάκης ανέλυσε τον σχεδιασμό για το σύνολο των υπηρεσιών της ‘Έξυπνης Πόλης’ και εστίασε στις αναβαθμισμένες υπηρεσίες του Κέντρου Δομημένου Δημοκρατικού Διαλόγου Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας «Δημοσκόπιο» καταλήγοντας ότι δεν αρκούν οι πολιτικές της τοπικής αυτοδιοίκησης αλλά είναι αναγκαία η ενίσχυση του νομοθετικού πλαισίου για την στήριξη της νεοφυούς επιχειρηματικότητας. Τον συντονισμό είχε ο Δημοσιογράφος Μάνος Δασκαλάκης.

Ευχαριστούμε τις εταιρείες /φορείς, που σε συνεννόηση με την συνδιοργάνωση Ηρακλείου, συμμετείχαν με workshops: Netmechanics LLt / Ηλίας Σεφέρογλου, EyeWide Digital Agency /Μηνάς Λιαπάκης και Νίκος Γκιόκας και Hellenic Blockchain Hub / Γιώργος Πάνου.

Ρέθυμνο

Μπορείτε να παρακολουθήσετε όλο το session και τους χαιρετισμούς εδώ: Ευχαριστούμε θερμά τους Γιώργη Μαρινάκη – Δήμαρχο Ρεθύμνης και Μαρία Λιονή – Αντιπεριφερειάρχη Ρεθύμνης.

Η συζήτηση διαδραματίζει σημαντικό ρόλο για την εξέλιξη μιας επιχειρηματικής ιδέας, όπως αναφέρθηκε στην θεματική ενότητα του Ρεθύμνου. Η ομάδα είναι καθοριστική για την πορεία μίας εταιρείας και οφείλει να διαθέτει κουλτούρα συμπεριφοράς. Οι επιχειρηματικές ιδέες πρέπει να είναι στενά συνυφασμένες με τις ανάγκες της αγοράς έχοντας κοινωνικό, αλλά και περιβαλλοντικό αντίκτυπο. Η καινοτομία δεν απευθύνεται μόνο στην τεχνολογία! Η Ελληνική οικονομία συνδυάζοντας τους δύο βασικούς πυλώνες της, δηλαδή την αγροδιατροφή και τον τουρισμό, θα παράξει ιδέες που θα επιφέρουν την αλλαγή στα οικονομικά δεδομένα της χώρας. Τον συντονισμό είχε ο Παντελής Σπυριδάκης.

Ιδιαίτερες ευχαριστίες στον Περιφερειάρχη Κρήτης, κ. Σταύρο Αρναουτάκη. Δείτε το χαιρετισμό του εδώ

Διαβάστε αναλυτικά, τα δρώμενα σε όλη την Ελλάδα εδώ

 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια