Ελλάδα

Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων: "να καταβληθεί η 13η σύνταξη "

Επικουρικές, 13η σύνταξη και καταβολή εξόδων κηδείας για τους ασφαλισμένους στον ΟΓΑ στις επισημάνσεις τους

Επιστολή του Ενιαίου Δικτύου Συνταξιούχων προς τον ΕΦΚΑ, τον Πρωθυπουργό τους Αρχηγούς των Κομμάτων και τον Υπουργό Εργασίας, στους οποίους υπενθυμίζουν ότι εκκρεμεί η εφαρμογή του νόμου για την καταβολή της 13ης σύνταξης στους νέους συνταξιούχους, με το συνολικό ποσό να φθάνει στα 60 εκατομμύρια ευρώ. Το θέμα είχε τεθεί υπόψη της ηγεσίας του ΕΦΚΑ στις 14 Φεβρουαρίου 2020.

 Εδώ και ένα έτος περιμένουν 113.017 συνταξιούχοι να τους πληρωθούν τα ποσά που δικαιούνται με τον νόμο 4611/17-5-2019 στο άρθρο 120 «Χορήγηση 13ης σύνταξης», παράγραφος 1 που αναφέρει ότι: «την 13η σύνταξη δικαιούνται όσοι λαμβάνουν σύνταξη ή προ-συνταξιοδοτική παροχή την 1η Μαΐου του έτους χορήγησης της, καθώς και όσοι δικαιώνονται την καταβολή κύριας σύνταξης ή προ-συνταξιοδοτικής παροχής εφόσον το συνταξιοδοτικό τους δικαίωμα ανατρέχει στην ίδια ημερομηνία» κ.λ.π. αναφέρει στο Ράδιο 98.4 ο πρόεδρος του Δικτύου Νίκος Χατζόπουλος.
Ανάμεσα στους δικαιούχους είναι κι όσοι είχαν κάνει αίτηση συνταξιοδότησης και είχαν τις προϋποθέσεις έως 1.5.2019 αλλά δεν είχαν λάβει προσωρινές ή και οριστικές αποφάσεις συνταξιοδότησης κατά το χρόνο της καταβολής των χρημάτων στους υπόλοιπους.

 Στις αναφορές του ιδίου και οι διευκρινήσεις που αναμένονται τόσο για τους δικαιούχους των αναδρομικών των επικουρικών συντάξεων, όπως επίσης όλων όσων αναμένουν την απόφαση του ΣτΕ για το αν θα κερδίσουν αναδρομικά 11 μηνών ή στην καλύτερη περίπτωση 42 μηνών.

 Στα ευτράπελα των όσων βιώνουν οι συνταξιούχοι τα τελευταία χρόνια φέρεται να είναι και η μη καταβολή για τα έξοδα κηδείας των ασφαλισμένων στον ΟΓΑ. Το Ενιαίο Δίκτυο υποστηρίζει στην επιστολή του προς τον ΕΦΚΑ και την πολιτική ηγεσία του τόπου ότι είναι αδιανόητο 46.752 οικογένειες αποθανόντων ασφαλισμένων και συνταξιούχων να μην έχουν πάρει το ποσό που δικαιούνται για έξοδα κηδείας τα τελευταία 2-3 χρόνια και σήμερα ανέρχονται συνολικά στα 37 εκατομμύρια ευρώ.

Ακόμα πιο θλιβερό φαίνεται πως είναι το γεγονός πως με απόφαση της Κεντρικής Διοίκησης τα παραστατικά επιστρέφουν στα κατά τόπους καταστήματα του ΕΦΚΑ ανά την Ελλάδα μέσα σε τσουβάλια προκειμένου αυτά να ελεγχθούν εκ νέου.

 
Ολόκληρο το κείμενο της Επιστολής για τα έξοδα κηδείας έχει ως εξής:

"Κύριε Διοικητά,

Εδώ και ένα έτος περιμένουν 113.017 συνταξιούχοι να τους πληρωθούν τα ποσά που δικαιούνται με τον νόμο 4611/17-5-2019 στο άρθρο 120 <<Χορήγηση 13ης σύνταξης>> η παράγραφος 1 που αναφέρει ότι: <<την 13η σύνταξη δικαιούνται όσοι λαμβάνουν σύνταξη ή προ-συνταξιοδοτική παροχή την 1η Μαΐου του έτους χορήγησης της, καθώς και όσοι δικαιώνονται την καταβολή κύριας σύνταξης ή προ-συνταξιοδοτικής παροχής εφόσον το συνταξιοδοτικό τους δικαίωμα ανατρέχει στην ίδια ημερομηνία >> κ.λ.π.

Ανάμεσα στους δικαιούχους είναι όσοι είχαν κάνει αίτηση συνταξιοδότησης και είχαν προϋποθέσεις έως 1.5.2019 και δεν είχαν λάβει προσωρινές ή και οριστικές αποφάσεις συνταξιοδότησης κατά το χρόνο της καταβολής των χρημάτων στους υπόλοιπους.

Τα ποσά ανέρχονται περίπου σε 60.000.000. ευρώ στο σύνολο.

Περιμένουμε να μας απαντήσετε πότε θα πληρωθούνε οι συγκεκριμένοι συνταξιούχοι.

Στις 14 Φεβρουαρίου 2020 (με αρ. Πρωτ 34504-5-6) σας είχαμε γνωστοποιήσει το θέμα κ. Διοικητά χωρίς να λάβουμε έως και σήμερα καμία απάντηση.

Τελικά προτίθεστε να εφαρμόσετε τον νόμο;


ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Η ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

Ν.Χατζόπουλος Μουρίκη Πόπη" 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια