Επιστολή στον Πρωθυπουργό από Σωματεία Σχολικής Καθαριότητας: «Δεν είμαστε αντικείμενα μιας χρήσης»

Κρήτη
Επιστολή στον Πρωθυπουργό από Σωματεία Σχολικής Καθαριότητας: «Δεν είμαστε αντικείμενα μιας χρήσης»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ζητούν μέσα προστασίας και βασικές παροχές

Επιστολή αποστέλλουν στον πρωθυπουργό τα σωματεία σχολικής καθαριότητας όλης της χώρας- μεταξύ των οποίων και από την Κρήτη- καθώς όπως υποστηρίζουν αισθάνονται "αντικείμενα μιας χρήσης" και δεν τους παρέχονται ούτε μέσα ατομικής προστασίας.

Όπως αναφέρουν στην επιστολή τους που κοινοποιείται επίσης στους υπουργούς Παιδείας, Εσωτερικών και σε αρχηγούς κομμάτων:

«Με την από 4.5.2020 επιστολή μας προς τους Υπουργούς Παιδείας και Εσωτερικών και με αφορμή την επαναλειτουργία των σχολείων, προτείναμε τηλεδιάσκεψη με αντιπροσωπεία των σωματείων μας, σε ημερομηνία και ώρα που οι ίδιοι οι Υπουργοί θα μας υποδείκνυαν, στην οποία ευελπιστούσαμε ότι θα ανταποκριθούν προκειμένου να συζητήσουμε και να δρομολογήσουμε λύσεις γύρω από το ομολογουμένως απαράδεκτο καθεστώς απασχόλησής μας. Στην ίδια επιστολή καταστήσαμε σαφές ότι οι 9.500 συμβασιούχες και συμβασιούχοι στη σχολική καθαριότητα, διατίθενται να δώσουν γι’ άλλη μια φορά τον καλύτερο εαυτό τους μέσα στις σχολικές μονάδες, ώστε η μαθητική και η εκπαιδευτική κοινότητα να συνεχίσει να απολαμβάνει ένα ασφαλές και υγειές σχολικό περιβάλλον, αρκεί να υπάρχουν οι στοιχειώδεις εγγυήσεις εργασίας με ασφάλεια και εργασίας με δικαιώματα, τα οποία σήμερα δεν υφίστανται ούτε κατ ελάχιστο.

Δυστυχώς δεν υπήρξε καμία απολύτως ανταπόκριση εκ μέρους των Υπουργών και εξ αυτού του λόγου αναγκαζόμαστε να επανέλθουμε με την παρούσα επιστολή μας προς εσάς και να εκφράσουμε την αγανάκτηση και την απογοήτευσή μας για το γεγονός ότι οι αξιότιμοι κύριοι Υπουργοί εδώ και 10 μήνες αδιαφορούν παντελώς για την ύπαρξή μας και αρνούνται να δεχθούν αντιπροσωπεία μας και να ακούσουν τις θέσεις και τα αιτήματά μας. ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΚΑΙ ΟΧΙ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΑ ΜΙΑΣ ΧΡΗΣΗΣ. Απαιτούμε στοιχειώδη σεβασμό στην εργασία μας και είμαστε έτοιμοι να αγωνιστούμε με όλες μας τις δυνάμεις γι’ αυτό.

Όλο το προηγούμενο διάστημα, αν και εργαζόμενοι με συμβάσεις μίσθωσης έργου σε σχολεία (που υποκρύπτουν όμως συμβάσεις εξαρτημένης εργασίας), ουσιαστικά επιταχθήκαμε από το Υπουργείο Εσωτερικών και στρατευτήκαμε όπου μας χρειάστηκε η πολιτεία στη μάχη του αντιικού αγώνα, δίχως όμως να μας παρασχεθούν τα απαιτούμενα Μέσα Ατομικής Προστασίας, δίχως να έχουμε δικαίωμα στη λήψη αναρρωτικών αδειών, αδειών μητρότητας, αδειών ειδικού σκοπού, δίχως δικαίωμα απαλλαγής από τα καθήκοντα ως άτομα που ανήκουν σε ευάλωτες κατηγορίες. Μέχρι και άτομα καρκινοπαθή εξαναγκάζονταν να απασχολούνται καθημερινά αμέσως μετά τις χημειοθεραπείες, διακινδυνεύοντας τη ζωή τους. Κι όλα αυτά για 33€/ανά σχολική αίθουσα το μήνα, δίχως πρόσβαση σε κανένα εργασιακό και ασφαλιστικό δικαίωμα.

Το μόνο που ζητάμε είναι επιτέλους να μας ακούσουν. Είναι αδιανόητο να λαμβάνονται αποφάσεις για εμάς χωρίς στάθμιση των ειδικών συνθηκών που διέπει τη σχέση των καθαριστριών/στων με σύμβαση μίσθωσης έργου. Είναι απαράδεκτο να καλούμαστε την περίοδο της πανδημίας -αν και καθαρίστριες/στες σχολείων- να απασχολούμαστε χωρίς Μέσα Ατομικής Προστασίας σε δημοτικά κτίρια, υπόγεια και αποθήκες επί δεκαετίες κλειστές γεμάτες ποντίκια και άλλους μολυσματικούς παράγοντες. Είναι απαράδεκτο επί δεκαετίες να υπογράφουμε συμβάσεις μίσθωσης έργου και η πολιτεία ν’ αρνείται να μας αναγνωρίσει την κάλυψη πάγιων και διαρκών αναγκών. Είναι παράνομο με εγκυκλίους να γίνεται υπέρβαση των συμβατικών μας δικαιωμάτων και να μας εντέλουν ενόψει της λήψης μέτρων για τη διαφύλαξη της υγείας των μαθητών και διδασκόντων και την αποφυγή διασποράς του κορωνοϊού COVID 19, να παρέχουμε υπηρεσίες καθαριότητας καθ’ όλη τη διάρκεια λειτουργίας των σχολικών μονάδων, με πλήρη ωράρια εργασίας, για μόλις 100, 200 και 300€ το μήνα, δίχως να προβλέπεται κάτι τέτοιο στις συναφθείσες συμβάσεις και δίχως να υπάρχει καμία απολύτως κάλυψη σε περίπτωση εργατικού ατυχήματος. Κάθε φορά που πηγαίνουμε να αναλάβουμε εργασία δεν γνωρίζουμε αν θα επιστρέψουμε υγιείς και αρτιμελής στις οικογένειές μας.

Κύριε Πρωθυπουργέ,

Ζητάμε την παρέμβασή σας για να δοθεί λύση στα χρόνια προβλήματα που αντιμετωπίζουμε. Απασχολούμαστε μέχρι και 20 χρόνια με συμβάσεις μίσθωσης έργου δίχως να έχει προκηρυχθεί ούτε μια μόνιμη θέση απασχόλησης στον κλάδο. Βρισκόμαστε σε ένα καθεστώς επισφάλειας, δίχως δικαιώματα και δίχως να γνωρίζουμε αν την επόμενη ημέρα θα εξακολουθεί να υπάρχει εισόδημα για τις οικογένειές μας.

Πρέπει όμως από κάπου να ξεκινήσει η δρομολόγηση λύσεων. Και μια τέτοια διαδικασία δεν μπορεί να προχωρήσει δίχως την εκκίνηση διαλόγου με την Κυβέρνηση και τους αρμόδιους υπουργούς. Σίγουρα πάντως δεν μπορεί να τα προβλήματα να λυθούν με το να αποφεύγουν οι αρμόδιοι Υπουργοί να συναντηθούν μαζί μας. Τα προβλήματα δεν μπορούν να κρύβονται διαρκώς κάτω από…τα εκάστοτε υπουργικά χαλιά.

Σας καταθέτουμε τα αιτήματα του κλάδου και σας καλούμε να μεριμνήσετε ώστε να αρχίσουν να δρομολογούνται λύσεις:

• Έναρξη διαδικασιών για μόνιμη, πλήρη και σταθερή εργασία με αορίστου χρόνου συμβάσεις και πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.

• Ως προσωρινό μέτρο για την αντιμετώπιση του Covid-19, ανανέωση για τα επόμενα 3 χρόνια όλων των υφιστάμενων συμβάσεων των συμβασιούχων στη σχολική καθαριότητα, με αύξηση των κονδυλίων αποζημίωσης ανά σχολική αίθουσα.

• Επιδοτούμενη κατάρτιση στις διαδικασίες περιορισμού της διάδοσης του Covid-19 στα σχολικά συγκροτήματα και Πιστοποίηση Επαγγέλματος.

• Αξιοπρεπείς αμοιβές και Ανθρώπινες Συνθήκες Εργασίας, με τήρηση των κανόνων Υγιεινής & Ασφάλειας – Αυστηροποίηση και επιβολή κυρώσεων στους Δήμους που δεν χορηγούν τα εκ του νόμου προβλεπόμενα Μέσα Ατομικής Προστασίας με αναδρομική ισχύ.

• Αποζημίωση για προκάτ αίθουσες, αίθουσες πληροφορικής και εργαστηρίων, οι οποίες δεν είναι δηλωμένες στο my school, δεν αποζημιώνονται από το ΙΝΕΔΙΒΙΜ και καθαρίζονται ΔΩΡΕΑΝ σήμερα από συμβασιούχους στη σχολική καθαριότητα.

• Ασφάλεια και ΟΧΙ Επισφάλεια στην εργασία – Καμία μείωση αιθουσών, Καμία απόλυση εργαζόμενης από Δημάρχους και Σχολικές Επιτροπές.

• Μειωμένο εισιτήριο στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

• Εφαρμογή ίσων όρων και συνθηκών εργασίας και στις Ι.Δ.Α.Χ. με υπογραφή σ.σ.ε. και αναγνώριση του εγγράφου προσχώρησης της ΟΙΥΕ στη σύμβαση της ΠΟΕ ΟΤΑ.

Με την ελπίδα ότι ο Πρωθυπουργός της χώρας θα αφουγκραστεί 9500 ανθρώπους που βρίσκονται από την πρώτη στιγμή στη μάχη του αντιικού αγώνα, σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων για το ενδιαφέρον!»

