Παγκόσμια Ημέρα για τα Εξαφανισμένα Παιδιά: Στην Ευρώπη χάνονται 250.000 παιδιά ετησίως

Ελλάδα
Παγκόσμια Ημέρα για τα Εξαφανισμένα Παιδιά: Στην Ευρώπη χάνονται 250.000 παιδιά ετησίως

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στοιχεία από την ΕΛΑΣ και «Το Χαμόγελο του Παιδιού»

Από 1/1/2019 έως και σήμερα η ΕΛΑΣ διαχειρίστηκε συνολικά 420 υποθέσεις εξαφανισμένων ανηλίκων και 1.892 υποθέσεις εξαφανίσεων ασυνόδευτων ανηλίκων, όπως αναφέρθηκε στη διαδικτυακή συνάντηση, που διοργάνωσε «Το Χαμόγελο του Παιδιού» με αφορμή την 25η Μαΐου «Παγκόσμια Ημέρα για τα Εξαφανισμένα Παιδιά».

Από τις υποθέσεις που χειρίστηκε «Το Χαμόγελο του Παιδιού» τo 2019 έως και το πρώτο τετράμηνο του 2020, 163 εξαφανισμένα παιδιά αναζητήθηκαν εκ των οποίων τα 138 εντοπίστηκαν, καθώς και 12 ενήλικες, εκ των οποίων οι 10 βρέθηκαν. Για 16 παιδιά ενεργοποιήθηκε το Amber Alert Hellas, ενώ για 8 ενήλικες ενεργοποιήθηκε η νέα υπηρεσία Missing Alert Hellas, που απευθύνεται σε άτομα από 18 έως 60 ετών, τα οποία ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες και ομάδες υψηλού κινδύνου.

Σε διεθνές επίπεδο, 80.000 παιδιά υπολογίζεται ότι εξαφανίζονται κάθε χρόνο στη Βρετανία. Το 2019 421.394 παιδιά εξαφανίστηκαν στις ΗΠΑ, 25.000 στην Αυστραλία, 40.425 στον Καναδά, 21.551 στη Νότια Κορέα, ενώ εκτιμάται, ότι 1.978 παιδιά παρέμεναν αγνοούμενα μέχρι το τέλος του 2019 στην Ισπανία.

Σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά στατιστικά στοιχεία του Διεθνούς Κέντρου για τα Εξαφανισμένα και υπό Εκμετάλλευση Παιδιά (ICMEC), αναφέρθηκαν 7.582 υποθέσεις εξαφάνισης παιδιών, το 55% αφορούσε φυγές, το 23% γονικές αρπαγές και το 3% εξαφανίσεις μεταναστών και προσφύγων.

Τα παραπάνω στοιχεία, όπως τόνισαν εκπρόσωποι της ΕΛΑΣ και ο πρόεδρος του «Χαμόγελου του Παιδιού», Κώστας Γιαννόπουλος, δεν αντικατοπτρίζουν απαραίτητα την πραγματική εικόνα, και συχνά εμφανίζονται αντικρουόμενα. Αυτό οφείλεται στο γεγονός, ότι δεν καταγγέλλονται όλα τα περιστατικά, ότι μετά την ανεύρεση κάποιοι γονείς παραλείπουν να ενημερώσουν τις αρχές, ή κάποια παιδιά και γονείς δεν έχουν μόνιμη κατοικία.

Κάθε χρόνο στην Ευρώπη εξαφανίζονται 250.000 παιδιά, δηλαδή ένα παιδί ανά δυο λεπτά, επισήμανε ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Ελευθέριος Οικονόμου κατά τον χαιρετισμό του.

Στο νέο σύμφωνο συνεργασίας μεταξύ του υπουργείου Εθνικής Άμυνας και του οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού» αναφέρθηκε ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, Αλκιβιάδης Στεφανής, όπου, μεταξύ άλλων, προβλέπεται η βοήθεια σε παιδιά, ενήλικες και οικογένειες που στηρίζει «Το Χαμόγελο του Παιδιού», όπως επίσης η διοργάνωση αμοιβαίων εκπαιδευτικών δράσεων για την αντιμετώπιση φυσικών - τεχνολογικών καταστροφών, την έρευνα - διάσωση και απεγκλωβισμό ατόμων σε κίνδυνο.

Στη συνάντηση συμμετείχαν επίσης οι αρχηγοί της Ελληνικής Αστυνομίας, του Λιμενικού και του Πυροσβεστικού Σώματος, καθώς και επικεφαλής του ΕΚΑΒ, της γενικής γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και της γενικής γραμματείας Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων.

Για ημέρα αφύπνισης μιλά ο συντονιστικής επιχειρήσεων του οργανισμού Κωνσταντίνος Καλφούντζος, μιλώντας στο Ράδιο 98.4 καθώς είναι χιλιάδες οι κλήσεις που δέχονται κάθε χρόνο οι υπηρεσίες του σε όλη την Ελλάδα αλλά και στην Ευρώπη από τα ίδια τα παιδιά, τους γονείς και τους κηδεμόνες τους.

Παιδιά εξαφανισμένα, παιδιά που αντιμετωπίζουν προβλήματα στο χώρο που διαβιούν ή στο σχολείο τους, γονείς που ζητούν βοήθεια όχι μόνο όταν αυτά εξαφανίζονται αλλά κι όταν δεν γνωρίζουν πώς να αντιμετωπίσουν θέματα που δημιουργούνται.

Στις 129 επιχειρησιακά οι αναζητήσεις το 2019 στην Ελλάδα και  δεκάδες οι παρεμβάσεις – βοήθεια στο σπίτι και στο σχολείο.

Πάνων από 9.000 οι κλήσεις την ίδια χρονιά σε Ευρωπαϊκό Επίπεδο για τους παραπάνω λόγους.

Στις συμβουλές του ιδίου προς τους γονείς, αυτοί να είναι πάντα προετοιμασμένοι και ενήμεροι για το πώς πρέπει να αντιμετωπίσουν ενδεχόμενα μία τέτοια κρίση.

Παράλληλα το Σαββατοκύριακο 30 και 31 Μαΐου από τις 09:30 έως 14:00 διοργανώνεται στο Ηράκλειο, στην Πλατεία Ελευθερίας εθελοντική αιμοδοσία για την αντιμετώπιση των αυξημένων αναγκών σε αίμα, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού. Το Ηράκλειο παίρνει τη «σκυτάλη» για τη διοργάνωση της συγκεκριμένης δράσης, η οποία αποτελεί πρωτοβουλία της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού, σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας και τον Οργανισμό «Το Χαμόγελο του Παιδιού», στο πλαίσιο της διαδικτυακής καμπάνιας «Ζήσε Αθλητικά».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News