Ελλάδα

Όλα δείχνουν άνοιγμα των δημοτικών σχολείων - Ποιοι αντιδρούν

Σύσκεψη του πρωθυπουργού στο Μέγαρο Μαξίμου με τη συμμετοχή της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας

Το απόγευμα της Κυριακής σύμφωνα με πληροφορίες συγκαλείται σύσκεψη του πρωθυπουργού στο Μέγαρο Μαξίμου με τη συμμετοχή της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας, Νίκης Κεραμέως και Σοφίας Ζαχαράκη, προκειμένου να ληφθεί η τελική απόφαση για το άνοιγμα των Δημοτικών, των νηπιαγωγείων και των βρεφονηπιακών σταθμών από την 1η Ιουνίου. Ο πρωθυπουργός θα έχει στα χέρια του και την τελικής εισήγησης της ομάδας επιδημιολόγων, υπό τον καθηγητή, Σωτήρη Τσιόδρα.

Τα εξαιρετικά ενθαρρυντικά επιδημιολογικά δεδομένα των τελευταίων εβδομάδων (μόλις 3 επιβεβαιωμένα κρούσματα το Σάββατο), αλλά και οι δημόσιες τοποθετήσεις τόσο του κυβερνητικού εκπροσώπου, Στέλιου Πέτσα, όσο και προβεβλημένων μελών της Επιτροπής, όπως οι καθηγητές Σωτήρης Τσιόδρας και Νίκος Σύψας, συγκλίνουν προς την κατεύθυνση της επαναλειτουργίας της Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης εκτός βεβαίως κάποιου απροόπτου.

Ο πρωθυπουργός αναμένεται κατά πληροφορίες να έχει εντός της ημέρας και επικοινωνία με τον Υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια, τόσο για το θέμα των Δημοτικών όσο και για την καλύτερη δυνατή θωράκιση των δομών υγείας στη νησιωτική χώρα, στην οποία οι μετακινήσεις απελευθερώνονται από αύριο. Ήδη ανακοινώθηκε ότι βάσει της εγκυκλίου της Υφυπουργού Εργασίας, Δόμνας Μιχαηλίδου, ανοίγουν από τη Δευτέρα οι ανοικτές δομές πρόνοιας για παιδιά, ηλικιωμένους και ΑμεΑ.

Πέτσας: «Είναι προς το συμφέρον όλων μας τα παιδιά μας να πηγαίνουν στο σχολείο»

Μέσω της συχνότητας του Open, ο Στέλιος Πέτσας υπογράμμισε το Σάββατο μεταξύ άλλων σύμφωνα με το ethnos.gr ότι «είναι προς το συμφέρον όλων μας τα παιδιά μας να πηγαίνουν στο σχολείο για πολλούς λόγους, που σχετίζονται με την ψυχική και την πνευματική τους υγεία, με την κοινωνικοποίηση τους και τη μείωση κοινωνική ανισοτήτων».

Από Δευτέρα ανοίγουν και τα πανεπιστήμια

 Τις πύλες τους θα ανοίξουν τα ΑΕΙ ξανά αύριο, Δευτέρα 25 Μαΐου, προκειμένου να πραγματοποιούνται δια ζώσης εργαστηριακές και κλινικές ασκήσεις και να ολοκληρωθεί απρόσκοπτα το εξάμηνο.

 Αντιδράσεις εκπαιδευτικών

Η επιστροφή των μαθητών στα θρανία έχει συνοδευτεί και με αντιδράσεις από εκπαιδευτικούς, που αντιδρούν στην εφαρμογή του μέτρου της ζωντανής μετάδοσης μαθημάτων, σε περίπτωση απουσίας μαθητή, ο οποίος δεν δύναται να παρακολουθήσει με φυσική παρουσία την εκπαιδευτική διαδικασία, επειδή ανήκει στις ομάδες αυξημένου κινδύνου για σοβαρή λοίμωξη από COVID-19.

