default-image

Αποσταγματοποιοί: «Το κράτος μας αγαπά και απαγορεύει να εμπορευόμαστε το προϊόν μας…»

Ελλάδα
Αποσταγματοποιοί: «Το κράτος μας αγαπά και απαγορεύει να εμπορευόμαστε το προϊόν μας…»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«…ας έχει τουλάχιστον την ευθιξία να μην προσποιείται ότι το κάνει για το καλό μας και ότι μας προστατεύει!»

«…Το κράτος μας αγαπά και μας στηρίζει. Για την ακρίβεια, μας απαγορεύει να εμπορευόμαστε το προϊόν μας χονδρική, να το ονομάζουμε όπως πάντοτε λεγόταν, να αναγράφουμε τα στοιχεία του για ενημέρωση κοινού και καταναλωτών στην συσκευασία του και δυσχεραίνει με κάθε τρόπο την εμπορία του», αναφέρουν οι αποσταγματοποιοί Τυρνάβου, Βόλου και Λασιθίου σε ανακοίνωσή τους.

Πιο αναλυτικά, το παρακάτω σχόλιο αφορά τις απαντήσεις του Υφυπουργού Ανάπτυξης, κ. Παπαθανάση, σε επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή κ. Καραθανασόπουλου στη Βουλή (20.05.2020) για τα δικαιώματα των μικρών αποσταγματοποιών (διημέρων):

«Παρά τις όποιες συζητήσεις και προφορικές δεσμεύσεις, η Κυβέρνηση εξακολουθεί να υπερασπίζεται την επιλογή της, να εξασφαλίσει μονοπωλιακό πλεονέκτημα στα εμφιαλωμένα αποστάγματα, επικαλούμενη έωλα και αβάσιμα νομικά και ουσιαστικά επιχειρήματα.

Σε ερώτηση του βουλευτή ΚΚΕ κ. Καραθανασόπουλου κατά τη συνεδρίαση της 20.05.2020, πληροφορηθήκαμε με έκπληξη, ότι ο κ. Υφυπουργός υπερασπίζεται τον τεχνικό φάκελο που υποβλήθηκε προς την Ε.Ε. και ο οποίος αποκλείει από την χρήση της Π.Γ.Ε. ονομασίας “τσίπουρο” και “τσικουδιά” τους διήμερους αποσταγματοποιούς, διότι ο φάκελος αυτός υπήρξε μία “γρήγορη αντίδραση” για να προστατεύσουμε το προϊόν αυτό από εξωτερικές απομιμήσεις... Εδώ αρκεί να σχολιάσουμε ότι οι ονομασίες “τσίπουρο” και “τσικουδιά” έχουν ήδη κατοχυρωθεί ως ονομασίες ελληνικών αποσταγμάτων στεμφύλων σταφυλής από το 1986 και ότι ο “ταχύτατος” τεχνικός φάκελος υποβλήθηκε μόλις το 2017. Και φυσικά αυτό δεν έγινε επειδή δήθεν κάποιο τρίτο κράτος μέλος προτίθετο να ρίξει στην αγορά αποστάγματα στεμφύλων με ονομασία “τσίπουρο” ή “τσικουδιά”, καθότι τέτοιο περιστατικό δεν παρατηρήθηκε ποτέ. Έγινε επειδή επρόκειτο να καταργηθεί ο Κανονισμός 110/2008ΕΚ και να αντικατασταθεί από τον νεότερο 2019/787ΕΚ, που προέβλεπε ΔΙΚΑΙΩΜΑ κάθε ομάδας παραγωγών, της οποίας τα συμφέροντα θίγονται ή δεν εκπροσωπούνται επαρκώς από τον υποβληθέντα φάκελο προδιαγραφών προϊόντος, να ασκήσουν ΈΝΣΤΑΣΗ ενώπιον των ευρωπαϊκών αρχών και να ζητήσουν να συμπεριληφθούν και οι ίδιοι στις προδιαγραφές Π.Γ.Ε. Είναι σαφές ότι οι προθέσεις της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ως προς τον τεχνικό φάκελο λοιπόν, δεν υπήρξαν καθόλου τόσο αγαθές όσο ο νυν Υφυπουργός της Κυβέρνησης Ν.Δ. επικαλείται.

Πληροφορηθήκαμε επιπλέον, ότι το δικό μας τσίπουρο και η δική μας τσικουδιά “δεν είναι ακριβώς τσίπουρο” επειδή βάσει του Ν.2969/2010 υπάρχει δυνατότητα να αποστάξουμε και άλλες πρώτες ύλες, καθώς και ότι δεν πληρούται ο ελάχιστος αλκοολικός τίτλος... Ακόμα μία φορά παραπληροφόρηση και διαστρέβλωση της πραγματικότητας... καλούμαστε κάθε χρόνο να δηλώσουμε προς το Τελωνείο ποιες ακριβώς πρώτες ύλες θα αποστάξουμε, και εφόσον αποστάξουμε μόνο στέμφυλα σταφυλής (όπως γίνεται στο 100% των περιπτώσεων) τότε αυτό που παράγουμε είναι απόσταγμα στεμφύλων σταφυλής, και ως ελληνικό απόσταγμα στεμφύλων σταφυλής φέρει παραδοσιακά και διαχρονικά την ονομασία “τσίπουρο” ή “τσικουδιά”. Και ουδέποτε διεκδικήσαμε τη χρήση της ονομασίας “τσίπουρο” και “τσικουδιά” για αποστάγματα προερχόμενα από οποιαδήποτε άλλη πρώτη ύλη πέραν του αμπελιού. Όσον αφορά δε τον ελάχιστο αλκοολικό τίτλο των 37.5% βαθμών αλκοόλης, καλούμε ανοιχτά τον κο. Υφυπουργό αλλά και οποιαδήποτε άλλη αρμόδια αρχή, να μας δώσει πληροφορίες ως προς το πόσες φορές ανευρέθηκε στην αγορά και στην εστίαση “τσίπουρο” ή “τσικουδιά” αδειούχου αμπελουργού χαμηλότερου αλκοολικού τίτλου, διότι εμείς ουδέποτε το έχουμε παράξει!

Πληροφορηθήκαμε στη συνέχεια ότι με την διαδικασία κατοχύρωσης προϊόντων Π.Γ.Ε. προστατεύεται ένα παραδοσιακό προϊόν προς το συμφέρον των παραγωγών σε ένα κράτος μέλος. Πράγματι, ο σκοπός του Ευρωπαίου Νομοθέτη αυτός υπήρξε. Πλην όμως, κε Υφυπουργέ, εσείς κάνετε ακριβώς το αντίθετο. Αρνείστε δια των ενεργειών σας και των επιλογών σας να προστατεύσετε το πραγματικό παραδοσιακό προϊόν και επιφυλάσσετε όλη την προστασία για το βιομηχανικό προϊόν, που καμία σχέση δεν έχει με την παράδοση! Και επικαλείστε επιπλέον, ότι η εμφιάλωση στον τόπο παραγωγής είναι εκείνο ακριβώς το κριτήριο που διασφαλίζει την ποιότητα και τον παραδοσιακό χαρακτήρα! Δηλαδή μία βιομηχανική μονάδα που εισάγει έτοιμη αλκοόλη ή έτοιμα στέμφυλα ή οινολάσπες από τη Βουλγαρία και τις αποστάζει με σάκχαρα και πρόσθετες χημικές αρωματικές ουσίες στην εγκατάστασή της στην Ελλάδα, εφόσον εμφιαλώνει αυτό που παράγει στο εργοστάσιο, έχει κατά τη γνώμη σας παράξει κάτι παραδοσιακό και άξιο προστασίας, που είναι “ακριβώς τσίπουρο”. Ενώ ένας αποσταγματοποιός που αποστάζει με τον παραδοσιακό του άμβυκα στο χωριό του και με τους συγχωριανούς του, με παραδοσιακά τραγούδια, μουσικές και καζανέματα, ένας παραγωγός που αποστάζει αποκλειστικά και μόνο στέμφυλα σταφυλής που παράχθηκαν από τα αμπέλια της περιοχής, ένας παραγωγός μικρών όγκων και παραδοσιακών μέσων που με το προϊόν του συμπληρώνει το εισόδημα μίας αγροτικής οικογένειας στην Ελλάδα, έχει κατά τη γνώμη σας παράξει κάτι που δεν είναι επαρκώς παραδοσιακό και δικαίως εξαιρείται της προστασίας Π.Γ.Ε καθώς και της ονομασίας του... Επί του προφανούς παραλογισμού μίας τέτοιας τοποθέτησης δεν είναι καν απαραίτητο να σχολιάσει κανείς...

Και όπως πληροφορηθήκαμε, εν τέλει το κράτος μας αγαπά και μας στηρίζει. Για την ακρίβεια, μας απαγορεύει να εμπορευόμαστε το προϊόν μας χονδρική, να το ονομάζουμε όπως πάντοτε λεγόταν, να αναγράφουμε τα στοιχεία του για ενημέρωση κοινού και καταναλωτών στην συσκευασία του, δυσχεραίνει με κάθε τρόπο την εμπορία του και στη συνέχεια, εφόσον καταφέρουμε να το εμπορευθούμε, κυνηγάει τους λιανοπωλητές που το διέθεσαν με πρόστιμα, επειδή το είπαν “χύμα τσίπουρο” ή “χύμα τσικουδιά”, επικαλούμενο ότι με αυτόν τον τρόπο “διακινδυνεύουμε” την υγεία του καταναλωτή. Η Κυβέρνηση για άλλη μια φορά στέκεται απέναντι στους μικρούς παραγωγούς και στο πλευρό των μεγαλοπαραγωγών σε κάθε της βήμα, ας έχει τουλάχιστον την ευθιξία να μην προσποιείται ότι το κάνει για το καλό μας και ότι μας προστατεύει!

Εδώ και μήνες, πλήθος ερωτήσεων έχουν υποβληθεί για αυτό το θέμα (από τους Βουλευτές κ.κ. Κεγκέρογλου, Λιακούλη, Αλαβάνο, Καραθανασόπουλο, Παπαδημούλη) και επανειλημμένα η Κυβέρνηση απαντάει με υπεκφυγές και στρεβλές και ανυπόστατες ερμηνείες και αναφορές σε ανύπαρκτα περιστατικά. Από τη χθεσινή συζήτηση καθίσταται σαφές, ότι δεν πρόκειται για έλλειψη πληροφόρησηςήπροετεοιμασίαςαλλάγιασυνειδητήκαιηθελημένηπολιτικήθέση. Θέση ενάντια στην οποία θα παλέψουμε σε κάθε επίπεδο, φέρνοντας στο φως τα αληθινά δεδομένα που η Κυβέρνηση διαστρεβλώνει και αποκρύπτει.

ΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΩΝ ΑΜΒΥΚΟΥΧΩΝ ΤΥΡΝΑΒΟΥ, ΒΟΛΟΥ ΚΑΙ ΛΑΣΙΘΙΟΥ».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News