Σηκώνουν ρολά 66.000 επιχειρήσεις – Ποια μαγαζιά ανοίγουν

Ελλάδα
Σηκώνουν ρολά 66.000 επιχειρήσεις – Ποια μαγαζιά ανοίγουν

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μπήκαμε στη 2η φάση του σχεδίου “επιστροφή στην κανονικότητα” – Το σχέδιο για πρόωρο άνοιγμα στην εστίαση

Από σήμερα μπαίνουμε στη δεύτερη φάση του σχεδίου της σταδιακής άρσης μέτρων, που είχαν ληφθεί κατά της εξάπλωσης του κορωνοϊού, με χιλιάδες επιχειρήσεις και καταστήματα να επιστρέφουν στη νέα καθημερινότητα.

Εντός της εβδομάδας που ξεκινά θα κατατεθούν από το υπουργείο Εσωτερικών στη Βουλή οι ρυθμίσεις για τις διευκολύνσεις που θα δίνονται στους καταστηματάρχες εστίασης για να επεκτείνουν τον χώρο στον οποίο κάνουν χρήση των τραπεζοκαθισμάτων τους

Η μεγαλύτερη ημέρα - μέχρι... τουλάχιστον την επόμενη - στην επιχείρηση "επιστροφή στην κανονικότητα" έφτασε! Σήμερα ανοίγουν πάνω από 66.000 επιχειρήσεις σε όλη τη χώρα που είχαν κατεβάσει ρολά κατ' εντολή της κυβέρνησης, ενώ ομαλοποιείται η κατάσταση ακόμη παραπέρα ως προς τα ταξίδια εντός της χώρας και τα ωράρια επιχειρήσεων όπως τα σούπερ-μάρκετ. Ταυτόχρονα φαίνεται ότι η κυβέρνηση εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο να ανοίξει μία βδομάδα νωρίτερα τις επιχειρήσεις εστίασης.

Άνοιγμα, φάση δεύτερη

Η Δευτέρα 4 Μαΐου ήταν η πρεμιέρα του σχεδίου "επιστροφή στην κανονικότητα", με την πρώτη φάση του να εκτυλίσσεται λίγο ή πολύ ομαλά κατά τη βδομάδα που μας πέρασε. Από σήμερα μπαίνουμε στη δεύτερη φάση του σχεδίου της σταδιακής άρσης μέτρων, που είχαν ληφθεί κατά της εξάπλωσης του κορωνοϊού, με χιλιάδες επιχειρήσεις και καταστήματα να επιστρέφουν στη νέα καθημερινότητα.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα την περασμένη Παρασκευή (8/5) το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, σήμερα επανέρχονται στην εργασία τους 155.962 εργαζόμενοι, δηλαδή το 22,5% των εργαζομένων που τέθηκαν σε αναστολή λόγω μη λειτουργίας των επιχειρήσεών τους, ενώ επαναλειτουργούν 66.010 επιχειρήσεις, δηλαδή το 25% των επιχειρήσεων των οποίων ανεστάλη η λειτουργία τους.

Ποια καταστήματα ανοίγουν

Από τα φυσικά τους καταστήματα ανοίγουν οι επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου με αντικείμενο: εξοπλισμού ήχου και εικόνας, κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων, σιδηρικών, χρωμάτων και τζαμιών, χαλιών, κιλιμιών και επενδύσεων δαπέδου και τοίχου, ηλεκτρικών οικιακών συσκευών, επίπλων, φωτιστικών και άλλων ειδών οικιακής χρήσης, εγγραφών μουσικής και εικόνας, παιχνιδιών, κάθε είδους ενδυμάτων, υποδημάτων και δερμάτινων ειδών, καλλυντικών και ειδών καλλωπισμού, ρολογιών και κοσμημάτων και καινούργιων ειδών καθώς και μεταχειρισμένων ειδών. Τα υπόλοιπα καταστήματα λιανικής, όπως κοσμηματοπωλεία, σχολές οδηγών και καταστήματα τυχερών παιχνιδιών, ανοίγουν και αυτά σήμερα, όπως επίσης και τα σχολεία για τους μαθητές της Γ' Λυκείου.

Επίσης, ανοίγουν ξανά από τα φυσικά τους καταστήματα τη λειτουργία τους οι εξής επιχειρήσεις: ενοικίασης και εκμίσθωσης ειδών αναψυχής και αθλητικών ειδών, ενοικίασης βιντεοκασετών και δίσκων, ενοικίασης και εκμίσθωσης άλλων ειδών προσωπικής ή οικιακής χρήσης, καθώς επίσης και τα καταστήματα που λειτουργούν με συμφωνίες συνεργασίας "κατάστημα εντός καταστήματος" (shop in a shop).

Σήμερα επαναλειτουργούν και οι επιχειρήσεις με αντικείμενο το λιανικό εμπόριο σε υπαίθριους πάγκους και αγορές κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων, ενδυμάτων και υποδημάτων καθώς και άλλων ειδών.

Τέλος, επαναλειτουργούν: οι σχολές ερασιτεχνών οδηγών, οι επιχειρήσεις με αντικείμενο τα τυχερά παιχνίδια και στοιχήματα σε φυσικό κατάστημα, καθώς και οι υπηρεσίες διαιτολογίας.

Οι κανόνες λειτουργίας

Φυσικά για τις εμπορικές επιχειρήσεις υπάρχουν απολύτως συγκεκριμένοι κανόνες που θα πρέπει να ακολουθούνται. Για τις επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου ο μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός ατόμων (εργαζόμενοι και πελάτες) εντός του κυρίως χώρου υπολογίζεται ως εξής:

* Για τα καταστήματα επιφάνειας κυρίως χώρου:

- Έως 20 τ.μ.: 4 άτομα

- Από 20 έως 100 τ.μ.: 4 άτομα + 1 άτομο ανά 10 τ.μ.

- Άνω των 100 τ.μ.: 12 άτομα + 1 άτομο ανά 15 τ.μ.

Επίσης, σε περίπτωση που το εμβαδόν του καταστήματος υπερβαίνει τα 300 τ.μ. και αναπτύσσεται σε περισσότερα του ενός επιπέδου, ισχύει και το κριτήριο επιπέδων, δηλαδή επιτρέπεται έως 1 άτομο ανά 10 τ.μ. ανά όροφο.

Ως ώρα έναρξης λειτουργίας των καταστημάτων ορίζεται η 10 π.μ., εξαιρουμένων των καταστημάτων πώλησης χρωμάτων και λοιπών βιομηχανικών ειδών που επιτρέπεται η λειτουργία τους από τις 7 π.μ.

Ισχύει η υποχρεωτική απόσταση 1,5 μέτρου μεταξύ ατόμων.

Υφίσταται ισχυρή σύσταση για χρήση μάσκας προστασίας από το προσωπικό και τους πελάτες. Και συνιστάται η μη χρήση ανελκυστήρων. Σε περίπτωση ανάγκης χρήσης, το επιτρεπόμενο όριο πληρότητας είναι το 40%. Αν δεν υπάρχουν κυλιόμενες κλίμακες, επιτρέπεται η χρήση του ανελκυστήρα μόνο σε άτομα με αναπηρία, ηλικιωμένους και για την τροφοδοσία του καταστήματος.

* Για τα καταστήματα τυχερών παιχνιδιών και στοιχημάτων: Ως προς τον κανόνα των επιτρεπόμενων ατόμων εντός του κυρίως χώρου των καταστημάτων ισχύουν οι ίδιοι όροι με το λιανικό εμπόριο. Επιτρέπεται η λειτουργία τους μόνο χωρίς καθήμενους πελάτες και υφίσταται ισχυρή σύσταση για χρήση μάσκας προστασίας από το προσωπικό και τους πελάτες.

* Για τις σχολές οδηγών: Επιτρέπεται η παρουσία πελατών μόνο κατόπιν ραντεβού με την υποχρέωση τήρησης καταλόγου πελατών που θα επιδεικνύεται στα ελεγκτικά όργανα, και είναι υποχρεωτική η χρήση της μάσκας προστασίας τόσο για τον εκπαιδευτή όσο και για τον εκπαιδευόμενο.

* Για τις επιχειρήσεις βιομηχανικών ειδών σε υπαίθριους πάγκους και αγορές: Ισχύει η ελάχιστη απόσταση 5 μέτρων μεταξύ των πάγκων των πωλητών. Μέγιστο ποσοστό συμμετοχής σε λαϊκές αγορές έως το 50% των αρχικά συμμετεχόντων. Δυνατότητα συμμετοχής με το ίδιο ποσοστό του 50% στις παράλληλες λαϊκές αγορές που δημιουργήθηκαν για την αποφυγή του συνωστισμού. Και ελάχιστη απόσταση 1,5 μέτρων μεταξύ των ατόμων. Σε κάθε περίπτωση, είναι αυτονόητη η ιδιαίτερη σημασία της υγιεινής των χεριών.

Τα σούπερ-μάρκετ

Επιστροφή στην κανονικότητα από σήμερα και για το ωράριο των σούπερ-μάρκετ, το οποίο είχε αυξομειωθεί ουκ ολίγες φορές την περίοδο έξαρσης του κορωνοϊού. Καθώς έχει παύσει πλέον από το Σάββατο 9 Μαΐου το διευρυμένο ωράριο που είχε ανακοινωθεί με σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση, από σήμερα τα σούπερ-μάρκετ επιστρέφουν στο γνωστό 8:00-21:00 για τις καθημερινές και 8:00-20:00 για τα Σάββατα.

Η αλλαγή αφορά μόνο το ωράριο, καθώς θα συνεχίσουν να ισχύουν όλοι οι υπόλοιποι περιορισμοί (π.χ. αριθμός πελατών ανά τετραγωνικά μέτρα) που είχαν επιβληθεί στην προσπάθεια περιορισμού στη διάδοση του κορωνοϊού. Υπενθυμίζεται ότι υπέρ της επιστροφής στο παλιό ωράριο ήταν τόσο οι περισσότεροι ιδιοκτήτες σούπερ-μάρκετ όσο και οι εργαζόμενοι. Πρόσφατη έρευνα του ΙΕΛΚΑ είχε καταγράψει ότι μόλις το 0,1% του αγοραστικού κοινού επισκεπτόταν τα καταστήματα μεταξύ 7 και 8 το πρωί.

Η τρίτη φάση επιστροφής στην κανονικότητα, σε συνδυασμό ότι έχουμε περάσει και στο θερινό-τουριστικό ωράριο, αναμένεται να αναθερμάνει και την κυριακάτικη λειτουργία των σούπερ-μάρκετ όπου αυτή επιτρέπεται. Υπενθυμίζεται ότι, με το συμπληρωματικό μνημόνιο που είχε περάσει από την προηγούμενη Βουλή το 2017, προβλέπεται η λειτουργία καταστημάτων, μεταξύ των οποίων και τα σούπερ-μάρκετ, από Μάιο έως Οκτώβριο όλες τις Κυριακές πλην μίας τον Αύγουστο.

Η απόφαση αφορούσε περιοχές όπως είναι το σύνολο του Δήμου Αθηναίων, τμήμα του ιστορικού κέντρου Θεσσαλονίκης, τμήμα του παραλιακού μετώπου στον νότιο τομέα Αθηνών (Καλλιθέα, Παλαιό Φάληρο, Άλιμο, Ελληνικό, Γλυφάδα), ενώ για την υπόλοιπη Ελλάδα ισχύει η υφιστάμενη δυνατότητα ρύθμισης μέσω των αποφάσεων των αντιπεριφερειαρχών.

Υπενθυμίζεται ότι το ωράριο λειτουργίας που είχαν ακολουθήσει τα περισσότερα σούπερ-μάρκετ κατά την κυριακάτικη θερινή λειτουργία τους ήταν αυτό του 11:00-18:00.

Έρχεται ρύθμιση για την εστίαση

Μεθαύριο Τετάρτη έρχεται και η ρύθμιση για επέκταση των χώρων που θα καλύπτουν με τραπεζοκαθίσματα τα καταστήματα εστίασης.

Εντός της εβδομάδας που ξεκίνησε θα κατατεθούν από το υπουργείο Εσωτερικών στη Βουλή οι ρυθμίσεις για τις διευκολύνσεις που θα δίνονται στους καταστηματάρχες εστίασης για να επεκτείνουν τον χώρο στον οποίο κάνουν χρήση των τραπεζοκαθισμάτων τους.

Διευκρινίσεις επί του θέματος έδωσε ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος, στο κεντρικό δελτίο του Star.

Οι ρυθμίσεις, τις οποίες επεξεργάστηκαν από κοινού τα υπουργεία Εσωτερικών και Ανάπτυξης και έχουν τη σύμφωνη γνώμη της ΚΕΔΕ, θα περιλαμβάνονται στην κύρωση Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, πιθανότατα μεθαύριο Τετάρτη.

