Καύσωνας με θερμοκρασίες ρεκόρ των τελευταίων 150 ετών

Κρήτη
Καύσωνας με θερμοκρασίες ρεκόρ των τελευταίων 150 ετών

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

θα "ψηθεί" και η Κρήτη

Εξαιρετικά θερμές συνθήκες θα επικρατήσουν τις επόμενες ημέρες στη χώρα, με το θερμόμετρο να αναμένεται να ξεπεράσει κατά τόπους τους 40 βαθμούς Κελσίου στα κεντρικά και νότια τμήματα το Σαββατοκύριακο 16-17/05.

Τέτοιες θερμοκρασίες θα αποτελέσουν ρεκόρ για τις τελευταίες τουλάχιστον δεκαετίες.

Από τον πίνακα του meteo που ακολουθεί και συνοψίζει τις υψηλότερες μέγιστες που έχουν καταγραφεί σε επιλεγμένες περιοχές, προκύπτει ότι η υψηλότερη θερμοκρασία τον Μάιο σημειώθηκε στο Άργος και ήταν ίση με 40.2 βαθμούς, ενώ ακολουθούν η Λάρισα με 40 και η Λαμία με 39.6. αλλά και τα Χανιά με 39 βαθμούς.

Σύμφωνα με την kathimerini, εάν επιβεβαιωθούν αυτές οι προβλέψεις θα αλλάξει ο «χάρτης» των δεδομένων που υπάρχει για τους καύσωνες στη χώρα, όπως δήλωσε στην ΕΡΤ ο Νίκος Μιχαλόπουλος, καθηγητής του Πανεπιστημίου Κρήτης και διευθυντής του Ινστιτούτου Ερευνών και Βιώσιμης Ανάπτυξης στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών.

Σύμφωνα με τον κ. Μιχαλόπουλο, μέχρι σήμερα οι υψηλότερες θερμοκρασίες για τον Μάιο καταγράφονταν το τελευταίο δεκαήμερο «και δεν είχαν περάσει ποτέ τους 37 βαθμούς Κελσίου».

Όπως εξήγησε, η υψηλότερη θερμοκρασία που έχει καταγραφεί το πρώτο δεκαήμερο ήταν οι 35,6 βαθμοί Κελσίου στις 11 Μαΐου του 2003.

«Εάν επαληθευθούν οι προβλέψεις (σ.σ.: για 40-41 βαθμούς Κελσίου) πάμε για ρεκόρ των τελευταίων 150 ετών», ανέφερε ο καθηγητής.

Με δεδομένες τις υψηλές θερμοκρασίες και το άνοιγμα των οργανωμένων παραλιών στο κοινό οι θερμοκρασίες της θάλασσας θα είναι κοντά στις κανονικές για την εποχή τιμές και θα κυμαίνονται μεταξύ 18 και 21 βαθμών Κελσίου, με τις υψηλότερες τιμές να εντοπίζονται στο Νοτιοανατολικό Αιγαίο και τις χαμηλότερες στο Βόρειο Αιγαίο και στη Θάλασσα των Κυθήρων.

Τέλος οι άνεμοι στα πελάγη δεν θα ξεπερνούν τα 5 μποφόρ, ενώ οι συγκεντρώσεις σκόνης στην ατμόσφαιρα κατά τις επόμενες ημέρες θα παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα.

Καμίνι η Κρήτη

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο Διευθυντής Ερευνών στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, κ. Κώστας Λαγουβάρδος: "Σε υψηλά επίπεδα θα διατηρηθεί η θερμοκρασία τις επόμενες ημέρες στην Κρήτη. Όπως διακρίνεται και στους 2 παρακάτω χάρτες, για το μεσημέρι του Σαββάτου 16/05 και της Κυριακής 17/05, η θερμοκρασία αναμένεται να ξεπεράσει σε αρκετές περιοχές (κυρίως στο εσωτερικό του νησιού) τους 37-38 βαθμούς, ενώ τοπικά μπορεί να προσεγγίσει και τους 40 βαθμούς. Οι αναμενόμενες αυτές θερμοκρασίες είναι 12 ως 14 βαθμούς υψηλότερες από τις κανονικές τιμές του Μαΐου".

Σύμφωνα με τα σημερινά προγνωστικά στοιχεία, οι υψηλές θερμοκρασίες θα παραμείνουν ως και την Τρίτη 19/05".

Αναλυτικότερα ο καιρός στην Κρήτη

Στην Κρήτη, ο υδράργυρος χτυπά "κόκκινο" αυτές τις ημέρες: Σύμφωνα με τις μετεωρολογικές προβλέψεις, υψηλές θερμοκρασίες θα καταγραφούν σήμερα στο νησί, ενώ το "καυτό" καιρικό σκηνικό θα συνεχιστεί και μέσα στο σαββατοκύριακο.

Ειδικότερα, όπως αναφέρεται στο meteo.gr, για σήμερα Παρασκευή η μέγιστη θερμοκρασία στην Παλαιόχωρα Χανίων αναμένεται στους 41 βαθμούς Κελσίου. Στα ύψη αναμένεται ο υδράργυρος και στα Σφακιά Χανίων (40 βαθμοί). Εξάλλου, σε Ζαρό Ηρακλείου και Φαλάσαρνα Χανίων, η μέγιστη θερμοκρασία προβλέπεται να φτάσει τους 38 βαθμούς Κελσίου.

Καλοκαιρινό θα είναι το σκηνικό του καιρού σήμερα και στο Ηράκλειο, όπου ο υδράργυρος θα φτάσει μέχρι τους 34 βαθμούς Κελσίου. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις, ωστόσο η έντασή τους δε θα ξεπεράσει τα 2 μποφόρ. Σήμερα Παρασκευή, στην Ιεράπετρα, η μέγιστη θερμοκρασία θα φτάσει τους 37 βαθμούς Κελσίου, ενώ στη Σητεία τους 32 βαθμούς.

Στο Ρέθυμνο, ο υδράργυρος θα σκαρφαλώσει μέχρι τους 35 βαθμούς, ενώ σε Χανιά και Αρκαλοχώρι η θερμοκρασία θα αγγίξει τους 34 βαθμούς Κελσίου.

Το θερμό καιρικό σκηνικό θα παραμείνει και αύριο Σάββατο στην Κρήτη. Στο Ηράκλειο η μέγιστη θερμοκρασία αναμένεται στους 32 βαθμούς Κελσίου. Στη Σητεία, ο υδράργυρος θα αγγίξει τους 35 βαθμούς, ενώ το ίδιο αναμένεται να συμβεί σε Χανιά, Ρέθυμνο και Αρκαλοχώρι.

Εξάλλου, στην Ιεράπετρα, η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας για αύριο Σάββατο αναμένεται στους 40 βαθμούς. "Καυτές" θερμοκρασίες αναμένονται την ίδια ημέρα και σε άλλες νότιες περιοχές του νησιού.

Σε Πρέβελη και Τυμπάκι, το θερμόμετρο θα αγγίξει τους 41 βαθμούς Κελσίου. Σύμφωνα με το meteo.gr, ο υδράργυρος θα φτάσει στα ύψη και στις Μοίρες (40 βαθμοί Κελσίου).

Σε Κίσσαμο και Κάνδανο Χανίων, η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας για αύριο Σάββατο προβλέπεται στους 39 βαθμούς, ενώ στο Σπήλι Ρεθύμνου, στη Βιάννο Ηρακλείου και στον Άγιο Νικόλαο στους 37 βαθμούς Κελσίου. Εξάλλου, στην Αγία Βαρβάρα Ηρακλείου, η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας αναμένεται στους 36 βαθμούς.

Παρακολουθήστε εδώ την εξέλιξη του καιρού.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News