13 νέα κρούσματα - 150 θάνατοι στη χώρα

Ελλάδα
13 νέα κρούσματα - 150 θάνατοι στη χώρα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

2.691 συνολικά τα κρούσματα - 32 ασθενείς διασωληνωμένοι

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας Σωτήρης Τσιόδρας και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας του Πολίτη Νίκος Χαρδαλιάς, προχώρησαν στην καθιερωμένη ενημέρωσή τους για την πορεία της πανδημίας στη χώρα μας. 

Το «παρών» στη σημερινή ενημέρωση έδωσε και ο υφυπουργός Ανάπτυξης κ. Νίκος Παπαθανάσης, ο οποίος ενημέρωσε για το άνοιγμα των καταστημάτων, ανακοινώνοντας τις επιχειρήσεις που ανοίγουν στις 11 Μαΐου και τους κανόνες λειτουργίας.

Ειδικότερα, τα νέα κρούσματα του κορωνοϊού που καταγράφηκαν το τελευταίο εικοσιτετράωρο στην χώρα μας, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον νέο κορωνοϊό, Σωτήρης Τσιόδρας, τα οποία είναι 13 και το σύνολο των κρουσμάτων στη χώρα μας ανέρχεται πλέον στα 2.691.

Σύμφωνα με τον κ. Τσιόδρα 32 συνάνθρωποί μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι σε ΜΕΘ, ενώ 150 είναι οι συμπολίτες μας που έχασαν τη ζωή τους, ενώ 85 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ. Συνολικά 150 άνθρωποι έχουν χάσει τη  ζωή τους από τον νέο κορωνοϊό, σύμφωνα με τον λοιμωξιολόγο.

Η επίδραση του καλοκαιριού στον νέο κορωνοϊό πιθανολογείται πως από μόνη της δεν θα είναι αρκετή για τη μηδένιση του ιού, ανέφερε στην αποψινή ενημέρωσή του ο Σ. Τσιόδρας και πρόσθεσε: «Μακάρι το καλοκαίρι να έχει θετικές επιπτώσεις στην κυκλοφορία του κορονοϊού» σχολιάζοντας την πιθανότητα για ένα δεύτερο κύμα του ιού το καλοκαίρι, όπως αναφέρθηκε από το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ στη Γερμανία.

Ωστόσο, είπε ότι δεν θέλει να μιλάμε με πιθανότητες, «θα περιμένουμε και θα δούμε. Όλα αυτή τη στιγμή εξαρτώνται από τη συμπεριφορά μας και η πορεία της επιδημίας του ιού στη χώρα μας θα εξαρτηθεί από την εθελούσια δική μας συμμόρφωση στους κανόνες υγιεινής στην καθ ημέρα πράξη», κατέληξε.

Ερωτηθείς για το χρονικό ορίζοντα που απαιτείται ώστε να φανεί η επίδραση της πρώτης άρσης των μέτρων στον δείκτη Ρ0 είπε ότι είναι νωρίς ακόμη και ότι «θα πρέπει να περάσουν τουλάχιστον άλλες 10 μέρες. Θα παρακολουθούμε σταδιακά τι γίνεται και θα είμαστε σε επιφυλακή».

Τόνισε πως «δεν μπορώ να πω από τώρα ότι 15 μέρες μετά θα σας πούμε με σιγουριά τι γίνεται αλλά μετά από 15 μέρες θα ξέρουμε με ακρίβεια που πάμε». Βλέπουμε με αισιοδοξία βέβαια, πρόσθεσε, ότι χώρες που υλοποίησαν την άρση των μέτρων πιο νωρίς από εμάς είναι σε σχετικά καλό δρόμο κι αυτό μας δίνει μια καλή αίσθηση για τη συνέχεια. 

Οι άνθρωποι με θετικά αντισώματα θα έχουν πιθανότατα κάποια μορφή ανοσίας στον κορωνοϊό

Αναφερόμενος στα τεστ αντισωμάτων, ο κ. Τσιόδρας είπε ότι αυτά θα χρησιμοποιηθούν για καθαρά επιδημιολογικούς λόγους και στη χώρα μας. Παράλληλα, επικαλέστηκε τα αισιόδοξα αποτελέσματα μελέτης, τα οποία ανακοινώθηκαν αυτή την εβδομάδα.

«Σχεδόν σε όλους όσους πέρασαν την ασθένεια, ανεξάρτητα από την ηλικία, το φύλο και τη σοβαρότητα της κατάστασής τους, ανιχνεύθηκαν ειδικά αντισώματα έναντι του ιού. Η πιθανότητα να έχουμε ψεύτικα θετικά αποτελέσματα είναι μικρότερη του 1%. Η τεχνική ελέγχθηκε σε περισσότερα από 1300 άτομα που είχαν περάσει ήπια τη νόσο», τόνισε.

Όπως παρατήρησε επίσης, ο κ. Τσιόδρας, η μελέτη διαπίστωσε παρουσία αντισωμάτων, ανεξάρτητα από το αν κάποιος νόσησε βαριά ή όχι. Το 92% των ανθρώπων που εξετάστηκαν 21 μέρες μετά την προσβολή από τον ιό είχαν, θετικά αντισώματα. Η ίδια ομάδα έχει συνδυάσει την παρουσία αυτών των αντισωμάτων με τη δυνατότητα του ανθρώπινου σώματος να εξουδετερώνει τον ιό.

«Φαίνεται ότι στο άμεσο μέλλον άνθρωποι με θετικά αντισώματα θα έχουν κάποια μορφή ανοσίας έναντι του τρέχοντος στελέχους του ιού. Το ερώτημα που πρέπει να μελετηθεί και θα πρέπει υπομονετικά να περιμένουμε να απαντηθεί επιστημονικά είναι για πόσο καιρό θα κρατάει αυτή η ανοσία», επισήμανε ο κ. Τσιόδρας. Γι’ αυτό όπως είπε οι επιστήμονες θα παρακολουθούν ασθενείς που έχουν περάσει τη νόσο για 6 ή 12 μήνες και να βλέπουν πως συμπεριφέρονται τα αντισώματά τους.

Θα χρειαστούν μήνες για να δούμε αν το εμβόλιο της φυματίωσης «προστατεύει»  

Σε ερώτηση για τον αν το εμβόλιο της φυματίωσης- που έχει γίνει σε μεγαλύτερο πληθυσμό σε πολίτες χωρών που δείχνουν να επλήγησαν λιγότερο από τον κορωνοϊό- παρέχει κάποια προστασία από τον ιό, ο Σ. Τσιόδρας ήταν πολύ προσεκτικός στην απάντηση του. «Θεωρώ ότι είναι ακόμα αναπάντητο το ερώτημα, είναι επιδημιολογικά τα δεδομένα. Μπορεί να υπάρχει μια βάση αλλά πρόκειται για επιδημιολογικά δεδομένα».

Θα μας πάρει κάποιους μήνες για να έχουμε ξεκάθαρη απάντηση τόνισε ο Σ. Τσιόδρας ο οποίος ωστόσο εξήγησε πως ίσως το εμβόλιο «ενεργοποιεί κάποιους μηχανισμούς άμυνας, εσωτερικής ανόσιας πολύ σημαντικούς και έχει βρεθεί ότι η χρήση του εμβολίου BCG κατά της φυματίωσης προφυλάσσει από τις ιώσεις του αναπνευστικού στα παιδιά από παλιότερες μελέτες».

Όπως συμπλήρωσε, ήδη έχουν ξεκινήσει μελέτες σε κάποιες χώρες όπως η Ολλανδία όπου επιστήμονες χορηγούν το εν λόγω εμβόλιο σε μια προσπάθεια ενίσχυσης του ανοσοποιητικού συστήματος.

Ν. Χαρδαλιάς: Προτιμότερο να προχωρήσουμε αργά από το να γυρίσουμε πίσω

«Τα πρώτα 24ωρα της δεύτερης φάσης δείχνουν ότι η ελληνική κοινωνία αντιμετωπίζει με σοβαρότητα την πρωτοφανή συγκυρία, προτιμότερο να προχωρήσουμε αργά από το να γυρίσουμε πίσω», τόνισε υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς κατά την καθιερωμένη ενημέρωση για την εξέλιξη της πανδημίας του κορωνοϊού στην Ελλάδα.

Ο κ. Χαρδαλιάς, ανακοίνωσε 18 παραβάσεις σχετικές με την λειτουργία επιχειρήσεων - 414 παραβάσεις για μη προβλεπόμενες μετακινήσεις, ενώ αναφερόμενος στη διαμόρφωση της νέας καθημερινότητας επεσήμανε, πως «ίσως μας φαντάζει αργή αλλά πρέπει να συνεχίσουμε με σύνεση, μένουμε ασφαλείς, βγαίνουμε νικητές».

Ποιες επιχειρήσεις επανεκκινούν

Τις δραστηριότητες των οικονομικών φορέων που επανεκκινούν την Δευτέρα 11 Μαίου και τους κανόνες λειτουργίας τους ανακοίνωσε ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Νίκος Παπαθανάσης, αναφερόμενος στη 2η φάση άρσης του lockdown στο λιανεμπόριο.

Συγκεκριμένα, από τα φυσικά τους καταστήματα επανεκκινουν οι επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου με αντικείμενο:

εξοπλισμού ήχου και εικόνας

κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων

σιδηρικών, χρωμάτων και τζαμιών

χαλιών, κιλιμιών και επενδύσεων δαπέδου και τοίχου

ηλεκτρικών οικιακών συσκευών

επίπλων, φωτιστικών και άλλων ειδών οικιακής χρήσης

εγγραφών μουσικής και εικόνας

παιχνιδιών κάθε είδους ενδυμάτων

υποδημάτων και δερμάτινων ειδών

καλλυντικών και ειδών καλλωπισμού

ρολογιών και κοσμημάτων

καινούριων ειδών και μεταχειρισμένων ειδών

Επίσης, επανεκκινούν από τα φυσικά τους καταστήματα την λειτουργία τους οι εξής επιχειρήσεις:

ενοικίασης και εκμίσθωσης ειδών αναψυχής και αθλητικών ειδών

ενοικίασης βιντεοκασετών και δίσκων

ενοικίασης και εκμίσθωσης άλλων ειδών προσωπικής ή οικιακής χρήσης, και

καθώς επίσης και τα καταστήματα που λειτουργούν με συμφωνίες συνεργασίας «κατάστημα εντός καταστήματος» (shop in a shop)

Την ίδια ημερομηνία, σύμφωνα με τον υφυπουργό, επαναλειτουργούν οι επιχειρήσεις με αντικείμενο το λιανικό εμπόριο σε υπαίθριους πάγκους και αγορές κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων, ενδυμάτων και υποδημάτων καθώς και άλλων ειδών.

Τέλος, επαναλειτουργούν:

οι σχολές ερασιτεχνών οδηγών

οι επιχειρήσεις με αντικείμενο τα τυχερά παιχνίδια και στοιχήματα σε φυσικό κατάστημα, καθώς και οι υπηρεσίες διαιτολογίας.

Επομένως, τη Δευτέρα 11 Μαΐου, στο δεύτερο στάδιο δηλαδή της επανεκκίνησης της οικονομίας, επανέρχονται στην εργασία τους 155.962 εργαζόμενοι, δηλαδή το 22,5% των εργαζομένων που ετέθησαν σε αναστολή λόγω μη λειτουργίας των επιχειρήσεων τους. Επίσης, επαναλειτουργούν 66.010 επιχειρήσεις, δηλαδή το 25% των επιχειρήσεων των οποίων ανεστάλη η λειτουργία τους.

Όλοι οι οικονομικοί φορείς επαναλειτουργούν με συγκεκριμένους κανόνες λειτουργίας που έχουν ως εξής:

Για τις επιχειρήσεις Λιανικού εμπορίου ο μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός ατόμων (εργαζόμενοι και πελάτες ) εντός του κυρίως χώρου υπολογίζεται ως εξής:

Για τα καταστήματα επιφάνειας κυρίως χώρου

Έως 20τμ: 4 άτομα

Από 20-100 τμ: 4 άτομα + 1 άτομο ανά 10τμ

Άνω των 100τμ: 12 άτομα + 1 άτομο ανά 15τμ

Επίσης, σε περίπτωση που το εμβαδόν του καταστήματος υπερβαίνει τα 300τμ και αναπτύσσεται σε περισσότερα του ενός επιπέδου ισχύει και το κριτήριο επιπέδων, δηλαδή επιτρέπεται έως 1 άτομο ανά 10τμ ανά όροφο.

Η ώρα έναρξης λειτουργίας των καταστημάτων ορίζεται η 10πμ εξαιρουμένων των καταστημάτων πώλησης χρωμάτων και λοιπών βιομηχανικών ειδών που επιτρέπεται η λειτουργία τους από τις 7:00 π.μ. Ισχύει η υποχρεωτική απόσταση 1,5 μέτρου μεταξύ ατόμων και υφίσταται ισχυρή σύσταση για χρήση μάσκας προστασίας από το προσωπικό και τους πελάτες.

Παράλληλα, συνιστάται η μη χρήση ανελκυστήρων. Σε περίπτωση ανάγκης χρήσης, το επιτρεπόμενο όριο πληρότητας είναι το 40%. Αν υπάρχουν κυλιόμενες κλίμακες, επιτρέπεται η χρήση του ανελκυστήρα μόνο σε Άτομα με αναπηρία, ηλικιωμένους και για την τροφοδοσία του καταστήματος.

Για τα καταστήματα τυχερών παιχνιδιών και στοιχημάτων, ως προς τον κανόνα των επιτρεπόμενων ατόμων εντός του κυρίως χώρου των καταστημάτων ισχύουν οι ίδιοι όροι με το λιανικό εμπόριο, Επιτρέπεται η λειτουργία τους μόνο χωρίς καθήμενους πελάτες και Υφίσταται ισχυρή σύσταση για χρήση μάσκας προστασίας από το προσωπικό και τους πελάτες.

Για τις Σχολές οδηγών επιτρέπεται η παρουσία πελατών μόνο κατόπιν ραντεβού με την υποχρέωση τήρησης καταλόγου πελατών που θα επιδεικνύεται στα ελεγκτικά όργανα και είναι υποχρεωτική η χρήση της μάσκας προστασίας τόσο για τον εκπαιδευτή όσο και για τον εκπαιδευόμενο.

Τέλος, για τις επιχειρήσεις βιομηχανικών ειδών σε υπαίθριους πάγκους και αγορές ισχύουν τα έξης:

Ελάχιστη απόσταση 5 μέτρων μεταξύ των πάγκων των πωλητών.

Μέγιστο ποσοστό συμμετοχής σε λαϊκές αγορές έως το 50% των αρχικά συμμετεχόντων.

Δυνατότητα συμμετοχής με το ίδιο ποσοστό του 50% στις παράλληλες λαϊκές αγορές που δημιουργήθηκαν για την αποφυγή του συνωστισμού.

Και ελάχιστη απόσταση 1,5 μέτρων μεταξύ των ατόμων.

Σε κάθε περίπτωση, είναι αυτονόητη η ιδιαίτερη σημασία της υγιεινής των χεριών.

Τα αρμόδια ελεγκτικά όργανα για την εφαρμογή των κανόνων λειτουργίας είναι:

Η Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή

Η Ελληνική Αστυνομία

Η Δημοτική Αστυνομία

Οι Λιμενικές Αρχές

Οι Υγειονομικές Υπηρεσίες των ΟΤΑ α’ και β’ βαθμού

Το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας, και

Η Εθνική Αρχή Διαφάνειας.

Σύμφωνα με τον κ. Παπαθανάση, συνολικά στα δύο στάδια επανεκκίνησης, δηλαδή αυτό της 4ης Μαΐου και στο προσεχές της Δευτέρας 11ης Μαΐου θα έχουν επανέλθει στην εργασία τους 225.000 εργαζόμενοι , δηλαδή το 33% των εργαζομένων που ανεστάλλει η εργασία τους λόγω μη λειτουργίας των επιχειρησεών τους. Επίσης, θα έχουν επαναλειτουργήσει 93.000 επιχειρήσεις , δηλαδή το 35% των επιχειρήσεων των οποίων είχε ανασταλεί η λειτουργία τους με κρατική εντολή.

«Στις 4 Μαΐου ανοίξαμε την πόρτα της ευθύνης και βγήκαμε, και τώρα ετοιμαζόμαστε να ανοίξουμε βηματισμό. Ο δρόμος είναι ανηφορικός αλλά η δύναμή μας μεγάλη και πεισματώδης. Κάθε μέρα κερδίζουμε και μια μάχη και όσο πειθαρχούμε, όσο τηρούμε πιστά τις οδηγίες, τόσο πιο γρήγορα θα μπορέσει η οικονομία μας να επιταχύνει ξανά. Το έχουμε πετύχει έως τώρα, ας το συνεχίσουμε βάζοντας πάντα το εγώ πίσω και το εμείς μπροστά», κατέληξε.

Συλλυπητήρια στους οικείους του καθηγητή Δημήτρη Κρεμαστινού -  «Άφησε το αποτύπωμα του και στον χώρο της Υγείας».

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News