Παναγιωτόπουλος: Δεν αποκλείεται νέο lockdown - Θέμα χρόνου το δεύτερο κύμα κορωνοϊού

Ελλάδα
Παναγιωτόπουλος: Δεν αποκλείεται νέο lockdown - Θέμα χρόνου το δεύτερο κύμα κορωνοϊού

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Την βεβαιότητα των ειδικών για ένα δεύτερο κύμα κορωνοϊού, υπενθύμισε ο ομότιμος καθηγητής της Εθνικής Σχολής Δημόσιας

«Ακούω κι εγώ την διάχυτη εντύπωση ότι τελειώσαμε με την πανδημία. Ουδέν ψευδέστερον. Ασφαλώς πάμε καλά. Ασφαλώς έχουμε λίγα περιστατικά και αυτό είναι πολύ θετικό και μπορεί να επιτρέψει το άνοιγμα κοινωνικών λειτουργιών και οικονομικών λειτουργιών (...)  αλλά με κανένα τρόπο δεν πρέπει να μπούμε στη λογική ότι με την πανδημία τελειώσαμε», είπε χαρακτηριστικά, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ. 

Όπως είπε, η νοοτροπία αυτή δεν είναι μόνο ελληνικό φαινόμενο και έχει διαδοθεί σε τέτοιο βαθμό που η διευθύντρια του ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC), αισθάνθηκε την ανάγκη χτες να δηλώσει ότι το επόμενο κύμα είναι θέμα χρόνου και θέμα μεγέθους. Μάλιστα ο ίδιος προειδοποίησε ότι το δεύτερο κύμα μπορεί να κάνει την εμφάνισή του και πριν το φθινόπωρο. «Το γεγονός του καλοκαιριού και οι ψηλές θερμοκρασίες ευνοούν την μικρή κυκλοφορία του ιού. Είναι σε μικρή κυκλοφορία και αυτό είναι το σημαντικό», είπε, απαντώντας ωστόσο ότι τον ανησυχεί η «διάχυτη ικανοποίηση».   

Είναι σαν να το ξεχάσαμε, δεν διατρέχουμε περισσότερο κίνδυνο από ότι πριν μια εβδομάδα, αλλά τον ίδιο. Όμως η δημόσια συζήτηση είναι σα να το έχει ξεχάσει (σ.σ ο κόσμος).   «Μπορεί τα πράγματα να εξελιχθούν εξαιρετικά καλά, αρκεί να εφαρμόζονται τα ήπια μέτρα με συνέπεια, η απόσταση, η υγιεινή των χεριών, αλλιώς υπάρχουν μόνο δύο ενδεχόμενα: είτε μεγάλο κύμα είτε lockdown. Βεβαίως υπάρχει κίνδυνος, δεν έχουμε συμβόλαιο με τον ιό ότι θα μείνει σε αυτά τα επίπεδα», τόνισε, επισημαίνοντας πως νέα περιοριστικά μέτρα μπορεί να ληφθούν αν υπάρξει κίνδυνος ενός μεγάλο κύματος στο οποίο δεν θα μπορεί να ανταπεξέλθει το σύστημα υγείας.  

Για την είσοδο τουριστών χωρίς τεστ

 Για την απόφαση των συναρμόδιων υπουργείων η είσοδος των τουριστών από το εξωτερικό να μην συνοδεύεται από τεστ ή καραντίνα, ο κ. Παναγιωτόπουλος παραδέχθηκε πως υπάρχει πολύ σκεπτικισμός στον επιστημονικό κόσμο, με τον ίδιο να κάνει λόγο για μία «οικονομική απόφαση σε ευρωπαϊκό επίπεδο».   Κατά τον ίδιο, ένα απλό τεστ δεν θα έδινε αναγκαστικά την λύση, καθώς η πιθανότητα να εντοπίσει κάποιον θετικό είναι μικρή «γιατί μπορεί να είναι σε χρόνο επώασης και να μην βγει θετικό το τεστ».

Ο ομότιμος καθηγητής αναφέρθηκε σε διάφορες προσεγγίσεις όπως τους δειγματοληπτικούς ελέγχους ή την διαφορετική πολιτική ανάλογα με την συχνότητα εμφάνισης του ιού σε κάθε μία από τις χώρες προσέλευσης των τουριστών.   

 Όπως όμως είπε, «αυτά είναι ενδεχόμενα, απαιτείται η στάθμισή τους, η στάθμιση των θεμάτων υγείας με τα θέματα της οικονομίας». «Η ζωή είναι γεμάτη συμβιβασμούς, από τη μια ο κίνδυνος του κορωνοϊού καπό την άλλη ο κίνδυνος του οικονομικού στεγνώματος και αυτός είναι ο δύσκολος ρόλος της πολιτικής, που οφείλει να αποφασίζει για αυτούς τους συμβιβασμούς.»  

Για τα σχολεία  

Σχετικά με το αν είναι η κατάλληλη στιγμή για να ανοίξουν τα δημοτικά σχολεία και οι βρεφονηπιακοί σταθμοί, ο κ. Παναγιωτόπουλος εκτίμησε πως μπορούν να ανοίξουν με ασφάλεια, αν τηρηθούν όλοι οι κανόνες. «Είναι ένας πολύ καλός καιρός για να ανοίξουνε τα δημοτικά σχολεία και τα νηπιαγωγεία, η κυκλοφορία του ιού είναι σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Καλύτερα να αρχίσουμε τώρα παρά τον Σεπτέμβρη. Δεν πρέπει να έχουμε την ψευδαίσθηση ότι τον Σεπτέμβρη θα ζούμε χωρίς αυτά τα μέτρα.»  

Αναγνωρίζοντας τις επιφυλάξεις των δασκάλων για τον έλεγχο των τάξεων, ο κ. Παναγιωτόπουλος είπε πως η έμφαση θα δοθεί στις μικρές ομάδες, ώστε οι διαφορετικές τάξεις να μην αναμειγνύονται ούτε στο διάλειμμα ούτε σε άλλες δραστηριότητες που οργανώνουν τα σχολεία. «Αυτό θα είναι το κύριο στοιχείο για τα νηπιαγωγεία και τους παιδικούς σταθμούς» ενώ τα μέτρα θα πρέπει να συνεχίζουν να εφαρμόζονται και τον Σεπτέμβριο - Οκτώβριο.     «Αν χρειαστεί, θα επανέλθουν και κάποια πιο αυστηρά μέτρα. Για να κρατήσουμε την κοινωνική και την οικονομική μας ζωή». 

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

lifo.gr

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News