Δημόσια στήριξη για τον κρατούμενο φοιτητή Βασίλη Δημάκη

Ελλάδα
Δημόσια στήριξη για τον κρατούμενο φοιτητή Βασίλη Δημάκη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σχετικά με την υπόθεση του κρατούμενου φοιτητή Βασίλη Δημάκη, ο βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Ηγουμενίδης έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Η Κυβέρνηση έχει σήμερα όλο το βάρος της ευθύνης σε όσα διαδραματίζονται με την υπόθεση του κρατούμενου φοιτητή Βασίλη Δημάκη. Όχι τυχαία, από τις πρώτες πράξεις της Κυβέρνησης ήταν η μεταφορά της Σωφρονιστικής Πολιτικής από το Υπουργείο Δικαιοσύνης στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Με αυτή την αντίληψη κτίζει μέχρι σήμερα η Κυβέρνηση ένα «επιτελικό» κράτος που αντιστρατεύεται την ίδια την έννοια του σωφρονισμού. Επιπρόσθετα, στην υπόθεση Δημάκη, όχι απλώς εφαρμόζεται α λα καρτ η δικαιοσύνη και οι νόμοι του κράτους, αλλά το ίδιο το επίσημο κράτος εμπαίζει ένα νέο κρατούμενο που κατορθώνει να αυτομορφωθεί. Στην υπόθεση αυτή ο ΣΥΡΙΖΑ από την πρώτη στιγμή έχει καταγγείλει αυτή τη κυβερνητική στάση. Πριν να είναι αργά, η Κυβέρνηση, αντί να κωφεύει και να εκδικείται, οφείλει να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων».

Πάνος Σκουρλέτης: Ενώνουμε τις φωνές μας για να ζήσει και να μορφωθεί ο Βασίλης Δημάκης

Στον αγώνα ζωής που δίνει ο κρατούμενος Βασίλης Δημάκης, απεργός πείνας και δίψας, για να μορφωθεί και στην ανάγκη άμεσης στήριξης του αιτήματός του, αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, ο  Γραμματέας της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ και βουλευτής Επικρατείας, Πάνος Σκουρλέτης, μιλώντας σήμερα, Τρίτη 26 Μαΐου 2020, στην εκπομπή του MEGA «Κοινωνία Ώρα MEGA» με τους δημοσιογράφους Νίκο Φιλιππίδη και Μπάγια Αντωνοπούλου.

 Άμεσα να ενώσουμε τις φωνές μας για να ζήσει και να μορφωθεί ο Βασίλης Δημάκης

«Εδώ έχουμε ένα αναφαίρετο, κατοχυρωμένο δικαίωμα ενός ανθρώπου ο οποίος έχει καταδικαστεί για συγκεκριμένα αδικήματα, εκτίει την ποινή του και κατόρθωσε, μέσα από τις φυλακές, να δώσει εξετάσεις και να περάσει στο πανεπιστήμιο. Του δίνεται αυτή η δυνατότητα, να παρακολουθήσει και τώρα, για ακατανόητους λόγους, η Πολιτεία θέλει να του αφαιρέσει αυτό το δικαίωμα. Αυτή την εκδικητική αντίληψη, η οποία δεν έχει σχέση με σωφρονισμό, πρέπει να τη βάλουμε στην άκρη. Είμαι εντελώς απέναντι σε αυτή τη λογική και ειλικρινά θέλω να ενώσω τη φωνή μου με όλους αυτούς, όσοι υποστηρίζουν το δικαίωμα του Βασίλη Δημάκη στη μόρφωση. Αυτό πρέπει να το κάνουμε άμεσα, διότι αυτό το παιδί είναι αποφασισμένο να διεκδικήσει τη ζωή βάζοντας σε κίνδυνο την ίδια του τη ζωή. Είναι η τρίτη φορά που κατεβαίνει σε απεργία πείνας, θα είναι κρίμα να έχουμε άλλου είδους αρνητικές εξελίξεις».  

Ψήφισμα στήριξης από την ΕΛΜΕ Χανίων

Ο Βασίλης Δημάκης, κρατούμενος φοιτητής στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του ΕΚΠΑ από το ακαδημαϊκό έτος 2017-2018, μετήχθη εκδικητικά και παράνομα (με προσωπική απόφαση της Γενικής Γραμματέως Αντεγκληματικής Πολιτικής Σοφίας Νικολάου) στις 17/4/2020 από τις φυλακές Κορυδαλλού στις φυλακές Γρεβενών γιατί συμμετείχε ως εκπρόσωπος των κρατούμενων στις ειρηνικές κινητοποιήσεις για την αποσυμφόρηση των φυλακών εν μέσω COVID-19. Ξεκίνησε αμέσως απεργία πείνας (με υπεύθυνη δήλωση από 21/4) και δίψας (από 27/4) ζητώντας την επαναμεταγωγή στις φυλακές Κορυδαλλού για να συνεχίσει την εκπαιδευτική του προσπάθεια με αυτοπρόσωπη παρουσία, όπως είχε κερδίσει με τον αγώνα του το 2018. Μετά από τις αντιδράσεις των καθηγητών και των συμφοιτητών του, αλλά και με τη στήριξη ενός μεγάλου κινήματος αλληλεγγύης χιλιάδων πολιτών και δεκάδων φορέων, το Συμβούλιο Φυλακών Γρεβενών έκανε δεκτό το αίτημα της επαναμεταγωγής του στις 30/4/2020, οπότε και ο Βασίλης έληξε την απεργία πείνας και δίψας.

Όταν μετά από νέες πιέσεις και με καθυστέρηση, η Γενική Γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής υπέγραψε τη μεταγωγή του στις 8/5/2020, ο Βασίλης Δημάκης μετήχθη την επομένη πίσω στις φυλακές Κορυδαλλού: αντί όμως να οδηγηθεί στο κελί του στην Δ' Πτέρυγα, απομονώθηκε από τους συγκρατούμενούς του και οδηγήθηκε στην ειδική πτέρυγα των κρατούμενων για τρομοκρατία στο υπόγειο των γυναικείων φυλακών Κορυδαλλού. Παρ’ όλες τις υποσχέσεις που δόθηκαν με δελτίο τύπου του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτης στις 10/5/2020 ότι ο Βασίλης θα συνεχίσει την εκπαίδευσή του και η μεταγωγή του στις Γυναικείες Φυλακές Κορυδαλλού οφείλεται στην 14ημερη καραντινα λόγω κορονοϊου, ΚΑΜΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΔΕΣΜΕΥΣΕΙΣ ΔΕΝ ΥΛΟΠΟΙΗΘΗΚΕ. Ο Βασίλης παραμένει κλεισμένος στο υπόγειο των γυναικείων φυλακών Κορυδαλλού μετά την λήξη της 14ήμερης καραντίνας, χωρίς πρόσβαση σε υπολογιστή για τα μαθήματά του.

Με όλες αυτές τις εκδικητικές ενέργειες, το ελληνικό κράτος βασανίζει τον Βασίλη Δημάκη, έναν κρατούμενο που θα έπρεπε να αποτελεί παράδειγμα αυτοσωφρονισμού.

Ο Βασίλης Δημάκης με δήλωσή του στις 24/5/2020 ανακοίνωσε ότι διακόπτει κάθε τροφή, νερό και επικοινωνία. Οι επιλογές των αρμόδιων φορέων θέτουν ανοιχτά τη ζωή του σε άμεσο κίνδυνο.

 Ως ΕΛΜΕ Χανίων συντασσόμαστε με το αίτημα του Βασίλη Δημάκη και ζητάμε από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και την Ελληνική Κυβέρνηση να το υλοποιήσει.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News