Αθήνα, 7.5.2020

ΟΙ ΔΙΟΙΚΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ

  1. ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΑΘΑΡΙΣΤΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΝΟΜΟΥ ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ & ΕΡΜΙΟΝΙΔΑΣ

    2. ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ «Η ΕΝΩΣΗ»

    3. ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΚΑΘΑΡΙΣΤΡΙΩΝ ΚΑΙ ΚΑΘΑΡΙΣΤΩΝ ΝΟΜΟΥ ΤΡΙΚΑΛΩΝ

    4. ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΚΑΘΑΡΙΣΤΡΙΩΝ ΝΟΜΟΥ ΕΒΡΟΥ

    5. ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑΣ Β. ΕΛΛΑΔΑΣ & ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ

    6. ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΚΑΘΑΡΙΣΤΡΙΩΝ ΚΑΙ ΚΑΘΑΡΙΣΤΩΝ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΚΑΙ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΟΖΑΝΗΣ-ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ-ΓΡΕΒΕΝΩΝ

    7. ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑΣ ΛΥΚΕΙΩΝ, ΓΥΜΝΑΣΙΩΝ ΚΑΙ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΗΜΑΘΙΑΣ

    8. ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΚΑΘΑΡΙΣΤΩΝ ΚΑΘΑΡΙΣΤΡΙΩΝ ΠΟΛΗΣ ΚΑΙ ΕΠΑΡΧΙΑΣ ΓΙΑΝΝΙΤΣΩΝ

    9. ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΑΘΑΡΙΣΤΩΝ – ΚΑΘΑΡΙΣΤΡΙΩΝ ΠΑΤΡΑΣ

    10. ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΚΑΘΑΡΙΣΤΡΙΩΝ ΝΟΜΟΥ ΔΡΑΜΑΣ

    11. ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΚΑΘΑΡΙΣΤΡΙΩΝ ΞΑΝΘΗΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ

    12. ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΚΑΘΑΡΙΣΤΡΙΩΝ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΚΤΙΡΙΩΝ ΒΟΡΕΙΟΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

    13. ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΚΑΘΑΡΙΣΤΡΙΩΝ ΟΡΕΣΤΙΑΔΑΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ

    14. ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΑΘΑΡΙΣΤΡΙΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΚΑΙ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΚΤΙΡΙΩΝ Ν. ΠΙΕΡΙΑΣ

    15. ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΚΑΘΑΡΙΣΤΡΙΩΝ-ΚΑΘΑΡΙΣΤΩΝ ΝΟΜΟΥ ΠΕΛΛΑΣ

    16. ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΩΝ ΚΑΘΑΡΙΣΤΩΝ – ΚΑΘΑΡΙΣΤΡΙΩΝ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΚΤΙΡΙΩΝ Ν. ΚΑΒΑΛΑΣ

    17. ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΚΑΘΑΡΙΣΤΩΝ ΚΑΙ ΚΑΘΑΡΙΣΤΡΙΩΝ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ

    18. ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΚΑΘΑΡΙΣΤΡΙΩΝ ΚΑΘΑΡΙΣΤΩΝ ΝΟΜΟΥ ΦΛΩΡΙΝΑΣ

    19. ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΚΑΘΑΡΙΣΤΡΙΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΙΔΡΥΜΑΤΩΝ Ν. ΧΑΝΙΩΝ

    20. ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΚΑΘΑΡΙΣΤΩΝ-ΚΑΘΑΡΙΣΤΡΙΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ -ΓΥΜΝΑΣΙΩΝ -ΛΥΚΕΙΩΝ ΝΟΜΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

    21. ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑΣ ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΛΛΑΔΑΣ «ΤΑ ΚΑΘΑΡΑ ΓΑΝΤΙΑ»

    22. ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΩΝ ΚΑΘΑΡΙΣΤΡΙΩΝ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΚΤΙΡΙΩΝ Ο «ΕΥΚΛΕΙΔΗΣ»

    23. ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΑΘΑΡΙΣΤΡΙΩΝ ΝΟΜΟΥ ΣΕΡΡΩΝ «ΑΓΙΑ ΕΙΡΗΝΗ»

    24. ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΚΑΘΑΡΙΣΤΡΙΩΝ ΝΟΜΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

    25. ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΚΑΘΑΡΙΣΤΡΙΩΝ Π.Ε ΠΡΕΒΕΖΑΣ

    26. ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΚΑΘΑΡΙΣΤΡΙΩΝ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΚΑΙ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ Ν. ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ

    27. ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑΣ Ν. ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ

    28. ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΚΑΘΑΡΙΣΤΡΙΩΝ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ

    29. ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗΝ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΚΤΙΡΙΩΝ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΚΑΙ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ Ν. ΑΙΤ/ΝΙΑΣ ΚΑΙ ΕΥΡΥΤΑΝΙΑΣ «Η ΑΓΙΑ ΜΑΡΙΝΑ»

    30. ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΚΑΘΑΡΙΣΤΡΙΩΝ ΠΥΡΓΟΥ

    31. ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΚΑΘΑΡΙΣΤΡΙΩΝ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News