Συντριβή ελικοπτέρου στο Ιόνιο: Εντοπίστηκαν τα συντρίμμια του

Ελλάδα
Συντριβή ελικοπτέρου στο Ιόνιο: Εντοπίστηκαν τα συντρίμμια του

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Για “ενθαρρυντική είδηση” έκανε λόγο ο υποστράτηγος Μάικ Ρουλό, επικεφαλής του γενικού επιτελείου.

Η κοινή ομάδα έρευνας που έχουν σχηματίσει οι Ένοπλες Δυνάμεις του Καναδά και το αμερικανικό Πολεμικό Ναυτικό εντόπισε τα συντρίμμια καναδικού ελικοπτέρου το οποίο συνετρίβη στο Ιόνιο την 29η Απριλίου και τα πτώματα των μελών του πληρώματός του, δήλωσαν Καναδοί αξιωματικοί την Τετάρτη.

Το ελικόπτερο νέου τύπου CH-148 Cyclone, που ήταν ανεπτυγμένο στη φρεγάτα HMCS Fredericton, κατέπεσε στο Ιόνιο, περίπου 80 χιλιόμετρα δυτικά της Κεφαλονιάς, με αποτέλεσμα να  χάσουν τη ζωή τους και τα έξι μέλη του πληρώματός του.

Το ελικόπτερο πολλαπλών ρόλων συμμετείχε σε γυμνάσια του NATO όταν συνετρίβη. Το πτώμα του ενός από τα μέλη του πληρώματος ανασύρθηκε λίγες ώρες μετά το δυστύχημα.

Η ομάδα έρευνας χρησιμοποίησε το υπό σημαία Κυπριακής Δημοκρατίας πλοίο EDT Hercules και το τηλεκατευθυνόμενο υποβρύχιο του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού Remora III, το οποίο έφθασε σε βάθος 3.143 μέτρων όπου εντόπισε μεγάλο μέρος της ατράκτου, εξήγησαν αξιωματικοί των καναδικών ένοπλων δυνάμεων. Εντοπίστηκαν επίσης ανθρώπινα λείψανα “στην περιοχή των συντριμμιών”, πρόσθεσαν.

Για “ενθαρρυντική είδηση” έκανε λόγο ο υποστράτηγος Μάικ Ρουλό, επικεφαλής του γενικού επιτελείου, εξηγώντας πως “δεν αφήνουμε τους πεσόντες μας πίσω” και ότι η ανάκτηση των πτωμάτων είναι καθήκον “ύψιστης σημασίας για όλους μας”.

Η ανάκτηση των συντριμμιών του ελικοπτέρου εξάλλου θα επιτρέψει στους στρατιωτικούς ερευνητές αεροπορικών δυστυχημάτων να εξακριβώσουν τι προκάλεσε το δυστύχημα.

Σύμφωνα με το enikos,  ο υποναύαρχος Κρεγκ Μπέινς, επικεφαλής της καναδικής ναυτικής διοίκησης Ατλαντικού, αναγνώρισε πάντως ότι η επιχείρηση ανάκτησης του ελικοπτέρου και των θυμάτων είναι “περίπλοκη και ενδέχεται να συνεχιστεί για κάποιο καιρό”.

Μια 23χρονη το πρώτο θύμα - Έπαιζε γκάιντα στη Σούδα πριν το τραγικό συμβάν

Όπως είχε γράψει το neakriti.gr, την πρώτη του Μάη, μια 23χρονη γυναίκα είχε  αναγνωριστεί ως το πρώτο θύμα της πτώσης του ελικοπτέρου της Πολεμικής Αεροπορίας που συμμετείχε σε αποστολή του ΝΑΤΟ στη Μεσόγειο, στα διεθνή ύδατα μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας.

Η τελευταία ανάρτηση της 23χρονης

Λίγες μέρες νωρίτερα από το τραγικό συμβάν, η 23χρονη είχε δημοσιεύσει ένα βίντεο στην σελίδα της στο Facebook, που έπαιζε γκάιντα στην φρεγάτα Fredericton στον κόλπο της Σούδας στην Κρήτη, για να τιμήσει τα θύματα ενός μαζικού πυροβολισμού στις 18 και 19 Απριλίου στην Νέα Σκωτία. «Μπορεί να ταξιδεύεις στον κόσμο και να μην συναντήσεις ποτέ κανέναν κάτοικο της Ανατολικής Ακτής. Χαίρομαι που τον αναχαίτισαν. Σε όλους όσους είναι στην πατρίδα, σας σκέφτομαι».

Η Αμπιγκέιλ Καουμπρόου ήταν μέλος του Union Fire Club Pipes and Drums, μιας εθελοντικής μη κερδοσκοπικής οργάνωσης που παρέχει κυρίως μουσική υποστήριξη στην περιφερειακή Πυροσβεστική υπηρεσία του Χάλιφαξ. Μια σελίδα GoFundMe, που δημιουργήθηκε από δύο άτομα που αποφοίτησαν με την 23χρονη από την Βασιλική Πολεμική Ακαδημία του Καναδά το 2018, συγκεντρώνει χρήματα για να υποστηρίξει «την οικογένεια της Αμπιγκέιλ μέσα από αυτή την απίστευτα δύσκολη στιγμή με οποιονδήποτε τρόπο χρειαστεί».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News