Ελλάδα

Τσίπρας: Θετική εξέλιξη για το Νότο οι προτάσεις της Επιτροπής

Προειδοποίησε παράλληλα ότι «δεν πρέπει να βιαστούμε να πανηγυρίσουμε

Ως «θετική εξέλιξη» χαρακτήρισε τις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το Ταμείο Ανάπτυξης ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξη που παραχωρεί αυτήν την ώρα στην τηλεόραση του Alpha, προειδοποιώντας παράλληλα ότι «δεν πρέπει να βιαστούμε να πανηγυρίσουμε». Όπως είπε, από την «εμπειρία» του στις Συνόδους Κορυφής, «δεν είναι εύκολο» να καταλήξουν οι «27» σε αποφάσεις «κοινής αποδοχής».

Σε γενικές γραμμές, όμως, είπε, οι προτάσεις της Επιτροπής αποτελούν «θετική εξέλιξη» κυρίως για το Νότο της ΕΕ, καθώς μπορεί να μην έχει το μέγεθος που ζητούσαν οι χώρες του Νότου που έφτανε στο 1,5 τρισ. αλλά διατηρεί κάποια «ποιοτικά στοιχεία» των διεκδικήσεων. Αυτά, εξήγησε, αφορούν την αμοιβαιοποίηση «κάποιου είδους» χρέους, τον καταμερισμό με βάση τις ανάγκες και την αύξηση του κοινοτικού προϋπολογισμού που αποτελεί «πάγια διεκδίκηση των προοδευτικών δυνάμεων και του Νότου».

Επιπλέον, επισήμανε πως σημαντικό είναι ότι το «σκληρό ευρωπαϊκό ιερατείο» και η «σκληροτράχηλη της οικονομικής ορθοδοξίας» Γερμανία συνειδητοποίησε ότι κρύβεται ένας «συστημικός κίνδυνος» από τη διόγκωση του χρέους στην Ιταλία που θα μπορούσε να οδηγήσει ακόμα και στη «διάσπαση» της ΕΕ.

Όσον αφορά το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, «Μένουμε Όρθιοι 2» σε σχέση με αυτό της κυβέρνησης, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έκανε λόγο για «πλήρη σύγκρουση διαφορετικών αντιλήψεων», τονίζοντας ότι προτεραιότητα του ΣΥΡΙΖΑ είναι η στήριξη της εργασίας και της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας «σήμερα και όχι αύριο που θα είναι αργά».

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια