Για πέμπτη μέρα στο έλεος του καύσωνα η Κρήτη - Πού καταγράφηκαν οι υψηλότερες θερμοκρασίες

Κρήτη
Για πέμπτη μέρα στο έλεος του καύσωνα η Κρήτη - Πού καταγράφηκαν οι υψηλότερες θερμοκρασίες

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Πρωτιά» χτύπησε και πάλι η Πλώρα με το θερμόμετρο σήμερα Τρίτη να εκτοξεύεται στους 40,1 βαθμούς Κελσίου

Συνεχίζεται για πέμπτη ημέρα ο καύσωνας του Μαΐου στην Κρήτη.

Δείτε τις οκτώ μεγαλύτερες τιμές που κατέγραψαν οι σταθμοί του δικτύου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr και δίνονται στον πίνακα που ακολουθεί, με την υψηλότερη να σημειώνεται στην Πλώρα Ηρακλείου με 40.1 βαθμούς.

Ειδικότερα και σύμφωνα με τον κ. Κ. Λαγουβάρδο, στην Πλώρα Ηρακλείου όπως προαναφέραμε το θερμόμετρο ανέβηκε στους 40.1, στην Βαγιά Ηρακλείου 39.8, στη Γόρτυνα Ηρακλείου 39.7, στο Πετροκεφάλι Μεσαράς 38.9.

Στο Ρέθυμνο τώρα και συγκεκριμένα στο Σπήλι το θερμόμετρο έφτασε στους 38.4,ενώ στο Πυράθι Ηρακλείου ο υδράργυρος ξεπέρασε τους 37 βαθμούς. Στο Φαράγγι της Σαμαριάς 36.6,εώ στο Έλος Χανίων ο υδράργυρος έφτασε στους 36/2 βαθμούς Κελσίου.

Χαρακτηριστικός είναι και ο πίνακας του meteo.gr

Εντυπωσιακά θερμοκρασιακά ρεκόρ από τον καύσωνα 15-19/05/2020

Νέα ρεκόρ μεγίστων θερμοκρασιών για το μήνα Μάιο καταγράφηκαν από το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr, κατά το κύμα καύσωνα που επηρέασε τη χώρα μας το διάστημα 15 έως 19/05/2020.

Αξίζει να σημειωθεί ότι με βάση μια πρώτη ανάλυση, από τους 400 μετεωρολογικούς σταθμούς που απαριθμεί το δίκτυο, ρεκόρ σημειώθηκε τουλάχιστον στους μισούς.  

Στο χάρτη που ακολουθεί παρουσιάζονται επιλεκτικά ρεκόρ μεγίστων θερμοκρασιών, από μετεωρολογικούς σταθμούς που βρίσκονται σε λειτουργία για τουλάχιστον 10 χρόνια.

Η ατμοσφαιρική διάταξη που προκάλεσε την ακραία θερμή εισβολή στη χώρα μας - Πολύ θερμές αέριες μάζες από Αλγερία και Λιβύη στην Ελλάδα

Η ατμοσφαιρική κυκλοφορία στην Ευρώπη και συγκεκριμένα στη Μεσόγειο κατά τον μήνα Μάιο, χαρακτηρίζεται από σύντομες εναλλαγές θερμών και ψυχρών περιόδων. Αυτό οφείλεται στην ολοένα και ισχυρότερη θέρμανση του εδάφους από τον ήλιο καθώς βαδίζουμε προς το θερινό ηλιοστάσιο, αλλά προϋπάρχουν ψυχρές αέριες μάζες σε βόρεια γεωγραφικά πλάτη που συχνά βρίσκουν δίοδο προς τα νότια. Αυτή η κυκλοφορία των αερίων μαζών προκαλεί συνήθως τον Μάιο αστάθεια στην ατμόσφαιρα και απογευματινές καταιγίδες.

Πιο σπάνια, όπως φέτος, οι ψυχρές αέριες μάζες από τη Βόρεια Ευρώπη μετακινούνται σε πολύ μικρά γεωγραφικά πλάτη, όπως για παράδειγμα στη Βόρεια Αφρική, και μετατοπίζουν πολύ θερμές αέριες μάζες πάνω από την Έρημο Σαχάρα προς τη Μεσόγειο. Σημαντικό ρόλο στην κίνηση των αεριών μαζών παίζει ένα ισχυρό ρεύμα αέρα σε μεγάλα ύψη μέσα στην τροπόσφαιρα (9-10 χλμ. ύψος από το έδαφος) ο αεροχείμαρρος.

Όπως διακρίνεται και στον παρακάτω χάρτη, τις τελευταίες ημέρες (μεταξύ 15-18 Μαΐου 2020) ο αεροχείμαρρος εντοπίστηκε πάνω από τα βόρεια σύνορά μας, σε ασυνήθιστα βόρειο γεωγραφικό πλάτος για την εποχή.

Στον ίδιο χάρτη παρουσιάζεται η δίοδος των πολύ θερμών αερίων μαζών από την Αφρική στα πολύ χαμηλά και πολύ θερμά στρώματα περιοχών της Νότιας Αλγερίας και Νότιας Λιβύης, οι οποίες κινήθηκαν βόρεια και επηρέασαν τα χαμηλότερα στρώματα της ατμόσφαιρας πάνω από την Ελλάδα και την Ανατολική Μεσόγειο.

Η εμμονή αυτής της ατμοσφαιρικής διάταξης για αρκετές ημέρες οδήγησε στο ακραίο κύμα καύσωνα που βιώσαμε καθώς και στο να σημειωθούν ρεκόρ πολλών δεκαετιών, όσον αφορά στις μέγιστες θερμοκρασίες του Μαΐου.

 Η πρόγνωση για την Κρήτη και όλη την Ελλάδα ΕΔΩ

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News