18 νέα κρούσματα - 1 νέος θάνατος

Ελλάδα
18 νέα κρούσματα - 1 νέος θάνατος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

2.744 συνολικά τα κρούσματα - 32 ασθενείς σε ΜΕΘ

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας Σωτήρης Τσιόδρας και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας του Πολίτη Νίκος Χαρδαλιάς προχώρησαν στην νέα ενημέρωση για την πανδημία στη χώρα μας.

Ειδικότερα συνολικά 2.744 είναι τα επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού στην Ελλάδα, όπως ανακοίνωσε ο καθηγητής λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας στην επίσημη ενημέρωση του υπουργείου Υγείας.

Τόνισε παράλληλα, πως ο αριθμός των νεκρών ανέρχεται πλέον σε 152, καθώς καταγράφηκε ακόμη ένας θάνατος. Από το σύνολο των κρουσμάτων, τα 608 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.378 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα

Χθες είχαν ανακοινωθεί 2.726 κρούσματα. Ήδη έχουν πραγματοποιηθεί στην Ελλάδα πάνω από 100.000 τεστ για την ανίχνευση του ιού.

Όπως είπε ο κ. Τσιόδρας, από τους ασθενείς (18 επιπλέον), 32 είναι πιο σοβαρά και νοσηλεύονται διασωληνωμένοι σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Οι περισσότεροι από αυτούς τους ασθενείς είναι άνδρες και έχουν κάποιο υποκείμενο νόσημα.

Συγκεκριμένα, η διάμεση ηλικία των ασθενών είναι 67 ετών. Το 97% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 88 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Από τα θύματα, 40 ήταν γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων ήταν τα 75 έτη και το 93,4% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

*4.292.000 κρούσματα παγκοσμίως

*1,5 εκατ. έχουν αναρρώσει

*288.973 θάνατοι

*18 νέα κρούσματα στη χώρα μας

*2.744 συνολικά

*32 διασωληνωμένοι - διάμεση ηλικία 67 έτη

*88 έχουν εξέλθει από ΜΕΘ

*152 θάνατοι

Ο κ. Τσιόδρας κατά τη σημερινή του ενημέρωση έκανε αναφορά σε ένα φάρμακο που χορηγείται σε ασθενείς, οι οποίοι δεν είναι διασωληνωμένοι. «Πρόκειται για μία θεραπεία 5 ημερών», όπως είπε «με τη χορήγηση Ρεμδεσιβίρης».

Για άλλη μία φορά έκανε αναφορά στα εμβόλια, «τα υποψήφια», όπως τόνισε «είναι 8 και είναι στη φάση των κλινικών δοκιμών», ενώ έκανε αναφορά για άλλη μία φορά στους κανόνες υγιεινής που πρέπει να τηρούμε, τονίζοντας: «Πρωταγωνιστής η ευθύνη του καθενός μας και οι επιπτώσεις στη δημόσια υγεία».

Τα μέτρα που οφείλουμε να τηρούμε θα πρέπει και να μας συντροφεύουν το επόμενο χρονικό διάστημα, χρειάζεται προσοχή, δεν έχει τελειώσει η πάλη με τον ιό, όπως τόνισε χαρακτηριστικά. «Καλό είναι να αποφεύγουμε τα μέσα μεταφοράς αυτό τον καιρό, αν είναι εφικτό».

Ειδικότερα ο κ. Τσιόδρας είπε:

*Τηρούμε τους κανόνες υγιεινής

*Τηρούμε τις απόστασεις

*Όταν πρέπει να χρησιμοποιούμε τα μέσα, να το κάνουμε μόνο με τους κανόνες: Χρησιμοποιώντας μάσκες και σωστή υγιεινή χεριών

*Να αποφεύγουμε επαφή με επιφάνειες- χειραψίες

Ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος στους εξωτερικούς χώρους

*Όταν βγαίνουμε να αποφεύγουμε τους χώρους όπου παρατηρείται υψηλός συγχρωτισμός

*Είναι καλό να αποφεύγουμε τις επαφές με πάρα πολλά διαφορετικά άτομα

*Να επιτηρούμε την υγεία μας για συμπτώματα από τον ιό

Ν. Χαρδαλιάς: Από Δευτέρα επιτρέπονται οι μετακινήσεις σε Κρήτη και Ηπειρωτική Ελλάδα

Από τη Δευτέρα 18 Μαΐου θα επιτρέπονται πλέον οι μετακινήσεις στην ηπειρωτική Ελλάδα, αλλά και στη νήσο Κρήτη, ανακοίνωσε κατά τη σημερινή ενημέρωση για τον κορωνοϊό ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς.

Επίσης, ενημέρωσε πως πρόθεση είναι η μετακίνηση στα νησιά να επιτραπεί από τις 25 Μαΐου και μετά και εφόσον τα πράγματα εξελιχθούν ομαλά. Περαιτέρω επισήμανε πως είναι μια απόφαση που θα οριστικοποιηθεί στα μέσα της επόμενης εβδομάδας.

Αναφερόμενος στη χθεσινή πρώτη ημέρα του δεύτερου σταδίου άρσης των μέτρων, κατά την οποία άνοιξαν σχολεία και πολλές επιχειρήσεις, είπε πως κύλησε σχετικά ομαλά, αν εξαιρέσει κανείς κάποια προβλήματα που παρουσιάστηκαν σε κάποια σημεία πληρωμής λογαριασμών της ΔΕΗ, τα οποία αντιμετωπίστηκαν άμεσα και έγκαιρα, όπως σημείωσε ο κ. Χαρδαλιάς.

Σε ό,τι αφορά τους χώρους λατρείας, ανέφερε ότι από την Κυριακή επιτρέπονται λειτουργίες αλλά και μυστήρια, γάμοι και βαφτίσεις.

Ενημέρωσε ότι παρατείνονται μέχρι τις 21 Μαΐου τα περιοριστικά μέτρα κυκλοφορίας που αφορούν όσους διαμένουν σε κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης και δομές φιλοξενίας σε όλη την επικράτεια.

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News