Ν. Σύψας: «Με ανησυχεί η κοσμοσυρροή στις παραλίες»– Μπορεί να ανοίξουν οι οργανωμένες

Ελλάδα
Ν. Σύψας: «Με ανησυχεί η κοσμοσυρροή στις παραλίες»– Μπορεί να ανοίξουν οι οργανωμένες

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο καθηγητής λοιμωξιολογίας προειδοποιεί για τον συνωστισμό στις παραλίες

Προειδοποιεί για το συνωστισμό τις παραλίες ο Νίκος Σύψας.

«Με ανησυχεί η κοσμοσυρροή στις παραλίες αυτό που προκαλεί την εξάπλωση της πανδημίας είναι ο συνωστισμός. Εάν δεν τηρείται η απόσταση των δύο μέτρων ο ιός μεταδίδεται πολύ ευκολότερα, είτε είμαστε σε ανοιχτό χώρο είτε είμαστε σε κλειστό χώρο, επομένως διακινδυνεύουμε ορισμένα πράγματα με το συνωστισμό» είπε ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας, και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, Νίκος Σύψας, αφήνοντας ένα ενδεχόμενο να ανοίξουν νωρίτερα από την 1η Ιουνίου οι οργανωμένοι χώροι.

Ο κ. Σύψας είπε πως αρχική σκέψη ήταν να ανοίξουν μεγάλους χώρους για να δοθεί χώρος στον κόσμο να είναι μακριά ο ένας από τον άλλο, "Αυτό φαίνεται ότι δεν έγινε κατανοητό από τον κόσμο και έχουμε συνωστισμό".

Μιλώντας στον ΣΚΑΙ, σύμφωνα με το thetoc.gr, για το ενδεχόμενο να ανοίξουν οι οργανωμένες παραλίες ώστε να μην υπάρχει συνωστισμός στις μη οργανωμένες παραλίες.: «Έχουμε ένα λόγο παραπάνω, υπό την προϋπόθεση ότι μας το επιτρέψουν οι καμπύλες της επιδημίας και η επίδραση των προηγούμενων μέτρων».

Οι κίνδυνοι για τους λουόμενους

«Ένας άνθρωπος που έχει μολυνθεί από τον ιό μπορεί να μολύνει δύο έως τρία άτομα, αυτό όμως με την προϋπόθεση ότι δε θα υπάρξει συνωστισμός… Αν υπάρξει συνωστισμός μπορεί να μολύνει και πέντε και δέκα άτομα, οι 10 να μολύνουν 100 δηλαδή αυξάνεται πολύ η επιθετικότητα του ιού" είπε, επισημαίνοντας μελέτη του πανεπιστημίου της Θεσσαλίας έδειξε ότι οι λουόμενοι σε παραλίες με πολύ κόσμο είχαν πολύ μεγαλύτερες πιθανότητες αναπνευστικής λοίμωξης ή κάποια γαστρεντερίτιδα σε σχέση με αυτούς με λίγο κόσμο» είπε.

Όσο για το συνωστισμό στις πλατείες σημείωσε «Δεν μπορεί η πολιτεία να ελέγξει τους πάντες, πρέπει να μάθουμε να ζούμε διαφορετικά, αυτές οι εικόνες θα μας βγουν ξινές γιατί θα έχουμε εστίες υπερμετάδοσης, αν είμαστε όρθιοι με ένα ποτό ο ένας πάνω στον άλλον θα υπάρξει διασπορά και μην περιμένουμε τότε τουρισμό ή οικονομική ανάκαμψη δεν είναι μόνο θέμα δημόσιας υγείας», είπε χαρακτηριστικά.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News