Ελλάδα

1 Ιουνίου ξεκινά εμβολιασμός για τον κορωνοϊό - Υφιστάμενο εμβόλιο στη "μάχη" για την προστασία του πληθυσμού

Πράσινο φως από τον ΕΟΦ σε ερευνητές του νοσοκομείου "ΑΤΤΙΚΟΝ" για το εμβόλιο κατά της φυματίωσης

Έδωσε το πράσινο φως ο ΕΟΦ για τον εμβολιασμό κατά του κορωνοϊού, με ήδη, προϋπάρχον εμβόλιο που υπάρχει στην Ελλάδα. Έλληνες ειδικοί, με επικεφαλής τον Καθηγητή Παθολογίας-Λοιμώξεων του ΕΚΠΑ κ.Ευάγγελο Γιαμαρέλλο, έχουν λάβει έγκριση από τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΟΦ) και ξεκινούν την 1η Ιουνίου το πρόγραμμα εμβολιασμού κατά της νόσου COVID-19 με το εμβόλιο κατά της φυματίωσης (BCG). Επιστημονικές αναφορές από πολλές χώρες δείχνουν ότι ο εμβολιασμός κατά της φυματίωσης σχετίζεται με μικρότερο κίνδυνο λοίμωξης από τον νέο κορωνοϊό SARS-CoV-2. Ήδη σε τρεις χώρες (Αυστραλία, Γερμανία και Ολλανδία) έχουν ξεκινήσει προγράμματα εμβολιασμού κατά του κορωνοϊού με το εμβόλιο της φυματίωσης.

Ελληνική μελέτη τεκμηριώνει τη σχέση του εμβολίου BCG με την COVID-19

Αξίζει να σημειωθεί ότι η απόδειξη ότι ο εμβολιασμός αυτός είναι αποτελεσματικός προέρχεται από μελέτη που ξεκίνησε το 2017 και ολοκληρώθηκε στις αρχές του 2020 στο «Αττικό» Νοσοκομείο υπό το συντονισμό του κ. Γιαμαρέλλου. Τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης αξιολογήθηκαν από ομάδα ειδικών επιστημόνων από το εξωτερικό και κατατέθηκαν πριν λίγες ημέρες στον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων

 Σύμφωνα με αυτά, όσοι είχαν εμβολιαστεί με το εμβόλιο της φυματίωσης είχαν ως και 80% μικρότερο κίνδυνο για να εκδηλώσουν κάποια λοίμωξη του αναπνευστικού. 

Τα αποτελέσματα αυτά ενισχύουν την ελπίδα ότι ο εμβολιασμός κατά της φυματίωσης μπορεί να λειτουργήσει ως «ασπίδα» προστασίας για τις ομάδες υψηλού κινδύνου κατά του νέου κορωνοϊού. Όπως εξηγεί ο κ. Γιαμαρέλλος, «η επάνοδος της κοινωνικής ζωής στο φυσιολογικό επίπεδο απαιτεί την ανάπτυξη υψηλού επιπέδου ανοσίας μεγάλου ποσοστού πολιτών, κάτι το οποίο ονομάζεται συλλογική ανοσία». Και προσθέτει: «Όταν δεν υπάρχει διαθέσιμο ειδικό εμβόλιο, τότε η ανάπτυξη συλλογικής ανοσίας μπορεί να γίνει με εμβόλια που παρέχουν μία γενικευμένη ασπίδα προστασίας, όπως είναι το εμβόλιο κατά της φυματίωσης».

Όσα είχε δηλώσει ο καθηγητής για το εμβόλιο στον 98.4

Όπως ήδη από τις αρχές Μαΐου είχε δηλώσει ο κ. Βαγγέλης Γιαμαρέλλος στο Ράδιο 98.4 και το Γιώργο Σαχίνη, αναφορικά με τα αποτελέσματα της έρευνας για το εμβόλιο BCG, με  κλινικά δείγματα σε 200 ασθενείς, τα αποτελέσματα ιδίως στους χορηγούμενους με κανονική δόση του εμβολίου, έδειξαν ίαση έως 80% ιδίως στις λοιμώξεις του αναπνευστικού. Κατά συνέπεια, είπε ο κ. Γιαμαρέλλος, αν το αποτέλεσμα επιβεβαιωθεί σε μια μεγαλύτερη έρευνα 2.500 ατόμων μέχρι τα τέλη του καλοκαιριού, τότε τέλη Σεπτεμβρίου, μπορεί να αρχίσει ιδίως στους ηλικιωμένους ένας μαζικός εμβολιασμός με BCG.

Εμβόλιο για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού ΟΧΙ εμβόλιο κατά του κορωνοϊού

Διευκρίνισε εμφατικά, ότι μιλάμε για εμβόλιο ασπίδα και ενίσχυση του ανοσοποιητικού μας συστήματος  και όχι για εμβόλιο κατά του νέου ιού και της νόσου του , το οποίο όταν προκύψει θα πρέπει επίσης να χορηγηθεί σε όλο τον πληθυσμό. Χώρες με δεκαετίες υποχρεωτικό εμβολιασμό σε BCG, έχουν σαφώς ηπιότερα περιστατικά είπε κι αν η μεγάλη  έρευνα επιβεβαιώσει τα ίδια αποτελέσματα, τότε ο εμβολιασμός  σε αυτή την μορφή θα πρέπει να επανέλθει.

Στην ίδια κατεύθυνση ήταν και οι δηλώσεις της Αναπληρώτριας Καθηγήτριας Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Αναστασίας Κοτανίδου στο ΣΚΑΙ.

«Το εμβόλιο αυτό, είναι εκείνο που πριν από χρόνια κάναμε όλοι για προφύλαξη από την φυματίωση». Στο ερώτημα αν είναι το εμβόλιο με το οποίο θα αρχίσει να εμβολιάζεται κόσμος στην Ελλάδα για προστασία από τον κορονοϊό απάντησε: «Όχι δεν υπάρχει κάτι τέτοιο. Υπάρχουν κάποιες δημοσιεύσεις που λένε ότι τα άτομα που έχουν κάνει το συγκεκριμένο εμβόλιο κατά της φυματίωσης ενδεχομένως, με πάρα πολλά εισαγωγικά και ερωτηματικά μπορούν να έχουν καλύτερη ανοσολογική απάντηση στον Covid19. Μέχρι σήμερα δεν υπάρχει κάποια επίσημη τεκμηρίωση. Υπάρχουν κάποιες δημοσιεύσεις που υποστηρίζουν αυτό το πράγμα. Εκτός από αυτό υπάρχουν και κάποια άλλα εμβόλια τα οποία αναφέρεται ότι μπορούν να προσθέτουν στην ανοσολογική απάντηση του οργανισμού, όλα όμως είναι στα πλαίσια υποθέσεων και δεν υπάρχει καμία απόδειξη ακόμα».

Η κ. Κοτανίδου πρόσθεσε ακόμα ότι αυτό που εκείνη πιστεύει είναι ότι όταν βγει το εμβόλιο για την γρίπη πρέπει να εμβολιαστούμε όλοι, για να μην έχουμε συνδυασμό κορονοϊό και γρίπη. Αναφορικά με τον εμβολιασμό για την γρίπη είχε μιλήσει και ο Σωτήρης Τσιόδρας. "Το εμβόλιο της γρίπης δεν είναι 100% αποτελεσματικό αλλά γλιτώνει πολλές ζωές, υπάρχει το όφελος που δεν φαίνεται" είχε πει σχετικά.

Ξεκινά ο εμβολιασμός του πληθυσμού

Το πρόγραμμα εμβολιασμού κατά της νόσου COVID-19 με το εμβόλιο κατά της φυματίωσης έχει εγκριθεί από τον ΕΟΦ και πρόκειται να ξεκινήσει από την 1η Ιουνίου 2020. Στο πρόγραμμα μπορούν να συμμετέχουν άτομα ηλικίας ίσης ή μεγαλύτερης των 50 ετών που πάσχουν από στεφανιαία νόσο, χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια ή ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου.

Ο εμβολιασμός θα γίνεται σε 4 νοσοκομεία της Αθήνας αλλά και σε νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, της Πάτρας, των Ιωαννίνων, της Αλεξανδρούπολης, της Ημαθίας, της Πτολεμαϊδας, του Ναυπλίου και της Κορίνθου.

«Σε καθένα και σε καθεμιά που ενδιαφέρονται να εμβολιαστούν θα γίνεται πρώτα μέτρηση των αντισωμάτων κατά του κορωνοϊού, ώστε να διαπιστωθεί αν έχουν ή όχι εκτεθεί τον ιό», διευκρινίζει ο κ. Γιαμαρέλλος.

Για περισσότερες πληροφορίες αναφορικά με το εμβολιαστικό πρόγραμμα αλλά και τα κέντρα εμβολιασμού οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στο 210 74 80 662 ή ΕΔΩ.

Πηγή: protothema.gr

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια