Ελλάδα

Ένωση Ασθενών Ελλάδας: Θεσμικό πλαίσιο για την αποζημίωση των τεστ κορωνοϊού

Συνεχίζουν να γίνονται αποδέκτες καταγγελιών χρόνιων ασθενών που «υποχρεούνται να κάνουν το τεστ σε κάθε επίσκεψή τους»

H Ένωση Ασθενών Ελλάδας καλεί το υπουργείο Υγείας να προβεί άμεσα στην άμεση θέσπιση ενός ενιαίου πλαισίου αναφορικά με τη διενέργεια και την αποζημίωση των τεστ για το νέο κορωνοϊό, στα δημόσια και τα ιδιωτικά θεραπευτήρια.

Αναφέρει ότι οι σύλλογοί της σε όλη την επικράτεια, συνεχίζουν να γίνονται αποδέκτες καταγγελιών χρόνιων ασθενών, οι οποίοι έχουν προγραμματισμένες θεραπείες σε συμβεβλημένες με τον ΕΟΠΥΥ ιδιωτικές κλινικές, «ότι υποχρεούνται να κάνουν το τεστ σε κάθε επίσκεψή τους και επιβαρύνονται οι ίδιοι με το κόστος που συχνά υπερβαίνει τα 120 ευρώ».

 «Το συγκεκριμένο μέτρο αποτελεί ένα δυσβάσταχτο εμπόδιο στην πρόσβαση των χρόνιων ασθενών στη θεραπεία τους, ιδιαίτερα σε αυτή την κρίσιμη περίοδο», σημειώνει η Ένωση Ασθενών Ελλάδας. Προσθέτει πως οι υπηρεσίες υγείας των ιδιωτικών παρόχων που αποζημιώνονται από τον ΕΟΠΥΥ εξακολουθούν να συνιστούν ένα δημόσιο αγαθό, «το οποίο όμως αμφισβητείται στην πράξη» και σημειώνουν: «Τα μέτρα δημόσιας υγείας όπως ο προσυμπτωματικός έλεγχος εφόσον είναι υποχρεωτικά, είναι αυτονόητα μία ευθύνη της Πολιτείας και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να χρηματοδοτούνται από τα νοικοκυριά».

Το υπουργείο Υγείας, τονίζει η Ένωση Ασθενών Ελλάδας, «οφείλει να αποδείξει έμπρακτα τη μέριμνα για την προστασία των ευπαθών ομάδων που πλήττονται πολυεπίπεδα από την πανδημία. Στην κατεύθυνση αυτή, απαιτείται 1) η διασαφήνιση των περιπτώσεων κατά τις οποίες ο ασυμπτωματικός πολίτης οφείλει να κάνει την εξέταση κατά την είσοδό του στο νοσοκομείο και 2) η θέσπιση ενός μηχανισμού αποζημίωσης της μοριακής εξέτασης για τη νόσο COVID-19 για τους χρόνιους ασθενείς πέρα από το δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια