Το σχέδιο για τον τουρισμό: Στις 8 Ιουνίου ανοίγουν τα ξενοδοχεία – 1 Ιουνίου η εστίαση

Ελλάδα
Το σχέδιο για τον τουρισμό: Στις 8 Ιουνίου ανοίγουν τα ξενοδοχεία – 1 Ιουνίου η εστίαση

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Αγώνας δρόμου» στην Κυβέρνηση – Τι είναι τα… «ξενοδοχεία καραντίνας» που θα θεσπιστούν σε κάθε Νομό

Σε έναν «αγώνα δρόμου» έχει επιδοθεί η Κυβέρνηση, προκειμένου να καταρτίσει όσο το δυνατόν ταχύτερα ένα συνεκτικό και ολοκληρωμένο σχέδιο, που θα διαμορφώνει όρους και κανόνες για την επανεκκίνηση του τουρισμού στην Ελλάδα.

Μάλιστα, οι σχετικές ανακοινώσεις για τον τουρισμό αναμένονται στις αρχές της επόμενης εβδομάδας.

Πάντως, με βάση τις αποφάσεις της Κομισιόν, οι σχετικές ανακοινώσεις, που θα περιστρέφονται γύρω από 4 βασικούς άξονες:

  1. τα υγειονομικά πρωτόκολλα
  2. τις μεταφορές
  3. τις εργασιακές σχέσεις και
  4. την οικονομική στήριξη των επιχειρήσεων

«Η διαμόρφωση ενός κοινού ευρωπαϊκού πλαισίου δεν ήταν αυτονόητη. Η Ελλάδα έθεσε πρώτη το ζήτημα του τουρισμού στον ευρωπαϊκό δημόσιο διάλογο. Και σε συνεργασία με άλλες χώρες και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή καταλήξαμε στο σημερινό πλαίσιο που σέβεται μία από τις τέσσερις θεμελιώδεις ελευθερίες πάνω στις οποίες οικοδομήθηκε η ΕΕ: την ελεύθερη κυκλοφορία των προσώπων», τόνισε χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, ευρεία διυπουργική σύσκεψη, προκειμένου να «κλειδώσουν» οι βασικοί άξονες του σχεδίου για την επανέναρξη του τουρισμού στην Ελλάδα αναμένεται να συγκληθεί υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη και με τη συμμετοχή των βασικών (Οικονομικών, Ανάπτυξης, Εργασίας) και των κλαδικών (Τουρισμού, Υγείας, Προστασίας του Πολίτη) Υπουργείων το πρωί του Σαββάτου στο Μέγαρο Μαξίμου.

8 Ιουνίου τα καταλύματα, 1η Ιουνίου η εστίαση

«Ακόμη και σε αυτή την πρωτόγνωρη κατάσταση, η Ελλάδα είναι έτοιμη. Τις επόμενες ημέρες θα παρουσιαστεί το συνολικό σχέδιο της Κυβέρνησης για την επανεκκίνηση του τουρισμού, με γνώμονα την προστασία της δημόσιας υγείας και τη στήριξη της απασχόλησης. Αλλά, ας μην έχουμε αυταπάτες. Το φετινό καλοκαίρι, δεν θα είναι σαν το περσινό» σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Πέτσας. Βάσει των δεδομένων, που επεξεργαζόταν έως χθες βράδυ το κυβερνητικό επιτελείο και εν αναμονή του επιδημιολογικού αποτυπώματος από τις 4 Μαΐου και εντεύθεν, που αναμένεται να έχει στην διάθεση του το Μέγαρο Μαξίμου απόψε, τουριστικά καταλύματα και εποχικά ξενοδοχεία αναμένεται να επαναλειτουργήσουν στις 8 Ιουνίου. Στο ίδιο πλαίσιο, και σύμφωνα με το επικρατέστερο σενάριο, εστιατόρια, καφέ θα επαναλειτουργήσουν την 1η Ιουνίου, παρά τις ισχυρές πιέσεις από τα αρμόδια υπουργεία και την αγορά να ανοίξουν μία εβδομάδα νωρίτερα.

Ταυτόχρονα, ωστόσο, η Αθήνα προωθεί διακρατικές συμφωνίες, ώστε να δημιουργήσει «ασφαλείς διαδρόμους» για την μεταφορά τουριστών προς την χώρα μας με χώρες, όπως η Βουλγαρία, το Ισραήλ και η Κύπρος. Η Ελλάδα, εξάλλου, όπως εκτιμούν στο Μέγαρο Μαξίμου, θα επωφεληθεί ποικιλοτρόπως από τη συμμετοχή της στην ομάδα των χωρών, που έχουν αποκρούσει επιτυχώς το πρώτο κύμα της πανδημίας του κορωνοϊού και με ορισμένες εκ των οποίων οι συνεννοήσεις για την τουριστική κίνηση έχει προχωρήσει, όπως η Τσεχία, η Δανία και η Αυστραλία. 

Αύριο Παρασκευή έχει κατά πληροφορίες προγραμματιστεί σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό και με τη συμμετοχή των Χρήστου Σταϊκούρα, Άδωνι Γεωργιάδη και Γιάννη Βρούτση, ώστε να οριστικοποιηθεί το οικονομικό πακέτο στήριξης εργαζομένων και επιχειρήσεων, που αναμένεται να ανακοινωθεί αρχές της προσεχούς εβδομάδος.

«Ξενοδοχεία καραντίνας» σε κάθε Νομό

Επίσης θα θεσπιστεί ο όρος ξενοδοχείο καραντίνας ανά νομό. Κάτι που σημαίνει ότι όποιος τουρίστας νοσήσει σε κάποια μονάδα θα πηγαίνει σε εκείνο το ξενοδοχείο που θα έχει οριστεί και θα ακολουθούνται όλες οι ενδεδειγμένες διαδικασίες.

Μάλιστα, σε ό,τι αφορά στην θέσπιση ειδικών κινήτρων για τους ξενοδόχους, η Κυβέρνηση θα εκπονήσει μέτρα στήριξης για όσους ανοίξουν. Θα υπάρξει ειδική μέριμνα για τους εργαζόμενους τόσο κατά την τουριστική περίοδο, όσο και μετά, θα καταβληθούν από το κράτος οι ασφαλιστικές τους εισφορές κατά την τουριστική σεζόν, αλλά και μετά και η σκέψη είναι να μπει μια ρήτρα λειτουργίας στα ξενοδοχεία, για να λάβουν τα... ευεργετήματα.

Εξάλλου θα υπάρξει εκπαίδευση προσωπικού στο μέτρο του δυνατού, ενώ θα υπάρξει γιατρός που θα χρεώνεται σε κάθε μονάδα. Ο γιατρός θα παρατηρεί τα φαινόμενα κι ο τουρίστας που θα έχει «ύποπτα συμπτώματα» δεν θα καταφεύγει στα κέντρα υγείας και στα νοσοκομεία, αλλά θα εξετάζεται πρώτα από τον γιατρό στο ξενοδοχείο.

Πηγή: ethnos.gr

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News