Ελλάδα

Δημοτικά σχολεία: Δύo σενάρια για το άνοιγμα – Μαθήματα έως 30 Ιουνίου;

Ζαχαράκη : Έχουν αποσταλεί οδηγίες στα σχολεία

Ποια σχέδια υπάρχουν στο τραπέζι για την επιστροφή των μαθητών δημοτικού

Τη Δευτέρα 25 Μαΐου είναι η κρίσιμη μέρα για την απόφαση ανοίγματος των σχολείων με το Σωτήρη Τσιόδρα ήδη να εμφανίζεται θετικός στην επιστροφή των μαθητών του δημοτικού στις σχολικές αίθουσες.

Ο Σωτήρης Τσιόδρας με τη φράση ""δεν υπάρχει καλύτερη στιγμή για να επιστρέψουν τα παιδιά στο σχολείο", τεκμηριωμένη ως προς το επιστημονικό σκέλος της, φαίνεται να δίνει το "πράσινο φως" για την επανέναρξη, έστω για ένα σύντομο χρονικό διάστημα, των μαθημάτων στα δημοτικά.

Τα δύο σενάρια που προκρίνονται

Το πρώτο σενάριο, εκείνο που φαίνεται να προκρίνεται από τις δηλώσεις του κ. Τσιόδρα είναι τα δημοτικά σχολεία να ανοίξουν την 1η Ιουνίου και τα μαθήματα σύμφωνα με το thetoc.gr να τελειώσουν την 30η Ιουνίου.

Το δεύτερο σενάριο προβλέπει επιστροφή στα θρανία για τη νέα σχολική χρονιά, νωρίτερα από ό,τι συνήθως, δηλαδή την 1η Σεπτεμβρίου, ώστε να κερδηθεί η χαμένη διδακτέα ύλη. Το στοιχείο που το υπουργείο Παιδείας προσμετρά θετικά για το άνοιγμα των δημοτικών την 1η Ιουνίου είναι ο απολογισμός από την επαναλειτουργία των υπολοίπων τάξεων. Εκτιμάται ότι στις δύο πρώτες δύο τάξεις του Λυκείου η προσέλευση τις πρώτες ημέρες έφθασε στο 55% με 60% . Στο Γυμνάσιο η συμμετοχή έφτασε, στο 70 - 75% , ενώ στην Γ’ Λυκείου που η προσέλευση των μαθητών όσο περνούν οι μέρες φυλλορροεί, στο υπουργείο συνυπολογίζουν ότι αυτό είναι ένα σύνηθες φαινόμενο για τους μαθητές της τελευταίας τάξης που προτιμούν τις τελευταίες ημέρες πριν από την Πανελλαδικές Εξετάσεις να παραμένουν στο σπίτι τους, εξαντλώντας τις απουσίες, και να διαβάζουν εντατικά.

Ζαχαράκη : Έχουν αποσταλεί οδηγίες στα σχολεία

Η υφυπουργός Παιδείας  γνωστοποίησε ότι το υπουργείο Παιδείας έχει ήδη αποστείλει οδηγίες τόσο για τους μαθησιακούς στόχους προς τα σχολεία σε ενδεχόμενο επαναλειτουργίας των δημοτικών, όσο και οδηγίες για την τήρηση των κανόνων υγιεινής.

Για παράδειγμα, η «πρώτη δημοτικού έχει σημαντικά πράγματα, τα οποί διακόπηκαν απότομα λόγω της πανδημίας, όπως η γραφή», τόνισε η υφυπουργός, ενώ η ΣΤ΄ Δημοτικού έχει δεξιότητες κρίσιμες για το Γυμνάσιο στη γλώσσα και τα μαθηματικά.

Για το λόγο αυτό, η κυρία Ζαχαράκη επανέλαβε την έκκλησή της προς τους μαθητές να μην πετάξουν τα φετινά βιβλία, ενόψει και της κάλυψης μέρους της τρέχουσας ύλης από το Σεπτέμβριο.

«Τα σχολεία μπορούν να συνεχίσουν μέχρι το τέλος Ιουνίου»

Στο ενδιάμεσο, «τα σχολεία μπορούν να συνεχίσουν μέχρι το τέλος Ιουνίου, αν πάρουμε το πράσινο φως», δήλωσε η υφυπουργός Παιδείας ως προς τη λειτουργία των δημοτικών και πρόσθεσε ότι «είμαστε σε επαφή με τους δασκάλους και θα δώσουμε το χρονοδιάγραμμα μόλις αυτό αποφασιστεί».

