Ανδρέας Ξανθός: Ως πότε θα πληρώνουν οι ασθενείς τα τεστ για κορωνοϊό;

Ελλάδα
Ανδρέας Ξανθός: Ως πότε θα πληρώνουν οι ασθενείς τα τεστ για κορωνοϊό;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τι απαντά στο θέμα ο υφυπουργός Υγείας

Ενημέρωση για το αν θα συνεχίσουν να πληρώνουν οι ασθενείς από την τσέπη τους  τα τεστ για κορωνοϊό που γίνονται σε ιδιωτικά εργαστήρια ζήτησε ο Ανδρέας Ξανθός. Στην επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Ρεθύμνου και τομεάρχη Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ ,σύμφωνα με τη ανακοίνωση του κ.Ξανθού, δόθηκε η εξής απάντηση:

Δεν δεσμεύτηκε ο υφυπουργός Υγείας κ.Κοντοζαμάνης για συνταγογράφηση και αποζημίωση των μοριακών τεστ για Covid-19 από τον ΕΟΠΥΥ. Δήλωσε ότι το θέμα θα εξεταστεί αν χρειαστεί. Έτσι το τοπίο στον ιδιωτικό τομέα σε σχέση με  τον διαγνωστικό έλεγχο της πανδημίας θα εξακολουθήσει να είναι αρρύθμιστο και ασύδοτο και το Υπουργείο Υγείας θα συνεχίσει να επιτρέπει την προκλητική οικονομική εκμετάλλευση ασθενών,  που με βάση τις οδηγίες του ΕΟΔΥ πρέπει να κάνουν μοριακό τεστ για να χειρουργηθούν σε ιδιωτικές κλινικές.  

Ο κ. Ξανθός τόνισε ότι δεν γίνεται να μην συνταγογραφείται (μέσω του e-dapy)  και να μην αποζημιώνεται από τον ΕΟΠΥΥ με βάση την κοστολόγηση που έχει γίνει από το ΚΕΣΥ η συγκεκριμένη εξέταση. Όπως δεν γίνεται να μην αποζημιώνονται από τον ΕΟΠΥΥ και τα δημόσια εργαστήρια αναφοράς που πραγματοποιούν τα τεστ επιβαρύνοντας τους προϋπολογισμούς των νοσοκομείων του ΕΣΥ. Αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να διευρυνθούν οι διαγνωστικοί  έλεγχοι  στη νέα φάση, για να εμποδιστεί η  προκλητή ζήτηση και η αισχροκέρδεια και για να μην επιτραπεί στο  «αόρατο χέρι της αγοράς» να τα ρυθμίζει όλα. Αν συνεχιστεί η  σημερινή ανεξέλεγκτη κατάσταση, θα γίνει  party  στον τομέα αυτό, ιδιαίτερα τώρα που μπαίνουν σε κυκλοφορία  τα τεστ αντισωμάτων, δήλωσε ο κ. Ξανθός. Επισήμανε, τέλος,   ότι τα διαγνωστικά τεστ για τον SARS-CoV-2 , όπως και τα εμβόλια και τα φάρμακα που θα προκύψουν στο μέλλον, είναι δημόσια αγαθά και οφείλει η κυβέρνηση  να διασφαλίσει τη  δωρεάν πρόσβαση όσων εκ  των πολιτών έχουν ιατρική ένδειξη  σ’ αυτά.   

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Κοντοζαμάνης συμπλήρωσε ότι «Κανένας πολίτης που χρειάστηκε και είχε ανάγκη να κάνει διαγνωστικό έλεγχο σε ιδιωτικό εργαστήριο δεν έχει επιβαρυνθεί. Το κόστος είναι μηδενικό εφόσον το έχει ανάγκη. Το δημόσιο σύστημα έχει αυτή τη στιγμή τεράστια παραγωγική δυνατότητα και εφόσον χρειαστεί θα την αυξήσουμε περισσότερο».

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News