Όπως διευκρίνισε ο κ. Θεοδωρικάκος, με τη ρύθμιση τα καταστήματα εστίασης θα μπορούν έως και να διπλασιάσουν τον χώρο που διαθέτουν έως σήμερα προκειμένου να καλύψουν ένα μέρος της χαμένης χωρητικότητάς τους. Αυτό θα γίνει χωρίς να πληρώσουν επιπλέον τέλη στους Δήμους. Όπως εξήγησε ο υπουργός Εσωτερικών, στις περιπτώσεις που δεν υπάρχει χώρος για επέκταση, η υπόδειξη που κάνει η νομοθετική παρέμβαση είναι να μειώνονται τα δημοτικά τέλη έως και 50%.

Στη ρύθμιση υπάρχει πρόβλεψη σε ορισμένες περιπτώσεις είτε για μερικές ώρες είτε για το σύνολο της ημέρας να υπάρχει δυνατότητα πεζοδρομήσεων από τους Δήμους, σε κάθε περίπτωση με την προϋπόθεση ότι πρέπει να μένει ελεύθερος ένας χώρος τουλάχιστον 1,80 μ. για να κυκλοφορούν χωρίς προβλήματα οι πεζοί και οι μόνιμοι κάτοικοι και να μη ταλαιπωρούνται ή κλείνουν οι διαβάσεις σε άτομα με ειδικές ανάγκες.

Οι επίσημες αποφάσεις για το αν θα ανοίξουν μία εβδομάδα νωρίτερα (σ.σ. μέχρι στιγμής η ημερομηνία-ορόσημο είναι η 1η Ιουνίου) αναμένεται να ληφθούν από την κυβέρνηση περίπου στις 18 με 20 Μαΐου, πάντα σε συνεννόηση με την επιστημονική ομάδα του υπουργείου Υγείας και τον Σωτήρη Τσιόδρα.

Οι ιδιοκτήτες εστιατορίων και καφέ περιμένουν και τις αποφάσεις σχετικά με το ενδεχόμενο μείωσης του ΦΠΑ. Για τις καφετέριες, συζητείται να μειωθεί ο συντελεστής από το 24% στο 13%, ενώ για την εστίαση από 13% στο 11-12%. Ωστόσο, στο ζήτημα της εστίασης υπάρχουν σοβαρές αντιρρήσεις από τους Θεσμούς.

Αιτήματα για μείωση του συντελεστή ΦΠΑ έχουν διατυπωθεί και για τη διαμονή στα ξενοδοχεία. Ειδικότερα, υπάρχει το σενάριο για μείωση του ΦΠΑ από 13% σε 6%, ενώ έχει αναφερθεί επίσης η κατάργηση του τέλους διαμονής.

Σχετικά με τη χρήση της τηλεργασίας, ο υπουργός Εσωτερικών είπε ότι θα συνεχιστεί να δίνεται αυτή η δυνατότητα. «Θέλουμε στην πορεία αυτό να το θεσμοθετήσουμε. Δε βιαζόμαστε να το κάνουμε γιατί θέλουμε να μελετήσουμε τις βέλτιστες λύσεις. Αποκτήσαμε μια σημαντική εμπειρία, αλλά οφείλουμε να λάβουμε υπόψη και την εμπειρία άλλων χωρών, καθώς και μια πολύ σοβαρή μελέτη που κάνει το υπουργείο μας. Η τηλεργασία ήρθε για να μείνει, αλλά θα εφαρμοστεί με τον βέλτιστο τρόπο και χωρίς να θίγονται οι δυνατότητες και τα αποτελέσματα της δουλειάς των εργαζομένων στον δημόσιο τομέα και συνολικά οι δυνατότητες του δυναμικού του δημόσιου τομέα», είπε ο κ. Θεοδωρικάκος.

Η πορεία της πανδημίας: Έξι νέα κρούσματα και κανένας θάνατος

Μόλις έξι νέα κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα μας ανακοινώθηκαν στην ενημέρωση του υπουργείου Υγείας για την πορεία της νόσου.

Το σύνολο των κρουσμάτων στην Ελλάδα φτάνει τις 2.716, με το 55% εξ αυτών να αφορά άνδρες.

Από τα συνολικά κρούσματα, 603 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό, ενώ 1.364 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Στη χώρα μας ο αριθμός των νεκρών φτάνει τους 151. Οι 40 ήταν γυναίκες (26,5%) και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων ήταν τα 75 έτη και το 93,4% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Στις ΜΕΘ βρίσκονται 30 ασθενείς διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία των διασωληνωμένων είναι τα 67 έτη. Οι δέκα είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Το 96,7% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω.

Στη χώρα μας έχουν μέχρι σήμερα πραγματοποιηθεί 98.787 διαγνωστικά τεστ.

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News