 Πόσοι μαθητές επέστρεψαν σε γυμνάσια – λύκεια

Σύμφωνα με το ipaideia, Ερωτηθείσα για την επιστροφή των μαθητών της Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στις σχολικές αίθουσες, η κ. Ζαχαράκη χαρακτήρισε την επιστροφή «πολύ ομαλή», προσδιορίζοντας στο 70% το ποσοστό των μαθητών που προσήλθαν για τα μαθήματα. Σύμφωνα με την υφυπουργό, υψηλότερα ποσοστά επιστροφής καταγράφηκαν στο Γυμνάσιο, ενώ πιο άτονη υπήρξε η παρουσία μαθητριών και μαθητών της Γ΄ Λυκείου. Τέλος, «πολύ μικρό» χαρακτήρισε η υφυπουργός και τον αριθμό εκπαιδευτικών που αιτήθηκαν άδειες ειδικού σκοπού ή άδειες ως ανήκοντες στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού

Οι αντικρουόμενες απόψεις

Πάντως οι επιστήμονες δεν έχουν κρύψει τις αντιτιθέμενες απόψεις τους πάνω στο θέμα αυτό. Το υπουργείο Παιδείας παραμένει σταθερό στη θέση που είχε και ως προς το άνοιγμα των υπόλοιπων βαθμίδων εκπαίδευσης: "Προετοιμαζόμαστε για να κάνουμε εκείνο που οι επιστήμονες θα μας υποδείξουν" τονίζουν σε κάθε σχετική ερώτηση πηγές του υπουργείου Παιδείας.

"Ενώ υπάρχουν επιχειρήματα για επιστροφή στο σχολείο, πολλοί λένε πως η επιστήμη δεν έχει φτάσει στο επίπεδο για 100% ασφάλεια. Τώρα δεν υπάρχουν δεδομένα πως τα παιδιά είναι 100% ασφαλές να επιστρέψουν στα σχολεία. Δείχνουν ότι τα παιδιά δεν διατρέχουν άμεσο κίνδυνο. Υπάρχουν όμως και παιδιά που θα περάσουν βαριά τη νόσο και παιδιά που περνούν το σπάνια φλεγμονώδες σύνδρομο. Το συμπέρασμα δεν είναι πως δεν συμβαίνουν αυτά, αλλά ότι συμβαίνουν πολύ σπάνια. Να μη μένουμε όμως σε αυτά τα σπάνια ευρήματα. Ο ιός αυτός αντιμετωπίζεται με ιδιαίτερο τρόπο, αλλά δεν μπορεί να σταματήσει τη ζωή", ανάφερε ο κ. Τσιόδρας κατά τη χθεσινή ενημέρωση του υπουργείου Υγείας σημειώνοντας προς τους γονείς ότι δεν υπάρχουν έως σήμερα απόλυτα επιστημονικά δεδομένα, καθώς και ότι οι έως τώρα παρατηρήσεις των επιστημόνων αφορούν μία γενική εικόνα, ένα μέσο όρο. "Δεν πρέπει να μείνουμε στην περιπτωσιολογία - ό,τι και να αποφασίσει η πολιτεία, την καλύτερη απόφαση για τα παιδιά τους θα την πάρει το οικογενειακό περιβάλλον. Τι θα κάνει αν ένα παιδί δεν πάει σχολείο; Θα βγαίνει στη γειτονιά και στις πλατείες;", διερωτήθηκε.

Το υπουργείο Παιδείας από την πλευρά του ετοιμάζεται να εφαρμόσει το σχέδιο που έχει ήδη εφαρμοστεί στις υπόλοιπες τάξεις: Τήρηση των κανόνων υγιεινής, αντισηπτικά, προαιρετική χρήση μάσκας, διάταξη θρανίων σε απόσταση, κλειστά κυλικεία κλπ.

Πρόεδρος ΔΟΕ: "Να ανοίξουν τα δημοτικά σχολεία αλλά με όρους"

Ο πρόεδρος ΔΟΕ, Θανάσης Κικίνης αναφέρθηκε στο ζήτημα του ανοίγματος των δημοτικών σχολείων τονίζοντας ότι είναι μείζον το θέμα των καθαριστριών που έχουν διατεθεί από τα δημοτικά σχολεία στα γυμνάσια και στα λύκεια για τον καθαρισμό τους. "Κάποια σχολεία με λίγα τετραγωνικά αιθουσών θα πρέπει να σπάσουν όχι σε δύο αλλά σε τρεις τάξεις" είπε ο πρόεδρος της ΔΟΕ και υπογράμμισε ότι θα πρέπει να γίνει συζήτηση με τους αρμόδιους πριν το άνοιγμα των δημοτικών. "Να ανοίξουν τα δημοτικά σχολεία αλλά με όρους που θα διασφαλίζουν την ασφάλεια των μαθητών και των εκπαιδευτικών".

Γώγος: Υγειονομικά τα παιδιά μπορούν να επιστρέψουν στο δημοτικό

Μιλώντας στον ΑΝΤ1, ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας & Παθολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, Χ. Γώγος αναφέρθηκε στα ενθαρρυντικά στοιχεία από την εξέλιξη της πανδημίας μετά την άρση των μέτρων περιορισμού, υποστηρίζοντας ότι υγειονομικά τα παιδιά μπορούν να επιστρέψουν στο δημοτικό.

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια