Ανατροπή στην πρόωρη καταβολή των αγροτικών επιδοτήσεων

Κρήτη
Ανατροπή στην πρόωρη καταβολή των αγροτικών επιδοτήσεων

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Όχι» στην πληρωμή των παραγωγών μέσα στο καλοκαίρι φαίνεται να λέει η Κομισιόν

Ανατροπή στην πρόωρη καταβολή της επιδότησης των αγροτών για την Ελλάδα, και φυσικά για όλες τις χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αποκαλύπτει η εφημερίδα "Νέα Κρήτη" σήμερα, καθώς χθες είχαμε πληροφορίες από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων που ξεκαθάριζαν ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είπε ένα μεγάλο... «όχι» στο σχετικό αίτημα, χωρίς να υπάρχει όμως καμία επίσημη ανακοίνωση. Βέβαια, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, επιμένει ο Έλληνας υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκης Βορίδης, να δοθεί η προκαταβολή της βασικής ενίσχυσης φέτος λόγω κορωνοϊού έστω και τον Αύγουστο, αλλά η κατάσταση δείχνει ότι οι τεχνοκράτες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δε "συγκινούνται" από το δράμα του αγροτικού μας κόσμου και δεν υποχωρούν!

Στην αρχή μάθαμε ότι το αίτημα των υπουργών της Ε.Ε. να δοθεί προκαταβολή άνω του 70% της ενιαίας και όχι απλά της βασικής ενίσχυσης τέθηκε για τον μήνα Μάιο. Έστειλαν μάλιστα στην Κομισιόν και σχετική επιστολή. Την υπέγραφαν, εκτός από τον Μάκη Βορίδη, και οι ομόλογοί του των χωρών της Ιρλανδίας, της Αυστρίας, του Βελγίου, της Βουλγαρίας, της Κύπρου, της Τσεχίας, της Δανίας, της Εσθονίας, της Φιλανδίας, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ουγγαρίας, της Ιταλίας, της Λετονίας, της Λιθουανίας, του Λουξεμβούργου, της Μάλτας, των Κάτω Χωρών, της Πολωνίας, της Πορτογαλίας, της Ρουμανίας, της Σλοβακίας, της Σλοβενίας, της Ισπανίας και της Σουηδίας.

Στη συνέχεια σε δελτίο Τύπου ο Μάκης Βορίδης ενημέρωνε την κοινή γνώμη στη χώρα μας ότι καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε η προκαταβολή της ενιαίας ενίσχυσης να γίνει το αργότερο ως τα τέλη Ιουνίου. Για να γίνει, μάλιστα, αυτό, άνοιξε η πλατφόρμα του ΟΠΕΚΕΠΕ και ξεκίνησε η λεγόμενη "εξ αποστάσεως ενεργοποίηση των δικαιωμάτων" μέσα στην περίοδο της καραντίνας, με σκοπό να υπάρξει σαν τελευταίο στάδιο η φυσική παρουσία των παραγωγών για να βάλουν την υπογραφή τους και να προχωρήσουν στη συνέχεια ταχύτατα οι πιστώσεις των λογαριασμών των δικαιούχων αγροτοκτηνοτρόφων.

Ακολούθησε η ανακοίνωση της παράτασης της προθεσμίας λήξης της ενεργοποίησης των δικαιωμάτων στις 15 Ιουνίου. Άρα, ανάλογα παρατείνεται και το καθεστώς των μεταβιβάσεων των δικαιωμάτων.

Και όταν, χθες, η εφημερίδα "Νέα Κρήτη" απευθύνθηκε σε κεντρικό επίπεδο και συγκεκριμένα σε πηγές του αρμόδιου υπουργείου, "αλίευσε" τις πληροφορίες ότι, παρά τις αντιδράσεις του Έλληνα υπουργού, τελικά η Κομισιόν λέει «όχι» στην πρόωρη καταβολή της προκαταβολής και έτσι η προκαταβολή θα δοθεί και φέτος με βάση τον ισχύοντα κανονισμό, δηλαδή μετά τις 16 Οκτωβρίου. Βέβαια, ο Μάκης Βορίδης καταβάλλει κάθε προσπάθεια ώστε, στη χειρότερη περίπτωση, η προκαταβολή να δοθεί μέσα στον Αύγουστο. Αλλά αυτή η προσπάθεια ακολουθεί μάλλον τη λαϊκή ρήση "όσο θέλεις βρόντα, στου κουφού την πόρτα...".

Μετά τη σημερινή αποκάλυψη της εφημερίδας μας αναμένονται και οι ανάλογες αντιδράσεις από την πλευρά των αγροτικών φορέων, που για την υπόθεση αυτή δε φαίνεται να "ενοχλούν" και να διεκδικούν απαντήσεις...

Να υπενθυμίσουμε ότι κάθε χρόνο τα τελευταία χρόνια η Ελλάδα, όπως και οι άλλες χώρες-μέλη, ζητούν την πρόωρη είσπραξη της προκαταβολής από τις 16 Οκτωβρίου και μετά, επικαλούμενες την οικονομική κρίση. Διότι, κανονικά, οι επιδοτήσεις μοιράζονταν προς τα τέλη της χρονιάς, με βάση τους ισχύοντες κανονισμούς. Η χώρα μας λοιπόν εισπράττει για τους αγρότες της την προκαταβολή της βασικής ενίσχυσης σε ποσοστό 70%. Δηλαδή προκαταβολή περίπου του 50-55% της ενιαίας ενίσχυσης. Για να μείνει γύρω στα τέλη της χρονιάς, παραμονές δηλαδή των Χριστουγέννων, η αποπληρωμή, με την καταβολή του πριμ "πρασινίσματος" στους δικαιούχους παραγωγούς.

Συνολικά πέρυσι εισέρρευσαν στη χώρα μας γύρω στα 1,8 δισ. ευρώ, από τα οποία γύρω στα 100 εκατομμύρια ευρώ εισέρρευσαν στην Κρήτη.

Στη Βουλή για το θέμα

Όπως ανέφερε ο Μάκης Βορίδης στη Βουλή, απαντώντας στον βουλευτή Ηρακλείου του Κινήματος Αλλαγής Βασίλη Κεγκέρογλου, «κατά τη γνώμη μου δεν έχει κλείσει - διαισθητικά το λέω, μπορεί και να μη δικαιωθώ σε αυτό - η συζήτηση για το θέμα του χρόνου καταβολής των ενισχύσεων, ούτως ή άλλως, από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ξέρω ότι πάρα πολλά κράτη, σχεδόν όλα, ζητούν την επίσπευση της πληρωμής. Επομένως, εδώ είμαστε σε μια ανοιχτή συζήτηση. Θα δούμε και τις δυνατότητες. Γιατί το λέω αυτό, κύριε Κεγκέρογλου; Διότι το να φέρουμε μπροστά τη χρηματοδότηση δεν είναι χωρίς κόστος. Έχει κόστος τόκων. Αν είναι, λοιπόν, να περιμένω λίγο για να πάρω μια απόφαση, η οποία θα είναι ευνοϊκή για να γλιτώσω τους τόκους, θα περιμένω λιγάκι. Το λέω για να είμαστε ξεκάθαροι σ' αυτό. Επειδή υπάρχει τέτοια συζήτηση στο εσωτερικό της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σας ξαναλέω ότι το παρακολουθούμε στενά, δουλεύουμε και με τις τράπεζες, και θα δούμε τι είναι εκείνο το οποίο μπορεί να γίνει από αυτή την πλευρά».

«Δώστε το τσεκ νωρίτερα»

Λίγο νωρίτερα, ο Βασίλης Κεγκέρογλου είχε πει: «Οι επιδοτήσεις είναι δικαιούμενα των παραγωγών. Με βάση, λοιπόν, αυτά που δικαιούνται, πληρώστε μόνο τους τόκους και δώστε αυτά τα χρήματα τώρα, τον Ιούνιο. Μπορείτε. Εμείς σας είχαμε πει πριν ένα μήνα ότι μπορείτε τον Μάιο. Τώρα μπορείτε να τα δώσετε σε δεκαπέντε μέρες. Είναι απλή η διαδικασία. Δε χρειάζεται καν αίτηση. Όταν θα εισπράξει τα λεφτά ο δικαιούχος, υπογράφει τη δέσμευσή του. Όταν και αν θέλει να εισπράξει τα λεφτά - δεν είναι υποχρεωτική - θα υπογράψει τη δέσμευσή του ο κάθε ένας που θα την πάρει. Δώστε τα τώρα τον Ιούνιο. Είναι προς όφελος της αγροτικής παραγωγής, προς όφελος της αντιμετώπισης της ύφεσης, προς όφελος της συνέχισης της καλλιέργειας».

5.000 ευρώ ανά πληττόμενο παραγωγό

Χθες, εξάλλου, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκης Βορίδης, μιλώντας στην ενημερωτική εκπομπή του ΑΝΤ1 "Καλημέρα Ελλάδα", τόνισε ότι κάθε πληττόμενος αγρότης θα λάβει επιδότηση μέχρι 5.000 ευρώ και κάθε αγροτική επιχείρηση μέχρι 50.000 ευρώ.

Τα χρήματα αυτά θα προέλθουν από ευρωπαϊκά κονδύλια και το συνολικό ποσό θα είναι περίπου 41 εκατ. ευρώ. Επίσης θα επιδοτηθούν και οι κτηνοτρόφοι, αλλά από κρατικά κονδύλια.

Όπως είπε ο κ. Βορίδης, η τελική έγκριση από την Ε.Ε. για το πρόγραμμα αυτό θα δοθεί τον επόμενο μήνα και μέχρι το τέλος Ιουνίου θα ξέρουμε ακριβώς τι πρέπει να κάνουν οι αγρότες για να επιδοτηθούν. Η δε διαδικασία θα γίνει μέσω πλατφόρμας του υπουργείου, που είναι ήδη σε λειτουργία.

Να υπενθυμίσουμε ότι ο υπουργός, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις στη Βουλή, έχει ξεκαθαρίσει ότι «δεν πρόκειται για 5.000 ευρώ ανά αγρότη, αλλά για έως 5.000 ευρώ ανά πληττόμενο αγρότη», προσθέτοντας ότι αυτά τα χρήματα αποτελούν «μια πρόσθετη ευελιξία, ένα μέτρο μέσα στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης, για να ενισχυθούν οι αγρότες που επλήγησαν».

Μάλιστα, έδωσε και τη διαβεβαίωση ότι, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της επεξεργασίας των στοιχείων για τις επιπτώσεις της πανδημίας του κορωνοϊού στους αιγοπροβατοτρόφους και τους φραουλοπαραγωγούς, θα εξεταστούν οι επιπτώσεις στην ντομάτα και το αγγούρι, όπως ανέφερε απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Ηρακλείου του ΚΙΝ.ΑΛ., Βασίλη Κεγκέρογλου.

Ο κ. Βορίδης αναγνώρισε πως έχει δημιουργηθεί μια διαταραχή στην καλλιέργεια των δύο αυτών προϊόντων και προανήγγειλε ότι το υπουργείο θα την εξετάσει προκειμένου να υπάρξει ενίσχυση των παραγωγών. Πρόσθεσε παράλληλα ότι θα υπάρξει ανάλογη έρευνα και για την καλλιέργεια της μελιτζάνας.

Σε ό,τι αφορά την απόσταξη κρίσης για τους οινοπαραγωγούς, ο κ. Βορίδης έκανε σαφές ότι «το κρασί ήδη έχει πληγεί σημαντικά» και συμπλήρωσε ότι το υπουργείο βρίσκεται σε διαδικασία αξιοποίησης του κανονισμού.

Ο υπουργός αναφέρθηκε και στην περαιτέρω ενίσχυση των παραγωγών που δραστηριοποιούνται στις λαϊκές αγορές, κάτι που, όπως τόνισε, συνιστά πανελλαδικό ζήτημα.

Μάλιστα, δεν αποκλείεται εντός της σημερινής ημέρας να δώσει στη δημοσιότητα την απόφαση που θα αναφέρεται στους τρόπους και τα ποσά αποζημίωσης των αιγοπροβατοτρόφων από τις τεράστιες ζημιές που υπέστησαν λόγω κορωνοϊού την περίοδο του Πάσχα.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News