15 νέα κρούσματα - 163 θάνατοι στη χώρα

Ελλάδα
15 νέα κρούσματα - 163 θάνατοι στη χώρα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

2.834 συνολικά τα κρούσματα στην Ελλάδα

Ο  λοιμωξιολόγος  διευθυντής Υγειονομικού της Πολεμικής Αεροπορίας, υποπτέραρχος κ. Δημήτρης Χατζηγεωργίου, στην θέση του Σωτήρη Τσιόδρα εκτάκτως, ανακοίνωσε 15 νέα κρούσματα σε 24 ώρες και 2.834 συνολικά κρούσματα κορωνοϊού.

Παράλληα, 22 συμπολίτες μας βρίσκονται στις ΜΕΘ με διάμεση ηλικία τα 72 έτη.

Το 95,5% έχει υποκείμενο νόσημα, 90 ασθενείς εκτός ΜΕΘ, ενώ ανακοίνωσε και 1 νέο καταγεγραμμένο θάνατο και 163 συνολικά.

Η διάμεση ηλικία τους ήταν τα 75 έτη. Συνολικά έχουν ελεγχθεί 128.525 κλινικά δείγματα.

«Στη χώρα μας βρισκόμαστε στη φάση της σταδιακής άρσης. Η μείωση των κρουσμάτων και των νοσηλειών δεν σημαίνει ότι ο ιός εξαφανίστηκε. Απ' ότι φαίνεται η νόσος θα βρίσκεται αρκετό καιρό μαζί μας», τόνισε.

Ο κ. Δημήτρης Χατζηγεωργίου, έκανε ειδική αναφορά στις ευπαθείς ομάδες τονίζοντας πως «η ευαλότητα ασθενών στη γρίπη, που νοσηλεύονται σε δομές είναι γνωστή».

«Με το νέο κορωνοϊό δεν βοηθάει η ανταλλαγή ασθενών, το επισκεπτήριο. Από την εμφάνιση των πρώτων κρουσμάτων ο στόχος στη χώρα μας ήταν η προστασία ευπαθών ομάδων. Η κυριότερη ομάδα που έχει αυξημένο κίνδυνο είναι οι ηλικιωμένοι. Εάν δει κάποιος τις καμπύλες βλέπει ότι αυτή ανεβαίνει στις ηλικίες άνω των 65 ετών.», ανέφερε.

Στην συνέχεια δήλωσε: «Πρέπει όλοι μας να προστατεύσουμε αυτούς τους ανθρώπους τηρώντας τα μέτρα της κοινωνικής απόστασης, φορώντας μάσκα, πλένοντας τα χέρια.

Ταυτόχρονα πρέπει να τους δείχνουμε το ενδιαφέρον μας καλώντας τους στο τηλέφωνο, ή κάνοντας κλήση χρησιμοποιώντας το διαδίκτυο. Οι ευπαθείς ομάδες θα πρέπει να παίρνουν τα φάρμακά τους, να αποφεύγουν τον συνωστισμό.»

Παράλληλα, αναφέρθηκε σε μία έρευνα για το διαδίκτυο που είδε το φως της δημοσιότητας. Από τα 150 βίντεο που υπάρχουν στο youtube και αφορούν τον κορωνοϊό το 1/3 περιείχε αναληθείς πληροφορίες και συστάσεις για το κοινό. Θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί όσον αφορά τις πηγές που μελετάμε.

Τέλος, τόνισε πως η ψευδαίσθηση ότι όλα τελείωσαν μπορεί να έχει άσχημα αποτελέσματα και να μας οδηγήσει σε οπισθοχώρηση.

Η ενημέρωση της Πολιτικής Προστασίας

Ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, κατά την διάρκειας της ενημέρωσης του επανέλαβε τα όσα ισχύουν για τις μετακινήσεις, και την επιστροφή των μαθητών Γυμνασίου και Α’ Β’ Λυκείου στα θρανία και για τις εκκλησίες.

Παράλληλα, από αύριο Δευτέρα λειτουργούν ανοιχτές, κλειστές αθλητικές εγκαταστάσεις και κολυμβητήρια.

Προτεραιότητα στη χρήση έχουν οι αθλητές των προολυμπιακών και ολυμπιακών ομάδων.

Τις αθλητικές εγκαταστάσεις μπορούν να χρησιμοποιήσουν και οι διαιτητές.

Αναφέρθηκε ακόμα στο ραμαζάνι «Στις 24 Μαΐου είναι η μεγάλη εορτή των Μουσουλμάνων. Φέτος δεν θα υπάρξει ανάλογη γιορτή όπως πέρυσι. Έτσι λοιπόν θα πρέπει να αποφεύγονται οι μαζικές συναθροίσεις για να γίνει η προσευχή για τη λύση του Ραμαζανιού. 

Θα πρέπει να τηρούνται τα μέτρα που ισχύουν για όλους. Χρήση μάσκας, απολύμανση επιφανειών.»

Για τις μετακινήσεις υπενθύμισε πως από αύριο Δευτέρα επιτρέπονται οι μετακινήσεις από νομό σε νομό, την Κρήτη και την Εύβοια.

Για τις σιδηροδρομικές γραμμές, τα ΚΤΕΛ επιτρέπεται η πλήρωση των θέσεων στο 50%. Η χρήση της μάσκας είναι υποχρεωτική για όλους. Ενθαρρύνεται η χρήση ηλεκτρονικών συναλλαγών όπου είναι εφικτό. Πρέπει να τηρείται το μέτρο της απόστασης.

Επίσης οι πάροχοι υπηρεσιών θα πρέπει να απολυμαίνουν συχνά τους χώρους αναμονής.

  • Η επιβίβαση γίνεται τμηματικά ώστε να αποφεύγεται ο συνωστισμός.
  • Όπου υπάρχουν γέφυρες επιβίβασης, η επιβίβαση γίνεται μόνο από την εμπρόσθια θύρα.
  • Όπου είναι εφικτό, οι επιβάτες μετακινούνται από την αίθουσα αναμονής στο αεροσκάφος πεζοί.
  • Όπου χρησιμοποιείται λεωφορείο πίστας τηρείται το όριο του 50% της χωρητικότητα του.
  • Συσκευασίες με νερό, αντισηπτικό και σνακ βρίσκονται τοποθετημένες στην είσοδο του αεροσκάφους ή στην πύλη επιβίβασης ώστε οι επιβάτες να τις παραλαμβάνουν χωρίς παρέμβαση τρίτου.   
  • Αμέσως μετά την άφιξη στο αεροδρόμιο, το αεροσκάφος να υποβάλλεται σε καθαρισμό καμπίνας με ενισχυμένο πρόγραμμα αντισηψίας, πριν παραδοθεί για τη συνέχιση των πτήσεων του.

Για την επιστροφή των μαθητών ανέφερε πως την προηγούμενη Δευτέρα επέστρεψε η Γ΄Λυκείου στα θρανία χωρίς προβλήματα. Αύριο επιστρέφουν οι μαθητές της Α’ και Β΄ Λυκείου και του γυμνασίου. Εξακολουθεί να υφίσταται η τηλεκπαίδευση όπου κρίνεται απαραίτητο.

Οι μαθητές θα προσέρχονται στις τάξεις εκ περιτροπής: οι μισοί Δευτέρα-Τετάρτη-Παρασκευή και οι άλλοι μισοί Τρίτη-Πέμπτη ώστε να σχηματισθούν μικρότερα τμήματα, ως 15 ατόμων και να αποφεύγεται ο συγχρωτισμός.

Παράλληλα, το σχέδιο του υπουργείου Παιδείας περιλαμβάνει οδηγίες για την εφαρμογή των μέτρων προφύλαξης με σκοπό την διασφάλιση της προστασίας της υγείας μαθητών και καθηγητών αλλά και την διαχείριση πιθανών κρουσμάτων κορωνοϊού που μπορεί να εμφανιστούν.

-Περιορισμός συνωστισμού και αποστάσεις μαθητών

-Απαγόρευση της συγκέντρωσης στον προαύλιο πριν την έναρξη των μαθημάτων

-Σχολικές αίθουσες με μεγιστοποίηση της απόστασης μαθητών: ένας ανά θρανίο, 15 μαθητές ανά σχολική αίθουσα

-Χωρισμός των τάξεων σε υποτμήματα των 15 ατόμων

– Απόσταση μαθητών 1.5 μέτρα μεταξύ τους

-Σταδιακή και με σειρά έξοδος των μαθητών στο προαύλιο

-Απαγόρευση παιχνιδιών με μπάλα

-Αποσυμφόρηση γραφείου καθηγητών

Σημειώνεται ότι σε όλα τα σχολεία θα υπάρχουν αντισηπτικά  θα γίνεται φυσικός εξαερισμός και καθαρισμός 2 φορές την ημέρα.

Τα διαλείμματα θα είναι διαφορετικά ενώ απαγορεύεται η λειτουργία των κυλικείων.

Η χρήση της μάσκας θα είναι προαιρετική μέσα στην τάξη και στα μέσα μεταφοράς μαθητών

Δεν θα προσμετράται η απουσία για μαθητές που έχουν ειδικό λόγο (βάσει δήλωσης γονέα/κηδεμόνα περί ύπαρξης ατόμου ευπαθούς ομάδας στο σπίτι όπως έχει οριστεί από την Επιτροπή, ή ατόμου που νοσεί).

Για το άνοιγμα των εκκλησιών ανέφερε πως αυτό έγινε χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα σήμερα.

Τα μέτρα που βρίσκονται σε ισχύ

Στην είσοδο των ναών θα υπάρχει ένα σύστημα ελεγχόμενης αναμονής πιστών.

Ο μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός ατόμων καθορίζεται από την αναλογία ένα άτομο ανά 10 τ.μ. (πχ σ' ένα χώρο λατρείας επιφανείας 300 τ.μ. ο μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός ατόμων είναι 30) και πρέπει να διατηρούν απόσταση 1,5 μέτρου μεταξύ τους.

Για τους χώρους λατρείας που είναι άνω των 500 τ.μ., ο μέγιστος αριθμός είναι 50.

Τα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας που πρέπει να τηρούνται αναφέρονται αναλυτικά στην ΚΥΑ (πχ σύσταση για τη χρήση μάσκας, υποχρεωτική χρήση αντισηπτικού για την υγιεινή των χεριών, συχνός καθαρισμός επιφανειών κλπ).

- Το πρόσωπο που θα ελέγχει στην είσοδο θα φοράει μάσκα και γάντια.

- Ανοιχτά θα είναι τα μεγάφωνα τις ώρες της Θείας Λειτουργίας.

- Θα τελούνται περισσότερες Θείες Λειτουργίες όπου υπάρχει η δυνατότητα.

- Οι ευπαθείς ομάδες να αποφύγουν την έξοδο από το σπίτι.

- Στην είσοδο των ναών θα υπάρχουν αντισηπτικά.

- Ο φυσικός εξαερισμός τους είναι υποχρεωτικός, ενώ θα γίνεται συχνή και σχολαστική καθαριότητα.

- Τα συσσίτια θα εξακολουθούν να λειτουργούν με διανομή δεμάτων.

- Οι πιστοί με προσωπική ευθύνη και μέριμνα συστήνεται να φοράνε μάσκα.

- Αποστάσεις μεταξύ πιστών κατά την προσέλευση της θείας μετάληψης.

- Οι λιτανείες και οι μεταφορές ιερών λειψάνων αναστέλλονται μέχρι τις 5 Ιουνίου.

- Τα Ιερά Μυστήρια θα τελούνται εντός του ναού.

- Δεν θα γίνονται μυστήρια σε ιδιωτικούς ναούς.

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News