Δημοτικά σχολεία: Σενάριο για επιστροφή μαθητών συγκεκριμένων τάξεων - Πότε και πώς θα επιστρέψουν

Ελλάδα
Δημοτικά σχολεία: Σενάριο για επιστροφή μαθητών συγκεκριμένων τάξεων - Πότε και πώς θα επιστρέψουν

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αν ανοίξουν τα δημοτικά θα κάνουν μαθήματα έως τις 30 Ιουνίου.

Η επιστροφή των μαθητών του δημοτικού αναμένεται να συζητηθεί στις 20 του μήνα από τους ειδικούς, μετά την συνεκτίμηση των στοιχείων πορείας της νόσου κατά την δεύτερη εβδομάδα, και με πρόταση για να ξεκινήσουν τα μαθήματα, αν αυτό κριθεί εφικτό την 1η Ιουνίου.

Στο «τραπέζι» των συζητήσεων αναμένεται να μπει και η πρόταση επιστροφής των μαθητών μόνο δύο τάξεων του δημοτικού της Πέμπτης και Εκτης δημοτικού, των μεγαλύτερων μαθητών που και από μόνοι τους μπορούν να προσέξουν περισσότερο και δεν χρειάζονται ιδιαίτερη φροντίδα από παππούδες και γιαγιάδες.

Αυτό είναι το σκεπτικό της πρότασης ενώ επιπλέον με αυτό το σενάριο θα μπορέσουν να λειτουργήσουν σε καθημερινή βάση τα σχολικά τμήματα με αριθμούς μαθητών έως 15 άτομα αφού θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν οι αίθουσες των υπολοίπων τάξεων και δεν θα χρειάζονται να πηγαίνουν εκ περιτροπής στο σχολείο.

Αν ανοίξουν τα δημοτικά θα κάνουν μαθήματα έως τις 30 Ιουνίου. Από την πρώτη στιγμή που έκλεισαν τα σχολεία το υπουργείο Παιδείας προετοιμάζεται για την πρόταση να ξεκινήσουν τα μαθήματα στα δημοτικά την 1η Σεπτεμβρίου, με στόχο να κάνουν τα κεφάλαια που δεν έχουν διδαχθεί κυρίως στις μεγάλες τάξεις και σε μαθήματα , όπως τα Μαθηματικά και τα Ελληνικά.

Οι μαθητές θα προσέρχονται στις τάξεις εκ περιτροπής, οι μισοί Δευτέρα , Τετάρτη, Παρασκευή και οι άλλοι μισοί Τρίτη Πέμπτη ώστε να σχηματισθούν μικρότερα τμήματα, το πολύ 15 ατόμων και να τηρούνται οι απαιτούμενες αποστάσεις ασφαλείας.

Το σχέδιο του υπουργείου Παιδείας , περιλαμβάνει οδηγίες για την εφαρμογή των μέτρων προφύλαξης και την διδασκαλία των μαθημάτων με διασφάλισης της προστασίας της υγείας μαθητών και καθηγητών και την διαχείριση και αντιμετώπιση τυχόν νέων κρουσμάτων κορωνοιού που μπορεί να εμφανιστούν.

Αναλυτικά το κυβερνητικό σχέδιο προβλέπει:

Στα σχολικά λεωφορεία η χρήση μάσκας από τους μαθητές είναι προαιρετική ενώ, οι μαθητές που θα μετακινούνται με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, θα φορούν μάσκα, όπως όλοι που θα εισέρχονται σε αυτά.

Στα σχολεία θα υπάρχουν αντισηπτικά, θα γίνεται φυσικός εξαερισμός.

Προβλέπεται καθαρισμός 2 φορές την ημέρα.

Θα προβλεφθούν διαφορετικά διαλείμματα για τους μαθητές.

Θα απαγορεύεται η λειτουργία των κυλικείων.

Θα είναι προαιρετική χρήση μάσκας στην τάξη και στα μέσα μεταφοράς μαθητών.

Μονές καρέκλες στα θρανία λόγω κορωνοϊού

Η απόσταση μεταξύ των μαθητών πρέπει να είναι ίση με 1,5 μέτρo μήκος.

Εάν κάποια σχολική αίθουσα δεν επαρκεί για την τήρηση αυτής της απόστασης, τότε το τμήμα, ανεξαρτήτως αριθμού μαθητών, χωρίζεται σε υποτμήματα.

Με αποστάσεις τα θρανία και μόνο για ένα μαθητή

Προτείνεται, επίσης, τα θρανία να έχουν κοινό προσανατολισμό, ώστε να μειώνεται κατά το μέγιστο δυνατό η έκθεση των μαθητών σε σταγονίδια από βήχα ή φτέρνισμα, ιδιαίτερα σε αίθουσες με περιορισμένο χώρο.

Ωράρια διαλειμμάτων

Λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών, το πρόγραμμα εφημεριών θα πρέπει να αναπροσαρμόζεται κατά τον βέλτιστο δυνατό τρόπο, ώστε να αποφεύγεται ο συνωστισμός των μαθητών κατά τη διάρκεια των διαλειμμάτων και να διασφαλίζεται η τήρηση των απαιτούμενων αποστάσεων των μαθητών σε κάθε χώρο του σχολείου. Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δίνεται στη σταδιακή έξοδο, με σειρά, των μαθητών στο προαύλιο. Κάθε τμήμα/τάξη θα έχει διαφορετικό χώρο στο προαύλιο και απαγορεύονται τα παιχνίδια με μπάλα (π.χ. βόλεϊ, μπάσκετ, ποδόσφαιρο).

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό

iPaidia.gr

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News