Οι εκπαιδευτικές ομοσπονδίες (ΔΟΕ, ΟΛΜΕ, ΟΙΕΛΕ) έχουν καλέσει σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ σε κινητοποίηση τους εκπαιδευτικούς την Τρίτη 26 Μαΐου, στις 19:00 στα Προπύλαια, ζητώντας -μεταξύ άλλων- να αποσυρθεί το «αντιεκπαιδευτικό» -όπως το χαρακτηρίζουν- πολυνομοσχέδιο για την Παιδεία, να καταργηθεί η τροπολογία και να μην εφαρμοστεί η υπουργική απόφαση για την ζωντανή μετάδοση των μαθημάτων.

ΠΑΜΕ: Ελλείψεις στον τομέα υγιεινής

Όπως αναφέρει το ΠΑΜΕ: Μπροστά στις αναμενόμενες κυβερνητικές εξαγγελίες για το άνοιγμα των σχολείων της Πρωτοβάθμιας, η κυβέρνηση και το Υπουργείο Παιδείας  επιχειρούν να πείσουν την κοινή γνώμη πως όλα τα προβλήματα είναι λυμένα. Επιστρατεύουν διάφορα ΜΜΕ με στόχο να μεταφέρουν το βάρος της συζήτησης στο δίλημμα “εάν είναι απαραίτητο το άνοιγμα των Δημοτικών και των Νηπιαγωγείων”, ώστε να αποφύγουν την τοποθέτηση στο ουσιαστικό ερώτημα “για τους όρους και τις προϋποθέσεις” με τους οποίους πρέπει  να ανοίξουν τα σχολεία. Είναι προφανής ο στόχος τους, αφού η κουβέντα περί «όρων ανοίγματος των σχολείων» σημαίνει κρατική ευθύνη, για να καλυφθούν οι ελλείψεις πρωτίστως στον τομέα της υγιεινής και της καθαριότητας στις σχολικές μονάδες.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε την Τρίτη, 19/5, στην ενημέρωση του εκπροσώπου του Υπουργείου Υγείας κ. Τσιόδρα στην “ανισοτιμία στην εκπαίδευση για όσο διάστημα παραμένουν κλειστά τα σχολεία και για χαμένη γνώση”. Ποιος άλλος όμως, αν όχι η κυβέρνηση, έχει την ευθύνη που όλο αυτό το διάστημα δεν πάρθηκε κανένα μέτρο, για να έχουν όλοι οι μαθητές πρόσβαση στην εξ αποστάσεως διδασκαλία; Πριν μερικές μέρες το Υπουργείο Παιδείας “πανηγύριζε” για την επιτυχία της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης. Γυρνούσε επιδεικτικά την πλάτη στα αιτήματα των εκπαιδευτικών σωματείων για ουσιαστικά μέτρα στήριξης των εκπαιδευτικών και των μαθητών. Προτίμησαν να δίνουν πακτωλό χρημάτων στα ΜΜΕ, για να διαφημίζουν το έργο του Υπουργείου Παιδείας (που τώρα παραδέχονται ότι δε λειτούργησε όπως έπρεπε) παρά να εφοδιάσουν τους μαθητές τουλάχιστον με ένα tablet και γρήγορο internet. Τώρα, που επίκειται η ώρα του ανοίγματος των σχολείων, θυμήθηκαν ότι υπάρχουν ανισότητες!! Απύθμενη υποκρισία!!

Επιπλέον η αναφορά του κ. Τσιόδρα πως «ό,τι και αν εισηγηθεί η Επιστημονική Επιτροπή, ό,τι και να αποφασίσει η Πολιτεία, την καλύτερη απόφαση για τα παιδιά τους θα την πάρουν στο οικογενειακό περιβάλλον οι δικοί τους άνθρωποι (…) με γνώμονα τι είναι καλύτερο για το παιδί τους»δείχνει την πρόθεση της Κυβέρνησης να προτάξει την «ατομική ευθύνη» ακόμα και για την επιστροφή των μαθητών στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση.

Είναι πρόκληση να επαφίεται η απόφαση στους γονείς για το αν θα στείλουν τα παιδιά τους στα σχολεία, αν αυτά ανοίξουν, ψαλιδίζοντας με αυτόν τον τρόπο κάθε έννοια της υποχρεωτικότητας στην εκπαίδευση!

 Ως επιστήμονες παιδαγωγοί επισημαίνουμε ότι αυτές οι καινοφανείς αντιλήψεις ανοίγουν εξαιρετικά επικίνδυνους δρόμους για το δημόσιο σχολείο!

Στις νέες πλέον συνθήκες, μετά τις απαγορεύσεις, το πραγματικό ζητούμενο δεν είναι απλά ο χρόνος που θα ανοίξουν τα σχολεία. Αυτό αντικειμενικά κάποια στιγμή θα γίνει. Το κύριο είναι η Κυβέρνηση εδώ και τώρα να σταματήσει να κρύβεται και να πάρει άμεσα μέτρα, ώστε τα σχολεία να ανοίξουν με τέτοιον τρόπο, που δε θα απειλείται η υγεία των εκπαιδευτικών, των μαθητών και των οικογενειών τους. Όσες αποστάσεις ασφαλείας τηρηθούν, όσες μάσκες και αν φορέσουν τα σχολεία χρειάζονται εδώ και τώρα:

  • Προσλήψεις σε μόνιμο και επαρκές προσωπικό καθαριότητας, που θα καλύπτει τις τεράστιες ανάγκες της Πρωτοβάθμιας.
  • Να εξασφαλιστούν όλα τα απαραίτητα μέσα ατομικής υγιεινής για μαθητές και εκπαιδευτικούς, χωρίς να μετακυλήσει και αυτό το κόστος στους γονείς.
  • Να μονιμοποιηθούν και όχι να απολυθούν οι χιλιάδες αναπληρωτές εκπαιδευτικοί, ώστε να καλυφθούν όλα τα εκπαιδευτικά κενά στα σχολεία.
  • Να παρθούν ειδικά μέτρα για τη μεταφορά των μαθητών από και προς το σχολείο, με ασφάλεια και όρους υγιεινής, χωρίς να μετακυλίεται το βάρος στους γονείς.
  • Να ληφθούν άμεσα μέτρα ενίσχυσης των κτηριακών υποδομών και εγκαταστάσεων, ώστε να μπορούν να τηρηθούν στην πράξη τα μέτρα υγιεινής και πρόληψης της διασποράς του κορονοϊού.
  • Να ληφθούν άμεσα μέτρα για τη στήριξη των μαθητών με Ειδικές Εκπαιδευτικές ανάγκες και όχι να μένουν έξω από κάθε σχεδιασμό, όπως έγινε με τη Δευτεροβάθμια.

            Δυστυχώς, για όλα τα παραπάνω δε βλέπουμε καμία συγκεκριμένη δέσμευση. Αυτό μας κάνει να ανησυχούμε ακόμα περισσότερο.  Η Κυβέρνηση λοιπόν να πάψει να παίζει με την υγεία και τη μόρφωση. Να πάρει πίσω το απαράδεκτο πολυνομοσχέδιο για την Παιδεία και την κατάπτυστη τροπολογία για την on – lineαναμετάδοση μαθημάτων και να ικανοποιήσει τα δίκαια αιτήματα των εκπαιδευτικών σωματείων.

Συνεχίζουμε πιο μαζικά, πιο μαχητικά να βρισκόμαστε στον δρόμο!

            ΟΛΟΙ/ΕΣ ΣΤΑ ΝΕΑ ΠΑΝΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΑ

 ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ 26 ΜΑΪΟΥ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΓΟΡΑΣ ΣΤΙΣ 12:30

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια